2010-01-28

En bloggpost om trä




I EU jobbar man nu med ett direktiv och en förordning om märkning av träprodukter.

Alla produkter som kommer från trä skall märkas. Det gäller, vad jag kan förstå, allt från stolar till toalettpapper.

Märkningen skall täcka ett brett fält.

Det skall framgå varifrån träråvaran kommer. Så att man vet att den inte kommer från utrotningshotad eller skyddsvärd skog. Varenda tandpetare skall alltså märkas med en geotaggning med tillhörande analys av skogsbeståndet, skogsbonden, skogsarbetaren och de inblandades handel och vandel. (Är skatterna betalda?)

Det skall framgå under vilka sociala omständigheter avverkning, transport och produktion har skett. Finns kollektivavtal? Var chauffören av virkestransporten nykter och höll han sig inom reglerad arbetstid? Respekterar ursprungslandet till exempel mionoriteters rättigheter? (Vilket Sverige formellt sett inte gör, eftersom vi inte har undertecknat konventionen om minoritetsskydd - vilken våra politiker anser skulle ge samerna lite för långt koppel.)

Har odling, avverkning, transporter och produktion skett miljövänligt, klimatsmart och med vederbörligt upprättad jämställdhetsplan?

Så där kan man gå på en stund...

Den moderate Europaparlamentarikern Christofer Fjellner arbetar med frihandelsfrågor och försöker brotta ner sådana här vansinnigheter. Uppgivet undrar han hur märkningen av ett IKEA-bord som har en spånplatta med råvara från tusentals olika träd skall märkas. Men han verkar vara en ensam kritisk röst i öknen.

Apropå frihandel, så är trämärkningen inte bara tramsig, dum och överdriven. Den är protektionistisk också. Bara trä från välordnade, välmående, välorganiserade, nyjoggade, prudentliga västländer med välutvecklad byråkrati kommer att kunna leva upp till kraven. Människor i andra delar av världen får väl leva på att... vi köper sex av dem när vi är på semester i deras länder.

Suck!

28 kommentarer:

  1. Henrik, du kan väl gå och märka träskallarna som kommit med det här förslaget med "Ursprung: Dödsstjärnan"?

    SvaraRadera
  2. Kanske blir detta en morot för att utveckla sitt land.

    SvaraRadera
  3. hahahahaha... fy fan vad mänskligheten är enfaldig...

    SvaraRadera
  4. När EU planerade föregångaren till REACH, direktiv 1999/45, var det diskussioner ifall trä skulle betecknas som en kemikalie. Det rörde sig om ved och virke som ännu inte fått sin slutliga form - produkter av slipat och behandlat trä gick under ett annat direktiv.

    Det skulle i så fall innebära att varje planka och vedklabbe som såldes skulle märkas med en liten etikett som bland annat varnade om risken för allergier man kunde få av kådan. Samt att man kunde få lungskador vid förtäring av trästycket.

    EU löste dock märkningsfrågan den gången genom att införa ett generellt undantag för polymerer. Cellulosa består som bekant av långa sockerkedjor...

    SvaraRadera
  5. Jag vill ogärna upprepa mig själv, men det enklaste och förmodligen enda sättet att få slut på slika dumheter är att lämna EU.

    SvaraRadera
  6. Det där är verkligen inget nytt. FSC har funnits länge, som är just någon form av kvalitémärkning av trävaror som används inom vissa områden.

    Det är inte heller så komplicerat som du försöker få det att verka.
    Varje enskilt träd är givetvis inte relevant och ingen köper ett träd här och ett träd där. Givetvis köper man det virke man behöver från samma leverantör och vet att det kommer från samma eller likvärdigt bestånd. Då blir märkningen inte heller så svår att göra.

    Åtminstone jag ser gärna att återplantering premieras genom något sådant här, så skogar inte bara skövlas för kortsiktiga vinster och vi sedan till och med får brist på trä.

    SvaraRadera
  7. Glömde länken till FSC-sverige: http://www.fsc-sverige.org/

    SvaraRadera
  8. Kommer inte det här bara fördyra skiten? Vill du ha bra kvalitet åk ut till en av de lokala sågverken och prata med han som sågar. Lite dyrare men du får fan en hel del hjälp.

