2010-04-13

Köttklister

Det blir tydligen Europaparlamentet som kommer att bestämma om köttklister skall vara tillåtet eller förbjudet.

Vad jag förstår (och rätta mig om jag har fel, för allt jag har är tyvärr bara andrahandsuppgifter) så består så kallat köttklister bara av naturliga ämnen – som går att hitta även i oklistrat kött.

Om detta innebär att man tar tillvara kött som annars skulle gå till spillo, om det ger lägre priser och om det tydligt framgår vad det handlar om – vad är då problemet?

Om det å andra sidan innebär att man kommer att lura på folk klistrat kött till samma pris som oklistrat, utan att berätta det, då känns det mer som ljug.

Jag är avvaktande. Och lite skeptisk till parlamentets ledamöter. För det är jävligt lätt att förbjuda billigt kött för vanligt folk om man själv får 70.000 spänn i månaden.

46 kommentarer:

 1. Köttklister? Jag tänker inte i första hand på något negativt som man äter. Utan istället på läkemedlet Avotermin som används för att snygga till vanprydande ärr (och därigenom minska försäkringsbolagens kostnader).

  Ärr kan nämligen med tiden bli hårda och blockera blodcirkulationen pga de stramar åt. Vilket kan åtgärdas med en ny operation och en injektion Avotermin, om det inte redan har skett direkt vid det första ingreppet.

  En del snyggt klädda pumor på stranden har "osynliga ärr". Men än dröjer det ett tag innan man kan se dem.

  SvaraRadera
 2. HAx, köttklister är ett ämne som heter trombin. Det det gör är att du lätt kan sätta ihop små små bitar av kött.

  Jämför med situationen om du skall köpa rökt skinka etc. I princip all skinka idag (utom hel) är tumlad, en process som gör samma sak som köttklistret. Det har gått så långt att man nu knappt kan få tag på "helmuskelskinka". Den tumlade skinkan, naturligtvis, kostar precis samma som helmuskelskinkan kostade innan man började tumla.

  Alltså: Trombin kommer inte göra köttet billigare FÖR KONSUMENTEN. Istället kommer det bli billigare att TILLVERKA. Människor kommer få betala lika mycket för sämre vara.

  SvaraRadera
 3. Ja du Hax, du behöver läsa böckerna den hemlige kocken och äkta vara av Mats-Eric Nilsson, för att fatta vad detta handlar om. Du har missat allt.

  http://www.aktavara.org/

  Läs dessa två böcker och återkom, du behöver det Hax, med tanke på hur tjock du är, inget illa ment, men du är fet, för att du stoppar i dig massa näringslös fejk mat, vilket gör att du måste äta mer för att bli mätt. Det blir dyrare i längden för konsumenten och den ekologiska närproducerade maten kan aldrig sjunka i pris eftersom den inte ökar tillräckligt i produktion när den ska tävla emot dessa fejkprodukter som korkade konsumenter köper i tron om att de kommer undan billigare.

  SvaraRadera
 4. Fattar väl vem som helst att hopklistrat kött är mindre näringsrikt än en riktig biff.

  Bort med fejkmaten, fattiga konsumenter luras att köpa billig skitmat, så att de dör i förtid av hälsoproblem.

  Folk fattar inte att de faktiskt tjänar pengar på att köpa nyttig näringsrik mat, alla vinner på det.

  SvaraRadera
 5. Fejkmat ska inte säljas i livsmedelsbutiker, de ska inte vara märks som mat, det är lögn att kalla denna skit för mat.

  SvaraRadera
 6. Anonym @ 13 april, 2010 07:36

  Du kan väl skicka in en bild av dig naken så vi får se hur den perfekta kroppen ser ut?

  SvaraRadera
 7. Det finns vissa poänger i det Livsmedelsverket har kämpat för, nämligen att Trombin ska räknas som livsmedelstillsats och inte som processhjälpmedel.

  Det betyder att det kommer bli nödvändigt att märka sådana varor och att det inte får smygas in vid catering eller storkök där man inte har någon koll.

  Om det blir nej till det här förslaget, så finns det risk att det återkommer som processhjälpmedel och då har vi ingen koll sen.

  SvaraRadera
 8. här Hax kan du läsa lite mer innan du bildar dig en uppfattning.

  'Mycket sämre än riktigt kött''

  ''En hokuspokusprodukt''

  SvaraRadera
 9. Anonym @ 13 april, 2010 07:42

  Ät grönsaker. De är bara genmanipulerade!

  SvaraRadera
 10. @Johan Tjäder

  Fråga din mamma hur min kropp ser ut, hon vet.

