2010-04-04

Informationsrevolution med förhinder


I dag har Apples iPad släppts i USA, med sedvanligt buller och bång. Bara Expressen har fyra artiklar om saken. [ 1 | 2 | 3 | 4 ]

Om man köper att det inte är en riktig dator, utan mer en multimediamaskin, surfplatta, e-bok-läsare och plattform för Apple apps – så verkar den rätt trevlig.

Men det finns smolk i bägaren. Och det är inte Apples fel. Som alla som hämtar hem saker via iTunes vet, så finns det till exempel varken filmer eller tv-serier att köpa där – för oss som bor i mindre länder som till exempel Sverige (eller Belgien). Till skillnad från t.ex. i USA.

Detta hänger samman med upphovsrättsträsket. Och Apple är inte de enda som brottas med dessa frågor. Här i Belgien kan jag inte se vissa svenska och brittiska tv-program på nätet (än mindre amerikanska) på grund av upphovsrättsskäl. Jag kan inte ens köpa videofilmer på svenska Discshop (ifall jag skulle vilja ha en rulle på något knepigt språk med svensk text) och få den postad till mig här i Belgien. Ljudböcker, e-böcker, vissa podcasts och faktiskt även vanlig musik stöter på samma problem.

Hallå! Vi lever i ett globalt, uppkopplat informationssamhälle med hyperdistribution. Människor bryr sig inte om var de befinner sig. De vill ha tillgång till information och underhållning på ett krångelfritt sätt, oavsett. Men de företag som säljer informationen, de sätter fortfarande upp byråkratiska regionala och nationella gränser. De gör det svårt för folk att ta del av den information de tillhandahåller. Ofta är det i princip omöjligt. Och det gäller även för kunder som är beredda att betala för sig.

Det är så dumt. Det är direkt inkompetent. Om de ägde en begravningsbyrå, då skulle ingen dö.

(Men att komma och gnälla, när folk fildelar, det är informations- och nöjesföretagen snabba med. Även när det gäller information som de inte själva ens klarar av att sälja till köpvilliga kunder.)

Man skulle i vart fall kunna tycka att sådana här påhittade och onödiga gränser skulle kunna rivas ner här i Europa. Jag menar, vi har fri rörlighet för varor och tjänster i EU. Allt försöker EU "harmonisera" – från skilsmässolagstiftning till storleken till jordgubbar. Men när det gäller nöjesbranschens idiotiska påfund, då tiger politikerna och accepterar vilka sinnessjuka handelshinder som helst.

Jag är rätt övertygad om att informations- och nöjesföretagen förlorar pengar på det här. I sin iver att mjölka varje delmarknad på så mycket pengar som möjligt missar de den större bilden. Deras bean counters förstår inte att deras kunder vill ha enkla och universella lösningar – oavsett om dessa för tillfället råkar befinna sig i Skövde, Los Angeles eller Borneos djungler.

Det var ju fan att informations- och nöjesindustrin skulle bli informationssamhällets drivankare.

59 kommentarer:

  1. InfoSoc-direktivet (även kallat upphovsrättsdirektivet, 2001/29) var tänkt att harmonisera den europeiska upphovsrätten. Det misslyckades helt när det gäller digitala produkter, eftersom de behandlas som tjänster och inte som varor - de blir alltså föremål för den starka territorialitetsprincip som tjänster lider av. Konsekvensen blev raka motsatsen till harmonisering. (Spridningsrätten i artikel 4 berör bara fysiska varor. Intressant med tanke på direktivets namn, som innehåller "in order to foster the development of the information society in Europe")

    Jag håller helt med dig om att detta är katastrofalt dåligt. Du har ingen pejl på om det förekommer diskussioner nere i Bryssel om huruvida detta direktiv ska uppdateras eller ej? Det har ju gått nio år nu, och inte en enda av direktivets artiklar är felfri - möjligen de gemensamma bestämmelserna.

    SvaraRadera
  2. Problemet med TV-serier ligger mer i finansieringen än upphovsrätten. Inga TV bolag någonstans vill ju betala stora pengar i förskott för en serie som de inte kan dra in reklampengar på om alla tittar på serien på nätet utan reklam. Översättningar av avsnitt till massa olika språk kostar också stora pengar.

