2010-03-25

Neuding: Ask lider av hyperlexi

Paulina Neuding har en läsvärd och tankeväckande artikel om Beatrice Asks klavertramp - och en del andra saker - på SvD Brännpunkt i dag. Ett citat...

"Hyperlexi, överlagstiftande, kallas denna tendens att möta varje nytt problem med nya lagar, och det gör oss inte tryggare.

När Beatrice Ask talar om sexköp talar hon om att det gäller att komma åt dem ”som förgriper sig på småflickor”. Mot sådana övergrepp finns det en våldtäktslagstiftning. Vi behöver inte ovanpå detta en lag som vilar på föreställningen att vuxna kvinnor inte är förmögna att själva ta ansvar för sina liv och sina kroppar.

Nu går polisens resurser till att jaga människor som har haft frivilligt sex på fel sätt, samtidigt som kvinnor är rädda att gå hem på kvällen därför att antalet våldtäkter stiger."
Just så. Lagarna skall vara få, tydliga och fokusera på verkliga rättighetskränkningar. Färre lagar, mera ordning - helt enkelt.

7 kommentarer:

  1. Nu håller jag med om andemeningen, men just ordet 'hyperlexi' stör mig. Är det en etablerad term för detta fenomen, eller har det uppfunnits av Neo? Den enda form av hyperlexi jag känner till är det överdrivna språkintresse som brukar förknippas med personer inom autismspektret.

    SvaraRadera
  2. Bodström sa i en intervju att en justitieministers kompetens borde mätas i hur många lagar han hann stifta.

    SvaraRadera
  3. I fallet New York har dessutom Rudy Guiliani sagt att "lagboken skall vara så tunn att alla människor skall kunna den utantill"

    SvaraRadera
  4. Anders Troberg25 mars, 2010 12:41

    Den gamla ingejörsprincipen gäller även för lagstiftning:

    "Ett system är perfekt, inte när det inte finns något mer man kan lägga till, utan när det inte finns något mer man kan ta bort."

    SvaraRadera
  5. @Mr Profit

    "Hyperlexi" i betydelsen språkintresse är byggt på "lexis" som är grekiska för ord. Det finns gott om bokbutiker med namnet Lexis.

    Den här nyare varianten bygger snarare på "lex" som är latin för lag eller bestämmelse. Det torde vara rätt så nyuppfunnet.

    SvaraRadera
  6. Måhända var Bodström drabbad av akut dyslexi när han godkände utvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna för några år sedan. Den ene mannen frikändes ju av egyptisk domstol.

    SvaraRadera
  7. Killen som kvällstid plockade upp sin fru på ett känt horstråk är nog inte helt glad. Polisen fotograferade hans bil och kallade in honom på förhör. Om man hade haft datalagring kunde man bevisat att han varit där ett antal gånger och dömt honom för fler sexköp. Bra lag. Fler oskyldiga måste in i fängelse för att få dem att fatta att man inte ska plocka upp kvinnor på gator där horor kan tänkas passera.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.