2010-01-27

Tänker han verkligen gå till val på att döda internet?

Ur riksdagens motionsflod dök det upp en sak som fångar mitt intresse. Moderaten Göran Montan har motionerat om "skärpt innehållsansvar för internetoperatörer".

Montan påstår bland annat att det varje sekund är 750.000 pedofiler som besöker de fyra miljoner barnporrsiter som han menar finns på nätet. Han påstår även att pedofili är ett brott, vilket nog är att ta i en smula. (Än så länge låser vi ju inte in folk på grund av deras sexuella preferenser och turnons som sådana, bara om de anses skada någon annan om de får för sig att utöva dem.)

Hur som helst. Montan vill göra internetleverantörerna ansvariga för vad som går i deras kablar. (Vilket för övrigt förutsätter att all internettrafik övervakas, inspekteras och filtreras.)

Glädjande nog ville konstitutionsutskottet avslå motionen - vilket riksdagens kammare senare också gjorde, strax före jul.

En intressant sak i sammanhanget gäller konstitutionsutskottets motivering för avslaget. Bland annat hänvisar man till EU:s telekompaket och de ändringar som vi var med om att få till stånd när det gäller det så omdebatterade tillägg 138. Gotcha!

Nu är det ju val till riksdagen i höst. Då vore det kanske lämpligt om riksdagsledamot Montan diskuterar sin syn på internet med väljarna. Och jag är säker på att det finns andra kandidater, från andra partier, som har en något mer modern och rimlig syn på internet... ;-)

21 kommentarer:

 1. Montan är inte ensam om sina idéer i Sverige. Professor Jan Rosén, bekant som ordförande i Svenska Föreningen för Upphovsrätt, tillika regeringens särskilde utredare för en översyn av upphovsrättslagstiftningen, uttrycker liknande åsikter under den pågående Juriststämman. Rosén kommer att presentera sina förslag till reviderad lagstiftning i oktober 2010.

  Det är också värt att notera att Beatrice Ask erkänner att Datalagringsdirektivet skjutits upp på grund av att det är valår på samma tillställning.

  SvaraRadera
 2. Vill bara säga att du, "HAX" är "grym" på att vaska fram fakta.

  Ha det bra/AV

  P/S Tillika Anonym i ovanstående kommentar

  SvaraRadera
 3. Visst gjordes väl de där siffrorna om miljontals barnporrsiter och hundratusentals pedofiler i sekunden ner rätt grundligt såsom varande godtyckligt förstorade siffror grundade på lösa antaganden för ett bra tag sedan?

  Aha, tänkte väl det: Oscar gick loss!

  SvaraRadera
 4. Och Karl Henriksson misstänkliggör dem som ifrågasätter ECPAT och spärrlistan för att själva vara pedofiler.

  Det är samma typ av argument som George W Bush använde:
  De som inte är med ECPAT är med pedofilerna.

  SvaraRadera
 5. Att stolpskott som Göran ens får möjlighet att kandidera till ett riksdagsparti är väl uppseendeväckande nog. För inte bara har han noll koll på vad han pratar om utan han har en ganska sjuk inställning till vad staten ska och inte ska göra för vad som tidigare var ett borgerligt parti.

  Vilken tur för honom att han inte är ensam om att vara ett stolpskott i den moderata riksdagsgruppen.

  Det ska dock bli intressant att lyssna på en känd moderat som jag hitintills inte haft någon anledning att tänka "stolpskott" om imorgon kväll...

  SvaraRadera
 6. Det gäller bara att hålla andan.

  Såna där moderåttor som montan är en utdöende sort.

  De sitter å har sitt politikerarvode på ren slentrian och för att det inte skall bli alldeles för uppenbart måste de hitta på nåt att verka indignerade över för att inte framstå som helt sysslolösa och överflödiga.

  Va, fan vet den gubben...om nåt ... överhuvudtaget?

  Titta på karln, dinosaurie är det första jag kommer att tänka på när jag ser´n.

  Inget att oroa sig över...tiden tar ut sin rätt vad gäller såna här politiska anakronismer.

  Ett skratt kan man kosta på sig i alla fall. Vilken flane till gubbstrutt.

  E detta moderåttornas framtidshopp, eller?

  SvaraRadera
 7. Och vem har lobbar honom då?
  Spyr snart på dumma politiker som inte tänker.
  Krasst är det en förutsättning för att få vara med, se bara på han Carl.Sigfrid, ingen självständighet här inte.
  FÖREVÄNDNING för kontroll.
  Usch!
  Har en dotter på 17, har lärt henne internetvett, det är inte svårt ty barn är läraktiga och aldrig har jag kontrollerat ett jota, hon ropar kom o kolla!
  Haha komiskt va?'
  Hennes far var nojig för några år sen då gick hon till bibblan, kontroll blir tvärtom.
  TILLIT.

