2010-01-20

Har de inte något bättre att göra?

I Umeå har polisen raidat ett kontor och beslagtagit ett antal datorer som tillhör en riksdagskandidat för Piratpartiet.

Mikael Nordfeldth sitter tydligen och jobbar med ett antal projekt på en kommunal uppkoppling, med kommunens goda minne. Men plötsligt ansåg någon på kommunen att det pågick ovanligt mycket trafik över denna uppkoppling. Istället för att ta reda på vad som försigick valde kommunbyråkraten att göra en polisanmälan. (!) Enligt polisen är Nordfeldt inte misstänkt för något brott. Men hans datorer är alltså beslagtagna.

Till att börja med kan man undra om kommunbyråkraterna i Umeå fullständigt saknar omdöme och sunt förnuft. Och om polisen verkligen inte har något viktigare at göra.

I det större perspektivet bör man frågta sig om det är så lämpligt att den styrande politiska klassens väpnade gren - på lösa boliner - går in och beslagtar datorer hos en riksdagskandidat för ett uppstickarparti.

Läs mer hos Mikael Nordfeldth

Andra: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

24 kommentarer:

 1. Umeå? Den rödaste av Sveriges kommuner styrt av (s)tolpskottet Lennart Holmlund sedan 1994. Förvånar mig inte att det går till så där.

  SvaraRadera
 2. Verkar som att misstanken är dataintrång:

  http://buukne.ath.cx/soso/?p=95

  SvaraRadera
 3. Det kanske han skulle ha tänkt på innan han kandiderade.

  SvaraRadera
 4. Oavsett utgång så är det ju själva ingången som är det intressanta här, att "mycket trafik" anges som en tillräcklig orsak i sig för att beslagta datorer, den kan knappast vara juridiskt legitimt skäl.

  Och skulle det vara det så blir det ju ett rent fruktansvärt prejudikat, tänk om miljömyndigheterna helt plötsligt börjar gå in och beslagta folks bilar därför att det finns misstanke om att de körs för mycket, om Telia börjar gå in och stänga av telefonnummer från vilka det rings misstänkt mycket utomlands, om de sociala myndigheterna börjar gå in och omhänderta barn från sina föräldrar på misstanke om att alltför stor del av familjebudgeten används till godis och "farliga" sportdrycker...

  Så skit i vad de eventuellt hittar, det är de lösa boliner på vilket tillslaget har gjort som förmodligen är det mest kriminella här i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
 5. Sossarna är ju ändå svin.Därför bör dom icke sossar som jobbar på kommunala itenheter få använda den kapacitet som skattebetalarna pröjsar privat.Gärna så att det inte går att spåra till vad bandbredden används till.

  Det är frrrriiihet

  SvaraRadera
 6. Micke: Det är omöjligt att ta dina kommentarer på allvar.
  I övrigt verkar ju någon på Umeås kommuns IT-avdelning ha ett horn i sidan på Mikael Nordenfeldth. Skrämmande dock att poliser rycker ut som lydiga bandhundar.

  SvaraRadera
 7. Anledningen till att de kontaktat polisen verkar, vad jag fått veta genom förhör och grävande journalister, ha varit att det inte fanns ett formellt kontrakt för min anslutning.

  IT-kontorets Stefan Granberg samt IT-chefen på Umeå Fritid (UF ansvarar över verksamheten i byggnaden), Lars Klefbohm, har dock båda varit fullt medvetna om min verksamhet i huset. Jag har talat med dem flera gånger. Och hade det varit olovligt bruk ser jag inte hur det kan dröja >1.5 år av närapå identisk setup innan det upptäckts - när det nu anges ha upptäckts "i rutinkoll".

  Jag har inte ifrågasatt min internetuppkoppling alls - och i efterhand när jag vet att jag egentligen _behövde_ skriva avtal specifikt för internet så skulle jag snarare betrakta vad jag haft som
  ett konsensusavtal. (mitt juridiska ombud lär mig termer!)

  SvaraRadera
 8. Jag vill förövrigt inte instämma på teorierna kring att det beror på att jag är Piratpartist.

  Egentligen tror jag att "kommunbyråkraten" (Stefan Granberg, en allmänt bright men jobb-begränsad IT-tekniker) inte hade särskilt mycket att säga till om. För att tala sanning tror jag att han är "på min sida", i internettankar. Dock är som sagt hans tjänst på kommunens IT-avdelning hans jobb, så man kan ju inte bitcha emot för mycket.

