2010-01-16
Alliansen: Varför så förvånade?
Det mullrar inom den borgerliga alliansen. Småpartierna lever farligt, man tappar mark till oppositionen och valet närmar sig snabbt. Håglösheten breder ut sig, nervositeten ökar och the Blame Game håller på att dra igång redan innan valet. Ingen verkar riktigt veta hur de skall tackla det här.
Well. Om jag får spekulera lite, så kan det till viss del hänga ihop med avideologiseringen av den svenska borgerligheten.
Om de inte kan tala om vart de vill och varför – varför skall man då rösta på dem? Om deras strategi tycks vara att utplåna sin egen själ – varför skall man då alls bry sig om dem? Om de, i praktisk handling, gör slarvsylta av klassiska borgerliga värden som integriteten – varför uppmuntra dem?
Det finns ingen vision. Det finns ingen framtidsberättelse. Det finns ingen glöd. Allt sådant kräver nämligen en ideologisk klangbotten. Och ideologi är något de borgerliga partierna, som sagt, inte vill kännas vid. Något som de aktivt försöker skaka av sig.
Alliansens haveri är inget att förvånas över.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hmm, som piratpartist bör du nog sitta still i båten. Apropå ideologi och klangbotten alltså :)
SvaraRaderaJohan
Lysande bra och koncis sammanfattning!
SvaraRaderaJag är själv en av de som satte kaffet i halsen då jag märkte att M var det parti som hårdast drev (och driver) nedmonteringen av allt vad privatliv och integritet heter. M, som jag i min enfald trodde var den starkaste försvararen av skyddat privatliv och integritet visade sig vara tvärtom. I och med detta var det slutröstat på M från min sida.
Till Johan. Integritet ger en klangbotten som i jämförelse får en Stradivarius att verka vara gjord av laminat. Integritet och skyddat privatliv räcker gott och väl som ideologi för mig!
/Erik S
Fast det där är inte sant. Vi har haft socialdemokratisk dominans i det här landet i över 70 år på grund av en dogmatisk borgerlighet, inte frånvaron av den. Efter andra världskriget har vi bara haft två borgerliga regeringar (bortsett från den här), under
SvaraRadera76-82: För att sossarna schabblade med skatterna och fick kritik från i princip varenda samhällsinstans, inklusive sossesympatisören Astrid Lindgren
91-94: För att Ian & Bert tog "jag-vet-inte-vad-jag-ska-röst-på"-rösterna från sossarna och valde att stöda Carl Bildt
Det som fått alliansen att tappa stöd under den här hösten är:
1. Sjukförsäkringsreglerna, som ansågs vara för omänskliga. Om det förslaget fick hela borgerligheten att vackla, hur tror ni då att nyliberala förslag skulle bemötas? Jag kan ge min ena arm på att det inte blivit bättre, i alla fall.
2. Klimatmötet, som inte resulterade i någonting, och fått MP att gå framåt.
3. EU-ordförandeskapet. Nej, effekterna av att Reinfeldt stod och skakade hand med alla höga hönor kommer inte förräns efteråt. Eftersom debatten har varit tyst har vi samma situation som innan, när Mona Sahlin inte syns i media går sossarna uppåt. När Mona Sahlin syns i media går sossarna neråt.
4. SAAB och Vattenfall.
Att borgerligheten backar bere inte på att man inte driver förslaget att montera ned hela trygghetssystemet. Jag förstår överhuvudtaget inte på vilka grunder du drar den slutsatsen, HAX. Indignation och besvikelse över Moderaternas förflyttning, kanske?
För övrigt har bl a både Jan Björklund och Maud Olofsson en mycket tydlig ideologisk förankring. Björklund har vid flera debatter och tal markerat att det ska finnas löneskillnader, till exempel.
SvaraRaderaförhoppningsvis slipper vi en bodströmsk justitie-minister!
SvaraRaderaMan kan bara hoppas just nu..
Avideologisering, visst.
SvaraRaderaSåhär skrev jag igår om detta.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/hur-kan-man-bli-forvanad-over.html
Inte för att "vänstern" eller mp har några visioner eller någon ideologi kvar heller...
