2010-04-13

Betong- & batongpartiet


Socialdemokraterna och moderaterna säger att de kan tänka sig att regera tillsammans i Stockholms stad – om sverigedemokraterna skulle bli vågmästare.

Tja, det kan ju vara ett sätt att hantera saken. Men jag är misstänksam. Folk brukar ha två skäl till allt de gör. Ett som låter bra. Och ett verkligt.

Den enkla sanningen är naturligtvis att det vore väldigt bekvämt för (s) och (m) att gå i koalition. De kan då göra i princip vad de vill, utan att en massa småpartier lägger sig i.

Och både sossarnas och moderaternas kommunpolitiker kan i ett sådant läge vara säkra på att befinna sig vid köttgrytorna, oavsett vad väljarna tycker.

För demokratin vore ett styre i Stockholm med betong- och batongpartiet förödande.

38 kommentarer:

 1. Ja, verkligen en skrämmande framtidsvy.
  Att de två stora skulle abonnera på makten och dela upp den för att kunna glufsa i sig från köttgrytorna.

  Ännu längre från folket än idag.

  Betong och batong. Inget folk, inga kramar.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/kramliberalism.html

  SvaraRadera
 2. Det är naturligtvis inget konstigare att att dom tre högerpartierna bildade allians för att stänga ute övriga partier från beslutsfattandet.
  Det har jag aldrig sett någon här ha några problem med.

  SvaraRadera
 3. "Framför allt handlar det om att respektera majoriteten av Stockholmarna där inte ett parti som får ett eller två mandat i fullmäktige ska kunna diktera en budget, säger Carin Jämtin."

  Alltså som när MP fick igenom trängselskatterna? Visserligen under Billström och inte Jämtin, men ändå...

  SvaraRadera
 4. Skrev artiklar för flera år sedan om att vi redan innan valet 2014 kommer få se Moderater och Sossar i samma regering. Den ekonomiska depressionen kommer se till att så sker. Därefter kommer det givetvis vara ett lämpligt giftemål som kommer fortsätta. Politiken är ju trots allt densamma.

  @Micke
  Hur många här är det som gillar dagens vänsterregering? Förutom någon enstaka försvarare av Alfons Åbergs pappa och hans kriminella gäng, känns det väldans sällsynt.

  SvaraRadera
 5. Åh!
  Berätta om alla dina dubbelsjäl!

  SvaraRadera
 6. Jag måste säga att det åtminstone innebär något slags hopp idag. Som det ser ut annars så får vi ett stort b*tongparti i regeringen oavsett vem som vinner.

  Om S&M-partiet går ihop istället, då kan partier som folkpartiet och centern uttrycka sin liberala ådra, vilket inger hopp, och skulle vinna dem många röster.

  SvaraRadera
 7. @Micke

  Nu kan jag inte hålla reda på vad du läst eller inte, men åtminstonde ifrån piratpartisterna och merparten av övriga kommentatorer här hos HAX så har det ofta och ivrigt kritiserats att Alliansen bildades till att börja med. Både direkt och indirekt.

  Den indirekta kritiken framgår klart - Det spelar ingen roll om du röstar M, FP eller C, din röst läggs på Reinfeldt och helmoderat politik.

  Om du vill ha direkt kritik mot Alliansen får du den här: Idén suger hårt nog för att dra ett bowlingklot genom en trädgårdsslang. Inte bara har man i praxis reducerat vikten av personvalen genom hård partipiska, man har utökat det ledande partiets piska till att omfatta samtliga alliansmedlemmar.

  Både alliansen och oppositionskoalitionen är en idé som endast kan rättfärdigas om man är införstådd med att väljarna ej längre bör tillskrivas betydelse.

  SvaraRadera
 8. @Micke

  Att i det läget M och S överväger gemensam front behövs inga SD'are till. Det är inte som om blått och rött skiljer sig nämnvärt åt idag. Allt de egentligen behöver komma överens om är att inte bråka om RUT inom den närmaste mandatsperioden.

