2010-04-27

Toblerone-demonen


Toblerone-demonen fortsätter att spöka för Mona Sahlin. Jag skall inte lägga några värderingar i detta. Lite, lite tycker jag faktiskt synd om henne. Men visst var det väntat? Människan gör ju ändå anspråk på att vara bäst på att ratta ett helt land...

Och ju argare sossarna blir över Toblerone-påhopp – ju tacksammare blir de och ju mer uppmärksamhet får de. Ni måste skaffa lite självdistans, kära sossar. Det bästa sättet att oskadliggöra det här är om ni lär er själva (och inte minst Mona) att skämta bort eländet.

Eller att tiga. Om sossarna inte hade kommenterat dagens påhopp med ett enda ord, då hade det hela snabbt självdött. Då hade hundratusentals människor aldrig blivit påminda om historien. 

(Tobleroneaffären är det populära namnet på historien när Sahlin satte sprätt på drygt 50.000 kr med statens kreditkort. Läs mer på Wikipedia.)

45 kommentarer:

 1. Du missade, liksom wikipedia, att poängtera att man när man gått igenom kreditkortsbetalningarna och sorterade upp dem på privat resp jobb kom fram till att Mona Sahlin faktiskt hade pengar att kräva av staten.

  SvaraRadera
 2. Choklad eller inte, kan aldrig det faktum döljas att sossarna har sin svagaste ledare sedan partiet skapades.
  Det är förunderligt att Alliansen aldrig förmått att utnyttja detta övertag. En bedrift i sig det också. Som sagt,.....det är häftigt att betala skatt.
  Tycker detta citat säger mer om Monas kompetens än allt snaskande på chokladbitar för 15 år sedan.

  SvaraRadera
 3. Odells uttalandet stärker mig i min övertygelse att många av våra politiker är människor av låg kvalitet.

  SvaraRadera
 4. @Jpume,
  Nu får du komma med källor som visar att Sahlin hade pengar att kräva av staten.

  Låt oss anta att en person har rätt att kräva pengar från sin arbetsgivare, har man då rätt att använda arbetsgivarens kreditkort för att köpa mat, cigaretter, blöjor och Toblerone?

  SvaraRadera
 5. Det är ju roligt att rödingarna före valet 2006 gnällde över Alliansens alla "ofinansierade" reformer... Nu vill de själva ösa guld över allt och alla, helt ofinansierat.

  SvaraRadera
 6. @Tobler

  Jag vet värdet av källor, men det är inte alltid så lätt att hitta rätt bland nyheterna 15 år tillbaka när de som privat kopplade upp sig på nätet med modem kommunicerade via BBS:er. MEN ... efter en del jobb har jag faktiskt lyckats...

  Svenska Dagbladet - 1996-05-18
  Regeringen betalar Sahlins hyrbilsnota

  Regeringen har betalat tillbaka 10 985 kronor och 13 öre till förra vice statsministern Mona Sahlin (s). Därmed är förmodligen det sista kapitlet skrivet i kontokortsaffären.
  ...

  SvaraRadera
 7. Toblerone är ointressant, alla kan ta fel kort. Men Sahlin tog dessutom ut cash ur statskassan. Spelar ingen roll om hon betalade tillbaka efteråt.

  SvaraRadera
 8. Sådär ja.

  Nu är det moderat valkampanj igen.  Regeringen betalar Sahlins hyrbilsnota


  Ja liksom vi fick betala Odenbergs förbannade taxinota när han åkte taxi mellan Östermalm och regeringskansliet men den vet ni inget om för era media har inte gapat om den i flera år.

  Skitkonstigt.

  SvaraRadera
 9. JPume,

  På sätt och vis stämmer det du säger. Men bara om spindoktorerna skruvar till det riktig riktigt hårt ...


  Mona Sahlin kunde, trots flertalet påståtningar inte betala tillbaks de pengar som hon hade 'lånat'. Det var först när statskontoret hotade att lämna ärendet till indrivning som det började röra sig ...