    Joppe

    SvaraRadera
  3. Nu är du och de flesta av dina läsare inte fotbollsintresserade, men det har blivit sämre och sämre för oss som vill se fotbolls-VM, fast med en annan kommentar än den svenska. Det går inte, alla satellitkanaler från övriga världen som sänder fotbolls-VM stänger ner under matcherna. Vill du höra den italienska kommentaren på de italienska matcherna på RAI? Glöm det - mörkt i rutan numera. Samma med den franska, engelska, tyska, spanska och portugisiska. Vilket språk du vill - bara det är svenska.

    Och ändå har man ju betalat för matcherna genom licensen. Men kommentarspråket censureras. "Europeisk gemenskap" - my ass.

    Ja, jag blir f-ad. Skiter i det här VM:et också, som jag gjort de två senaste.

    SvaraRadera
  4. Joppe:

    Jo, men jag kräver inte översättning. I vart fall inte av de engelskspråkiga filmer, program och tv-serier som främst intresserar mig.

    Och jag kan till och med bara tänka mig att betala.

    Men det enda alternativ som finns tillgängligt är olovlig fildelning.

    De klarar inte ens av att sälja till villiga, betalande kunder! De borde fan inte få gå hemifrån utan vårdare.

    SvaraRadera
  5. Henrik du kanske inte behöver översatta avsnitt men säkert 80% av alla svenskar skulle klaga om det inte fanns svensk text.
    Allt detta är ett lite moment 22 där tyvärr den intensiva piratkopieringen inte gör saken lättare.

    Om du inte förstod det så är alltså TV-bolagen ofta de som är med och finansierar och garanterar TV seriernas produktion. Så givetvis så har de första tjing.
    Apple kanske börjar finansiera egna serier så småningom då blir det ju lite annorlunda men väldigt riskfyllt för Apple. om serierna floppar..
    Joppe

    SvaraRadera
  6. Jag vill titta.

    På orginalversionen.

    Jag är beredd att betala.

    Jag förstår inte problemet.

    ;-)

    SvaraRadera
  7. För att vara övertydlig:

    Jag kräver inte att få göra det på Apples iTunes.

    Jag vill bara att det skall vara möjligt. Över huvud taget.

    SvaraRadera
  8. En helt annan aspekt av iPad är att i och med att den utformats som en "appliance" (svensk översättning, någon?) innehåller/stöder den inte någon fri mjukvara överhuvudtaget, precis som iPhone och iPod.

    Det kommer nog snart att gå att jailbreaka den men det åtgärdar bara en delmängd av den tekniska aspekten av problemet.

    Den politiska aspekten är att ju fler som köper/använder iPad, iPhone och andra appliances (alltså små apparater med proprietär mjukvara som bara kan ändras/utökas via tillverkaren som t.ex. via iTunes), desto högre murar reser de för fri information, delad kultur osv.

    Dessa murar rivs bara delvis av att jailbreaka, eftersom en jailbreakad grunka fortfarande kan ha begränsningar man inte kan komma runt. (iPhone t.ex. använder fel SMS-standard vilket bl.a. gör det mycket krångligt att dela kontakter med någon som inte har iPhone, de har lyckats låsa in Bluetooth så att det endast kan användas till handsfree etc.)

    SvaraRadera
  9. Att nå en kritisk massa är vad som är problemet. Att distribuera över TV och få förskottsbetalt och betalt genom reklamintäkter är fortfarande en bättre och mer lönsam affärsidé än att distribuera över nätet. Hade inte piratkopieringen varit så utbredd hade det kanske sett lite annorlunda ut.

    Joppe

    SvaraRadera
  10. Korrektion av min förklaring av appliance: små specialiserade apparater...

    (som t.ex. mobiltelefoner, läsplattor, i kontrast till en burk som inte har något särskilt syfte, t.ex. en PC)

    SvaraRadera
  11. Christer, iPad, iPhone och IPod stöder massvis av fri mjukvara och BT är inte låst till bara handsfree.

    joppe

    SvaraRadera
  12. Christer med en iPad så kan du göra nästan allt som du kan på en "vanlig" bärbar dator så skillnaden är rätt liten.
    Största fördelen med iPad är väl att den är lättare/skönare att konsumera media på än en normal bärbar dator.