SvaraRaderaJag tror de flesta tycker att samhället är färdigt, därför behövs inte politiker på samma sätt längre. Men om de inte kan erbjuda visioner och framtidsdrömmar att sträva mot kan de alltid erbjuda hot, och mardrömmar att skydda os emot.
Enligt Ingerö letar politiska tjänstemän i departementen nu jobb i reklambranschen.
SvaraRaderaSnart tror ingen på borgerlog seger, förmodligen just för att det inte finns någon borgerlig vision att samlas kring.
Nu tror jag just därför valet kommer att se annorlunda ut. precis som i EU-valet kommer valrörelsen att ge utrymme för de mindre partierna - och moderaterna kommer att tappa vecka för vecka.
Taktiken att skjuta sönder Sahlin har ju bara bidragit till Maria Wetterstrands strålglans, så den kan bli ett haveri för borgerligheten.
Tja, varför man skall bry sig om dem? Frågan är högst relevant men jag resonerar så här: Vi skall bry oss om dem därför att alternativet är så ofantligt mycket värre.
SvaraRaderaEller så kan vi lagstadga att socialister och borgare växelvis får stå på kommandobryggan varannan mandatperiod. Allt är ju ändå bara en stor missnöjesröstning varenda val.
He, lustigt, Richard, för en gång skull håller jag med. :-)
SvaraRaderaBodström är ju fortfarande "blivande justitieminister", enligt honom själv. Förmodligen utsåg han sig själv till det i samma sekund såsarna förlorade valet -06.
SvaraRaderaVad e oddsen på Ladbrokes, tro?
Det enda av Alliansens partier som haft en ordentlig klangbotten är Centern. Men deras ambitioner kom på skam och dränktes under socialmoderaterna som tidigare under Olofsson och samarbetet med sossarna. Det är trist de går samma öde till mötes under socialmoderater.
SvaraRaderaNästan inget av det som sagts har blivit verklighet. Den tidigare liberalen Borg är nu endast hårstråt från traditionell sosse.
Makt betyder allt för dessa nissar, det är skrämmande hur urvattnad Moderaterna blivit efter Bohman.
Men de blir genomskådade, aldrig mer en röst på moderaterna. Det är slut nu. Inte bara för mig utan många andra. Inget orkar de prestera och har som flera påpekat abdikerat redan från regeringsmakten. Det är bara tyst, inget hörs, trots de har guldläge med Sahlin, den sämsta ordföranden i historien för sossarna.
Hur kan man bara missa ett sådant tillfälle?
Blame Game:
SvaraRaderaHaveriet kring F-kassan och sjukförsäkringen är helt och hållet folkpartiets fel.
Inför valet 2006 ville M, Borg och övriga alliansparter ha lägre nivåer i sjukpenningen som ett sätt att dämpa kostnaderna, göra det mindre lönsamt att missbruka systemet samt sprida bördan rättvist över hela befolkningen.
Folkpartiet och Lars Leijonborg vägrade och föreslog istället hårdare kontroller och stramare tillämpning. Nu ser vi resultatet av att folkpartiet tvingade Alliansen att genomföra detta.
Haveriet är en logisk följd av att man la ansvaret för att effektuera dessa nya regler på den amatörmässiga svenska statsförvaltingen. Bristen på professionalism gör nu att människor får sina liv krossade av godtycket hos enskilda handläggare på F-kassan. (Förutom alla de tusentals som nu kastas för vargarna genom de toppstyrda besluten om tidsbegränsning.)
För att göra det hela ännu värre har det täta samarbetet inom Alliansen gjort att alla fyra partier nu dras ner pga FP. Om de fyra tillåtits bråka inbördes hade tunga Allianspolitiker utanför regeringen kunnat ta avstånd från detta och kritiserat de FP-ledda åtgärderna.
Håller inte med dig Emma, S o F-kassan är ett bedrägeri redan från början. Alla försäkringar kräver en premie, ngt som fifflats bort av idiotiska politiker som inbillat svenska folket att allt är grattis. Allt går över skattesedeln och INGEN har en överblick av detta monetära vansinne. Bara det är statligt är allt bra.