  SvaraRadera
 9. Micke

  Du har fel även här: Tidigare fanns det iaf två alternativ som väljarna kunde välja emellan. Med (m) och (s) finns inte ens den möjligheten (ifall inte en av grupperna antingen till höger eller vänster om (m+s) blir större än resten.

  Jag är säker på att du kan greppa det konceptet, och inse skillnaden mot nuvarnade. Bara du vill alltså ..

  SvaraRadera
 10. Ja, S kan väl tänka sig alla möjliga konstellationer, bara de får återupprätta sossediktaturen ;)

  SvaraRadera
 11. Jag tror även denna taktik med S + M kan bli verklighet i riksdagen, om tillfälle ges att man kan skylla på SD. M och S är i de viktiga frågorna i grunden överens i slutändan.

  SvaraRadera
 12. Jag förstår inte riktigt de som svarar Micke.
  Hans åsikter är cementerade - dåliga, bra eller usla - och kan inte rubbas.
  he's just trollin'

  SvaraRadera
 13. Det positiva med att M och S går ihop är att de då äntligen avslöjar sig inför folket. Deras arrogans kan leda till ett uppvaknande. Men om folk inte vaknar då, ja då vaknar tyvärr folket aldrig.

  Kanske är det de man vill testa och se, hur mycket sover Svensson egentligen, hur mycket bluff kan de svälja egentligen.

  SvaraRadera
 14. Det kan vara ett sätt för S att bryta upp Alliansen. Köttbenen blir ju färre att dela på. M kommer att få dela med sig av sin andel till KD och C. Fp klarar nog sitt pensum. Kanske nyttigt ändå att pröva halten i Alliansen. Jag tror de klarar av det trots att missar har gjorts. Men historiskt så har S kommit igen efter ett dåligt val med majoritet i nästa period och då tillämpat vad som M startat. M sålde ut persondataverksamheten 1990? till privat aktör. Hur har det fungerat kostnadsmässigt?

  SvaraRadera
 15. What Your TV Is Telling You to Do

  In just one week on NBC, the detectives on "Law and Order" investigated a cash-for-clunkers scam, a nurse on "Mercy" organized a group bike ride, Al Gore made a guest appearance on "30 Rock," and "The Office" turned Dwight Schrute into a cape-wearing superhero obsessed with recycling.

  Forget product placement, NBC Universal is trying "behavior placement" with some of its shows. Characters from programs such as "30 Rock" and "The Office" are acting out eco-friendly behaviors that advertisers hope will sway viewers. WSJ's Amy Chozick reports.

  Coincidence? Hardly. NBC Universal planted these eco-friendly elements into scripted television shows to influence viewers and help sell ads.

  The tactic—General Electric Co.'s NBC Universal calls it "behavior placement"—is designed to sway viewers to adopt actions they see modeled in their favorite shows. And it helps sell ads to marketers who want to associate their brands with a feel-good, socially aware show.

  Unlike with product placement, which can seem jarring to savvy viewers, the goal is that viewers won't really notice that Tina Fey is tossing a plastic bottle into the recycle bin, or that a minor character on "Law and Order: SVU" has switched to energy-saving light bulbs. "People don't want to be hit over the head with it," says NBC Universal Chief Executive Jeff Zucker. "Putting it in programing is what makes it resonate with viewers."

  SvaraRadera
 16. Personligen tror jag att det skulle vara oerhört vitaliserande för demokratin... för när de två stora partierna i länder samregerar så krymper de samtidigt som små partier växer så att det knakar.

  SvaraRadera
 17. Kärleken till alliansen kommer det här valet liksom förra att stå i relation till sannolikheten att socialdemokraterna vinner valet.

  Besvikelsen över att storpappa om han vinner valet förråder revolutionen kommer att vara ännu större än sist.

  Shaun.