  SvaraRadera
 8. När ska det gå upp ett ljus för alla dessa "moderater" att dagens moderatpolitik inte är sprungen ur liberala tankar, utan snarare utifrån en kristen högerpolitik.

  Sent ska syndarna vakna... :-)

  SvaraRadera
 9. AquaVera:

  Som vanligt skall Erik Josefsson ha cred för att ha satt mig på spåret.

  SvaraRadera
 10. Vad tycker Carl Bildt om sin partikamrats utspel då?

  SvaraRadera
 11. Att det är bra för frrreeeden.

  SvaraRadera
 12. Han har nog inte kollat sina källor.
  http://www.smh.com.au/articles/2008/04/25/1208743246526.html
  750 000 är just den typen av siffra som passar in i sammanhanget.

  SvaraRadera
 13. Tack Henrik, du är expert på att vaska fram nyheter. Fortsätt så, det känns betryggande att ha dig, Christian Engström och Amelia i Europaparlamentet.

  SvaraRadera
 14. Vad gäller nyheterna på upphovsrättslagstiftningens område lyfter Rosén fram EU-kommissionens Reflection Document 2009.10.22, "Creative Content in a European Digital Single Market: Challenges for the future". Den innehåller bland annat en idé om en gemensam europeisk upphovsrätt – "a truly unified legal framework". Den lagliga grunden är artikel 118(1) i Lissabonfördraget.

  Direkt citat från artikeln med Rosen.

  SvaraRadera
 15. Men internet är ju bara sådant som overklighetens folk håller på med ;-)(php-emoticons som fungerar på din blogg borde verkligen vara en bra addon HAX!)

  Jerlmyr, Axen et Riviera, C:s press-sekreterare samt nu det här; man väntar i spänning på att bara Abele ska öppna munen igen!


  Varför sitter inte Mary Jensen i REICHTAG för?

  SvaraRadera
 16. Förslag: Låt PP göra ett spinn av att all (pappers)post måste granskas på innehåll pga de stora mängder barnporr/knark/xyz/whatever som postverket dagligen bär ut.

  Det är viktigt att varje gång politiska knäppgökar försöker specialbehandla internet, så ska man hänvisa till vad som gäller i den "fysiska" världen och tillägga att man kan inte ha helt olika uppsättningar lagar och regler för den materiella respektive den immateriella världen.

  SvaraRadera
 17. Finns det inga regler om att motioner ska innehålla korrekta fakta. Inte av andra påhittade eller misstolkade, eller vridna.
  Man kan ju annars motionera om vad som helst i sin väns som jobbar på Röda Korset, eller FN-bekantas obekräftade siffror om vad som helst.

  SvaraRadera
 18. Henrik Alexandersson ställer den rätta frågan. Hotet mot Internet bekymrar mig oerhört, vi har sett en allmän nedmontering nu i flera år. Största vaksamhet! Vår demokrati är hotad av Maktens Herrar.


  Den banala dumskan.


  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 19. Jag inbstämmer med AquaVera. HAX är en av våra stora bloggare. Allt stöd.

  SvaraRadera
 20. Man borde kolla upp den där Montan, det har ju visat sig att de som skriker mest om pedofiler och annat "osederligt" brukar ha mer än ett skelett i garderoben.

  /A

  SvaraRadera
 21. Scary Devil Monastery28 januari, 2010 12:14

  Det kanske mest skrämmande är hur långt ifrån verkligheten man rör sig med dessa förslag. Den barnporr som finns på nätet rör sig numer i tungt krypterade nätverk som Stealthnet, via lösenordsskyddade privata servrar, eller för all del via den gamla legendariska newsgruppen "alt.erotica.pre-teen".

  Filtrering på ISP-nivå skulle göra vad då, exakt, anser han? Australien lade ned 85 miljoner dollar på att designa ett filter som en tonåring därefter kringgick på en halvtimme. Och det utan ens bruk av VPN eller kryptering. Förmodligen bara genom att byta DNS-server.

  Samma metod som mig veterligen man kan använda för att ta sig runt ECPATS svenska filter, för den delen.

  @Shaun

  Nej, tyvärr kan en riksdagsman slänga fram vilken smörja som helst och inte ens få tillbaka förslaget i ansiktet med dask på fingrarna om det visar sig vara oseriöst hopkok eller ren lögn.

  Det är sällan jag tillåter mig själv komma med förslag av fascistisk framtoning, men är det inte på tiden vi låter politiker som far med lögn slita spö offentligt?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.