  SvaraRadera
 11. ....och din syster... och din flickvän

  SvaraRadera
 12. Ja du Johan tjäder, det finns genmanipulerade grönsaker, men saltå kvarn, bio food och andra märken säljer knappast genmanipulerade grönsaker.

  Varför har du så liten kuk för övrigt? Din tjej hälsar. Hon har haft lite svårt att gå sen vi sågs senast som du vet.

  SvaraRadera
 13. Kocken Carina Brydling, tidigare medlem i Kocklandslaget, håller med:
  –Tragiskt! säger hon. Det handlar om matsmink och vilseleder konsumenten.

  Hon berättar att köttlim med samma funktion har använts på krogar ett bra tag. Från början var det mycket svårt att få tag i och stort hysch kring användandet. Det används också på liknande sätt som industrin använder pulvret – just att sätta ihop bitar av kött eller fisk som normalt inte går.

  – Min reaktion första gången jag såg pulvret var att det stod att man skulle vara försiktig med inandningen vid hantering, samt att förpackningen var prydd med en orange ruta med ett kryss över. Kändes verkligen inte ok!

  SE länk: http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=14773

  SvaraRadera
 14. Det mesta är väl okej (så länge det inte är hälsofarligt eller miljöfarligt), men det krävs ju information.

  Samma sak som med genmodifierad mat. Kör på det, men INFORMERA.

  Annars har vi faktiskt inte en marknadsekonomi värd namnet, eftersom hela poängen med att kunna göra val baserat på att man har tillgång till all information. Om saker plötsligt säljs som något annat än de är så faller hela idén.

  SvaraRadera
 15. Saltå kvarn kan knappast försörja mänskligheten med mat. Men somliga har råd att lyxa till det.

  Andra får nöja sig med dessa processade likdelar.

  SvaraRadera
 16. Konstigt att så många här pratar om att något är fejkat...

  Livsmedelsverket svarar:

  Vad är ”köttklister” och vad används det till?

  Produkten är en tillsats som används för att foga ihop mindre köttbitar till en större köttbit.
  Produkten tillverkas av blod från nöt eller gris och består av proteinet fibrinogen och enzymet trombin. Dessa ämnen finns även i människoblod.


  Finns det någon risk med ”köttklister”?

  Produkten innebär inte någon risk för hälsan. Däremot är det mycket svårt att se på en köttbit om den har satts samman av mindre bitar med hjälp av så kallat ”köttklister”. Därför tycker Livsmedelsverket att det är mycket viktigt att detta tydligt märks ut, så att konsumenten inte blir lurad.

  Detta betyder ju rimligen att mindre köttbitar, som idag kanske skulle kasserats, kan användas. Så länge som regler följs och det finns en märkning är det väl upp till var och en att välja i kyldisken? Om priset då sätts till samma som för en hel bit, kommer få att köpa det varvid sannolikheten är stor att det blir billigare...eller?

  SvaraRadera
 17. Det är lustigt hur många som lätt köper och övertygas om att det är lögner och ljug och diverse manipulerande aktiviteter som pågår inom livsmedelsetablissemanget för att få underklassen att köpa skitmat.

  Att samma aktiviteter pågår från underklassens opinionsbildande NGO:er i miljö- och klimatfrågorna för att få folket att köpa fördyrande, skattehöjande skitpolitik är det ingen som ifrågasätter ens med en sekunds eftertanke.


  I en korporativistisk värld är Staten bara ännu ett jätteföretag!


  /eLD

  SvaraRadera
 18. @ Anonym. Hah, pumorna går omkring med äkta vara? Visst kanske det ibland är så. Snygga är de och dessutom fint klädda om sommaren. Än är det dock ganska svalt. (se min tidigare kommentar).
  Tills dess vid middagarna får vi nöja oss med att äta närproducerad slow food av bättre kvalitét. Skinkan exporteras utomös i levande form och drar in pengar som inte luktar.

  SvaraRadera
 19. @Johan Tjäder

  Du är inte smart, vet du hur mycket mat som kastas bort med dagens konsumtion. Du är den tramsigaste moderat nolla jag träffat på.

  Du är tyvärr dum i huvudet, jag har som student en inkomst på 8000 kr jag har en hyra på 3000 kr, jag äter bara "dyr" ekologisk mat, det fungerar, för man behöver inte äta lika mycket. Det blir mycket billigare än att köpa skit fejk mat. Det är inte frågan om lyx.

  Du ljuger också, för du vet att alla småbruk har tvingats lägga ner pga av storbrukens framfart, många gånger odlas inte mat utan istället raps och majs för att skapa etanol. Man förbjuder människor att odla mat lokalt världen över. Svin som dig johan Tjäder gör allt för att man ska tro att det inte finns möjlighet att försörja mänskligheten med mat via lokala närproducerade jordbruk. Detta är en lögn.