  Och Måna kunde fortfarande inte betala vad hon hade 'lånat'. Man fick lösa det precis på det sättet som du sa: Man fick i efterhand konstruera att hon minsannn hade haft utlägg 'i tjänsten' som hon borde få betalat av arbetsgivaren, vilket alltså skedde så att hon öht kunde ta sig ur den knipan.

  Så ja hon fick mer pengar, men det fick alltså (s)-strategerna ordna till i efterhand (och krysta betänkligt)

  SvaraRadera
 10. Vi, (vi, vilka det nu är) vet inget.

  SvaraRadera
 11. Det stora problemet är att Toblerone har fått sitt varumärke nersmutsat.
  Men det kan det vara värt om Mona lyckas sitta kvar till valförlusten.

  SvaraRadera
 12. Jovisst. Nu kommer ordet "tobleronepolitik" att fortsätta användas i valrörelsen och vid en eventuell röd-grön valseger.

  SvaraRadera
 13. Det här var ju en underhållande nyhet :)
  http://sp2.fotolog.com/photo/18/25/11/finafisken/1258456031111_f.jpg

  SvaraRadera
 14. Dessutom visade Sahlin att hon inte förstod vad hon gjort för hennes kommentar efteråt var något i stil med att "Kan inte alla ta ut pengar i förskott från arbetsgivaren?".

  SvaraRadera
 15. Det skönaste med att inte bo i Sverige detta år är att jag slipper kungabröloppet och den svenska valrörelsen.
  Det räckte med att se Bodström och Odell i rutan i morse för att jag skulle få uppstötningar.
  Som sagt, hade sossarna hållit käften skulle den här saken ha varit glömd idag. De verkar dock ha väldigt ömma tår i denna fråga.

  SvaraRadera
 16. Det hade varit bättre som sossarna gjort som er när ni hyllade nuvarande regeringen för att representanter ur den lät bli att betala avgifter och skatter.

  Då hade allt varit glömt.

  SvaraRadera
 17. Om man inte gillar Mona Sahlin kan man säga det utan att försöka dölja det bakom en massa anklagelser om ekonomiskt fiffel.

  Jag har själv svårt för Mona, men skiljer på dåd och person.

  Mona hade inte koll på sin egen ekonomi. Hon skiljde inte ordentligt på privat och jobb.

  Det gjordes en förundersökning där man såg att det inte fanns uppsåt att fiffla eller skaffa sig egna förmåner. Vid en genomgång såg man att Mona faktiskt hade rätt till ersättning från staten eftersom hon inte redovisat alla jobb-utgifter till staten. Vissa jobbkostnader hade hon betalat själv (bla hyrbil) då hon hade använt bilen även privat. Förundersökningen visade också att reglerna när det gällde kreditkorten var otydliga, ibland motsägelsefulla och inte tillämpades fullt ut. Man informerade inte heller korrekt/ordentligt vilka regler som gällde.

  En strikt arbetsgivare håller personalen i öronen när det gäller pengar. Jag har själv varit förtroendevald revisor i en organisation med anställd personal. Alla utgifter på kreditkorten som inte var redovisade inom en månad (från fakturan kommit) drogs ovillkorligen från lönen. Var aldrig några problem.

  Som sagt, man kan ha många synpunkter på Sahlin. Att Sahlin inte haft koll på ekonomin och allehanda papper är inte en åsikt, det får betraktas som ett faktum. Men man kan (o)gilla Sahlin ändå.

  SvaraRadera
 18. Ordet nästan för bra för att vara nytt. På tobleronepolitik.com finns text om vad Mona gjort. Snart 10 år gammal sida. Men nu behöver knappast repeteras vad Mona gjorde, utan (för att parafrasera Nynningen) säg tobleronepolitik, det räcker.

  SvaraRadera
 19. @JPume
  "Mona hade inte koll på sin egen ekonomi. Hon skiljde inte ordentligt på privat och jobb."

  Tack, det var allt jag behövde veta. Vi har alltså en tilltänkt statsminister som inte ens har koll på sin egen ekonomi.