    Joppe
    .

    SvaraRadera
  13. Joppe, när jag säger fri så menar jag inte gratis.

    All mjukvara till dessa burkar måste godkännas av Apple och kan endast installeras via iTunes. Om man inte jailbreakat vill säga.

    Det är inte vad jag kallar fri mjukvara. Vill du kalla det fritt är det upp till dig.

    SvaraRadera
  14. Joppe igen, skillnaden är enorm.

    På en PC kan jag installera vilka program jag vill utan att Apple har ett skit att säga till om.

    Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra med en PC som Apple aldrig kommer att godkänna att man får göra med en iPad.

    SvaraRadera
  15. Christer iPad har ju vid sin lansering runt 150000 program som du kan installera och duger inte det så kan du ju som sagt jailbreaka den. Av de 150000 appar som finns så är de flesta dessutom gratis om något år finns det kanske 1 miljon program...

    PC kanske du upplever som mer fritt men tänk på att MS till stor del styr den miljön.

    Joppe

    SvaraRadera
  16. @Joppe: hört talas om Linux?
    ... och vem styr med järnhand iPadmiljön?

    /A

    SvaraRadera
  17. /A,
    Linux ja det är det(dom) där OS:et som aldrig verkar komma ikapp OSX...

    Joppe

    P.S: Att Apple skulle styra iPad OS med en järnhand är ett bra löjligt påstående eftersom de faktiskt tillåter jailbreakandet och för att det för programmerare är väldigt lätt att producera distribuera och få betalt för iPad och iPhone program.

    SvaraRadera
  18. vem bryr sig?

    inte användarna...

    SvaraRadera
  19. @HAX
    Totalt medhåll. Din parlamentsledamot skulle väl kunna ställa en fråga till kommissionen om detta.

    @Joppe
    Många översättare är idag frilansare. Det vore lätt för Apple att lägga till en tjänst där man kunde sälja sina textremsor, så att vi fick dem visade med filmen. Därmed skulle de få ett friare förhållande till de kommersiella tv-bolag som ger dem slavkontrakt. SVT håller sig dock med egen stab.

    Dock ska man komma ihåg att i t.ex. Tyskland och Spanien så dubbar man ljudet.

    När det gäller finansiering så betalar man ju för att få titta i iTunes, så producenten förlorar inte på det. En säsong kostar väl ca 500 kr att titta på och det är väl vad en DVD-box kostar.

    Möjligen förlorar de svenska kanalerna på det om de inte sänder serien förrän månader senare eller lägger programmet på omöjlig tid som TV4 gör med "24" just nu. Men varför bry sig om det. Med internet har varje TV-producent sin egen kanal.

    TV-kanaler är ute. Det är pay-per-view och tillgång 24-7 som gäller.

    SvaraRadera
  20. Faktum är att produktionsbolagen har tillgång till en massa saker som fans av musik och film har stort intresse av. Om man kunde köpa en film eller ett musikalbum och sedan få extramaterial på köpet allt eftersom det blir tillgängligt tror jag att intresset för att ladda ner lagligt skulle bli större. Man kan exempelvis tänka sig att remixar, foton, live-framträdanden och intervjuer läggs upp löpande. Och naturligtvis uppdateras gammalt material allt eftersom nya tekniker och format dyker upp. Naturligtvis borde det även finnas intresse bland produktionsbolagen att köpa tillbaka andrahandsmaterial som t.ex. översättningar. Annars har ju alltid andrahandsparterna möjlighet att marknadsföra sitt eget extramaterial som ett tillägg.

    Jag har själv blivit extremt besviken på hur t.ex. amazon och iTunes hanterat sina tjänster. Om jag vetat att jag kan köpa digitalt material som jag kan komma åt var jag än befinner mig och när jag själv känner för det skulle det kännas betydligt tryggare att betala för upphovsrättsskyddat material.

    SvaraRadera
  21. @Joppe

    När det gäller svenska/nordiska serier så är svenska kanaler ofta med och finansierar ja, men jag tror ingen förväntar sig att de ska släppa på nätet innan det sänds i tv.