  Att jordarna är näringsfattigare idag är för att man skördar för snabbt, så fort man skördar långsammare så blir maten mer näringsrik.

  SvaraRadera
 20. Bara för anonym insisterar på att mata på med personangrepp och sabotera diskussionen så ska jag ut och köpa en riktigt sunkig Lidl-skinka att kalasa på. Så det så.

  SvaraRadera
 21. Det hade varit ännu roligare om vanliga människor som inte har 70 000 i månaden hade råd med vanligt kvalitetskött.

  SvaraRadera
 22. Anonym: Det är faktiskt ganska sällan som jag läst något som motsvarar en så här mycket personangrepp och brist på kunskap. Men det brukar å andra sidan korrelera. Det är bara att hoppas att det beror på din brist på erfarenhet och att det inte beror på några medfödda begränsningar. Är det det senare så tycker jag faktiskt riktigt synd om dig. Om jag får sänka mig till din nivå ett ögonblick så måste jag nog ta till ett citat från Väinö Linna: Du talar om fittan som om du hade sett den.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 23. Fredrik Larsson13 april, 2010 10:01

  Så länge det inte innehåller något som normalt kött inte skall innehålla naturligt samt att det tydligt deklareras i namnet på och innehållsdeklarationen så är det fine. with me.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 24. Anonym @ 13 april, 2010 09:10

  "Moderatnolla" är en grov förolämpning. Reinfeldt är bara en liten fis som försöker appellera till de stora massorna. Nej tacka vet jag Centern. De håller på att bli det högerminoritetsparti som jag kan krama.

  Men nolla som jag är behöver jag saker förklarat för mig.

  Om du nu är nöjd med maten du köper, varför denna hätska agitation? Jag förstår det inte. Ät och lev livet!

  SvaraRadera
 25. Sålänge köttet är klart märkt om de är klistrat eller ej är jag helt för

  SvaraRadera
 26. Shit, vi har fått ett köttklistertroll i tråden. Där ser man vad vissa typer går igång på...

  /A

  SvaraRadera
 27. Lite svårt att förstå att det här skulle vara så hemskt, eller ens nytt. Någon nämnde ju tidigare pizza- och burkskinka. Den har väl "alltid" varit tillverkad på det här sättet?

  Och kebab? Tror folk att den sakta roterande köttrullen är en styckdel från det cylindriska kebabdjuret, som betar på Anatoliens högslätter?

  Med den här metoden borde man ju kunna eliminera svålar och senor, som annars brukar ingå i kilopriset på den mest exklusiva oxfilé.

  SvaraRadera
 28. "..
  Och kebab? Tror folk att den sakta roterande köttrullen är en styckdel från det cylindriska kebabdjuret, som betar på Anatoliens högslätter?.."


  Hahaha!! Tack för att Du förgyllde min morgon C-J Hall!

  Vad gäller köttklister så anser jag att det är något som skall tydligt märkas ut på förpackningen. Lagstiftning mot fenomenet är jag lite skeptisk till.

  SvaraRadera
 29. @Carl Johan Hall: ROTFL.

  Det är ett lysande tillfälle för livsmedelsnäringen att skapa etiketter "Inget köttlim" och låta konsumenterna välja mellan helt och hoplimmat kött. Jag tror minnsan att jag ska ha ett blindtest vid tillfälle.

  SvaraRadera
 30. Vem vill äta ihopklistrat kött? vem vinner på att det finns i butikerna?

  Det är bättre att äta mindre men bättre kött.

  SvaraRadera
 31. Det som är lustigt i sammanhanget är att "köttklister" utvecklades av bland de moderna lyxkrogarna som sysslar med "molekylär gastronomi".

  I princip tycker jag inte man ska förbjuda saker i onödan, och eftersom ämnena man hittar i köttklister är helt naturligt förekommande i vår mat borde man inte förbjuda dem. Däremot är livsmedelsindustrins track record inte alltför imponerande och man kommer säkert hitta sätt att kringgå informationskrav.

  Slutsatsen är att jag är kluven. Förbjud det inte men samtidigt tycker jag det är trist att jag ska behöva en doktorsgrad i kemi samt obegränsat med tid för att löpande läsa in mig på, och förstå, vad som ingår i maten.

  Man kanske kunde sätta upp kriterier för "naturlig" mat (där man bara tillåter väldigt enkla processteg, tex pastörisering). Allt som inte lever upp till detta skulle tvingas markeras som onaturligt oerhört tydligt (särskild färg/form på förpackningen eller liknande).