  SvaraRadera
 9. caspianrehbinder: Misstanken var Dataintrång. De saknade ju dock gärningsman (genom att avsiktligt utesluta detta ur anmälan)

  SvaraRadera
 10. De saknade inte bara gärningsman (vilket man mycket väl kan göra trots konstaterat brott), de verkar ju ha saknat målsägare - eller menar Umeå kommun att "dataintrånget" bestått i att någon olovligen nyttjat kommunens nät för att komma åt Internet från en privat dator som lovligen använts i kommunens lokaler där inget annat nät funnits tillgängligt?

  Det låter ungefär som att tända takbelysningen i ett kommunalt kontorsrum där man lovligen befinner sig på besök, och som följd av det bli åtalad för olovlig kraftavledning. Ja, man förbrukar resurser, men knappast i åtalbar grad.

  Titta gärna närmare på dataintrångsparagrafen i brottsbalken - den säger ingenting om nätanvändning, utan den handlar om olovlig tillgång till uppgift som är avsedd för automatiserad behandling, alltså "tillgrepp" av information. För att kommunen skall kunna vara målsägare måste det vara kommunens information du skaffar dig tillgång till, inte vilken information som helst som ligger på Internet. Även det sentida tillägget rörande DoS-attacker syftar till att skydda information, inte nätresurser, och omfattande var väl inte trafiken att den kommunala verksamheten hindrades eller stördes i märkbar grad?

  Vem vet, snart kanske polisen beslagtar min dator för att de misstänker att någon annan har begått dataintrång mot mig...

  SvaraRadera
 11. Om det inte finns någon misstanke om brott, har polisen verkligen rätt till att beslagta utrustning. Är inte det då helt enkelt stöld?

  SvaraRadera
 12. "Och om polisen verkligen inte har något viktigare at göra."

  I Umeå?
  Nej, förmodligen inte :)

  SvaraRadera
 13. Något liknande hände för en del år sedan med en server i Luleå, i en forskarpark alldeles bredvid universitetet. Ca 30 mil norr om Umeå.

  I den servern fanns ett av utvecklingsföretagens hemsidor och intranät. Ett litet miljötekniskt företag med väldigt intressanta produkter. Det blev utsatt för bolagsplundrare, kapades och tekniken överfördes snabbt till USA/Can där ett piratbolag upprättades som bedrev precis samma verksamhet som det svenska med en patenterad teknik.

  Tjuvar får sällan med sig allt under sina stöldräder. Servern i forskarparken Aurorum hade dessförinnan varit inkopplad med ungefär liknande avtal som grund och hade varit igång under drygt halvannat år.

  Via servern som glömdes kunde personalen/teknikerna välja att publicera sina uppgifter offentligt eller endast i intranätet för bolaget.

  När så bilder och dokumenterade uppgifter om den stulna tekniken började dyka upp på nätet varade det inte länge förrän en av tjuvarna blev topptunnor rasande. (Uppgifterna innehöll dels hans namn med kopplingar till OK Norrbottens dåvarande VD som hade signerat och ställt ut en produktgaranti för den stulna tekniken vilket användes av denne argsinte man tillsammans med kumpaner via piratbolaget i Canada).

  Denne person stormade alltså in i Aurorum och levde rövare. Värre skulle det bli om inte sladden till servern genast drogs ut. För han hade nämligen kontakter bland samhällets höga stöttepelare. För att undgå ytterligare problem drogs kontakten ut. Sedan dess har den tystade servern stått stilla och banden är överspelade.

  * Vid COP15 i Köpenhamn förevisades den stulna tekniken informellt för en del miljöfolk. Bränsleförbrukningen på en bensinmotor gick ned med 35% (lika mycket mindre i CO2) och övriga avgaser blev svårmätbara. Jag var där.

  Tekniken hade alltså i praktiken gått upp i rök pga sladden drogs ur till servern. Eller i vart fall förhindrat folk från att säga stopp till den formen av ekobrottslighet.

  Eftersom jag pratar svenska fick jag frågan under en efterföljande diskussion om jag trodde det var en av anledningarna till att det går så dåligt för Sverige.

  - Jag vet inte, men det kanske är en delförklaring. Blev mitt svar.

  * Uppfinnaren Håkan Lans förklarar det bättre och han har dyrköpta erfarenheter.

  "... De kan även kosta på sig att an vända rent kriminella metoder, eftersom uppfinnaren aldrig kan förväntas få hjälp av rättsväsendet att lagföra rika företag eller deras företrädare. Ekobrott mot enskilda individer utreds inte i Sverige."

