2010-02-23

ACTA i INTA: God dag, yxskaft!

Europaparlamentets utskott för internationell handel har i dag försökt fråga ut EU-Kommissionens tjänstemän om det så kallade ACTA-avtalet. (Här finns några exempel på bra frågor som borde besvaras.)

Stämningen blev smått upprörd, när kommissionen viftade bort i princip alla frågor som rykten och dumheter. Speciellt som många av ledamöterna sitter på information (av god kvalitet) som säger raka motsatsen.

Lärde sig kommissionen och ministerrådet inget i samband med hanteringen av SWIFT-avtalet? Tänker de reta upp parlamentet till ett blankt nej en gång till? Tja, inte mig emot.

12 kommentarer:

 1. Så parlamentet kommer alltså att få rösta om ACTA?

  SvaraRadera
 2. Henrik, kan man se utfrågningen av kommissionen om ACTA någonstans på nätet?

  SvaraRadera
 3. @Nkari

  Ja, parlamentet måste godkänna ACTA. Man ska till och med ha full insyn i förhandlingarna, men det verkar inte vara så viktigt.

  SvaraRadera
 4. Bara en stilla Undran.

  Hur långt är ett snöre.!?
  JL.

  SvaraRadera
 5. Jag tror filmen kommer upp här så småningom:

  http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/search-committees?language=sv&search_parameter_legislature=7&select_searchcommettees_field=INTA&search_date_start_0=23%2F02%2F2010&search_date_end_0=23%2F02%2F2010

  SvaraRadera
 6. Så kommissionen skulle redogöra för detaljer i känsliga internationella förhandlingar inför Erik Josefsson och Henrik Alexandersson? Det går inte riktigt till så, kan inte gå till så och borde inte gå till så.

  SvaraRadera
 7. Även EPP och EC verkade rätt purkna på kommissionen... ;-)

  Speciellt som om de hade de hemliga dokumenten framför sig och kunde syna bluffen.

  SvaraRadera
 8. @ Anonym: Om du ärligt tror på att det är en fråga om "känsliga internationella förhandlingar" så måste du vara rätt bakom. Enda anledningen till att de vill hålla ACTA hemligt är för att hela paketet är anti-demokratiskt till sin natur.

  SvaraRadera
 9. @Anonym
  Tycker du att samma hemlighetsmakeri borde gälla lagstiftningsarbetet i riksdagen?

  Michael Geist förklarar på ett bra sätt att sådant här hemlighetsmakeri inte är praxis för den här typen av avtal. För övrigt handlar det naturligtvis inte om ett handelsavtal som så ofta påstås utan om harmonisering av lagstiftning.

  Effekten av ACTA-förhandlingarna är också att WIPO undermineras. Är det verkligen någonting som EU och Sverige ska stödja?

  SvaraRadera
 10. Det finns en del av frågorna på iptegrity

  Läste just att EDPS inte är alls nöjd med hur kommisionen sköter detta.

  SvaraRadera
 11. Och som av en... händelse... bröts sändningen / bandningen av mötet precis när ACTA började diskuteras.

  Suck!

  SvaraRadera
 12. Säg hej då till din iPhone:

  The U.S.'s secret ACTA pact would allow border patrol agents in the EU and North America to destroy citzens' personal property suspected to contain infringed works.

  http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=17761

  /Erik S

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.