2010-01-14

Tips ur kommentarerna

Har Google verkligen slagit av sin regimstöttande censur i Kina? Det är inte så säkert. Kanske var det bara ett PR-stunt?

Upp till bevis, Google!

Uppdatering: Läser man mer noga, så har Google sagt att de tänker stänga av sök-censuren i Kina, inte att de redan skulle ha gjort det. Se mer information i kommentarerna.

14 kommentarer:

 1. Tur att man har den mycket insatte Blogge att lyssna till när det gäller kinesiska ärenden!

  SvaraRadera
 2. äldsta tricket i världen. Fler och fler använder Scroogle och Google försöker sig på en desperat lögn. nu hatar jag Google ännu mer. Använd Scroogle!

  scroogle

  SvaraRadera
 3. Sluta använd Google bloggen Hax, byt ställe!

  SvaraRadera
 4. Men är det ingen som läst Googles uttalande?

  We have decided we are no longer willing to continue censoring our results on Google.cn, and so over the next few weeks we will be discussing with the Chinese government the basis on which we could operate an unfiltered search engine within the law, if at all. We recognize that this may well mean having to shut down Google.cn, and potentially our offices in China.

  SvaraRadera
 5. Har hört från folk som befunnits sig i Kina att det inte blir nån skillnad när de försökt googla fram bilder på himmelska fridens torg, etc, så jag har också undrat om det legat någon sanning bakom Googles påstående.

  SvaraRadera
 6. Om det här var planerat från början var det oerhört smart. De tolererar myndigheternas krav tills de blir oumbärliga. Sedan ställer de ultimatum. Folk som vant sig vid Google blir inte glada av att bli av med det. Förluster upprör mycket, mycket mer och är mycket synligare än att aldrig haft tillgång till något från början. Om staten ger med sig blir Google hjältar och pressen blir stor på alla andra att följa deras exempel. Snöbollseffekt.

  SvaraRadera
 7. HAx nämner dock inte ett ord om Island och Birgitta Jónsdóttir som kämpar emot bankeliten!

  SvaraRadera
 8. Men alltså, de har inte påstått att de slutat filtrera. Allt de sagt är att de ska diskutera med myndigheterna om de kan finnas utan filtrering, och i annat fall kommer lägga ner sin kinesiska sida.

  Så inget har ändrats än och inget har påstått ändrats än. Eller har jag missat något nu?

  SvaraRadera
 9. Carr har inte sagt att det bara skulle vara ett tomt PR-trick (vilket jag tycker känns osannolikt, för risken för backlash är så stor: man har så mycket att förlora på att mopsa upp sig och sedan direkt backa igen, mycket mer än på att bara ligga still), han har sagt att det inte är ett plötsligt uppvaknande integritetstänkande, utan en reaktion på intrånget. Vilket ju är en korrekt analys. Måttligt upphetsande eftersom det är precis vad Google själva säger, dock. Det finns ingen nyhet här, än, som Jonatan påpekat.

  //JJ

  SvaraRadera
 10. Skönt att åtminstone några som svarar har läst det faktiska uttalandet istället för att gå på rykten. Lite besviken på dig dock HAX, trodde inte du tillhörde den sistnämnda skaran.

  SvaraRadera
 11. Google har väl aldrig påstått att de har slagit av censuren på sin sökmotor heller. Läs googles uttalande som db refererar till i sin kommentar.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. A Call to the People of the World to Support Iceland Against the Financial Blackmail of the British and Dutch Governments and the IMF-
  http://tarpley.net/2010/01/07/a-call-to-the-people-of-the-world-to-support-iceland-against-the-financial-blackmail-of-the-british-and-dutch-governments-and-the-imf/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.