SvaraRaderaSvenskarna är nog världens dummaste folk.
Inför valet 2006 ville M, Borg och övriga alliansparter ha lägre nivåer i sjukpenningen som ett sätt att dämpa kostnaderna, göra det mindre lönsamt att missbruka systemet samt sprida bördan rättvist över hela befolkningen.
SvaraRaderaFolkpartiet och Lars Leijonborg vägrade och föreslog istället hårdare kontroller och stramare tillämpning. Nu ser vi resultatet av att folkpartiet tvingade Alliansen att genomföra detta.
Då hade ju i alla fall Folkpartiet ett ideologiskt motiv: Man ska kunna leva drägligt även när man är sjuk men man ska inte kunna fuska.
Att låta dom sjuka lida för att det är krångligt att kontrollera fusket är ju kanske pragmatiskt men knappast ideologiskt (såvida man inte egentligen vill sänka nivåerna även för dom legitimt sjuka).
Det här är ju inte heller så lysande av M
SvaraRaderahttp://www.makthavare.se/2010/01/15/bestraffas-moderaternas-ledande-fra-kritiker/
Vi har haft socialdemokratisk dominans i det här landet i över 70 år på grund av en dogmatisk borgerlighet,
SvaraRaderaNej.Vi har haft socialdemokratusk dominans i 70 år därför att bildnings och medvetandenivån varit tillräckligt hög för att folk ska identifiera för vilka grupper varje parti agerar advokater.
Det är därför Moderaterna nu blivit ett arbetarparti.
Man har slutligen förstått att man måsta lura till sig makten genom att byta till röd slips.
"Vi skall bry oss om dem därför att alternativet är så ofantligt mycket värre."
SvaraRaderaOfantligt? Om det nu skulle vara så, hur har vi då överlevt socialdemokraternas dominans?
Det argumentet är allt annat än trovärdigt.
Micke orkar jag bara inte lyssna till. Skrev fel när jag menade Johansson, ber om ursäkt, men kritiken kvarstår. Centern är egentligen det parti som borde gälla när de kastat av sig sossespöket. Oturligt nog hamnar de under socialmoderatspöket och går samma öde till mötes, tyvärr.
SvaraRaderaAnders Borg, vilken tomte, säger en sak och menar något annat. Han blir Alliansens stora fall. Hycklande liberal som slängt alla sina värderingar i papperskorgen, maktberusad som han är. Fy fan.
VALBAROMETER: KLAR LEDNING FÖR OPPOSITIONEN - SKOP - 2010-01-04 - förmedlar Josef B.
SvaraRaderaHögerliberal: Det alliansen gick till val på 2006 var ju dock något helt annat än vad dom gjorde enligt en hel del som röstade på dom.
SvaraRaderaDå får man anta att alliansen antingen var dålig på att säga vad dom ville göra eller att folket inte förstår alliansens strategi att uppnå de mål de utlovat.
Om man räknar bort den globala krisen (som inte har ett dugg med alliansen att göra) så finns det ett par punkter kvar. Främst bland dessa punkter är svineriet i att få bort den personliga integriteten som alliansen verkligen gjort stora framsteg inom...
Reinfeldt vs Karl Sigfrid (video 8 min)
SvaraRaderaDen gamle socialdemokraten Enn Kokk sammanfattar läget och påminner oss i sin blogg.
SvaraRadera"... Högsommar. Det är en av sommarens vackraste dagar. Jag dricker förmiddagskaffe vid trädgårdsbordet. Ser på fruktträden på båda sidor om uteplatsen. Ser på Birgittas jättehöga bestånd av riddarsporrar, intensivt blå till färgen. Ser på min egen rabatt med rosor och pioner och en jättehög lilja i full blom.
Men jag känner mig inte glad, snarare vemodig till sinnes.
Varför är svårt att rationellt förklara, men jag har under den senaste tiden gång på gång slagits av att min tid till förfogande är på upphällningen. Min yngre bror dog före mig; jag har varit på gamla vänners begravningar. Även om kroppen just nu är i mycket bättre skick än under stora delar av fjolåret, känner jag av olika krämpor – och jag vet ju att det inte kommer att bli bättre."
