2010-02-09

EU: Det är fullbordat...


Då så. Lissabonfördraget, som kan ge EU närmast oinskränkt makt, är på plats. EU har fått en icke-demokratiskt vald president och en utrikesminister. Stockholmsprogrammet rullar ut överstatligheten vad gäller juridik, rätsväsende, ordningsmakt och övervakning. Och för en liten stund sedan valdes den nya EU-kommissionen (488 röster för, 137 mot och 72 ledamöter som avstod).

Det överstatliga, federala EU-projektet är nu i princip fullbordat.

Euro/EMU-samarbetet skakar visserligen i sina grundvalar. Grekland blir första skarpa exemplet på vilken idiotisk idé det är med en valuta och en räntepolitik för olika ekonomier. När snart Spanien och Italien går samma väg, då blir krisen verkligen akut. Vilket ändå inte kommer att rucka euro-kramarna en tum i sin tro.

I anförandena inför valet av ny EU-Kommission för någon timma sedan kunde vi höra både EPP och den gröna gruppens ledare tala sig varma för att utarbeta en gemensam skattepolitik för EU, tillsammans med Kommissionen. (Att även socialisterna är med på det tåget behöver inte ens påpekas.)

Tja, nu är vi där. Nu är det dagligt motstånd mot allt vansinne som gäller.

14 kommentarer:

  1. Och trots att vi röstade nej till EMU-skiten så kommer vi få vara med och betala för svinen. Kul! Det är solidaritet det!

    SvaraRadera
  2. Fuck em!
    Jag ville rösta nej 1994 men kunde inte pga min ålder.
    Dumflum naiva social liberaler och moderater var drivande då, men nu verkar en ny frihetsrörelse växa fram utanför de gängse ramarna.
    hoppet står till oss alla, som kan blottlägga det hela om vi bara skiter i det.
    Det är ju trots allt en illusion att vi ska behöva följa massa skit på papper, men godtas så länge folk accepterar det.
    Därför måste vi informera folk utanför bloggosfären

    SvaraRadera
  3. HAX, med tanke på din agitation rörande demokrati - är även den tyska eller den turkiska presidenten icke-demokratisk? (eftersom de inte heller valts direkt av folket?)

    Jag tycker att man ska tänka både en och två gånger innan man yttrar icke-demokrati, och vikta frånvaron av direktval till makt. Herman Van Rompuys uppdrag är att leda och ena de demokratiskt valda regeringarna genom toppmötena, inget annat.

    SvaraRadera
  4. Nu säger jag upp mig och blir bidragstagare.......

    SvaraRadera
  5. Fast det är ju relativt demokratiskt; EU-kommisionen är ju vald av människor som är valda av människor som är valda av folket.

    SvaraRadera
  6. Vilket ändå inte kommer att rucka euro-kramarna en tum i sin tro.

    Absolut inte. De folkpartistiska dårarna har fortfarande frigång:

    Ja till euron även i kris!

    Euron ska bli en valfråga

    SvaraRadera
  7. Jag undrar också om det fullbordade genomförandet innebär att PP's andra mep kom på plats.

    SvaraRadera
  8. Vad säger de svenska miljöpartisterna om den där gemensamma skattepolitiken? Är de på samma linje som sin grupp? I så fall är det (än en gång?) inte mycket bevänt med den "EU-kritik" de brukar försöka plocka poäng på ...

    Hur tänker Piratpartiet? Är det här en sådan fråga där man måste hålla god min och spela med den Gröna gruppen?

    SvaraRadera
  9. @Jonathan Rieder Lundkvist och Thomas

    Det krävs förmodligen en fördragsändring för att ändra fördelningen i EU-parlamentet under pågående mandatperiod.

    Man hade inte förutsett att ratificeringen av Lissabonfördraget skulle ta så lång tid. Det här skulle ha varit klart före valet.

    SvaraRadera
  10. Visst fan är det ett stort problem, men inte akut och omedelbart.

    Självklart dräglar eurokraterna över tanken på en gemensam finans- och skattepolitik för hela unionen och möjligheten att direktbeskatta 500 miljoner EU-medborgare, men något sådant kan inte hända utan att den största ekonomin, Tyskland, är med på noterna - och tyskarna är hårdnackade motståndare till den idén.

    Tillsvidare kommer alltså det nuvarande dödläget att pågå, och vårt självbestämmande och vår konkurrenskraft kommer att fortsätta urholkas sakta men säkert. Vilket alltså i sig är ett fullt tillräckligt skäl för att lämna EU.

    SvaraRadera
  11. Apropå att euron inte är lämplig eftersom den täcker regioner med väldigt olika ekonomi, gäller detsamma för tex amerikanska dollarn och kinesiska renminbin?

    (För övrigt är jag naturligtvis emot valutamonopol.)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.