2010-02-03

Hur tänker de då?

Det finns en hel del hemlösa i Stockholm. En del av dem är det för att de har psykiska problem och inte får den vård de behöver. En del är missbrukare som har stigmatiserats av den repressiva drogpolitiken. En del är människor som helt enkelt har fallit utanför samhällets skyddsnät. Och så en hel del andra.

Om man är politiker i en välfärdsstat som Sverige, då finns det rätt många stora och svåra frågor att ta sig an för att lösa dessa problem.

Därför är det det inte speciellt svårt att förstå kritiken mot den missriktade välvilja som riksdagens kristna grupp nu har lyckats visa upp – genom att samla ihop begagnade sovsäckar till de hemlösa.

I sig, som enskild handling, kan detta kanske vara en bra sak – som rent av kan rädda liv – så här i midvinterkylan. Men den obetydliga uppoffringen i att ge bort gamla sovsäckar blir ändå så fel när den kommer från de politiker som ofta inte förstår eller kan hantera grundproblemen. Trots att de gör anspråk just på att ha sådana talanger. I vissa fall kan man till och med säga att dessa politiker har varit med och skapat de problem som gör människor hemlösa.

Man skulle kunna tala om den genompolitiserade välfärdsstatens arrogans. I och för sig välmenande politiker tar på sig uppgiften att lösa saker de inte förstår och inte kan hantera. De slår ut alternativa lösningar och skapar ett system där man måste vara frisk, nykter, normal och stark för att kunna få del av samhällets gåvor. Resten får stå med mössan i hand.

Länk»

6 kommentarer:

  1. Problemet är nog välfärdsstaten i sig. När alla resurser är fördelade, till de mer eller mindre välanpassade väljarna, så återstår inget till de som verkligen behöver.

    I kort resultatet av intressegruppers högljudda klagan i kombination av politikers vilja att köpa röster.

    /Rickard

    SvaraRadera
  2. Att hemlösa ens skulle behöva sovsäckar är en myt. Alla kommuner i landet ger sina hemlösa en säng att sova i om natten. Däremot så kanske inte den hemlöse kan leva upp till de krav som ställs och därför väljer att sova någon annanstans. Kaliber i P1 hade ett väldigt bra program om det för ett tag sedan.

    http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=3218451

    SvaraRadera
  3. Att hemlösa ens skulle behöva sovsäckar är en myt. Alla kommuner i landet ger sina hemlösa en säng att sova i om natten. Däremot så kanske inte den hemlöse kan leva upp till de krav som ställs och därför väljer att sova någon annanstans.

    Vilka krav är det som ställs? Är det typ att man ska vara nykter och sånt? I så fall är det ju helt värdelöst. Börja med att ge folk en säng. Sen kan man börja diskutera alkoholvanor.

    Kanske vore det bästa att bara erbjuda en uppvärmd hall som vem som helst får vara i, utan några socialarbetare som bestämmer om man är rätt kloss för deras hål.

    SvaraRadera
  4. Antagligen måste man vara nykter. Tanken är väl knappast att det ska vara härbärgen, inte sexmästeristlokaler.

    SvaraRadera
  5. Oops, skulle givetvis stå att tanken är ATT det ska vara härbärgen.

    Förövrigt är jag inte speciellt förtjust i att betala skatt för varken nyktra härbärgen eller pundarkvartar. Eller betala skatt öht...

    SvaraRadera
  6. Nåja, sovsdäckarna var ju för att möjliggöra övernattning i en kyrka, som öppnat dörrarna för övernattning under den hårda kylan. Det är således så att *kyrkan* behöver dessa sovsäckar för att kunna erbjuda övernattning. Ett mycket behjärtansvärt initiativ för att lösa en akut situation.
    Vidare, de flesta som är hemlösa är det för att de inte klarar av de kravs som ställs för att få ett hyreskontrakt (eller ens hjäp av socialhjälpen). Enskilda eller grupper som ändå, oftast helt ideelt, hjälper dessa stackare är värda uppskattning.
    Grundproblemet med bostadslösa är inte främst bostadsbristen, eller ens bostadspolitiken, även om de givetvis bidrar.
    Så sovsäckarna löser inte det övergripande problemet med att det finns en mängd människor som inte riktigt passar in i det välordnade samhället. Men det leder till att ett antal av dem får det lättare att överleva i kylan.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.