2010-03-08

ACTA: Europaparlamentet är på väg att sätta ner foten

Nu händer det saker vad gäller ACTA-avtalet!

Alla partigrupper (utom EFD, som inte var tillfrågade) i Europaparlamentet har i kväll formulerat en resolution om ACTA-avtalet. Kortfattat kräver den transparens i de fortsatta förhandlingarna och att ACTA inte får medföra avstängning av fildelare etc.

Nu håller vi tummarna för att alla gruppers ledning ger slutligt klartecken till denna resolution.

Detta kan bli stort. Vad man säger är alltså att hemlighetsmakeriet måste upphöra och att man inte accepterar att byråkrater inför lagstiftning bakvägen, genom handelsavtal.

Om EU-Kommissionen inte skulle bry sig om detta - då kan parlamentet i slutändan helt enkelt vägra att godkänna ACTA-avtalet.

Det skall bli oerhört intressant att se vad kommissionen har att säga i debatten i morgon kväll. Antingen får den ge med sig, eller också får den kanske inget avtal alls. Nu skall man inte underskatta kommissionens list. Men jag kan inte se hur den skulle kunna ta sig ur detta.

Debatten äger rum i plenum i morgon tisdag, någon gång mellan kl 21 och 24. Omröstningen om resolutionen blir på onsdag mellan kl 12 och 13.

Man skall inte ropa hej förrän man är över bäcken - men nu känns det verkligen som om det kan bli lite ordning på den här jävla surdegen.

Resolutionstexten dyker upp i morgon förmiddag, om allt går som planerat.

17 kommentarer:

 1. Vad äe poängen? EU driver ju redan uppfattningen att förhandlingarna ska öppnas upp.

  SvaraRadera
 2. Satan vilket bakslag en sådan resolution skulle bli för EPP som verkligen kämpat för att man inte skall ha öppenhet och att man skall få stänga av fildelare. Nu tvingas de göra 180 grader om för att inte skämma ut sig helt.

  SvaraRadera
 3. Den svenska regeringen säger att EU tycker att förhandlingarna skall öppnas upp, ja. Men det är inte mer än att man artigt frågar USA m.fl. som kommer att säga nej.

  Vad som nu sker är att parlamentet säger att om vi inte får insyn - så lutar det åt att man säger nej till hela avtalet. Som SWIFT.

  Vill man göra en snäll tolkning, så sätter parlamentet just nu kraft bakom regeringens vaga löfte.

  SvaraRadera
 4. Om vi lyckas, vem kan vi tacka isf? :)

  //G

  SvaraRadera
 5. Oj, låter nästan för bra för att vara sant detta!

  SvaraRadera
 6. Ni gör ett fantastiskt jobb därnere, även om det naturligtvis inte är bara er förtjänst så är jag glad att ni är med och styr.

  Det ser ju ut att gå åt rätt håll, hoppas det håller hela vägen!

  SvaraRadera
 7. Härligt!

  Men det är inget fel på surdegar! Det kan bli fantastisk gott! Bara man knådar ordentligt och låter det jäsa långsamt...

  SvaraRadera
 8. Alla måste säga ifrån om detta - att förbjuda hyperlänkning är rena vansinnet, liksom third party liability för det innebär att internetoperatörerna kommer att begränsa tillgången till internet. Fyra av fem medborgare över världen anser att tillgång till internet är en grundläggande mänsklig rättighet, så det innebär att man tvingar marknadsaktörer att begränsa tillgången och på det sättet inskränka vad som majoriteten uppfattar vara en grundläggande mänsklig rättighet, för att inte tala om vilken begränsning av yttrande-, informations- och pressfriheten det skulle innebära. Fascistoid korporatism verkligen.

  SvaraRadera
 9. Vad fick Hökmark och svänga`? eller blev han överkörd av backbencherna i EPP?

  Att inte kunna stänga av folk från internet måste vara ett enormt nederlag för honom

  SvaraRadera
 10. Så moderaterna var emot öppenhet? Tänk att jag inte är förvånad.

  SvaraRadera
 11. Det var ju bara 3 av länderna i ACTA förhandlingarna som var för transparens. Sverige ett av dem, vilka var de andra två?

  Finland, Danmark eller någon av de nya EU länderna...?

  Nåja, äntligen händer det något kul i EU i alla fall! På dem bara! Heja! Heja!

  SvaraRadera
 12. Tjohej! Blir spännande imorgon då.

  SvaraRadera
 13. Det ska bli intressant att följa utvecklingen.

  I fråga om varuförfalskning så är jag lite skeptisk till t.ex. Danmarks regler om beslag på alla varuförfalskningar även om de är för personligt bruk.

  Om jag vill gå med en falsk Rolex, kan jag inte få göra det då? Riktiga Rolex är så dyra.

  SvaraRadera
 14. Det är ju så man nästan blir gråtfärdig, så spännande är det.

  SvaraRadera
 15. Malmström om ACTA m.m. i SvD

  EU borde kunna hota med att lämna förhandlingarna om inte de andra parterna går med på full öppenhet. Europa behöver inte kröka rygg för någon.

  SvaraRadera
 16. Rebellstyrkorna har tagit kontroll över Dödsstjärnan...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.