    Gäller det amerikanska serier så torde serien vara fullt finansierad på hemmamarknaden annars blir den nedlagd. Men inte heller där släpps det ju på nätet innan det gått på tv.

    SvaraRadera
  22. @Viktualiebrodern

    Stora internationella idrottsevenemang är en extra svår nöt att knäcka. För idrotten håller hårt i det där. Men faktum är att Eurovisionen gör gemensamma inköp av t.ex. OS, så som svensk licensbetalare borde du kunnat få höra på RAI eller BBC eller vad du gitter.

    Det vore kanske enklast om Eurovisionen satte upp en egen site för sådana tillfällen.

    Apropå Eurovisionen så har EBU nyligen haft en konferens i Bryssel om detta.

    SvaraRadera
  23. Johan, många amerikanska TV-seríer är samfinansieradee med europeiska TV-bolag.

    TV kanaler är definitivt inte ute trots att internet konsumtionen ökar så tittar trots allt de flesta mer på film nyheter och TV-serier på TV "live" än på sin dator.

    Joppe

    SvaraRadera
  24. Joppe:

    "...trots att internet konsumtionen ökar så tittar trots allt de flesta mer på film nyheter och TV-serier på TV "live" än på sin dator."

    Än så länge. Men det är nog bara en tidsfråga.

    Tjäder:

    Vi håller ögonen på bollen, ja.

    SvaraRadera
  25. På www.veoh.com har jag äntligen fått möjlighet att tanka ner (går lika bra att streama den) och kunna se om Elim Klimovs Andra Världskrigsberättelse, "Come and See", dock med engelsk undertext.

    I filmaffären hemma i Sverige kostar den närmare 400 SEK.

    Kommentarer överflödiga.

    SvaraRadera
  26. I USA så samsänds många serier på kabel samtidigt som de läggs upp på iTunes, allt vi som bor utanför USA vill är att få köpa tv-serier direkt därifrån.

    För att lyckas med det idag måste jag använda mig av vpn tunnel och ett kreditkort registrerat i USA, detta leder istället till att man tankar hem serien olovligt vilket förövrigt fungerar helt automagiskt utan problem, skulle kunna betala bra för denna smidiga tjänst! Men har man huvudet långt upp i arschelet så är det svårt att se ljuset!

    SvaraRadera
  27. http://www.fsf.org/news/ibad_launch

    SvaraRadera
  28. Joppe,

    "iPad har ju vid sin lansering runt 150000 program som du kan installera och duger inte det så kan du ju som sagt jailbreaka den"

    Det är inte mängden program det handlar om, det är den egna makten att välja vad man ska ha på sin burk eller inte.

    MS dominerar förvisso OS-marknaden men MS lägger sig inte på något vis i vad man installerar för program på PC:n, lika lite som Mac OS X eller Linux gör det.

    På alla dessa plattformar kan man t.o.m. enkelt skriva egna program som gör vad som helst.

    Vad som får installeras på iPad styrs av Apple, och Apple "tillåter" inte jailbreak, de kan bara inte förhindra det.

    Och som sagt, jailbreak löser bara en delmängd av problemet eftersom man ändå inte lyckas göra iPad e. dyl. till vad PC:n är; en generell plattform där man kan stoppa in vad slags applikation som helst.

    SvaraRadera
  29. Tycker det är lite roligt med regionskodning på dvd:er. Ingen konsument vill ha det och affärer skickade med lappar hur man skulle trycka på fjärrkontrollen för att låsa upp den. Trots det var det väl få som köpte dvd:er med annan regionskod. Vanligtvis vill man ju ha möjligheten till svensk text. Men det störande är att man ändå hade begränsningen. Det var bara därför man ville ta bort den, för att man ville kunna göra vad man vill med det man köpt. Inte ha några osynliga, onödiga begränsningar.
    Jag drömmer om en värld utan gränser, både på nätet och i verkligheten. Det är dock långt till dess, tveksamt om jag får uppleva det.