____________________
Från min horisont ser jag att misstron och det stora vemodet breder ut sig i Sverige nästan som i den frusna kön utanför Stadspuben i Luleå... (Nedlagd sedan alltför länge vad jag förstår). För att påminna om Ted Ströms vintersaga som Monica Törnell sjöng i mitten på 80-talet.
Utan att vara i reklambranchen på något vis har jag fått huvudbry. På mitt bord har jag bilder från den Anna Odellska Älvsborgsbron i Göteborg, en av de tre broar som har flest självmord i Sverige. Bilderna illustrerar ett självmordsindex á la The Economists Big Mac-index som mest beskriver läget för den amerikanska dollarn runt omkring i världen. Självmordsindexet visar på hur illa ställt det är med den förda politiken i ett land.
I Sverige dör nämligen tre ggr fler människor varje år av självmord än vad som omkommer i trafiken. Göteborgarna konsumerar mest lyckopiller av alla i Sverige enligt Apotekets statistik.
Bilderna från Älvsborgsbron gör att det vänder sig i magen på mig nu när jag ser dem i nytt ljus. Trots jag själv har stått bakom kameran när bilderna togs utan att då förstå vad som är på väg att hända i samhället.(Bilderna är värre än dem som i dagarna strömmar in från Haiti). Jag såg bara en bild i sökaren, ett blodigt snitt av verkligheten.
Eftersom jag numera befinner mig i Danmark på en liten ö med en historia som Carsten Jensen beskriver så väl, blir jag avskräckt från att skeppa iväg bilderna och självmordsindexet. Hur hanterar man sånt? Som farligt gods? Ellers tak.
___________________
Ohämnat saxat ur DN från Carsten Jensens betraktelser av tillvaron:
... Det finns alltid en röst utifrån som läser upp de dåliga nyheterna: ett passagerarplan brakar in i ett höghus, en bomb sprängs, en aktiekurs faller på någon fjärran börs, en fjäril fladdrar med vingarna i Peking och det blir storm i Danmark.
En provinstidning trycker karikatyrer av profeten Muhammed och det blir orkan i Mellanöstern.
... Det finns en koreansk myt om livet efter döden, i helvetet och paradiset. I helvetet sitter alla bänkade runt ett väldukat bord, men svälter likväl, eftersom ätpinnarna är tre meter långa och inte når deras egna munnar. I paradiset sitter de också runt ett väldukat bord. Även där är ätpinnarna tre meter långa. Men alla är mätta och belåtna. I stället för att förgäves söka efter sina egna munnar med de omöjliga ätpinnarna har de kommit på att mata varandra.
Hoppsan Leif, men vem producerar maten som alla skall äta med 3 meters pinnar matande varandra.
SvaraRaderaHar du kanske glömt något?
Det som fått alliansen att tappa stöd under den här hösten är:
SvaraRadera--------------------------
Alliansen har inte haft majoritet i opinionen en enda gång sedan tre veckor efter valet vilket betyder att valvinsten endast var en konsekvens av den hatkampanj som man lanserade mycket tidigt innan valet (konstigt nog är man inte lika intresserade av att stara tidigt den här gången) vilken syftade till att skapa hat gentemot sossar i allmänhet och Göran Person i synnerhet hos dom små väljargrupper som är mottagliga för denna form av kampanjterror.
Det lyckades men eftersom man vunnit valet på att skapa hat hos marginalväljare och inte på att ha en politik så försvann majoriteten i opinionen omgående när det visade sig att den nya regeringen inte skiljde sig från den tidigare i något avseende när det gäller korrupt beteende.
Der rimliga den här gången är väl att sossarna köper helsidor med en bild på stasminísterns fru och en text som berättar att hon tillhär maffian och att varje socisldemokratisk politruk hävdar att Sverige är en diktatur och att levnadsvillkoren kan jämställas med Albaniens
Det äran fick ju förra statsminsterns fru som en del i den ärorika kampen om makten och dom sanningarna fick ju svenska folket leva med över ett år förra gången.
Enligt Ingerö letar politiska tjänstemän i departementen nu jobb i reklambranschen
SvaraRadera--------------------------
Det visar i så fall ganska bra hur tillståndet är om det bara är att kliva direkt från regeringskansliet över till reklambranchen.
