2010-03-17

Politisk verksamhet, modell 2010


OK, det är ett dumkul stunt när SSU varumärkesskyddar ordet Alliansen. Inte minst sätter det ljuset på borgerlighetens amatörmässighet.

Men jag blir ändå fundersam. Vi har en situation där alla gammelpartier blir allt mer lika varandra. Så gott som allt ideologiskt och idémässigt tankegods har slängts över bord. Kvar finns på sin höjd lite pragmatiskt tjafs. Och det politiska kampanjmakandet inskränks till just dumkul stunt, utan något som helst politiskt innehåll...

23 kommentarer:

 1. Haha ja, i praktiken utgörs väl egentligen skillnaden mellan blocken av två saker:

  Ska staten äga 30 eller 300 företag?

  Ska höginkomsttagare betala 49% eller 60% i skatt?


  Vilken sida man än väljer blir resultatet olika nyanser av samma skit. Sen kan man ju gå utanför ramen, t.ex. Liberala partiet... ;)

  SvaraRadera
 2. Förlåt, jag vet att loggan indikerar att vi ska öppna ett dagis, men inget annat tyder på att vi ska börja pyssla med näringsverksamhet - så varför visar SSUs tilltag på Alliansens "amatörmässighet"?

  SvaraRadera
 3. Att man missar att registrera sitt eget varumärke..?

  Borgerligheten är generellt sett kass på kampanjteknik på det stora hela taget.

  SvaraRadera
 4. Men - vi ska som sagt inte bedriva näringsverksamhet. Vad i hela friden ska vi med varumärkesskydd till?

  https://lagen.nu/1960:644

  SvaraRadera
 5. "De Rödgröna", "Miljöpartiet de gröna" eller liknande är tydligen inte heller registrerade varumärken enligt intervju med någon moderat i Aftonblaskan.

  Trams och inget annat från SSU.

  SvaraRadera
 6. Tycker omskrivningen Allinsane är mer passande http://scabernestor.blogg.se/2010/march/joo-kom-igen-nu-lite-rolig-ar-den.html

  SvaraRadera
 7. De har säkert glömt att *mönsterskydda* nya loggan som sådan också.

  Bättre att förekomma än att förekommas.

  Och även om man kanske inte *måste* varumärkesskydda namnet, så la man i vart fall upp en frispark för SSU - när det gäller att få dumkul press.

  SvaraRadera
 8. Det går inte att skydda ett vanligt ord som varumärke så både SSU och journalisten som skriver om det är bara okunniga.

  SvaraRadera
 9. Ja, ja... Nu var det inte huruvuda detta är juridiskt korrekt eller inte som bloggposten handlade om.

  Utan om att substansdebatt ersätts med dumkul utspel, fluff och jippon.

  Åsikter om det, någon?

  SvaraRadera
 10. Alliansen vill locka väljare med en ny logotype. SSU vill locka uppmärksamhet genom ett dåligt försök till practical joke.

  Det är ju inte partierna och politiken det är fel på när medlemmarna flyr, utan det handlar ju såklart om ytliga missförstånd där det enda partierna gjort för dåligt är de grafiska profilerna.

  Kunde man bara få upp en hoppborg på kanslierna så kommer medlemmarna snart tillbaka.

  När det gäller utspelet att ta patent på "Alliansen", bortsett från att det inte går juridiskt, så är det ju intressant eftersom det är precis så här patent används i praktiken. Patent används som vapen, antingen mot "slarviga uppfinnare" som glömt eller kapitalsvaga sådana, som inte har de ekonomiska förutsättningarna för att ansöka eller försvara på egen hand.

  SvaraRadera
 11. Man kan för fan inte mönsterskydda en logga.

  Ja, jätteroligt påhitt av SSU.

  Men det är fan så frustrerande när journalister och bloggare bidrar till att sprida förvirring kring juridiska begrepp genom att inte ens orka kolla på Wiki först.
  Förlåt, jag är juriststudent och kanske överengagerad i frågan, men det stör mig som fan.

  SvaraRadera
 12. Men för fan i fan, Hanna! ;-)

  SvaraRadera
 13. "Utan om att substansdebatt ersätts med dumkul utspel, fluff och jippon".

  Visst är det så. Barnsligheter är det. Det är så här det brukar gå till bland småttingarna i extremvänstern och nazisekterna. Det visar i vilka kretsar Jutte hämtar inspiration. Detta är så löjligt att det är något man kunde ha väntat sig av PP. Detta är inget nytt - se länk nedan.

  http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=4851465

  SvaraRadera
 14. Är varumärket Piratpartiet registrerat? Det hade i så fall varit en kul paradox!

  SvaraRadera
 15. Scary Devil Monastery17 mars, 2010 13:14

  @Carl Johan Hall

  Nej, det faller in under inarbetat varumärke.

  Sedan har PP aldrig haft någonting att säga om varumärken eller kommersiellt skyddade sådana.

  Det är patent och immaterierätt som idag är totalt befängd.

  SvaraRadera
 16. "Inte minst sätter det ljuset på borgerlighetens amatörmässighet."

  Det är väl inte borgerligheten som är amatörmässig för att dom inte försöker göra något som inte går. Torde väl snarare vara tvärtom.

  SvaraRadera
 17. http://www.mittegetjavlanarnia.se/?p=2120

  :-)

  SvaraRadera
 18. Nu syftade jag, som sagt, på borgerligt kampanjmakande i största allmänhet.

  Men det kommer en bloggpost om det om ett tag.