    SvaraRadera
  30. Det senaste exemplet. I lördags sändes det tredje avsnittet av Millenium-serien. Filmen "Män som hatar kvinnor" blev stor succé ute i den stora världen, men tro inte att uppföljarna skickas ut på biodukarna - nej de skickas till svensk tv.

    SvaraRadera
  31. @Christer

    Det finns helt klart en inlåsningsfara i det att Apple tycks göra så mycket mer populära och slagkraftiga apparater och tjänster än andra på marknaden.

    Men man kan inte utesluta att succén till viss del beror på att Apple håller så hårt i ramverket. Det kommer inte in virus. Apparna testas innan de sänds ut. Du kommer inte åt alla den inneboende teknikens möjligheter direkt, för majoriteten av användare blir lidande genom ett sämre användargränssnitt.

    Tekniker i hela världen tror att folk är som de. Apple har hela tiden kännetecknats av viljan att förstå den vanliga människans behov och förmågor.

    Men man ska givetvis inte betrakta Apple som något särskilt helgon. Kan de bete sig monopolistiskt och komma undan med det, så kommer de nog att försöka.


    Men hittills tycker jag inte att vi har sett det. Du kan få in musik och film från andra källor än iTunes store. Via webbläsaren Safari kan du också spela upp filer i H.264 format (standardiserat alltså).

    De flesta appar stoppas nog på rätt goda grunder, även om jag tror att Apple skjuter sig självt i foten när de insisterar på att hålla skälen hemliga. Det föder bara rykten.


    Men visst saknar jag funktioner också. Mest nu faktiskt en möjlighet att låta iPhonen dela ut sin 3G-internetanslutning över WiFi. Jag kan köpa en sådan pryl från Kjell & co så omöjligt är det inte.

    SvaraRadera
  32. Slasher 11:27:

    Det kan hända att ACTA-avtalet försöker förbjuda regionsfria DVD-spelare. (Det är en av alla uppgifter som svävar runt kring ACTA:s hemlighetsmakeri.)

    SvaraRadera
  33. "Filmen "Män som hatar kvinnor" blev stor succé ute i den stora världen, men tro inte att uppföljarna skickas ut på biodukarna "

    Där har du nog fel.

    Joppe

    SvaraRadera
  34. @Joppe

    Vadå fel? Att filmen blev en succé, eller att resten inte går upp på bio?

    SvaraRadera
  35. Regionfria DVD-spelare, ja det är ju möjligen ett övergående problem med tanke på att det är fullkomligt omodernt att leverera innehåll på plastskivor.

    Ja, det är svårt att verka på en global marknad men det får man ta.

    SvaraRadera
  36. @Christer

    Ärligt talat... pratar ni inte förbi varandra nu. Det är för det första inte apple som inte vill sälja serier till utlandet. och för det andra så är apple ett företag som tjänar pengar. Jag kan inte se logiken i att de skulle släppa all programvara fri bara för att det "ska vara fritt". Jag menar... det är illa att patent och dylikt ska vara så länge men att gnälla på en datortillverkare för att deras operativ inte är öppet för plundring är ju bara barnsligt.
    "den stödjer inte fri mjukvara"... jamen hallå... är du arg på tvtillverkare också för att inte deras tvappparater finns i färgerna som matchar dina tapeter. Väx upp och sluta bete dig som ett barn som inte får som det vill. Det är absolut FRIVILLIGT att köpa en ipad/ipod/iphone. Likaså tvapparater.

    SvaraRadera
  37. Johan det är ju ganska klart att de andra filmerna kommer gå upp på bio också även utomlands. Åtminstone i de länder som ettan slog i.

    Joppe

    SvaraRadera
  38. "Regionfria DVD-spelare, ja det är ju möjligen ett övergående problem med tanke på att det är fullkomligt omodernt att leverera innehåll på plastskivor."

    Omodernt? Det distributionssättet omsätter ju betydligt mer än neddladningsbar film.

    Joppe

    SvaraRadera
  39. DVD är omodernt eftersom det är en gammal teknik som inte har något existensberättigande. Det är ett fruktansvärt resursslöseri.

