2010-04-05

Arbetsdelning


Jag förstår inte. Vad är det som är så upprörande med städning?

Ett av mänsklighetens hopp framåt var när man började dela upp arbetsuppgifterna sins emellan. Livet blev så mycket enklare när man inte behövde smida en plog på egen hand, tillverka sina egna skor och själv odla alla de grödor som familjen kunde tänkas behöva det närmaste året.

I dag är det rätt få svenskar som bakar sitt eget bröd. Det är rätt få människor som ägnar sig åt att själva dra fram en kabel-tv-lina från närmsta nod till sin bostad. Ingen skäms för att ta in en hantverkare som lägger ett nytt golv eller målar om. Ytterst få människor tillverkar egna kullager till lillgrabbens skateboard. Försäljningen av halvfabrikat har ökat, eftersom det är enklare än att själv stå och karva i döda djur när man skall laga middag.

Idén om arbetsdelning är att människor ägnar sig åt sådant de kan och är bra på. På så sätt blir livet mycket enklare för oss alla. Vi får bättre varor och tjänster. Och vi spar en oerhörd massa tid och pengar. Det är inget konstigt.

Men när det gäller städning, då blir det mentalt tvärstopp i fosterlandet.

På något sätt försöker somliga göra gällande att det skulle vara fel, fult eller förnedrande att arbeta med städning. Speciellt hemma hos privatpersoner. Detta trots att det rimligen är en win-win-lösning. Stressade moderna människor får tid över och andra människor får jobb.

Speciellt förvirrande blir det när vänstern torgför metafysiska argument om städning. Borde inte vänstern vara för att människor får mer tid över till varandra och för att utveckla sina liv? Borde inte vänstern vara glad över de arbetstillfällen som skapas? Och är det inte så att vänstern – i något slags utfall av missriktad omtanke – förminskar och fular ut de människor som arbetar med att städa?

Varför talar man in pigavdrag när det handlar om städning – men aldrig om drängtjänster när det handlar om andra saker?

OK, skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Det finns en skatteaspekt på det här. Vänstern är upprörd över att människor kan få lite mer makt över de pengar de har arbetat ihop. Vänstern ogillar att folk kan få välja det allra minsta lilla efter eget huvud hur de vill prioritera saker och ting. Men hela det synsättet bygger dels på att staten alltid vet bättre än människor själva och dels på att alla pengar egentligen är statens, inte medborgarnas. Och det tycker i vart fall jag är rätt svårsmälta förhållningssätt.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet väljer att klamra sig fast vid ett klasstänk som är helt otidsenligt. Och de måste göra det. För det är de enda idéer de har.

48 kommentarer:

 1. Du vänder lite på resonemanget här. Vänstern må tycka att det är fult att köpa städtjänster (liksom sexuella tjänster), men frågan här är ju varför allianspartierna tycker att städning som bransch är så pass FIN att det motiverar en skattebefrielse. Vad är det som säger att just de människor som väljer att lägga sitt överskott varje månad på städtjänster ska gynnas framför de som väljer att lägga det på den lokala restaurangen, friskvård eller vad som helst annat?

  Det är inte fel att sänka skatten på hushållsnära tjänster, men det är fel att gynna en bransch framför andra. Det borde alla sanna liberaler kunna hålla med om.

  SvaraRadera
 2. Varför pratar man om "avdrag" så fort det handlar om ett bidrag som borgarpacket vill ta del av?

  Det är verkligen inget fult med städning, men varför skulle vi betala privat städning med skattepengar? Det är rent strunt. Ska vi lägga skattepengar på att subventionera jobb så kan vi väl börja med lärare och sjuksköterskor, jag förstår inte det "metafysiska" i ett sådant enkelt påstående.

  Återigen: SKATTEPENGAR. Det verkar som att folk glömmer bort att vi faktiskt alla betalar dem så fort det kallas "avdrag".

  SvaraRadera
 3. Anonym

  Det är inte statens pengar. Inte dina pengar. Pengarna tillhör dem som har tjänat ihop dem. Det handlar alltså inte om bidrag.

  SvaraRadera
 4. E-man:

  Visst. Jag tycker att alla skatter bör sänkas. Det skulle få folk i jobb i en massa olika branscher.

  SvaraRadera
 5. Det är med städning som det är med sex. Ingen vill göra det, men ibland får man fan kavla upp ärmarna :)

  /Smen

  SvaraRadera
 6. Hax, i det här fallet är du vilse. Det har inget att göra med arbetsuppgifterna, det har att göra med att hur fel det är skattemässigt specialbehandla en tjänst utöver andra. Om några alls ska bli specialbehandlade finns det massor av nyttigare arbetstjänster som skulle behöva skattelättnader.

  SvaraRadera
 7. Varför återkommer alltid tankevurpan att minskat skatteuttag är en förlust för något otydligt tänkt samhällsintresse?

  Avdrag, särskild skattesats, eller varianter därav uttrycker att objektet inte tål gängse uttag.

  Riskerar bli outfört och/eller odokumenterat.

  Det tanklösa försvaret av skatter är beklämmande. En minskad skattesats - mindre inleverans till offentlig sektor - innebär inte nödvändigtvis en välfärdsförlust. Enbart en omfördelning av beslutsrätten över real resurs från kollektiv till individ.

