2010-01-14

Den nya EU-kommissionen och nätetSå var då Europaparlamentets utfrågning av Nellie Kroes - som är påtänkt som EU-kommissionär med ansvar för unionens "digitala agenda" - över. Några nedslag...

Vad gäller ACTA så hävdar Kroes att det inte finns någon överenskommen text ännu, bara ett förslag från USA. Om det stämmer, det kan vi inte veta - på grund av allt hemlighetsmakeri. Men det är vad hon påstår. Och så beror det naturligtvis på hur man tolkar ordet "överenskommen". Plus att vi vet från den svenska riksdagen att inte ens ledande politiker alltid får veta allt som sker i denna fråga.

Däremot var hon rätt tydlig med att säga att ACTA inte skall få användas som bakdörr för att harmonisera lagstiftning. Med tanke på att hon sa detta strax efter att ha talat om värdet av våra "fundamentala rättigheter" - så kanske man får göra en positiv tolkning och anta att hon i vart fall gav uttryck för sin personliga uppfattning. Men formuleringen känns ändå vag. Och det finns tecken som tyder på att hon kan ha lovat mer än vad hon i längden kommer att klara av att hålla.

Vad gäller nätneutralitet, så sa Kroes att hon bara kan acceptera inskränkningar av den om de beror på tekniska problem eller säkerhet - men att hon inte accepterar inskränkningar på kommersiella grunder.

Om jag får göra en personlig tolkning av Kroes budskap till operatörerna, då är det: Sköt er nu och passa er jävligt noga när det gäller nätneutraliteten, så att jag inte tvingas ta till lagstiftning.

Vad gäller upphovsrättsfrågorna blev det mycket varm luft. Men annat var kanske inte att vänta, eftersom Kroes är trängd mellan motstridiga viljor i en verklighet som hela tiden förändras - och där mycket av lagstiftningen fortfarande ligger på nationell nivå.

Slutintrycket är att Kroes nog är rätt internet- och reformvänlig. Och att hon ser mer än bara en sida av dessa frågor. Det är kanske så mycket som man vågar hoppas på...

10 kommentarer:

 1. Kroes är väl inte internetvänlig om hon ska tvinga operatörer att tillhandahålla allt, även sånt de inte vill tillhandahålla. Ska vi ha blommor i gardinbutiken och gardiner på resebyrån också? Om en hord haverister kräver det. Kommunism.

  SvaraRadera
 2. Läs på om hennes track record som ansvarig för konkurrensfrågor. Där tillhör hon av de vidrigare.

  SvaraRadera
 3. Hon var bra när hon började utreda statsstöd till banker, biltillverkare och allt vad det kan vara. Fram till dess var hon bara dirigist som ville bestämma vem som ska få äga vad och hur mycket. Det där som kallas konkurenspolitik.

  SvaraRadera
 4. Damen ifråga ger samma intryck historiskt sett som detta inlägg verkar antyda. Mest troligen beror det på politiska snårigheter. Som med allt som har med politik att göra, EU’s institutioner speciellt, så måste man vandra lätt oavsett vilken agenda man har.

  Vill man göra lite gott måste man ibland göra ont, det är så spelet spelas.

  Om det är så Hax antyder så blir det nog hon så bra det kan bli tuvärr, för många specialintressen, lobbygrupper etc. som drar i hennes trådar för att hon, även om hon är ”på vår sida”, inte kan göra så mycket mer positivt än det lilla som går.

  Det är så här politikens värld fungerar och också varför som många av de utlovade vallöften och påstådda ideologiska kompasser inte utmynnar som utlovat.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker Kroes var bra i Microsofttvisten. Jämför gärna med hur obefintligt mycket de lyckas komma någonstans med Microsoft på andra sidan Atlanten i exakt samma sak frågor.

  Det är nog ett misstag att se henne som på "vår sida", men jag tror det är ganska säkert att hon är på medborgarens sida.

  /Fiery Spirited

  SvaraRadera
 6. Det enda EU lyckats med i kampen mot Microsoft är att tvinga oss alla att antingen kopiera eller betala dyrt för Microsofts produkter. Förr fick man dem på köpet. Kul för alla som hatar Microsoft (som kunde ha köpt andra produkter ändå), dyrt som tusan för oss andra. Det är inte konkurrens när misslyckade företag lobbar för att få lagstiftning som drabbar de framgångsrika aktörerna på en marknad.

  SvaraRadera
 7. Efter någon timmas funderande skulle jag sammanfatta det så här:

  Hon sa en del bra saker. Men det kändes aldrig som om man kan lita på henne.

  Jag tror hon ansträngde sig lite för mycket för att vara ein mädchen für alle.

  SvaraRadera
 8. Anonym (21:05): Antingen tillhandahåller en internetanslutning eller så tillhandahåller man något annat. En internetanslutning är per definition ofiltrerad.

  SvaraRadera
 9. @ Semester Kalle

  Beautiful! Perfekt oneliner! :-)

  SvaraRadera
 10. @Anonym 14 januari, 2010 22:20

  Vad snackar du om? Microsofts produkter har ALDRIG varit gratis. Priset kan ha bakats in i priset av en dator, men det fanns där likt förbannat. Och för övrigt säljs det förtfarande datorer med Windows, så helt bortplockade är dom inte.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.