2010-01-28

Piratpartiet röstar nej till SWIFT-avtalet

Pressmeddelande 2010-01-28

Piratpartiet i Europaparlamentet:
VI RÖSTAR NEJ TILL SWIFT-AVTALET!


Piratpartiet i Europaparlamentet kommer att rösta mot det så kallade SWIFT-avtalet, som ger myndigheter i USA tillgång till data om europeiska banktransaktioner.

-Vi säger blankt nej till SWIFT-avtalet. Avtalet är en oacceptabel kränkning av medborgarnas integritet, säger Christian Engström, ledamot i Europaparlamentet för Piratpartiet.

-Generellt sett bör myndigheterna endast få tillgång till uppgifter om medborgarnas banktransaktioner om det föreligger en konkret misstanke om brott.

-Om USA vill ha uppgifter om europeiska bankaffärer för en utredning, då får de komma in med en formell begäran till våra myndigheter om detta. Men vi skall inte ge USA tillgång till SWIFT-databasens rådata, säger Engström.

Det svenska EU-ordförandeskapet ingick den 30 november ett avtal för EU:s räkning om att ge USA tillgång till europeiska bankdata i SWIFT-databasen. Detta skedde dagen innan EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, trädde i kraft.

-Hade ministerrådet väntat en dag hade man givit Europaparlamentet medbeslutande. Det hade varit värdefullt, inte minst som parlamentet på eget initiativ redan arbetade med frågan. Nu ser det istället ut som om den svenska regeringen aktivt försökte hålla oss utanför, säger Christian Engström.

EU:s ministerråd och EU-Kommissionen har inte ens besvärat sig med att överlämna en kopia av avtalet till Europaparlamentet förrän det senare efterlyste det. Dokumenten har nått parlamentet denna vecka, nästan två månader efter att avtalet ingicks. Och bara dagar innan månadsskiftet januari/februari, då det skall träda i kraft.

Denna vecka har Europaparlamentets utskott för medborgerliga rättigheter kunnat granska avtalet. Parlamentet kan tidigast bekräfta eller motsätta sig avtalet på sin session i Strasbourg den 8-11 februari. Parlamentets talman har därför uppmanat det spanska ordförandeskapet att skjuta upp avtalets ikraftträdande till dess de folkvalda har fått en chans att yttra sig om det.

-Hela denna process vittnar om nonchalans från det svenska ordförandeskapet och från ministerrådet mot parlamentet. Det är i sig ytterligare ett gott skäl att säga nej till avtalet. Parlamentet skall inte finna sig i att bli behandlat som en dörrmatta, säger Christian Engström.

-Alla talade om hur EU skulle bli mer demokratiskt med Lissabonfördraget. Men nu, när fördraget börjat gälla, verkar det som om EU:s ledare inte är speciellt intresserade av insyn, medbestämmande och maktdelning längre, avslutar Christian Engström.


Se även pressmeddelande från Europaparlamentets gröna grupp, där Piratpartiet ingår.

12 kommentarer:

  1. En röst emot
    Tjoho!
    med gröna o så men...

    SvaraRadera
  2. Men bara att ni finns. Pirater i parlamentet är nog jättebra. Uppmärksammas över nästan hela världen

    Jag tror inte heller att andra skriver så mycket om vad som händer som ni.
    Snyggt

    SvaraRadera
  3. Ja, nu förstår ni varför jag kommer att rösta på PP...

    SvaraRadera
  4. Jag har inte uppfattat vad det är EU får i utbyte från USA? För jag kan inte tänka mig att man helt sonika lämnar ut informationen bara för att USA vill ha den...

    SvaraRadera
  5. @Henrik: har ni i parlamentet hört något om det här?
    "Creative Content in a European Digital Single Market: Challenges for the future"

    Verkar vara ett EU-förslag om att ha en gemensam lag om Copyright i EU. Vilket skulle göra att all politik på området skulle förflyttas till bryssel.

    Jan Rosen verkar gilla det, så det kan inte vara bra. Jan Rosén om juristen i informationssamhället

    SvaraRadera
  6. Det kommer att bli bra med två piratpartister i parlamentet, så att pratminusen kan spridas på fler personer.

    I övrigt ett bra initiativ. Gick pressmeddelandet ut till hela EU?

    SvaraRadera
  7. Anonym @ 28 januari, 2010 08:53

    Tänk igen. Vi ger USA en massa som de vill ha bara för att.

    T.ex. ett ACTA-avtal.

    SvaraRadera
  8. Här en objektiv redogörelse om vad som händer i parlamentet i fråga om Swift. Några pirater nämns inte:

    http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/019-67946-025-01-05-902-20100125IPR67943-25-01-2010-2010-false/default_sv.htm

    SvaraRadera
  9. @ Anonym 08.53

    Visst är det intressant att bli klok på vad vi har i utbyte. Själv klurar jag ofta på vad de som glömt FRA-debatten tjänat.

    Reinfeldt var ju väldigt tydlig med att det skulle finnas något att tjäna på att vara glömsk :)

    /Smen

    SvaraRadera
  10. För övrigt borde en begäran om rättsbistånd från USA i en terroristutredning kunna behandlas som vilken annan begäran om rättsbistånd som helst. Det behöver man inget SWIFT-avtal för.

    SvaraRadera
  11. Precis som tidigare påtalats uppnår Piraterna noll och nada i EP.

    Det krävs att man är med i en respekterad grupp för att uppnå något där,
    De som valde pp istället för Hökmark eller Fjellner som faktiskt uppnår saker är lurade

    SvaraRadera
  12. @Stolt moderat

    Vad har Hökmark och Fjellner gjort i den här frågan? Jag måste ha missat det.

    Det kan väl vara läge att påminna om att både Hökmark och Fjellner är med i det parti vars ordförande drev igenom SWIFT-avtalet utan att höra parlamentet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.