  SvaraRadera
 32. Claes: frågan är inte vem vinner utan vem som förlorar. Jag ser inget fel med det så länge det märker ut vilka produkter som behandlats så. Jag är inte främmande att testa men självfallet låter "helt" kött mer lockande. Men anser du verkligen att pga du inte vill köpa en produkt så ska den förbjudas?

  //Hastur

  PS. Jag köper inte ditt resonemang.

  //DS.

  SvaraRadera
 33. Förbjud allt.
  Utom möjligtvis tron på att det utan EU skulle vara massor av krig i Europa.
  Snarast!

  SvaraRadera
 34. @Johan Tjäder

  "...Nej tacka vet jag Centern. De håller på att bli det högerminoritetsparti som jag kan krama..."

  Centern ett högerminoritetsparti? Jag kan tänka mig att CUF visar gott gry, men innan den generationen växt upp och tagit över styrs C ett tag framöver fortfarande av opportunister som är villiga att dra ned byxorna på Reinfeldt's order, precis som de gjorde under FRA och kärnkraftsfrågan.

  Nu är jag personligen för kärnkraft, men det finns få saker som ursäktar att ett parti dribblar bort halva sitt partiprogram och de löften de gick till val på.

  C är lika grova lögnhalsar som M och FP. (eller för den delen S, MP och V)

  SvaraRadera
 35. @Scary Devil Monastery

  ....Kvar finns då KD som sanningsägarna?

  SvaraRadera
 36. @Erik Gertkvist:
  Man får inte skriva så på livsmedel, man får endast skriva vad det innehåller. Aldrig någonsin vad det inte innehåller.

  Tänk om t.ex. bravo skulle börja skriva "Innehåller EJ arsenik". Vad skulle folk då börja tänka om tropicana? Det skulle helt enkelt bli något slags omvänd smutskastning.

  SvaraRadera
 37. Klickade runt lite på länkarna här kommentarstråden. Det skrivs en hel del om att det är sämre (se rubriken "Mycket sämre än riktigt kött" ovan, tex). Dock är det närmaste konkreta jag hittar är en spekulation om att det eventuellt är större risk för salmonella iochmed att det är från många ihopklistrade bitar, dvs, typ som köttfärs då, antar jag.

  Tycker det verkar lite konstigt grej (fin oxfile är ju också i ganska små bitar redan?), men man bör väl ha någon konkret att komma med innan man förbjuder något, även om man naturligtvis bör kräva att varor märks sanningsenligt.

  Vill man göra limbiff av småbitarna istället för korv (eller kebab) borde man ju få göra det rimligen, kan inte se vad som skulle göra skillnad ur lagstiftningsperspektiv.

  Är betydligt mer lur på köttindustrin när det gäller djurbehandling än något jävla lim i alla fall.

  /Markus

  SvaraRadera
 38. @Läsarn:

  Skriver inte Bravo (eller ngn annan juice) "inget tillsatt socker"? Antagligen för att ge sken av lättprodukt.

  SvaraRadera
 39. Jo, Centern är inte riktigt där än, men Olofsson har flera gånger placerat sig till höger om Reinfeldt.

  Centern har inte lovat något annat än att kärnkraften varken ska byggas ut eller avvecklas under senna mandatperiod. Detta måste man notera ändå.

  SvaraRadera
 40. @Läsarn: Med andra ord står det biff-industrin fritt att utveckla etiketten "Hel köttbit" och sätta på icke-limmade biffar.

  Låt de fiiiina människorna äta sin biodynamiskt odlade mat, skördad av vänsterhänta 41-åringar och lagrat på Höganäskrus. Men låt oss andra själva välja om vi ska köpa helt, halvt, limmat eller kebabat kött.

  SvaraRadera
 41. Det är redan tillåtet att sälja mat där man limmat ihop kött, ben och vävnadspartiklar.

  Det kallas hundmat och vem som helst har möjlighet att köpa det helt fritt.
  Dessutom är det tillåtet att använda i princip vilka skitingredinser som helst så länge det inte handlar om rena gifter så den heliga marknaden är skyddad också.

  Prova detta ni som är proletära och inte tillhör dom fiiiiina som Gertkvist pratar om samt inte känner några behov att ställa krav på kvalitet för dom pengar ni betalar.

  Själv tänker jag forsätta äta rent kött och ställa krav på dom jag handlar av att få riktiga bra produkter som dessutom producerats med med minsta möjliga lidande för djur.

  SvaraRadera
 42. Micke: Ska jag tolka detta som att du är emot ett förbud du också?

  /Byggaren

  SvaraRadera
 43. Jag är emot ett förbud och för ett tvång på deklaration av innehåll.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.