2010-01-09

Internet flyttar in i tv:n

Från veckans Consumer Electronics Show i Las Vegas meddelas att allt fler tv-apparater nu får ethernet-ingångar eller på annat sätt görs klara för att kopplas ihop med internet.

Nu kan alla som vill starta en egen tv-kanal.

12 kommentarer:

  1. Noterade i julhandeln att många blu-ray-spelare också kan visa upp videor från YouTube.

    SvaraRadera
  2. Detta måste det väl finnas någon lobbyist som är emot, va?

    Eftersom jag inte tänker som en politiker eller utvecklingsfientlig lobbyist undrar jag bara hur detta skall kunna regleras, förhindras eller på annat vis göras svårare och obekvämare för folk att ta del av?

    Licens för dator- och internetinnehav ligger inte långt bort, känns det som.

    SvaraRadera
  3. ...attans! Tyst min mun, så får du socker!

    SvaraRadera
  4. @ LD "... Licens för dator- och internetinnehav ligger inte långt bort, känns det som."

    Tv-licensen är föråldrad. I DK har vi redan en medielicens som gäller för alla apparater som kan ta emot tv- och radioutsändningar. Dvs även alla som har en mobilabonnemang, dator o.dyl åker på det. En mobiltelefon är som bekant lättspårad geografiskt sett.

    Min gamla analoga tv står undanstuvad på nedervåningen i ett kallutrymme och är bottenfrusen vid det här laget. Kan inte ta emot en enda signal för allt sänds digitalt nuförtiden.

    Min nya Nokia svimmade lagom till jul/nyår så jag fick söka fram min gamla urnokia, den fungerar som ett järnspett och innehåller inga finesser. Batteriet räcker till gengäld länge. Om jag stoppar i ett kontantkort så kan den inte spåras till mig som person, men även kontantkorten vill de gärna ha registrerade.

    Min dator är dock ansluten via en bra lina till internet och den kan ta emot allt. Bara att pröjsa licensen typ 2600 dkr per år med andra ord. Jag ser nästan aldrig på tv.
    Se mer här

    SvaraRadera
  5. Ethernet och internetsurfning finns redan inbyggt i min nu 1 år gamla Samsung 50 tums plasmaskärm. Kan titta på YouTube direkt i denna utan dator eller annan utrustning.

    SvaraRadera
  6. Det heter inte licensavgift numer, utan sedan nio dagar tillbaka "radio- och tv-avgift".

    Så det finns stöd redan idag för att ta ut radio- och tv-avgift för datorer den dag man kan ta emot TV-program, och med det menas i lagens mening att en TV-kanals hela innehåll streamas över nätet.

    Frågan är hur pass medvetna folk är om det.

    SvaraRadera
  7. Måste vara en unik affärsidé. Ett mediaföretag lägger ut hela sitt utbud tillgänligt på internet så att vem som helst kan ta del av det. Sedan skickar dom ett annat företag att kräva in licenspengar, f'låt radio och TV-avgift, från alla som har datorer. Inte för att folk verkligen tittar på det. Bara därför att det finns möjlighet för vem som helst aatt kunna ta del av det. Sånt här borde väl fler företag kunna utnyttja!?

    Jag vill starta en TV-kanal på nätet, där vem som helst kan ta del av innehållet. Sedan skickar jag ett annat företag att kräva in avgifter från alla med datorer! Bara att sätta igång!

    SvaraRadera
  8. @Per Almkvist:

    Nä, nu har du missuppfattat. Pengarna går till Rundradiofonden som finansierar SVT, SR och UR.

    Men avgiften kan tas ut om t.ex. en reklamfinansierad kanal väljer att streama sändningen live och den riktar sig till svensk publik. Det spelar alltså ingen roll om SVT gör det.

    SvaraRadera
  9. Kan ställa ut en massa bildäck på stan som vem som helst kan hämta. Sedan kräver jag avgift från alla som har bil!

    SvaraRadera
  10. Brittiska BBC har mycket hög kvalitet på sina program och utbud. Ändå har britterna ingen licensavgift. Kan inte SVT/SR göra som brittiska BBC? Vad skiljer ett svenskt publicservice företag från ett brittiskt?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.