2010-03-02

Teledatalagringen: Så går motståndet vidare


Efter dagens beslut i författningsdomstolen kan man betrakta den nuvarande lagen om teledatalagring i Tyskland som stendöd. Men, vi skall komma ihåg att det bara är implementeringen som underkändes av domstolen. Det finns dock inget i domen som underkänner själva datalagringsdirrektivet som sådant.

Den kampen, mot EU:s datalagringsdirektiv, kommer de tyskar som väckt grupptalan att få utkämpa i Europadomstolen i Strasbourg. Dagens tyska dom är viktig även i detta sammanhang.

Till hösten skall EU dessutom utvärdera teledatalagringen och hur den har implementerats i olika medlemsstater. I denna politiska process kommer vi att göra vad vi kan i Europaparlamentet.

Då återstår frågan vad som kommer att hända i Sverige...

Den borgerliga alliansen har redan lagrådsremissen klar och tänker köra på om den vinner valet.

Och de rödgröna har meddelat att även de tänker implementera datalagringsdirektivet om de vinner. (Mp) och (v) vet att det är fel. Men de tänker göra det ändå.

Detta lyfter fram Piratpartiet som det enda parti som uttlat och konsekvent säger nej till teledatalagringen.

Och detta kommer att bli en valfråga. EU:s hantering av datalagringsdirektivet kommer att hålla frågan någorlunda varm under hösten. Vilket underlättar för alla oss som försöker föra upp den på dagordningen för den svenska debatten. Men detta kräver ändå ihärdigt arbete i sex och en halv månad till. Det är först när vi själva är så trötta på frågan att vi vill kräkas, som den kanske börjar få fotfäste i det allmänna medvetandet.

Rick Falkvinge: Domstol dödar datalagringen i Tyskland
Isobel Hadley-Kamptz: MP saknar politisk ryggrad

10 kommentarer:

 1. Mathias Sundin fp lovar att rösta nej

  http://sundinmathias.blogspot.com/2010/03/datalagringsdirektivet-olagligt-i.html

  SvaraRadera
 2. Sverigedemokraternas partistyrelse har tagit beslut på att man inte vill införa datalagringsdirektivet.

  Alltså finns det 2 partier i Sverige som säger nej - inte 1 parti.

  Då kommer vi ihåg det.

  SvaraRadera
 3. kompis_en,

  att inte vilja ar inte samma sak som att rosta emot och ta strid nar det val galler.

  /W

  SvaraRadera
 4. Jag tycker dimridåerna som blir resta av avlyssnarna är intressanta.

  Man poängterar att författningsdomstolen i tyskland bara stoppat nuvarande legimplementering...men förtiger att Tyskarna hade lagt sig på mininivå i fråga om övervakningstid. Domstolen fäller lagen för att det är ospecificerat vad gäller begränsningar på hur datat får användas och framför allt för att den bryter brevhemligheten som är _grundlagsrättighet_ i tyskland.

  Rent logiskt sätt så kan man tänka sig att man kan begränsa så att informationen inte får användas annat i brottsutredningar och annat lull lull...men hur tusan ska man kunna gå runt grundlagsrättigheten.

  Jag gissar att EU har makt att tvinga Tyskland att ändra grundlagen...men det låter som helsike mycket svårare sak att tvinga igenom än att enbart ha register för att övervaka brottslingar.

  /Fiery Spirited

  SvaraRadera
 5. @Anonym 18:01: "Jag gissar att EU har makt att tvinga Tyskland att ändra grundlagen..."

  En mycket intressant fråga. I princip hängde Lissabonavtalets vara eller icke vara på hur Karlsruhe domstolen såg på sin ställning.

  Resultatet blev att man godkände avtalet men samtidigt deklarerade att författningsdomstolen är överordnad ECJ (EU domstolen). Precis som när Tyskland godkände Maastricht-fördraget med förbehållet att man när som helst har rätt att lämna EMU (!!! När har vi hört det diskuteras??), så kommenteradesdetta inte av EU-kratin.

  ECJ hoppas förmodligen att kunna driva sin kamp med hjälp av mer obskyra rättsfall för att så småningom skapa prejudikat. Det har fungerat förr men även om man redan börjat så kan det hända att man gapat över för mycket.

  Än så länge verkar det som författningsdomstolen och ECJ försöker undvika en direkt konflikt, men kom ihåg att Karlsruhe-domstolen kan stoppa ett tyskt understöd av Grekland!

  SvaraRadera
 6. http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2649:vaensterpartiet-star-fast-vid-kritiken-av-datalagringsdirektivet&catid=288:eu&Itemid=246
  Notera att beslutet togs i fredags av Vänsterpartiets verkställande utskott, alltså innan dagens besked om att Tysklands författningsdomstol ifrågasätter direktivet. Kalle Larsson (V)

  SvaraRadera
 7. "kompis_en,

  att inte vilja ar inte samma sak som att rosta emot och ta strid nar det val galler.

  /W"

  Nähä, tror du?

  SvaraRadera
 8. HAX, du skriver:

  "Den kampen, mot EU:s datalagringsdirektiv, kommer de tyskar som väckt grupptalan att få utkämpa i Europadomstolen i Strasbourg. Dagens tyska dom är viktig även i detta sammanhang."

  Har du en länk till mer info om detta?

  SvaraRadera
 9. Datalagen:

  http://www.notisum.se/Rnp/SLS/lag/19730289.htm

  Facebook ligger risigt till….

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.