  @Micke
  suck, om du inte ens kan förstå varför sossarna inte skulle ha svarat att spela offer utan istället visat hur allt är finansierat och vad det kommer göra för Sverige så kan du inget om retorik. Det löjliga med sossarnas svar är inte att de istället för att anfalla gick i försvarsställning.

  SvaraRadera
 20. Det värsta är att iom att man kallar det för "Toblerone-affären" är att folk verkar tro att det rör sig enbart om att hon köpt lite godis!

  Ett mail som lästes upp i Nyhetsmorgon : "En toblerone är väl inte så farligt...?"

  ~suck~

  SvaraRadera
 21. Kan någon förklara för mig varför sossarna inte bara lät detta passera? Nu kommer hela grejen att tillbaka och smetar ned Sahlin.

  SvaraRadera
 22. Det lär finnas en bamsetoblerone som väger 4,5kg dvs en tiopoundare. Dess populärnamn är lustigt nog Sahlinare! Den lär kosta sådär en femhundring. Nä jag har aldrig sett en sådan.

  SvaraRadera
 23. Kan någon förklara för mig varför sossarna inte bara lät detta passera? Nu kommer hela grejen att tillbaka och smetar ned Sahlin.


  Det förklaras lättast med att ni själva HYLLADE ledamöter ur er egen regering FÖR ATT dessa stulit pengar av skattebetalarna genom att man av girighet och ideologiska skäl låtit bli att betala skatt och avgifter.

  Det betraktades av er som RIKTIGT och KORREKT att blåsa andra skattebetalare.

  Mig veterligen höjde sossarna aldrig Sahlins strulade till himlen samtidigt som man hävdade att det hon gjort var ideologiskt motiverat och rimligt.

  Det gjorde ni när det gäller den nuvarande regeringens cirkusföreställning när den tillträdde.

  SvaraRadera
 24. Piratpartisten Henrik Alexandersson har inget att komma med!
  Piratpartiet fick i förra valet (2006) 0.63 procent och kan inte kravla sig upp över Övrig-facket i årets opinionsundersökningar.
  Nu går dessa Piratpartister med libertianen Henrik Alexandersson i valkampen med slagordet Kunskapssamhället.
  Skolan är central i ett kunskapssamhälle. Svara på frågan: ska staten förbjuda friskolor? Nej - precis. Tvärtyst. Gratis är gott är Piratpartiets paroll som är närmare verkligheten.

  SvaraRadera
 25. Micke


  Det finns väl massor av både sossar, deras väljare och andra vänsterlutande element som har gjort Mona Sahlins vandel då (i samband med 'Toblerone-affären') till centralpunkten i sin egen politiska hållning, dvs:

  Jag vill ha, och 'behöver' nu! Och därför skall någon annan tillhandahålla det och betala ...

  (Och tro för all del inte att det inte finns många sådan 'sossar' även bland de sk borgerliga)

  JPume

  Joddå, det har förstås förekommit precis den sortens (bort) 'förklaringar' från (s)-håll: Att reglerna var otydliga, att hon inte hade gjort det medvetet, och i så fall inte för att 'berika sig själv' osv.

  Men jag begriper öht inte vad du kan tänkas mena med att 'skilja på dåd och person'!? Varenda (någorlunda sansad och hederlig) kotte vet skillnaden på mitt och ditt, speciellt bland väljarna och löneanställda. Och måste man gömma sig bakom dylika fraser, och juridisk slingerlingo, fattar samma personer också att det är precis vad det är frågan om.

  Hur som helst är politik på den nivån precis en förtroende- och personfråga. Inget annat!

  Ser att Micke kommit med ytterligare ett totalt hjärndött inlägg som skall förklara Sahlins beteende, då och nu! Och som vanligt aär allt som inte går hans kryptokommunistiska väg förklarat av hurdana 'ni' är och 'era hyllningar' och 'eran regering' och 'eran press' osv. Totalt jälvla hjärndött snatter!

  SvaraRadera
 26. Jonas V: "Kan någon förklara för mig varför sossarna inte bara lät detta passera? Nu kommer hela grejen att tillbaka och smetar ned Sahlin".

