2010-03-02

J.R. killed CommunismI kväll har det varit visning av den estniska dokumentärfilmen Disco & Atomic War i Europaparlamentet. (Arrangerat av MEP Indrek Tarand.) Vilken höjdarrulle!

Här får vi följa hur Kalla Kriget utkämpas i etern över Finska viken. Finsk tv mot sovjetisk propaganda. Och hur kommunismen till slut visade sig vara chanslös mot disco, Dallas och mjukporrullen Emmanuelle. Mycket ostalgi och vansinnigt underhållande. Se trailern ovan.

Samtidigt är det tankeväckande vad fria flöden av information kan åstadkomma. Vad kan vi inte göra på och med internet i dag? Och hur underutnyttjad är, på sätt och vis, inte den nya tekniken?

Variety om Disco & Atomic Wa

15 kommentarer:

 1. Jag brukar fundera på varför vänstern höll käften om Sovjets ockupation och försök att russifiera de baltiska staterna medan man går i taket över allt Israel gör.
  Vad är det som skiljer i sak?

  SvaraRadera
 2. Ah, Emmanuelle. Det var tider det ;-)

  SvaraRadera
 3. Jonas V, dom kanske hade fackligt reglerade avtalslöner och var därför välkomna, istället för att behöva "go home".

  SvaraRadera
 4. Vad är det som skiljer i sak?


  Att dom baltiska fascisterna var synnerligen behjälpliga med utrotandet av baltiska judar kan ha haft en viss bromsande effekt.

  SvaraRadera
 5. Sen kan ju 200 år av Ryskt styre ha haft en inverkan på bilden av dom Baltiska staterna som naturliga delar av Ryssland.

  SvaraRadera
 6. Nar jag gick i gymnasiet (90-talet) sa kunde alla estlandare dar finska. Anledningen var just att de hade vaxt upp med finsk tv..

  SvaraRadera
 7. Anders Troberg03 mars, 2010 06:28

  "Jag brukar fundera på varför vänstern höll käften om Sovjets ockupation och försök att russifiera de baltiska staterna medan man går i taket över allt Israel gör.
  Vad är det som skiljer i sak?"

  Att israel driver en aktiv etnisk rensning och ett långsamt folkmord. Sovjet lät i alla fall balterna bo kvar och förbli vid liv.

  SvaraRadera
 8. Anders T säger:
  "Sovjet lät i alla fall balterna bo kvar och förbli vid liv."
  Fel, fel, fel.
  Är det inte snarare så här det var:
  "Vårt grannland Estland, som i flera hundra år rymt en betydande svensk minoritet, ockuperades 1944 av sovjetiska trupper. Därefter följde 45 år av av förtryck och diktatur. Tusentals ester mördades, tiotusentals gick i landsflykt och hundratusentals deporterades till straffläger i Sibirien och andra platser. Det estniska språket och den estniska kulturen förbjöds och diskriminerades. I ockupationsmaktens spår flyttade hundratusentals ryssar in i landet."
  citatet hämtat här

  SvaraRadera
 9. Jonas V sa:
  "...varför vänstern höll käften om Sovjets ockupation"

  Tvärtom, Sten Andersson förklarade
  "Under ett besök i Baltikum i november 1989 uttalade Andersson att Baltikum inte var ockuperat av Sovjetunionen. Uttalandet fick hård kritik. I sin självbiografi försvarar Andersson uttalandet och menar att Baltikum var "annekterat", och att detta ur folkrättslig synpunkt är något annat än en ockupation."
  Källa

  SvaraRadera
 10. Anders T,

  Sovjet slog hårt ned den motståndsrörelse som fanns efter andra världskriget. Man visade med eftertryck att allt motstånd mot Sovjet skulle innebära döden.
  Googla exempelvis på skogsbröder.

  SvaraRadera
 11. Jättehäftigt. Det blir till att kolla utbudet på Pirate Bay ikväll.

  Historieskrivningen i kommentatorsfältet är lite bristfällig - Sovjet ockuperade Estland redan 1939-40 och hade när Tyskland invaderat redan skickat iväg ester till Gulag eller massgravar. När de återkom 1944 återupptogs verksamheten. Att esterna inte gillar att berätta om mellanperioden är en annan (men intressant) diskussion.

  Att Sovjet och Israel behandlas olika beror nog på att journalistkåren sympatiserade med den röda fanan, enpartistaten och De Stora Sprången Framåt. Medan Israel så sakteliga började dumpa sina kibbutz-socialistiska drag och bli sådär JR-västliga.

  SvaraRadera
 12. Hmm, jag tittade på trailern och tyckte det verkade riktigt intressant. Finns det nån torrent nånstans?

  SvaraRadera
 13. Det var lite speciellt att se den på estnisk TV igår. Otextad, men min flickvän översatte och berättade sina egna historier om hur de förstås spelade in musik från finsk TV t.ex. Det här var ett märkligt land...

  Den här torrenten funkar: http://www.kickasstorrents.com/disko-ja-tuumasoda-2009-dvdrip-internal-xvid-bpdcarrier-t3328465.html

  SvaraRadera
 14. Undrar om man kan få tag på den här filmen med engelsk text eller tal någonstans.
  Den verkar vara jävligt hemlig, förutom den ovanstående finsktextade estniskspråkiga versionen.

  SvaraRadera
 15. Där var jag för snabb, var ju bara att välja subtitles / en i smplayer eller liknande. no problems.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.