2010-03-14

Samtidigt, på Nya Zeeland...


Nya Zeelands internetfiltrering är nu sjösatt. Och vad som filtreras bort är hemligt.

Hemlig censur... Nya Zeeland tar här ett rejält kliv bort från den öppna, demokratiska rättsstatens grundläggande principer.

Detta blir naturligtvis ett hot både mot yttrandefriheten och mot människors rätt till fri informationsinhämtning.

Och det är orimligt med förhandscensur. Olaglig material skall istället hanteras av ordningsmakten och rättsväsendet om/när det dyker upp.

Filtrering landar alltid i avvägningar och subjektiva värderingar. Risken för ändamålsglidningar är uppenbar. Och vi vet att filtrering ofta leder till att oskyldigt material spärras av misstag.

Läs mer om internetfiltrering i skriften Storebror tar fram munkaveln, skriven av Pär Ström på DNV. (Finns som gratis PDF och ljudbok.)

11 kommentarer:

  1. Är det inte själva poängen med censur att den är hemlig?

    "Tyvärr så censurerar vi uppgiften att....."

    ;-)

    SvaraRadera
  2. "It's a voluntary system and there's no legislation,"

    SvaraRadera
  3. "Vad som filtreras bort är hemligt"

    Precis som i Australien då, där man hotade med böter på $11,000 per dag för den som offentliggör censurlistan.

    SvaraRadera
  4. Friheterna sträcker sig bara dit där Makten inte längre känner sig trygg eller dit där deras moraliska övertygelser alternativt fördomar blir alltför utmanade.

    Friheterna till att göra nånting i vårt västerländska samhälle är i verkligheten väl avgränsade populistiska begrepp och företeelser som när som helst kan styckas av eller begränsas av Eliten när det passar dem.

    Dessa friheter TILL saker å ting i vårt samhälle har lite att göra med ursprunglig verklig frihet FRÅN saker och ting i samhället, så som det är/var menat i den klassiska liberalismen.

    Jag är rädd att folk och de flesta åsiktsmaskiner i media inte är medvetna om dessa synsätt på det vi så slentrianmässigt kallar Frihet eller oförytterliga friheter, dom är begränsande. Det har aldrig varit frågan om Frihet från någonting under ansvar. Allt skall ske under Maktens överinseende och godkännande, alltid.

    Eliterna har lyckats slå mynt av frihetsbegreppet (typexempel: socialisternas frihet)och givit Friheten två sidor (som på ett mynt!).

    Den sida på myntet (Friheterna till saker o ting, rättigheter om man så vill) som passar dem politiskt och som man kan spela ut i valrörelser (valfläsk) för att vinna makten har de lyckats framställa som den enda formen av Frihet.

    SvaraRadera
  5. Filter Vendor Agrees Aussie Censorship Can't Work As Promised
    (slashdot)

    Ur kommentarerna:

    The biggest and oldest ISP of The Netherlands (XS4ALL) has also taken a stand against internet filtering.
    What they have done is write a very thorough 32 page document explaining why internet filtering should not happen.
    They have sent this to all Dutch political parties and the committee for copyright legislation.

    Slashdot "Your Rights Online": RSS.

    SvaraRadera
  6. Om det är en gränsspärr kan väl någon boende i NZ betala för en satellitlänk (med ett abonnemang tecknat i något annat land) och sen erbjuda någon sorts gateway?

    SvaraRadera
  7. Varför en satelitlänk? Det finns redan tjänster som gör möjligheten till censur obefintlig. De två mest uppenbara alternativen är TOR-Privoxy-Torbutton(-Vidalia) eller en krypterad VPN-tunnel till en ISP i ett annat land.

    /Rickard

    SvaraRadera
  8. ..."The Department of Internal Affairs' (DIA) internet filter is now operational and is being used by internet providers (ISPs) Maxnet and Watchdog".

    En Internetleverantör som heter Watchdog??!! Är de ironiska, eller?

    Skulle inte köpa bandbredd av en ISP som heter så.

    SvaraRadera
  9. Vad är det för skillnad på den här censuren och den vi har i Sverige?

    /A

    SvaraRadera
  10. Alex Jones tog upp censuren på Nya Zeeland före alla andra, ingen brydde sig alla sa att Alex Jones va en idiot. När ska folk lära sig att Alex Jones faktiskt väldigt ofta har rätt.

    Frightening Taste Of Internet Censorship As Major Free Speech Websites Blocked

    Internet Censorship: Major Truth-Providing Websites Blocked By Asia Netcom To New Zealand Users

    SvaraRadera
  11. Scary Devil Monastery16 mars, 2010 14:44

    Frågan är hur filtreringen sköts. Är det svartlista hos operatörernas DNS som gäller så är den ju pinsamt enkel att kringgå.

    Är det svartlistning av ip-adresser så blir VPN alternativet.

    Klart står dock att chansen att "filtret" håller längre än en halvtimme efter att trettonåringar med datorvana får tag i det är obefintlig.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.