  SvaraRadera
 19. Hanna Wagenius:

  Jag tog dig på orden och kollade vad Wikipedia hade att säga. Under uppslagsordet "Logotyp" står bland annat följande:

  Logotypen är en viktig del, men inte den enda, i ett företags varumärke, där även faktorer som t.ex. vilka värden en produkt står för, vad den förknippas med samt vilka känslor företaget/produkten skapar hos potentiella kunder ingår. I Sverige kan logotyper mönsterskyddas hos Patent- och registreringsverket.

  Har wikipedia fel? I så fall vore det vänligt av dig att ändra så att det blir rätt. Annars verkar det som om det för fan visst går att mönsterskydda en logotyp.

  Sedan kan man för all del fundera över om "Alliansen" är att betrakta som varumärke, eftersom det inte är näringsverksamhet som bedrivs. Frågan är då bara: när man har något som fungerar i alla avseende som ett varumärke, men inte bedriver just näringsverksamhet, vad händer då om någon annan väljer att varumärkesskydda samma begrepp? Mig veterligen bedriver inte heller SSU näringsverksamhet, så om inte Alliansen kan varumärkesregistrera "Alliansen", hur kan då SSU göra det? Och om man kan registrera sitt varumärke utan att bedriva näringsverksamhet (vilket möjligen kan ifrågasättas i så fall) hade det då inte varit lämpligt av en sammanslutning med så tydligt syfte att marknadsföra ett budskap som Alliansen att göra just detta?

  SvaraRadera
 20. HAX konstaterande att det inte spelar någon som helst roll vilket riksdagsparti man röstar på (kanske med undantag för förre kommunisten Ohly) så blir det heller inte intressant att rösta på ett riksdagsparti.

  Detta är ett utmärkt tillfälle att straffa politikerklassen och det gör man enklast genom att ställa till med oreda.

  Sverigedemokraterna är en samling disparata figurer som inte kan prestera en sammanhängande politik.

  Själv har jag inga problem med aborter, homosexuella och är dessutom för helt oreglerad arbetskraftsinvandring, inget som SD är så förtjusta i. SD är ett gäng hembygdsfascister, lite påminnande om sossarna när de är som värst.

  Dock har SD träffat helt rätt i en fråga och det är (usch och fy, sluta inte läs nu) invandringspolitiken.

  Den nuvarande invandringspolitiken är i längden ohållbar.

  Om Sverige gjorde som Kanada, det lyckade invandringslandet, dvs filtrerade folk efter kunskaper och kompetens, så skulle det bli ett ramaskri i Sverige eftersom vi alltid tycker synd om de som har kommit till Sverige och vill in i värmen.

  Så länge det är 100.000 per år (varav kanske 15% asylberättigade) som har råd att ta sig hit så kan det fungera, men vi vet att det finns miljoner och åter miljoner som har det kanske ännu sämre än de som har råd och den dag fler av dessa kommer så håller systemet inte längre.

  Denna fråga adresseras inte av riksdagspartierna och SD är de enda som berört ämnet.

  Varför inte straffa politikerklassen i september?

  SvaraRadera
 21. Dr M; Föreslår att du förlitar dig på den verkliga källan - https://lagen.nu/1970:485#P1S1 - eller Wikis sida om mönsterskydd - http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6nsterskydd - eller varför inte hos PRV själv? -http://www.prv.se/Design/Snabbfakta-om-designskydd/

  Det handlar ju inte heller om möjligheten att registrera Alliansen som varumärke (även om det säkerligen inte är allt för lätt), utan om att det är fullständigt jäfla värdelöst att göra det. Varumärkesskydd påverkar inte rätten att använda ett varumärke i ickekommersiella sammanhang - Socialdemokraterna kan exempelvis byta namn till Saabpartiet om de vill. Inga problem.

  Det här har blivit en grej ENBART eftersom ingen journalist över huvud taget verkar fatta vad varumärkesskydd är. När SSU ringer upp och berättar vad man gjort borde det första journalisten frågar vara "Jaha, ska ni börja bedriva näringsverksamhet?"

  SvaraRadera
 22. Hanna:

  När jag läser lagtexten du länkar till står bl.a. följande (min emfas):

  produkt: ett industriellt eller hantverksmässigt framställt föremål, inbegripet delar som skall monteras till en sammansatt produkt, förpackningar, utstyrsel, grafiska symboler och typsnitt, men inte datorprogram,

  Det är inte uppenbart för en juridisk lekman huruvida detta innefattar logotyper eller ej. Din länk till PRV ger heller ingen ledning i frågan. Den enda sida som säger vare sig bu eller bä om logotyper är logotypsidan på Wikipedia ...

  ... och just därför var jag allvarlig i det jag sa först: om det står fel på Wikipedias sida om logotyper, ändra det gärna så att inte fler får fel intryck. Jag har inte kompetens att göra den ändringen med förtroende, men du verkar ha det. Gör Wikipedia bättre!

  En annan fråga är då på vilket sätt varumärken och logotyper är skyddade. Jag är helt säker på att SAAB skulle ha allvarliga invändningar om deras namn och logotyp användes i Sverigedemokraternas valmaterial. Vart skulle de vända sig i det läget, och vilka lagar skulle de stödja sig på?

  Omvänt, kan det inte finnas ett legitimt intresse hos organisationer som inte bedriver näringsverksamhet att skydda sitt namn och sina symboler? Finns det några regler alls kring detta, eller litar vi helt på människors goda omdöme och relativa ärlighet (vilket för all del vore befriande på sitt sätt)?

  SvaraRadera
 23. Scary Devil Monastery18 mars, 2010 14:19

  @HAX

  "http://www.mittegetjavlanarnia.se/?p=2120"

  XD

  Den där får du fanimig märka med NSFW! Läste den under lunchen och vissa kollegor undrade varför jag satt och skrattade hysteriskt med en halv burgare i vrångstrupen...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.