    SvaraRadera
  9. Vägen till helvetet
    är stensatt med goda föresatser.

    SvaraRadera
  10. Kan man inte märka alla träskallar som sitter i EU-parlamentet och beslutar sådana här saker istället?

    SvaraRadera
  11. Om produktionsmedlen ägs av staten så slipper man allt sånt där.

    Var är Marx när man behöver honom.

    SvaraRadera
  12. Kan man inte märka alla träskallar som sitter i EU-parlamentet och beslutar sådana här saker istället?

    Hur många hundra miljoner la Svenskt näringsliv och deras medlemsföretag ner på att övertyga svenskarna om att vi måste vara med i EU därför att vi på så sätt kan sitta på trottoarserveringar ha trevligt och dricka sprit klockan 2 på eftermiddan 365 dar om året som alla andra på "kontinenten"?

    Märk dom.

    SvaraRadera
  13. Finns det någon länk/ar till detta mycket skojiga påfund?

    SvaraRadera
  14. ironi

    Micke: LO satsade i vart fall inte en spänn. Eller hur?

    \ironi

    SvaraRadera
  15. Micke: LO satsade i vart fall inte en spänn. Eller hur?

    Jo men inte åt alla i högern som inte vill sitta vid kafebordet och känna medelhavsvärmen fläkta på Odengatan och vara kontinentala längre.

    SvaraRadera
  16. En vanlig brädas standard tjocklek har gått från atten gång i tiden vara en tum till 22 millimeter för att idag vara 18 millimeter.
    Till samma pris.

    Då är det bra att ha nån som skriver ner detta på papper så att ingen blir anklagad för att ha blåst kunden.

    Det gör EU.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. daily göteborgshumorn29 januari, 2010 07:38

    politikerna märks träskallar.

    SvaraRadera
  19. I bland känns det som om Fjellner är det enda som är bra med moderaterna. Ganska ofta numera.

    SvaraRadera
  20. Lisa Olsson: Ratta mig om jag har fel, men det ar val precis vad exempelvis Rundvirke Skog AB sysslar med? Att valja ut enstaka extra fina trad for exempelvis mobeltillverkning?

    Micke: Nae, det ar ju sant. LO la inte ner sina pengar for att ge manniskor mojlighet att unna sig nagot gott pa sa okristliga tider som 14.00. De var mer ute efter protektionismen mot ovriga varlden som till exempel det har forslaget.

    SvaraRadera
  21. Det där konsekvensresonemanget var så lysande, Henrik, att de som arbetat fram den där dårskapen och dess försvarare fortfarande sitter och läser det du skrev, med tappade hakor, för att försöka förstå din kritik av det. De sysslar nämligen inte med kritik av sina egna förslag, de checkar bara av om det är praktiskt genomförbart, då det låter så fantastikt bra för deras maktbevarande syften.

    Det skrämmande är att det inte finns någon bortre gräns för dessa människors makt-, regel- och kontrolliver.

    De är som blodhundar när det gäller att täppa till läckor i deras gamla och befintliga regelflora. Man kan fråga sig vad det är som driver dom.

    SvaraRadera
  22. Micke har visst inte varit på brädgård de senaste 22 åren. Brädor och reglar finns i följande mått. Alla i millimeter.

    22 (21), 45, 90, 120, 145, 170, 195, 220

    Enda undantaget är råspont som används för taktäckning. Den är 17 mm.

    Det kan väl bara visa på att Micke bor i lägenhet där man har plastlister överallt.

    Prisökningarna beror mest på att facket krävt löneökningar. Annars har realpriset på virke hållit sig ganska stabilt under många år.

    SvaraRadera
  23. Kul kommentarer! Själv har jag jobbat med problemet i över 10 år (på djupet)och under den tiden har jag lärt mig att frågan har en betydligt större dimension med många mer bottnar. Det finns dock fog för att säga att det i viss mån kan bli protektionistiskt. Mot det bör sägas att då tänker sig säkert den vanlige "bloggaren" att vi vill leva kvar i 1800-talet (d.v.s. alla producerar råvaror). Jag tror detta är feltänkt. Märkning av timmer och träprodukter handlar om egentligen om logistik.