  Förklara något kan jag sannolikt inte med någon säkerhet, men om S-ledningen försökt vara tysta utan att reagera trodde de kanske (riktigt) att ordet skulle återkomma tills de svarat och gick kanske därför till motattack. Man kan ju även tänka sig att Mona litar på sin intuition och är så där okontrollerad.

  Själva ordet hade nog kunna sätta sig i media även om Mona och partiledningen inte reagerat. Mot-reaktion från S-sympatisörer som hörde det när det sades kan ha varit snarlik och samtidig.

  Ordet extremt fyndigt och så bra att detta rullade igång av sig självt. Politiskt-retoriskt sett poesi och takter från Palme och Fälldins dagar? Sossarnas affär med s*** i trapphuset var extremt (ursäkta) krystad och just s***.

  SvaraRadera
 27. En gång borgare alltid borgare.

  Om fem månader är Mona Sahlin statsminister och riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) röstar JA till ett återinförande av förmögenhetsskatten.

  SvaraRadera
 28. http://sv.wikipedia.org/wiki/Streisandeffekten

  SvaraRadera
 29. Vänstern har annars varit bra på att sätta mindre fördelaktiga namn på saker inom högern, så varför skall dom ha ensamrätt på det?

  SvaraRadera
 30. Även om termen låter lite kul, så är den i detta fall missvisande. Inget i rörans förslag är nåt som enkelt kan liknas vid toblerone-problematiken (att vara oförmögen att hålla isär den egna ekonomin och statens, och kanske främst en oförmåga att hålla ordning på sin ekonomi, kvitton och personliga åtaganden).
  Det hade gott räckt med att säga att det är den vanliga överbudspolitiken, och att Sahlin nu verkar ha lagt sig platt för sina samarbetspartner.

  SvaraRadera
 31. Micke,

  vad yrar du om?
  Jag yrar om att många av den här bloggens läsare hyllade dom ledamöter i den nuvarande regeringen som inte betalade tv och radioavgifter av ideologiska skäl eftersom Sveriges radio stydes av kommunister

  Jag yrar om att den här blogggens läsare hyllade regeringsden nuvarande regeringens ledamöters användande av svart arbetskraft därför att skatt är stöld.

  SvaraRadera
 32. UlfSun: "Det hade gott räckt med att säga att det är den vanliga överbudspolitiken, och att Sahlin nu verkar ha lagt sig platt för sina samarbetspartner"

  Äh! Vad de sagt om de sagt det på det sätt du föreslår hade inte en tidning tagit upp så att allmänheten märkt det. En försvinnande bråkdel av antalet som tittar på TV4:s förkväll hade ens uppfattat att oppositionen lagt fram ett förslag som sedan hade diskuterats. Du -- om du inte är sosse och önskar att ingen hörde vad Odell sa -- överskattar allmänhetens koll på att debatter finns genom att antyda att det hade varit bättre att formulera sig på ett sätt som nått noll ytterligare lyssnare utanför de ordinarie kanske 1000-tals istället för de nu miljoner som hörde detta.

  De flesta hade alltså inte ens vetat att förslag fanns och kritiserades om inte retoriken med Toblerone skett.

  Östros har tydligen försökt få rubriker genom att kalla Odell för en som har hand om "dynghögen".

  Utveckla gärna varför det är fel att använda ett slagfärdigt ord som faktiskt når ut till människor och där ger en avsedd effekt i form av budskap. Låter som ett udda koncept. (Men du är antagligen en humorlös sosse...)

  SvaraRadera
 33. Micke,

  Jag är en av dem som än idag försvarar ställningstagandet att inte betala tv-avgift, men jag har väldigt svårt att se vad det har med Monas fiffel att göra.

  Syftet med tv-licensen är att staten kan kunna styra tv-utbudet. Jag tycker det är fel och ett sätt jag väljer att demonstrera mitt missnöje på är att avstå från att betala licensen. Mitt syfte med det är förstås att få hela licenssystemet att haverera. Eftersom jag på detta sätt kan motivera min handling har jag, åtminstone inför mig själv, moraliskt försvarat mitt beteende. På samma sätt anser jag förstås att de som plankar i tunnelbanan eller gömmer flyktingar är i sin fulla rätt att göra det som protest mot andra majoritetsfattade beslut.