  Sammantaget menar jag att det tydligt pekar på något som är på väg att spåra ur. Därför känns övervakningsmentaliteten och händelserna uppe i Umeå välbekanta. Ty även tjuvar kan använda samma teknik och därför behöver den noga övervakas med största möjliga kraft.

  SvaraRadera
 14. Bedrövligt!

  Taxieländet

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 15. Kraxpelax: kommenteringen på din blogg är trasig, jag kan inte använda mitt typepad-konto för att kommentera. Skulle i alla fall kommentera ditt taxikverulerande så här:

  Att vägra ingå ett avtal man anser ofördelaktigt är rimligen inte oförskämt så om du kallade honom oförskämd när resan påbörjades förstår jag om han blev sur. Skyll dig själv.

  SvaraRadera
 16. "om kommunbyråkraterna i Umeå fullständigt saknar omdöme och sunt förnuft." - Stämmer.
  "Och om polisen verkligen inte har något viktigare att göra." - Stämmer inte. Polisen har gott om stölder, rån och misshandelsfall att klara upp, men sånt drabbar ju främst vanliga svenskar, och dem är det ju ingen som bryr sig om i vanlig ordning.

  SvaraRadera
 17. Att vägra ingå ett avtal man anser ofördelaktigt är rimligen inte oförskämt så om du kallade honom oförskämd när resan påbörjades förstår jag om han blev sur. Skyll dig själv.
  --------------------------------
  Det viktigaste med hans post är att den är ytterligare ett vittnesmål om att avreglering inte per automatik skapar lägre priser och bättre villkor för alla.

  Därför är det bra att man är tydlig från högern om att detta inte är det yttersta syftet med avregleringarna.

  SvaraRadera
 18. Den här trådens innehåll är otydligt.

  Har kommunen polisanmält en anställd för att denne använt kommunnens nät för att göra sitt arbete åt kommunen eller handlar anmälan om något annat?

  SvaraRadera
 19. styrande politiska klassens väpnade gren

  Är det så ni ser på ordningsmakten!?

  Isåfall är ni pirater värre än jag trodde, inte nog med att ni är "freeriders", det börjar likna anarkister och autonoma grupper också!

  Skrämmande!!!

  SvaraRadera
 20. Skulle inte förvåna mig om det hittas upphovsrättskyddat material på datorerna.

  Pirater brukar ha sådant

  SvaraRadera
 21. @Anonym 11:51 - Henrik (hax) är ganska noga med att påpeka att hans lite tillspetsade retorik är en spegling av hans helt egna liberala uppfattning och inte någonting som är generellt gångbart för Piratpartister.

  Jag har följt partiets förehavanden ca 2 år och kan konstatera att utöver just piratfrågorna så finns det en enorm flora av politiska uppfattningar. En del människor skulle jag skämmas ögonen ur mig för att ha som Facebookvänner. Det fina med PP är just hur så pass olika människor lyckas hålla ihop och att de samlas kring försvarandet av allas frihet att tycka och uttrycka konstiga saker utan att bli misstänkliggjorda och övervakade.

  Bara ett litet påpekande :) Själv tycker jag ofta Hax är bra knäpp, men hans blogg är alltid läsvärd och han är öppen för diskussion.

  SvaraRadera
 22. Glömde visst signera mitt inlägg nyss om att det inte finns någon som är representativ för "Alla Pirater". Allra minst hax - även om vi älskar honom ändå ;)

  Hälsningar/Arthur

  SvaraRadera
 23. Scary Devil Monastery25 januari, 2010 18:04

  @Anonym

  "styrande politiska klassens väpnade gren

  Är det så ni ser på ordningsmakten!?

  Isåfall är ni pirater värre än jag trodde, inte nog med att ni är "freeriders", det börjar likna anarkister och autonoma grupper också!

  Skrämmande!!!"

  En vanlig ordningsmakt har att ha tillstånd av åklagare och laga misstanke innan de tar sig för att konfiskera redskap innehållande personlig information.

  I detta fall rör det sig om ett polisiärt tillslag utan anklagad eller målsägare!

  Om en piket med poliser hade slagit in din dörr och burit ut din dator med rättfärdigandet att "någon snubbe verkar tro du har något skumt för dig" så skulle även din tilltro till vår "ordningsmakt" nog vara klart begränsad.

  Jag skulle komma upp i samma omfattande "datatrafik" eller mer bara genom att koppla upp mig och fortsätta distribuera den senaste versionen av Debian eller Ubuntu (fullt lagligt, och uppmuntrat).

  Det skulle för övrigt du med om du inhandlade programvaror from internethandel, exempelvis.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.