2009-12-30

Tjeckien avkriminaliserar



Vid årsskiftet blir Tjeckien ett tämligen drogliberalt land. Då avkriminaliseras innehav av måttliga mängder både lätta och tunga droger.

Tanken är gissningsvis att inte göra brottslingar av människor som inte skadar någon annan eller kränker någon annans rättigheter. Plus att det blir lättare för missbrukare att söka vård, utan att riskera straff.

I och med att även hemodling av cannabis blir lagligt är det möjligt att man kan komma till rätta med en del av den droghandel som annars sköts av brottsliga nätverk.

I grannländerna är man dock rätt negativa till de nya tjeckiska droglagarna. Jag antar att framtiden får utvisa hur det går. (Och det finns fällor. Till exempel kan det bli problem när man har en drogliberal ö omgiven av andra länder som har en mer repressiv drogpolitik. Men det är ju mer de andra ländernas fel.)

Detta skall bli oerhört intressant att följa.

Läs mer och lyssna på ett par inslag om de nya tjeckiska droglagarna hos SR Ekot.

(Ett annat land som de facto avkriminaliserat innehav är Portugal. Där har den nya politiken minskat de problem man tidigare haft. Vilket kan vara en förklaring till att man nästan aldrig kan läsa något i svenska media om hur det gått...)

16 kommentarer:

  1. Drogrestriktiv.. i Polen? Hah.

    Tja, visst, på pappret kanske det står att de är hårda mot sådant, men..

    Låter som en bra utveckling (Och ändå är jag en person som inte använder några av de nämnda substanserna)

    SvaraRadera
  2. Om droger har jag själv tänkt och skrivit en del HÄR. Jag tror starkt på att bl a Tjeckien är inne på rätt väg - hälsar Josef B.

    SvaraRadera
  3. Så där skriver du bara för att du själv gillar att röka en holk efter maten.

    Att Piratpartisterna är pårökta märks på deras politik. Än värre blir det när attack-anhängaren Amelia Andersdtotter kommer in i parlementett. Det är någ många borgerliga som ångrar att de lät sig luras att rösta på "visst är det världens viktigaste sak att slippa betala för de filmer man ser på partiet" då. Hon har lovat att skänka en del av sitt arvode till stenkastarna.

    SvaraRadera
  4. Berätta gärna var Piratpartiet kommer att driva för politik i globaliserings och handelsfrågor. Gissar att Ameila som är intresserad av sådant kommer få stort utrymme där

    SvaraRadera
  5. Så jävla härligt att höra, 2010 börjar bra. Hoppas det sprider sig så att man kan få vara en "recreational user" utan moralkärringars pekpinnar.

    Till Valman:
    Som finansman som driver en avdelning finns inget bättre sätt för mig att varva ner efter 11 timmars arbetsdag än med en "jay", du kanske dricker öl istället??? Vem är du att döma mitt liv och mina val din fattiglapp???

    SvaraRadera
  6. Till Valman:

    Att sossar och moderater är fulla märks på deras integritetspolitik.


    Förbjud alkohol nu!!!!

    SvaraRadera
  7. @Valman
    Jag gillar att ta en öl till maten vad är skillnaden?

    Att dagens drogpolitik dessutom inte funkar är en anledning till att säga lycka till åt Tjeckien. Vi förbjöd inte alkohol därför att vi insåg att det inte funkade, så jag hoppas verkligen Tjeckien lyckas så vi kan fundera på hur vi ska lösa våra problem.

    SvaraRadera
  8. Få en noja, ta ditt liv, knark är kul på alla vis...

    SvaraRadera
  9. Tjeckerna är kloka människor . Det var dem som upptäckte fifflet med det förgiftade vaccinet ( 72 kilo förgiftat med viruset AH5N1 från Baxter som skulle ha dödat en massa människor om detta inte blev upptäckt ) . Notera att Baxter har inte gjort en min och har inte fått det minsta lilla straff för detta högst kriminella handling !! Tjekckien vägrade också att köpa vaccinet och massvaccinera sina medborgare .
    Det var dem som , in i det sista vägrade att skriva på det kriminellea och frihetsberövande Lisabon fördraget , ett steg in i diktaturen .
    Och nu kan folk odla sina små plantor i lugn och ro vilket borde vara ALLA MÄNNISKOR rättighet .
    Leve Tjeckien !!

    SvaraRadera
  10. Bli full och aggressiv, slå ihjäl folk på sta'n - sprit är kul på alla vis.

    SvaraRadera
  11. Finansman:
    Dina chockerande avslöjanden förklarar en hel del om hur börsen beter sig. Dumglad-paranoia-dumglad-paranoia-...

    SvaraRadera
  12. Man undrar hur man (och Henrik!) tänkt när man legaliserade? Jag skulle inte vilja att den läkare som opererade mig skall vara hög, eller busschauffören jag åker med. Finfint tycker Piratpartiet.

    SvaraRadera
  13. @Anonym den 31 december
    Jag skulle inte vilja bli opererad av någon som var full heller. Att alkohol är lagligt gör inte att alla läkare är fulla på jobbet, detsamma gäller givetvis droger. Bara för att något är lagligt att använda privat så innebär det inte att det är lagligt att vara hög eller full på jobbet.

    Skärpning om du inte har bättre argument än så.

    SvaraRadera
  14. @ Valman

    ”Det är någ många borgerliga som ångrar att de lät sig luras att rösta på "visst är det världens viktigaste sak att slippa betala för de filmer man ser på partiet" då.”

    Ja de röstar säkert hellre på partier som inte drar sig för att attackera mänskliga rättigheter enbart för att försvara ett gammalt monopol vars lagstöd uttryckligen utgör kränkningar av människors äganderätt…

    SvaraRadera
  15. Mycket glädjande nyheter. Denna nya utveckling har stor betydelse.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.