2010-01-28

Och internet är en tillfällig fluga?

"Jag tror inte att den mänskliga hjärnan ännu har anpassat sig så att den kan ta in och bearbeta information så snabbt som tekniken nu tillåter. Men det är möjligt att jag har fel. Kanske har nästa eller nästnästa generation bloggat och twittrat så mycket att deras hjärnor anpassat sig och kan komma till bra resultat på det sättet."
Vår nya justitiekansler Anna Skarhed i senaste nummret av magasinet Neo.

En uppgiven kommentar levereras av SvD:s ledarblogg. Neo-artikeln som PDF.

(Tipstack: Bo)

16 kommentarer:

 1. Jag tycker nog det ligger ett litet, litet korn av sanning i det hon säger, vad gäller hjärnan och informationsbearbetning. Men det är beror kraftigt på om hon menar vad jag tänker på, eller hon bara svamlar rent allmänt mot nätbaserad kommunikation.

  SvaraRadera
 2. Alltså, hon är ju inte helt prillig, jo, en aning förlegad men det hon vill göra är att fundera över varför vi ska ha lagarna och forma dem efter det istället för att se till sakfrågor.

  Den bild jag fick var att en öppen lagstiftning är en bra lagstiftning. Stämmer inte det? Eller är det bara jag som är en (amerikanska) konstitutionskramare.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på när Ines Uusman yttrade de bevingade orden(hela meningen kom som bekant inte med) så kunde man fatta varför hon, som kommunikationsminister, sa det.

  Just saying

  SvaraRadera
 5. nä, vi skiter i det
  vi lägger ner det..
  henrik, jag mailar alla kommentarer via post

  SvaraRadera
 6. hmm neo alltså, så läser jag "vår älskade uppkomling" på framsida.
  Jag blir naturligtvis rasande för att även han ska leva på sveriges dyraste soc bidrag.
  nä, jag är alldeles för svartbygge, jimmy hendrix och hembränningsapparts libertarian för det där lattemagasinet.

  SvaraRadera
 7. Hjärnan lär ju inte anpassa sig på två generationer heller, såvida JK inte lever i tron att förmågan att hantera sociala medier blir direkt avgörande för vår reproduktion.

  SvaraRadera
 8. Samma begåvade och insiktsfulla nivå på hennes kommentar som den som bedömde att datorer, ja, det kommer det bara att finnas behov av två stycken för i hela världen...för all framtid.

  Visst känner man sig trygg i sitt medborgerligt utlämnade tillstånd till samhällseliternas vimsiga godtycke och generella inkompetens om allt som sker på gatunivå?

  SvaraRadera
 9. Är inte det minsta förvånad. Många jurister är totalt okunniga om IT. Titta bara på de IT-brottsrelaterade rättegångar som hållts.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker liksom Mr. Profit att det kan ligga viss sanning i det här. Den informationsmängd som man idag översköljs med via nätet är faktiskt inte möjlig att ta till sig. Nyckeln är naturligtvis att sovra och koncentrera sig på det väsentliga, men det är verkligen inte alltid lätt.

  Hon säger faktiskt inte att Internet skulle vara övergående. Tvärtom verkar hon förstå, åtminstone intellektuellt, att det är en verkligt genomgripande samhällsförändring som pågår. På det hela taget tycker jag att det är en mycket bättre inställning än alla dessa politiker som tror att de hänger med därför att de har skaffat sig ett Facebookkonto, och satt sin sekreterare på att sköta det.

  SvaraRadera
 11. En av alla Anders29 januari, 2010 13:32

  Jag tror att det var länge sedan som den mänskliga hjärnan inte hann med att bearbeta all information som kunde produceras.

  Det enda som skiljer Antiken från idag är att folk producerar mer information idag, men redan då var man tvungen att välja bort viss information.

  SvaraRadera
 12. Via Internätt och jotjub upplysning om hur verkligheten spinns av vänstern.

  SvaraRadera
 13. Tror hon på allvar att evolutionen kan förändra den mänskliga hjärnan på två generationer? Hon borde tillbaka till skolbänken pronto!

  SvaraRadera
 14. Har dom kvoterat in henne?

  SvaraRadera
 15. Perceiving Reality (video ca 10 min) - kan vara tänkvärt i sammanhanget - tror Josef B.

  SvaraRadera
 16. ...och hjärnan har absolut inga problem med att processa "information i den takt tekniken tillåter idag", eftersom den helt enkelt inte gör det.

  Hjärnan är i främsta hand en sållningsmaskin av för individen oväsentliga saker.

  Hjärnan är inte en hårddisk som snabbt blir full av för individen relevant information vareviga sekund (alltså, det man medvetet samlar på hd:n) och tillslut protesterar med att säga, "Antingen är hårddisken full eller så använder något annat program filen", eller nåt i den stilen. :-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.