    SvaraRadera
  40. John kvaliten från DVD och Blu-Ray är ju högre än de flesta nedladdningsbara filer man kan få tag på.
    Att DVD och BD skulle vara mer resursslöseri än de hundratusentals serverhallar över hela världen som dygnet runt tillsammans drar monumrentala mängder energi för att drivas och kylas är löjligt.

    Joppe

    SvaraRadera
  41. IPad, en multimediamaskin? IPad, likt iPod, stödjer ju inte ens de mest vanliga filslagen (avi, mkv, flv, ogg, mp3, etc.) vad jag vet. Apple har kommit fram till den smarta lösningen att vi användare skall sitta och konvertera filerna till deras format. Idioti! Inte heller finns det fritt tillgänglig programvara utan man hänvisas till deras iStore så där finns ingen alternative programvara som för WinDOS eller Linux som löser det problemet. Som grädde på moset har man också utvecklat en helt ny processor, A4, som naturligtvis är helt okänd för alla utom Apple. Vi kan glömma att uppdatera till ett riktigt operativsystem alltså.

    IPad, multimediamaskin? Njaaa...

    /Rickard

    SvaraRadera
  42. Rickard A4 processorn är en variant på ARMs Cortex processor så den är INTE okänd.
    iPad stöder givetvis mp3 och h.264 vilket är ett av de bästa formaten, andra format är inget problem att få in heller.
    iPad os bygger till viss del på öppen källkod och är ett riktigt bra och enkelt OS, att köra inefektiva WinOs på iPad vore idiotiskt.

    SvaraRadera
  43. jag tycker folk i allmänhet missar det väsentliga...
    För att ta en liknelse som jag precis diskuterade med en kollega angående ipad och flash.

    Om du kan välja mellan saab och volvo... Du får veta av handlaren att volvo har däck som är säkrare att köra med i sverige för att underlaget på vägarna i sverige är av en sådan sort som gör det säkrare med volvons specialdäck. Du står då i valet att välja en bil som du kan köra med i sverige men du kanske nekas att köra in i ex danmark.
    Vems fel är det då om du köper en volvo trots detta? Jag tycker det är oerhört trist att apple valt bort flash, men köper deras argument och väljer därifrån vilken "bil" jag ska köpa. Man kan INTE köpa volvon och SEDAN gnälla över att man inte får köra in i danmark.
    Ärligt talat så kan jag inte förstå hur man kan gnälla över sin egen oförmåga att ta reda på saker och göra val baserat på den infon som man fått reda på. Jag tycker det är trist att inte kunna använda induktionsgrytor på min spis men jag gjorde valet för många år sedan att inte ha induktion pga priset. Jag kommer att utvärdera det beslutet igen när det är dags, men fram tills dess kommer jag INTE att gnälla på electrolux för att deras gamla spisar inte klarar det.

    SvaraRadera
  44. Anonym 06 april, 2010 12:05,

    ’Rickard A4 processorn är en variant på ARMs Cortex processor så den är INTE okänd.’

    Så arkitekturen är helt frisläppt? Tror inte det. Sist jag såg något om det så satt folk och röntgade processorn för att lista ut vad fasen det var för något. Det kommer att krävas ’reverse engineering’ för att få något annat operativsystem att fungera på den burken. Apple kommer inte släppa någon relevant information om hårdvaran.

    ”iPad stöder givetvis mp3…”

    Ok. Fel av mig.

    ”…och h.264 vilket är ett av de bästa formaten, andra format är inget problem att få in heller.”

    Vilket inte spelar någon roll alls i praktiken då h.264 är en ’codec’ och mkv en ’container’. Alltså krävs en konvertering till t.ex. mp4 eller att man använder sunkprogrammet ’Air Video’. Översatt till svenska så finns det ingen lösning idag som kommer i närheten av ’K-Lite Codec Pack’ för WinDOS eller gstream och vlc paketen för Linux.

    ’iPad os bygger till viss del på öppen källkod och är ett riktigt bra och enkelt OS, att köra inefektiva WinOs på iPad vore idiotiskt.’