"Klassiska borgerliga värden", jaha? Något vagt, får jag lov att säga.
SvaraRaderaDe flesta har nog värre bekymmer än så.
- Peter Ingestad, Solna.
@Hugo
SvaraRaderaVem som producerar? Tja, inte någon av dem som hoppar från Angereds- eller Älvsborgsbron i vart fall. De har tvingats ge upp.
Hittade till slut detta här som visar att det finns en del som ju faktist redan tänkt på saken. http://www.expressen.se/1.1623741
SvaraRaderaMicke,
SvaraRaderadet är smartare att söka innan än efter valet.
Nja, jag tror inte det är så avideologiserat som man kan tro. Jag tycker det finns tydliga skillnader mellan borgerligheten och vänster på många områden.
SvaraRaderaJag tror det handlar om ett kolossalt kommunikationsproblem. Regeringen är så upptagen med att regera att den glömmer att förklara varför man gör saker. Möjligen handlar det också om ett problem att ställa åtgärder i ideologiskt ljus.
Jag anser att det var ett misstag att låta partiledarna få ta hand om fackdepartement. De har blivit för upptagna med detaljer och sakfrågor i sitt eget departement. Partiledarna har fått ta stryk för impopulära förslag från det egna departementet, samtidigt som de varit förhindrade att uttala sig allmänpolitiskt.
Jag tror det hade varit bättre att låta partiledarna forma ett inre kabinett vid statsministerns kansli. Om regeringen överlever hoppas jag de organiserar om sig så.
Detsamma kan man förvänta sig vid en seger för de röd-gröna. En partiledare blir ju statsminister, och en partiledare blir vice statsminister. Kan man då vänta sig att den tredje skulle nöja sig med att bli fackminister? Knappast.
Nope. Är ej förvånad. As a matter of fact känns det skrämmande att i själ och hjärta vara ung, men samtidigt vara gammal nog att se en beklagansvärd utveckling inom svensk politik där ideologiska referenser knappt ens nämns i de öppna debatterna. Japp, en 40-årskris i dubbel bemärkelse...
SvaraRaderaDet skulle behövas en ögonöppnare, både hos politikerna och hos väljarna.
Den senare gruppen tycker jag synd om. Vad har de att välja på? Väldigt lite. Självfallet uppstår det ett vakuum som måste fyllas. Det är nog där vi ser Sverigedemokraternas opinionsmässiga framgångar. Ändå är det osäkert ifall väljarna vet vilka de är och vad de står för (inte minst därför att svenska medier knappast haft en särskilt balanserad syn på det partiet).
Vi kanske skall se förlåtande på att ett missnöjesparti tar sig in i Sveriges Riskdag i höst:
http://peterharold.wordpress.com/2010/01/17/sondagskronikan-sd-inte-det-politiska-hotet-efter-2010/
och hoppas på någonting bättre till 2014?
För tvingas blocken göra upp för att kunna utesluta (sd) kan de kanske hamna i sådan situation att det ideologiska intresset vaknar till liv igen. Eller blir det kanske bara värre...?
På sista raden skall jag erkänna att det finns ett parti med ett angeläget program att rösta på: Piratpartiet. Men det känns fel att man begränsar frihetssträvandet inom ett par enstaka frågor. Vilket ånyo är ett skäl till att de etablerade politikerna borde ta sig i kragen eftersom det är där man har verktyg att omvandla goda intentioner i praktisk handling. Som förr i tiden...
Det där stämmer ju inte - de går ju bokstavstroget efter den neokonservativa världsideologin - nyliberalismen. Och den har kapsejsat, just för att man följt den så fanatiskt bokstavstroget. Alla de borgerliga partierna har låtit omvända sig till milton-friedmans globala frälsningsevangelium som kraschat världsekonomin för vilken gång i ordningen är snart svårt att säga
SvaraRaderase gärna http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/ och
http://komigenuva.wordpress.com/2010/01/05/lydiga-politiker-bankernas-bidragsfusk-ii/
http://komigenuva.wordpress.com/2009/03/22/moderater-med-karnvapen-for-fred-till-hoger-om-neutraliteten/
Nemokrati "de går ju bokstavstroget efter den neokonservativa världsideologin - nyliberalismen."