  Har du nån aning om vilken idiot i ordningen du är som det senaste dygnet i omsorg om frihetlig individualitet rapat ordet troll när avikelse från kollektivets samstämmighet detekterats??

  Jag har tappat räkningen.

  SvaraRadera
 18. Mickel

  mnja..
  ca 157e

  men det gör dig inte till mindre troll

  SvaraRadera
 19. David Bergkvist13 april, 2010 20:29

  Jag tycker att det vore utmärkt om de två partier som är ivrigast i att nedmontera demokratin öppet samarbetade med varandra, då det skulle göra motståndet mot dem desto lättare.

  SvaraRadera
 20. Nog för man visste att Moderaterna hade rört sig mot mitten. Men att göra upp med sossarna trodde jag bara centern var dum nog att göra.

  Ingen röst på M för min del. Partier som stödjer sossarna kan aldrig få min röst. Det får bli folkpartiet i år.

  SvaraRadera
 21. @Micke
  Så du ser alltså ingen skillnad på att de att man har två block som står emot varandra, än att man har två partier vars ideologier borde göra dem till motståndare istället samarbetar?

  SvaraRadera
 22. Jo, nu fattar jag att Micke är en, med kunskaper djupare än andra försökt att få. impregnerande

  SvaraRadera
 23. Så du ser alltså ingen skillnad på att de att man har två block som står emot varandra, än att man har två partier vars ideologier borde göra dem till motståndare istället samarbetar


  Föredrar du och dina vänner att moderpartiet samarbetar med fascisterna så får ni väl göra det.

  Kom dock ihåg att liberaler hängdes i gatubelysningarna av SA på 30 talet jämsides med kommunisterna på den tid det begav sig.

  SvaraRadera
 24. @Micke
  Hellre ett öppet fascistiskt parti än två som verkar komma rätt så bra överens om att ta all makt ifrån mig i vilket fall som helst...

  Nej inte så jag resonerar men inte långt ifrån. Jag anser att både sossarna och moderaterna är skadlig för demokratin, att de skulle ingå en koalition för att stoppa SD innebär bara att vi får ett demokratiproblem för att försöka lösa ett annat.

  SvaraRadera
 25. Hellre ett öppet fascistiskt parti än två som verkar komma rätt så bra överens om att ta all makt ifrån mig i vilket fall som helst...

  ------------------------------
  Hur många här skulle protetstera med demokratin som argument om samma partier gick ihop för att blockera vänsterpartiet?

  Ingen.

  Därför håller inte argumentet.

  Parlamentarism innebär inte att man får bestämma i nån slags märklig turordning.

  Kan inte SD prestera en politik som accpeteras av andra partier har dessa en skyldighet mot sina väljare att inte samarbeta.

  SvaraRadera
 26. Säga vad man vill om Micke, men hans blogg har kul musik. varför skiter du inte i politiken Micke, du uppnår inget med att hänga här. Du får läsa lite Eckarth Tolle http://www.eckharttolle.com/home/

  SvaraRadera
 27. Man ska komma ihåg hur det gick i Österrike, där man hade denna koalition i lång tid på nationell nivå.

  Till slut var folk så trötta på det att de röstade på FPÖ bara för att det var alternativet.


  Ett positivt skulle kunna komma ut av det här, nämligen om det öppnade för fler kommunala folkomröstningar i Stockholm enligt Schweizisk modell. Där har man ju permanent samlingsregering och låter folket avgöra de svåra frågorna direkt.

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. varför skiter du inte i politiken Micke, du uppnår inget med att hänga här. Du får läsa lite Eckarth Tolle http://www.eckharttolle.com/home/  Jag har läst lite av Tolle och jag förstår vad du pratar om men jag fick allergi av Tolles gurustil trots att det han skriver är intressant och vettigt men jag lovade mig själv att bortse från det och ge honom en ny chans senare.Jag är inte där än.Jag håller på med annat.

