2010-02-18

Mixed emotions...

Frimurarna tänker öppna ett lobby-kontor i Bryssel.

Kufvarning!

Deras mål med denna verksamhet är dock inte helt dumt: Att lobba mot religiösa organisationers ökade inflytande i EU:s institutioner.

Herr frimurare Quillardet säger "It is necessary to impose the universal idea of the Enlightenment, which consists of the notion that people are citizens and European citizens before being Jewish, black, Maghreb, homosexual, heterosexual."

Länk»

11 kommentarer:

  1. Undrar om herr frimurare är "upplyst".

    SvaraRadera
  2. Jag förutstår att denna tråd kommer att spåra ur pga diverse konspirationsteoretikers entre. :-)

    SvaraRadera
  3. förutspår, even.

    SvaraRadera
  4. Nu är jag inte så inläst - men visst måste det här ligga rätt långt från vad de svenska frimurarna tycker? Jag menar, de driver ju sin verksamhet på kristen grund och man måste väl vara troende för att få vara med?

    SvaraRadera
  5. mrProfit;
    here I am!

    Jag tänkte inte spamma kommentatorsfältet mer än nödvändigt men vad gäller detta men jag vill påpeka att frimurarnas hela existens i grunden bygger på att motarbeta kyrkan, i synnerhet då den katolska (vilket inte är så konstigt eftersom den var en väldigt mäktig organisation vid tiden det begav sig).

    Frimurarnas symboler har sina rötter i gamla hedniska religioner.
    Intressant faktiskt:)

    Man kan också konstatera att frimurarna verkar vara världens bästa klubb att gå med i eftersom maktpositioner verkar komma som ett brev på posten tillsammans med medlemskapet.

    Inte mig emot, jag är inte kyrklig/kristen.

    SvaraRadera
  6. @Henrik,
    Jo Du har möjligen rätt. Olika loger har olika lärosatser. Den mesta litteraturen kring frimureri gäller större loger såsom Scotish rite etc.

    SvaraRadera
  7. Frimureriet är inte helt och hållet ickereligiöst, eller alls.
    De var dock viktiga för att hålla upplysningens flamma brinnande och främjade republiker och demokrati. I EU idag gör de nog inte någon större nytta. Öppenhet,transparens,cc,internets är bättre än hemliga klubbar och stater i staten.
    Däremot kan de nog vara bra i Iran,Israel eller Saudi Arabien.
    -johan,karlskrona

    SvaraRadera
  8. HAX, "Jag menar, de driver ju sin verksamhet på kristen grund och man måste väl vara troende för att få vara med?"


    Den svenska varianten gör ju det, officiellt i alla fall, (hmm har det funnits någon riktigt "världs-mäktig" svenne någonsin sen frimurarna kom till svea?)



    //ST

    SvaraRadera
  9. Frimurarna stod nog en gång i tiden för upplysning. Men idag har de nog snarare perverterats till sin raka motsats, en massa hamligheter, saker som till och med de de själva uppenbarligen ser som ljusskyggt.

    Upplysning och godhet brukar symboliseras med ljus, medan mörker får symbolisera de mörka krafterna som sysslar med hemligheter.

    Kanske ännu en sak där den gamle Platon ges rätt, hur överdrifter tenderar att slå över i sin motsats.

    -steelneck

    SvaraRadera
  10. Frimurarna har aldrig varit något annat än en organisation vars övergripande syfte varit att främja intressen för sina medlemmar.
    Frimurarna är en organisation vars enda syfte är att främja varje enskild medlems möjligheter att upprätthåla och utöka sin position längst upp i pyramiden på så för honom själv så bra sätt som möjligt genom att utnyttja det nätverk som tillhandhålls.

    Av denna anledning är det alltså en omöjlighet att vara medlem i organisationen såvida man inte har möjlighet att främja övriga medlemmars position.

    Frimurarna har inget som helst att göra med religion annat än på ytan som del i det enfaldiga ceremonielet vars funktion är att skapa en känsla av utvaldhet.

    Om Frimurarna lobbar i EU så gör dom det för sin för organisationens och dess medelmmar egens skull.

    SvaraRadera
  11. Om man inte skulle gå och bli frimurare.. låter som förnuftigt folk!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.