SvaraRaderaQue?
Nylibneralism innebär att alla skall ha så stor frihet som möjligt. Gränsen för denna frihet går där man kränker någon annans frihet / rättigheter. Alla skall ha lika rättigheter.
DEtta är fanimig svenskans mest kidnappade och missbrukade ord.
Läs gärna Stiglitz om saken och Manfred Stegers Globalisms - Stiglitz är ju nobelpristager och steger en av världens mer framstående experter på globaliserin - och har analyserat just market globalism/nyliberalismen - som alliansregeringen och borg (som väl är vän av Chicagoskolan) i allra högsta grad tillämpar
SvaraRaderaManfred Steger redovisar bl a att 'market globalism' genom en av sina neokonservativa chefsideologer – Francis Fukoyama, ”deputy director of the U.S. State Department’s policy-planning staff”, även rådgivare åt Bush – utsett just den neoliberala ekonomiska världsordningen såsom varande ”the final form of human government” och att man efterhand blivit alltmer repressiv - citat:
"”. . . the reaction from market globalists was swift and unambiguous in its shift from what political scientist Joseph Nye calls ’soft power’ – the capacity to shape opinion, interests and identities in favor of the globalist model – to ‘hard power’ – the massive use of military and economic force to compel compliance. Claiming to act in defense of democracy and freedom, market globalists began to rely more heavily on the coercive powers of the state to keep dissidents in check.” p. 16
Hur det står till med frihetssynen när det gäller neoliberalismen kan man också få lite mer uppfattning om genom att citera en nylig artikel av Stiglitz i Sydsvenskan - det är alltså inte främst medborgerliga fri- och rättigheter som denna ideologi - neoliberalismen värnar om - utan mer kanske då bankernas fri- och rättigheter (man tror ju i trohet mot Adam Smith benhårt på egenintresset som drivkraft och laissez-faire):
"Världen har också lärt några värdefulla läxor, om än till ett högt pris i termer av såväl nuvarande som framtida välstånd – ett onödigt högt pris eftersom vi redan borde ha lärt oss. . .
Den första läxan är att marknader inte är självkorrigerande. Utan adekvata regleringar leder de ofta till excesser. Under 2009 fick vi återigen se varför Adam Smiths osynliga hand ofta är just osynlig: den finns inte där. Bankirernas strävan efter att tillgodose egenintresset (girighet) ledde inte till samhällets bästa; den gynnade inte ens aktieägarnas intressen. Och den gynnade definitivt inte husägare som förlorade sina hem, arbetare som förlorade sina jobb, pensionärer som såg sina pensionsfonder gå upp i rök eller skattebetalarna som fick betala hundratals miljarder för att rädda bankerna.
Under hotet av en total systemkollaps utsträcktes samhällets skyddsnät – avsett att hjälpa olyckligt lottade individer med livets nödtorft – generöst till kommersiella banker, sedan till investeringsbanker, försäkringsbolag och bilföretag.
Aldrig förr har så mycket pengar omfördelats från så många till så få.”
se http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article617796/Raddningspaketen-avslojar-ett-hyckleri.html
Ber om ursäkt för stavfel. Nobelpristagare, globalisering, Borg skulle det vara.
SvaraRaderaFör mer info om vilken slags frihet Nyliberalismen egentligen står för Se gärna även bloggposten Vår Gud är oss en väldig Borg http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/
SvaraRaderaEller - som Elizabeth Martinez och Arnoldo Garcia uttrycker det i "What is 'Neo-Liberalism'”?:
SvaraRadera"'Liberalism' can refer to political, economic, or even religious ideas. In the U.S. political liberalism has been a strategy to prevent social conflict. It is presented to poor and working people as progressive compared to conservative or Right wing. Economic liberalism is different. Conservative politicians who say they hate 'liberals' — meaning the political type — have no real problem with economic liberalism, including neoliberalism."
se A primer on Neoliberalism http://www.globalissues.org/article/39/a-primer-on-neoliberalism