2010-04-05

Vädernotis

Rekordmycket is i Arktis.

12 kommentarer:

 1. Sensationalism som vanligt när det gäller klimat här. Kan man inte filtrera bort klimatinlägg från bloggen...?
  Det står för fan i artikeln att det inte talar mot klimatförändring.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Nej, men det talar mot dem som påstår att isarna i Arktis håller på att smälta bort.

  Men du kanske tycker att sådana här uppgifter bör tigas ihjäl?

  SvaraRadera
 3. Sensationalism? Knappast, sådant får The Church of Climatology ägna sig åt. Knappast någon vågad gissning att denna nyhet, precis som allt annat som inte talar för domedagsprofeterna kommer gömmas undan och knappt rapporteras om. Sedan lagom till Augusti när Isen i Berings Hav smälter bort, vilket den gör varje år, kommer domedagsrubrikerna fram igen och Arktis smälter...

  SvaraRadera
 4. Kjell, Den tydliga trenden är att den minimala isutbredningen på sommaren minskar, vilket om trenden håller i sig kan innebära att Arktis blir helt isfritt på somrarna om något decennium. Den trenden syns än tydligare i hur mängden tjock, flerårig is minskar år för år.

  På vintern när solen står långt under horisonten lär dock Arktis fortsätta frysa till och exakt hur stort område som fryser lär växla år från år. Vi har nu haft en vecka när istäcket återgått till nivåer som vi hade för ett decennium sedan, men vore det inte för det faktum att det fanns en så tydlig trend skulle ingen bry sig om att skriva någon artikel om detta.

  SvaraRadera
 5. Inte lätt att vara klimatalarmist i tider som denna... :)

  SvaraRadera
 6. Thomas Palm: "Den trenden syns än tydligare i hur mängden tjock, flerårig is minskar år för år".

  Eh. Arktis isen tycks ju ha blivit tjockare senaste året. Bojmätning tycks för april månad inte ha mätt upp tjockare is de senaste 17 åren för "Central Arctic" (2009: 342 cm) och "North Pole" har ungefär samma värden som senaste decennier (drygt 2 m).

  April 2009 rapporterade vidare en tysk expedition en enorm tillväxt av isens tjocklek på Arktis, med dessa ord: "Normally, ice is newly formed after two years, over two meters thick. “Here were Eisdicken up to four meters,” said a spokesman of Bremerhaven’s Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research".

  Sen tycks isen nu mer koncentrerad än på länge av färgskalan här att döma! Här jämfört med april 1990.

  Annars är detta med Arktis is en löjlig gimmick för dem som kör skräckberättelser om klimatförändring, då inte seriösa glaciologer anser att förändringar här kan har något nämnvärt med människans växthuseffekt att göra. Men Palm vet jatg är beredd att försvara det mest dumma som Hansen och Al Gore sagt, så... *vissel vissel*

  Sen har ju förresten Uppsalainitiativet visat att isen kan växa rejält ända fram till ca 2050 utan att den modell AGW-bandvagnen går på hamnar utanför felmarginal. Den har såklart inget att göra med larmrapporter om isfria somrar (som f ö förekom på 1400-tal och troligen, enligt vittnesuppgifter, närapå under tidigare 1900-talet) inom några få år, utan sådana måste stå som spön i backen för ...att hålla oss rädda kanske(?), om det så bara är Gore som improviserar.

  SvaraRadera
 7. I SVT-programmet Vetenskapens Värld handlade det för ett litet tag sedan om Arktis "försvinnande" och allt tunnare is, lögn eller fakta?

  Nu verkar det inte handla om isens utbredning längre för den går ju att mäta och ta bilder av som folk begriper vad det är dom ser, utan nu gäller det istället dess tjocklek: "Om mindre än 30 år kan hela Arktis ligga utan is under sommarmånaderna - det spår satellitdata som har avslöjat hur tjockleken på isen krymper för varje år."

  Likt ormen som slingrar sig i gräset,...

  SvaraRadera
 8. Nyttja skattepotentialen till max. Människan är inte bara alltings mått utan även alltings orsak. Smakar det så kostar det verkar vara den politiska devisen politikerna vill delge oss.

  Hur allt hänger ihop med sanningen verkar vara mindre relevant. Den politiska maktmotorn måste hållas om inte på högvarv så i alla fall alltid på och minst på tomgång.

  SvaraRadera
 9. Magnus, du lyckas hitta de mest konstiga data. Förstår du alls vad de där bojdata du länkar till beskriver? Det verkar inte så nämligen.

  Här har du lite mer lättbegripliga data:
  http://www.nasa.gov/images/content/324873main_kwokfig4_full.jpg

  "Då inte seriösa glaciologer anser att förändringar här kan har något nämnvärt med människans växthuseffekt att göra"

  Det där är en klassiker. Magnus har rätt eftersom han definierar det så att alla som inte tycker som han inte är seriösa...

  SvaraRadera
 10. Rekordmycket is i Arktis? Det måste bero på den globala uppvärmningen, som allt annat nuförtiden :)

  SvaraRadera
 11. Skilj på väder och klimat...

  SvaraRadera
 12. Det är intressant att människor fortfarande går omkring och tror att människornas ytterst små utsläpp av växthusgaser skulle kunna rubba Jordens naturliga klimatbalans, som regleras av den största växthusgasen av dom alla, vatten. Dom kan knappast ha studerat jämviktssystem nämnvärt...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.