2010-01-14

Den kinesiska censuren och vi

Bland de skäl som den kinesiska regimen använder för att censurera internet finns pornografi, cyberattacker, online-bedrägerier och "rykten".

Hetsen mot porr är bara fånig och tröttsam.

Och det där med "rykten"... Det är alltså här som demokrati och opposition kommer in i bilden. När det ryktas att frihet, yttrandefrihet, demokrati och medborgerliga rättigheter skulle vara en bra sak. När det ryktas att regimen och dess funktionärer missköter sig.

Nu verkar det som om Google håller på att få nog. Efter den kinesiska cyberattacken mot G-mail har de slutat springa regimens ärenden - och censurerar inte längre sin sökmotor i landet. Det var på tiden.

Då kanske man skulle vända blickarna mot andra online-, mjukvaru- och hårdvaruföretag som viker sig för den kinesiska diktaturens krav - och medverkar till att begränsa yttrandefriheten och informationsflödet. Svenska Ericsson, till exempel.

Äv en Sveriges och EU:s politiker tycks ha tystnat i sin kritik av den kinesiska regimen och dess fasoner. Nästan alla. Men glädjande nog inte riktigt alla.

10 kommentarer:

  1. Jobbigare är även att de snodde delar av källkoden till Google när de var där. Kan tros att Kinas huvudsökmotor nu kommer gå snäppet snabbare, och att fler attacker kommer lyckas mot Googles kontor i framtiden.

    Att de fick nog hade säkert mer med detta att göra. De var trötta på att bli motarbetade bara för att de var ett utländskt företag som gjorde bra ifrån sig.

    SvaraRadera
  2. google.cn har nog inte alls släppt på censuren:
    http://blogg.tianmi.info/2010/01/13/googles-filter-i-kina-ej-avslagna/

    /J

    SvaraRadera
  3. Eller så kanske googles motiv inte är fullt så idealistiska, som Nicholas Carr skriver: http://www.tnr.com/article/politics/gathering-clouds

    SvaraRadera
  4. En av alla Anders14 januari, 2010 22:03

    Eller det kanske är så enkelt att man inte kritiserar det system som man vill bygga.

    Kina kan filtrera, det vill vi också. Kina väljer ledare/ordförande/president utan att blanda in folket. Det gör man i Europa också numera. Kina kontrollerar folket så att de inte tänker felaktiga tankar, det införs i Europa just nu... Listan kan bli rätt lång.

    SvaraRadera
  5. Kina är en fascisisk dikatur.
    Du kan kalla EU vad du vill men det är inte en fascistisk diktatur.

    SvaraRadera
  6. Jo EU är på god väg att bli en fascistisk diktatur när Lissabonfördraget gick igenom och Stockholmsprogrammet, + Eu direktiv som ledde/utvecklades till den svenska lagen Ipred. Fra lagen , hapodi etc.

    Google kommer inte bekämpa Kina, det är bara lögn. Använd Scroogle istället!

    SvaraRadera
  7. Drop it like it´s hot, Drop it like it´s hot, Drop it like it´s hot, ...

    Micke verkar fortfarande inte ha sett den historiska dokumentären The Sovjet Story. Hade han gjort det borde han en gång för alla rett ut sin sin begreppsförvirring kring Fascism och Kommunism.

    En ledtråd >>>>

    SvaraRadera
  8. Å du Micke, Liberaler blir inte irriterade, förbannade eller våldsbenägna över denna jämförelse.

    Det är vi som upplyser världen om detta faktum.

    Liberaler försöker inte relativisera och förminska kommunismens och socialismens härjningar i världen genom att byta namn på eländet till fascism. Ingen går på det tricket längre.

    Kina är precis vad det är, en kommunistisk diktaturstat. Sen när man accepterat det kan man gå vidare och hitta een mångfald av beröringspunkter med Fascismen, ... ergo, kommunism är fascism och tvärtom.

    SvaraRadera
  9. Det måste var jobbigt att vara så högerextrem och så ivrig att slicka kapitalet att man i fallet Kina är tvungen att ljuga för sig själv och påstå att den kapitalism som råder i symbios med staten i i Kina utgör kommunism.

    SvaraRadera
  10. Kina har censur och i Sverige har vi FRA lagen. Typiskt!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.