    Ett sådant resonemang löser ingenting för mig som användare. Det är rent ut sagt lika korkat som Linux propierity tänkande som gör att många snabbt lämnar den utmärkta plattformen efter att de tvingats i närkontakt med taskigt skrivna ’how to (NOT)’-manualer på nätet och sudo-kommandon bara för att kunna spela upp en DVD. (Tills de kommer i kontakt med Linux Mint som fixar allt på en gång för alla direkt ifrån distro-skivan alltså).

    För att summera det hela. Vill man ha en mediaspelare så skall man enligt mitt tycke välja WinDOS (det bär emot att erkänna…) eller Linux i nämnd ordning. För min del blir det en iPAD först den dagen jag kan installera något av dessa operativsystem på hårdvaran. Innan dess är intresset extremt svagt beroende alla förbaskade begränsningar Apple har kokat ihop för att maximera sin försäljning och minimera riskerna kommersiellt.

    /Rickard

    SvaraRadera
  45. Anonym 06 april, 2010 12:44,

    Bara som ett klarläggande. Jag äger ingen Macintosh hård- eller mjukvara. Beslutet är taget efter att jag läst på om vilka begränsningar som faktiskt finns.

    /Rickard

    SvaraRadera
  46. @rickard
    "Ett sådant resonemang löser ingenting för mig som användare"

    Men vad löser det att gnälla på någon som vill skapa en angenäm lösning för flertalet människor, bara för att du inte tycker att den lösningen passar dig. Det står ju alla fritt att välja... du verkar ha gjort ditt val så jag förstår inte vitsen med att dröja sig kvar bara för att spy galla.
    Hade du varit tvungen att köpa appleprodukter så hade det varit en annan femma. Jag hade tyckt det varit trevligt att tex installera windows server 2008 i vmware för att testa konfigurationer innan skarpt läge men det tillåter inte MS. Ska jag sura för det i alla bloggar, eller ska jag gå vidare med livet och hitta andra lösningar?

    GUUD va många gamla surgubbar det finns (ja jag är själv snart gubbe men surar inte iaf)

    SvaraRadera
  47. Anonym 06 april, 2010 13:35,

    Varför jag hänger kvar? Därför att HAX använde ordet multimediamaskin i samma artikel som en iPAD. Det är en sanning med modifikation eftersom iPAD:en saknar stöd för ytterst relevanta mediaformat och företaget mer eller mindre stoppat möjligheten att använda alternativ programvara för en normalanvändare.

    Gnäll eller bara en varningens ord till de som inte orkar eller kan sätta sig in i frågan låter jag andra avgöra.

    /Rickard

    SvaraRadera
  48. fast du gav råd om windows som i sig inte är en multimediamaskin utan att man kastar in rätt codecs och eventuellt rätt spelare på den.

    Jag tycker nog inte heller att ipad fullfjädrad men å andra sidan läste jag mer pratet om fri mjukvara och ditten. Det är lite långt från multimediamaskinspratet. Själv kör jag en xtreamer som verkligen spelar allt jag kastar på den men den är inte fri för det. Den kör ett operativ som är låst.
    Äpplen och päron...

    wmv är ett låst format. Vad innebär det för dina pcburkar som du förespråkar. Är de då plötsligt inga multimediamaskiner eller handlar det om annat? som sagt, definitionen på multimediamaskin vill jag inte diskutera eftersom det är upp till användaren var de sätter ribban. Men fortfarande så är det tramsigt att gnälla på en datortillverkare som skapat en produkt för ett ändamål, när du märker att det ändamålet inte är det du väntat dig eller passar dig.

    SvaraRadera
  49. Alltså, mitt lägsta krav på en multimediamaskin är att man spela upp välkända defakto standarder på den d.v.s. mkv, avi, mp3, mp4, flv, ogg, etc., utan problem. Det enda system jag känner till som klarar allt detta är en WinDOS maskin med 'K-Lite Codec Pack' installerat. Ladda ned paketet, dubbelklicka på exe-filen och det är klart för Gustav, 58 år och utan djupare kunskaper om datorer. (Linux gör det förvisso också, men då måste man hitta rätt i linuxdjungeln av distro's eller att man fipplar med sudo kommandon.)

    Således, det är ett lägsta krav att Macintosh öppnar upp sin iPAD för på kommersiella grunder ej godkänd mjukvara. Som det ser ut nu så går det bara genom att 'hacka' burken, om ens det, vilket knappast är en framkomlig väg för en normalanvändare.