  Men på vilket sätt menar du att Monas agerande går att jämföra? Säger hon rakt ut att hon tycker att statens pengar moraliskt tillhör henne? Eller menar hon att "ett litet förskott" är en rättighet alla borde ha?

  Det hade nästan varit lite roligt om Mona hade försvarat sig så och en gång för alla visat sossarnas rätta ansikte, men sanningen tror jag helt enkelt är att hon är en klant. Och det gör henne ju knappast mer lämplig som statsminister.

  SvaraRadera
 34. Tack för påminnelsen om den här skandalen. /Frekar06

  SvaraRadera
 35. Jag är en av dem som än idag försvarar ställningstagandet att inte betala tv-avgift, men jag har väldigt svårt att se vad det har med Monas fiffel att göra.


  ---------------------------


  I bägge fallen handlar det om stölder från statskassan.
  I det ena fallet hyllade nyliberaler stölderna och i det andra fallet slutar dom aldrig älta skulden för hos Sahlin.

  Fattar du?

  Hycklandet?

  SvaraRadera
 36. Läste du resten av mitt inlägg? Förstod du någonting av det?

  SvaraRadera
 37. E-man.

  Ser du på tv , lyssnar du på radio eller använder du dig av några tjänster som förmedlas via statens teleinfrastruktur?

  SvaraRadera
 38. Men vänta nu Micke... TV-licenspengarna går till statskassan, hur finansieras då folkets fria television som är oberoende staten?

  SvaraRadera
 39. Ser du på tv och lyssnar du på radio eller inte?

  SvaraRadera
 40. M> "Tobleronepolitik" må låta slagkraftigt, men det är i det här fallet missvisande (alternativt meningslöst). Man bör spara på den typen av argument till när de faktiskt säger något, eller där associationen till Sahlins klena koll på ekonomi faktiskt är relevant.
  För min del får man gärna ge sig på Sahlin, till det finns det många goda skäl, men att använda så intetsägande termer som "tobleronepolitik" ger inte mycket. I det här fallet har iof sossarna själva rört upp en massa damm för ingenting... Jämför gärna med Bildts klassiker "rödgrön röra"! Den minns vi fortfarande efter åtta år, dels för att den var fyndig, dels för att den faktiskt sade något intressant. "Tobleronepolitik" säger mig ingenting. Vad menade Odell egentligen mer än att han tyckte att det var dålig politik?

  SvaraRadera
 41. Micke,

  Det vi diskuterar är inte om det är rätt eller fel att skippa tv-licensen. Jag vet varför du tycker det är fel och du vet varför jag tycker det är rätt. Det vi diskuterar är varför man kan försvara det ena, men inte det andra. Jag försökte därför förklara varför det ena går att förklara med ideologiska argument och varför jag därför tycker din parallell var skev. Vill du inte diskutera det, utan tänker fortsätta allt jag skriver kring det, känns det rätt meningslöst att fortsätta diskutera med dig.

  SvaraRadera
 42. Du betalar inte tvlicens själv och du försvarar att andra inte gör det.

  Därför undrar jag om du själv ser på tv eller om du likt statsministersn sekreterare gjorde lät andra betala hans tv tittande?

  SvaraRadera
 43. Jag är f ö emot att man skulle ersätta tv-licens med att det betalades via skatten. Med detta system går det att smita från betalningen. Det gör det inte om man tar bort licensfinansieringen.

  SvaraRadera
 44. Jag har varit inställd på att rösta blankt i september. Men nu blir det en sympatiröst på Mona. Hur kan en hittills stadig och förtroendeingivande man som Odell plötsligt agera som en mobbande dagiselev! Risken är nu att Alliansen gör ett liknande självmål som Palme gjorde i den berömda valdebatten mot Fälldin, bl.a. sa han att Fälldins hjärna hade fått härdsmältning. Folk tyckte synd om Fälldin och tröstade honom med en valsedel.
  Kamelsilaren

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.