  Jag tror att du gillar Walden av Thoreau eller vad som helst av Jon Kabat Zin.

  SvaraRadera
 30. Micke: Vi hade en diskussion om kriterierna för fascism i en annan tråd hos HAX där du sa att du hade blivit mer restriktiv med fascistbenämningen. Med dina nya restriktioner så undrar jag hur du kan kalla SD för fascistiskt när de tar avstånd från korporatism?

  /Byggaren

  SvaraRadera
 31. @Carl

  "Nog för man visste att Moderaterna hade rört sig mot mitten. Men att göra upp med sossarna trodde jag bara centern var dum nog att göra.

  Ingen röst på M för min del. Partier som stödjer sossarna kan aldrig få min röst. Det får bli folkpartiet i år.

  13 april, 2010 20:43"


  Med andra ord, du röstar på Moderaterna, och en allians i förening med S.

  Carl, tyvärr, ville du rösta höger så hittar du inte något sådant läger inom Alliansen.

  SvaraRadera
 32. hade en diskussion om kriterierna för fascism i en annan tråd hos HAX där du sa att du hade blivit mer restriktiv med fascistbenämningen. Med dina nya restriktioner så undrar jag hur du kan kalla SD för fascistiskt när de tar avstånd från korporatism?


  Deras partiledning kan också ordgrant sjungna hyllningssånger till den nazistiska rörelsen skrivna av Liedholm och har samma ordagranna kunskap om en sång som hyllar mordet på en svensk statsminister.  Partiets har sin grund i kända nynazistika ,fascistiska och rasistiska kretar.

  Dom tyska nazisternas partiledare har uttryckt vilja till samarbete med SD och uttryck stort gillande med deras politik.

  Företrädare för partiets ledning hävade på deras senaste landsmöte att alla partier i riksdagen är landsförrädare (ett brott son straffas med döden i krig)och du tycker att jag ska låta dom tala om för mig för mig VAD dom är och inte är?

  SvaraRadera
 33. Micke: Det var ändå du som sa att du hade betydligt striktare syn på vad fascism är. Jag har en lite mer förlåtande syn på definitionen och tar gärna in fler grupper i denna definition. Bland annat mördarregimerna i öst som hade väldigt mycket gemensamt med fascisterna i Tyskland och Italien men som du ansåg inte passade in i definitionen. Jag måste ändå påstå att öststatskommunismen faktiskt mer passar in i definitionen än vad SD gör även om SD som du säger ursprungligen är sprungna ur fasciströrelsen. Att SD har en dold rasistisk agenda är ingen hemlighet. Där slutar dock liknelsen med fascisterna. Jag har inte sett dem uttala sig eller agera antisemitiskt eller mot kapitalismen,(ännu vill säga).

  /Byggaren

  SvaraRadera
 34. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 35. Det var ändå du som sa att du hade betydligt striktare syn på vad fascism är.  Nej jag har en striktare syn på hur jag ska använda ordet fascist som beteckning på människor i debatter.

  I mina ögon är SD nazister som fattat att man inte kan ta sig in i sveriges riksdag genom att veva med "den judiska globala konspirationen".

  Receptet och uttrycket är exakt detsamma men en av ingredienserna är utbytt mot en annan.Hotet utifrån mot rasen är inte längre juden utan muslimen.
  Bland annat mördarregimerna i öst som hade väldigt mycket gemensamt med fascisterna i Tyskland och Italien men som du ansåg inte passade in i definitionen
  Nej.Det fanns ingen kapitalism i öststaterna som samverkade med staten.Öststaterna var ju kommunistiska dikaturer och ekonomin ägdes av staten som också ensam hade hela ansvaret för förtrycket.

  Korporativism och fascism är ju samverkan mellan kapital och stat under diktaturlika former och under ledning av en utvald "upplyst" elit.

  Mördare är mördare men det betyder inte att dom inte kan ha olika kläder.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.