    /Rickard

    SvaraRadera
  50. @Rickard
    Gustav, 58 år, vet nog inte vad ogg är. Möjligen vet han vad film är.

    Men rent tekniskt så kan man väl tänka sig att det sitter en liten ASIC där för QT-format och att det är därför som bara det stödjs. Ska man stödja många format blir hårdvaran dyr, eller så torskar man på batteritiden.

    Jag kan inte tycka att Apples val här är särskilt uppseendeväckande.

    Text + ljud + bild + video = multimedia

    SvaraRadera
  51. Klart iPad är en multimediamaskin portabel dessutom med lång batteritid.

    SvaraRadera
  52. "Det enda system jag känner till som klarar allt detta är en WinDOS"

    WHAT? missade du Mac med avsikt eller har du noll koll?
    Obs, jämför inte macOSX med paddan.

    Jag minns när de MS lanserade sina gråa burkar i början på 90-talet och kallade dom för multimediamaskiner bara för att de börjat inkludera ljudkort istället för att kräva att man köpte det till i efterhand.
    På den tiden trodde jag att någon skämtade om detta eftersom macen inte kunde fås utan ljudkort... det var väl en självklarhet. Men likväl var de multimediaburkar som kunde bröööla ut en cd-skiva i den 3 cm stora högtalaren med kvalitet som 70-talets klockradiapparater

    SvaraRadera
  53. "Således, det är ett lägsta krav att Macintosh öppnar upp sin iPAD "

    MacIntosh? Apple menar du väl, och nej OGG är ingen de facto standard det är däremot mp4,mp3 & AAC.

    iPad är inte till för att spela upp piratformat, även om den klarar det också. iPad är multimediamaskinen för de som gärna betalar för media de uppskattar.

    Hipster

    SvaraRadera
  54. Johan,

    Gustav, 58 år, vet nog inte vad något är utöver att han har en fil han vill spela upp, alternativt att han är inne på YouPorn som resten av den svenska befolkningen och inget fungerar som det skall.

    Men för all del, om man vill köpa en gravt stympad produkt så varför inte. Men text + kanske ljud + kanske bild + kanske video = är rakt inte multimedia.

    /Rickard

    SvaraRadera
  55. Hipster,

    Fel av mig, Apple skall det vara.

    Men till saken, OGG är inte alltför sällsynt när man får tag i lite äldre filer. De fyra standarder jag stöter på är i fallande ordning AVI, MKV, MP4, FLV och OGG för video.

    /Rickard

    SvaraRadera
  56. Anonym 06 april, 2010 16:25,

    Vad pyttemjuk gjorde under 90-talet har ingen relevans för dagens debatt. Jag tar det igen, det krävs en sketen nedladdning och ett klick på en exe-fil för att mer eller mindre täcka alla, för användaren, kända och okända format i WinDOS. Vi är nere på användarnivå alltså. Jag erkänner villigt att jag inte vet vad som finns på en Apple burk i detalj eftersom jag aldrig ägt en sådan men någon motsvarighet till 'K-Lite Codec Pack' har jag aldrig hört talas om.

    /Rickard

    SvaraRadera
  57. Hipster,

    En sak till. Nej, iPAD är inte till för den som vill betala för legalt material. iPAD är till för den som endast vill använda iTunes och inte är intresserad av andra kanaler.

    /Rickard

    SvaraRadera
  58. Rickard iom att det mesta som säljs diigtalt på nätet porr undantaget köps från iTunes så har vi båda rätt.

    De flesta codecs finns till OSX också och VLC spelar ju enkelt dessutom det mesta,

    Hipster

    SvaraRadera
  59. Bra skrivet. Skriv på Newsmill också (om du har tid):

    "Idag letar vi skribenter med egna privata eller professionella erfarenheter av följande ämnen:

    Upphovsrätten. Upphovsrättsutredningen föreslår att vissa organisationer som företräder upphovsmännen ska få mandat att utveckla den kollektiva licensieringen av svensk och utländsk repertoar. Är det ett bra förslag? Skriv."

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.