    Två exempel som beskriver problemet med "illegalt virke": 1) En av mina kollegor sålde maskiner till en rysk entreprenör. Denne entreprenör förlorade 15 % av producerat virke varje gång han lastat det på en lastbil i skogen (annan transportör)eftersom han fick betalt "fritt industri" vilket är praxis i branschen. "Någon" stal helt enkelt denna volym genom att lasta av stockar på vägen, säkert under polisens beskydd. Effekten blev, att eftersom "någon" stal hans kalkylerade marginalvinst varje gång (cirka 15 %) så kunde han inte betala sina banklån med följd av att han gick i konkurs. Detta leder då till att de inte kan modernisera sitt maskininnehav utan får återgå till "såg och yxa". Ingen vill sälja maskiner till en svag kund och banken vill inte låna ut. Nästa effekt är att ingen vill sälja ny teknik till i detta fall Ryssland, vilket också får till följd att rovdrift (d.v.s. okontrollerad avverkning ur ett biologiskt perspektiv) accelererar. En skördare med timmermärkning där virkesflödet kan "kvitteras" skapar pengar till de som skall ha det d.v.s. den som investerar (entreprenören, nte till självutnämnda miljöbyråkrater; eller som en trött tjänsteman på Weyerhaeuser i Seattle sa en gång till mig: "Nu har hippies rakat sig och blivit miljöadvokater. De stämmer oss för allt!")

    Exempel nr 2, också från Ryssland: En av IKEA's leverantörer, en liten sågverksägare i Sibirien, försökte komma till rätta med de som stal hans virke (i det här fallet förskottsbetalades virket) blev helt enkelt skjuten när han försökte sätta stopp för det hela. Att den svarta virkeshandeln leder till okontrollerad avverkning och kriminalitet är tyvärr vanligt. Faktum är att den illegala virkeshandeln omsätter större belopp än narkotika.

    Är det förresten någon som funderat på hur man köper virke i Sverige. Vet bonden vad han levererar? Eller varför massaindustrin bromsat utvecklingen att effektivisera timmerlogistiken i Sverige (de vill ha ett stort mått av billig fiber där bonden "vet lagom mycket" för att sälja; jmf "pengar i skolådan"). EU-byråkrater och för den skull även t.ex. FSC-byråkrater känner jag mig också trött på. Låt de som arbetar (jmf entreprenören ovan) få tjäna pengar på bättre "adresserat virke". Det kommer "nästan alla att tjäna på". (Baksidan är väl att det ger redskap åt skattemyndigheten - trist tycker även jag, men man kan ju tänka sig att visst mått av "egen avverkning" ökar.)

    //Träpatron

    SvaraRadera
  24. Det viktigaste måste väl ändå vara om skogsarbetarna är HBT- och genuscertifierade?

    SvaraRadera
  25. Scary Devil Monastery29 januari, 2010 13:02

    Det börjar bli mer och mer klart att den ohämmade timmerexporten ifrån varje EU-land in i kommissioner och ministerråd i bryssel borde bli kraftigt reglerad.

    Sagda träskallar har det sedan uppenbarligen gått mask och röta i. De skall inte märkas, snarare skyddsavverkas för skogens bästa.

    SvaraRadera
  26. till och med Hax medger att det är Fjellner som gör vettiga saker i Parlamentet.

    Piratpartiet sitter med i grönvänsterns grupp och gör som vanligt ingenting.

    SvaraRadera
  27. Antar att det är "illegal logging"-direktivet du syftar på Henrik? Där finns det isf mycket att göra. Vi på Eks kontor i våras brottades mycket i första läsningen mot dessa byråkratiska regler. Vår största motsåndare? Caroline Lucas (rapporteur) från den gröna gruppen. Hoppas ni kan göra skillnad i er grupp även i denna fråga. Den tillväxtfientliga miljövänstern får allt för ofta gehör för sina träskalliga idéer.

    Allt gott,
    Albin

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.