  Ängön

  SvaraRadera
 8. Jag förstår inte heller varför vänsterkanten är så emot detta, de brukar väl annars ställa sig positiva till t.ex. ROT-avdrag? Vidare har de väl aldrig tidigare klagat på att man håller på och fipplar med olika skattesatser, men det kanske är för att det den här gången i första hand är kvinnor som förväntas tjäna på det?

  SvaraRadera
 9. och hur kommer det sig att högern vill subventionera en viss aspekt av en marknad????

  SvaraRadera
 10. Jag tror det är städning i hemmet som är det stora röda skynket.

  Städning på kontor är ett väl så respekterat yrke, även om det kallas lokalvårdare eller renhetskonsult numer.

  Jag delar din observation och är lika frågande som du. Ty om tjejen som städar mitt kontor också städar mitt hem så är det på något sätt fel, och det förstår jag inte.

  Man kan iofs ha viss förståelse för att det finns ett vänsterperspektiv på att det är en form av skattesänkning som riktas mot de som betalar mest skatt - dvs. de som tjänar mest. Men det motiverar väl inte själva motståndet, utan bara en omriktning.

  Socialdemokraterna har t.ex. inte tvekat att uppgradera barnpasserskor till förskolelärare med motivet att man vill uppmärksamma och värdera högre den otroligt viktiga sysslan att ta hand om barn. Men att uppgradera hemmafrusysslorna till något professionellt - något som man kan vara bra på och tjäna pengar på, det verkar inte vara aktuellt.

  Som sagt, jag begriper det inte.

  SvaraRadera
 11. @Richard

  Om det är någonting den borgerliga regeringen har gjort under denna mandatperiod så är det ju att jämställa ROT- och RUT-avdrag.

  Så som jag ser det så har man sänkt skatten för hela segmentet av hushållsnära tjänster och inte bara de mer manligt orienterade.

  SvaraRadera
 12. Riktade skatteavdrag är inte på något sätt att "låta människor få mer makt över sina pengar", det är att pappa staten pekar med hela handen och säger "Det här ska ni lägga era pengar på, inget annat!"

  Jag förstår inte hur man på något sätt kan försvara det från en liberal synvinkel. Varför ska de som hellre städar själva och lägger pengarna på godare mat eller snyggare kläder istället straffas med högre skatt?

  SvaraRadera
 13. @ANNM
  Är detta ett argument mot ROT-avdragen som sossarna införde?

  SvaraRadera
 14. pesc:

  Ja, absolut. ROT, RUT, allt sådant jävelskap.

  SvaraRadera
 15. ...samt reseavdrag, ränteavdrag och skilda momsnivåer. Många godtyckliga subventioner blir det.

  SvaraRadera
 16. Hade vänstern ens det minsta tyckt det handlade om att styra marknaden, skattegynna en viss verksamhet och andra argument de för fram i svaren här så hade de ju varit emot ROT också istället för att införa ROT själva.

  Det handlar förstås om att de tycker byggare är hederliga kvalificerade arbetare medan städning är ett skamligt kvinnojobb. Arbetare har blivit rumsrena men husmödrar är fortfarande utsatta.

  Däremot är det förstås korrekt att man borde jämställa alla former av tjänster. Varför är det exempelvis bättre att anlita en byggare än en frisör?

  SvaraRadera
 17. Den annars kloka Lena Andersson försöker sig på någon slags makt-analys här: http://www.dn.se/ledare/kolumner/hemmets-makt-1.1060547 . Jag håller inte med, men för att förstå motviljan mot RUT är det iaf intressant.

  SvaraRadera
 18. Ja du Hax berätta för mig varför det är så låg lön på städning och så dåliga villkor. Ingen skulle klaga på detta om städarna fick bra lön och bra villkor, men de får de knappast de får de sämre.

  SvaraRadera
 19. Man blir så trött på vänsterns representanter i denna fråga. Grundproblemet är ju att vårt skattesystem gör det i princip omöjligt för normal-inkomsttagare att köpa tjänster vitt. Det är i princip bara företag som har råd att köpa tjänster, privatpersoner kan bara köpa massproducerat, oavsett om det är mat eller plattTV vi pratar om. Man kan diskutera om det vore bättre med ett R-X-T avdrag där X är en okänd tjänst som medborgaren väljer själv (det här måste vara en mycket obehaglig tanke för en vänster-person). Att Alliansen tagit i små steg i denna fråga och prioriterat X=U eller O borde inte vara ett stort moraliskt problem.

  SvaraRadera
 20. Att torka skit är inte fint. Så enkelt är det. Om man inte gör det inom det offentliga till svältlöner alltså.

  /Rickard

  SvaraRadera
 21. jag tar vilket jobb som helst! http://bit.ly/c5GzTG

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Jag tar vilket jobb som helst! mitt CV

  SvaraRadera
 24. Problemet är som sagt var inte att det handlar om städning utan att det är en skattesubvention som genom proxy tillkommer de som har mycket pengar. Varje sådant där städjobb kostar ungefär samma som en konstnärslön för det offentliga och det anses vi ju inte ha råd med. Konstnärslönerna kostade 17 miljoner och avdraget för hushållsnära tjänster kostar 1,3 miljarder.

  SvaraRadera
 25. En riktig liberal stöder inte lagar uppfunna av Storpappa med enda syfte att ge utdelning åt särintressen.

  SvaraRadera
 26. Åke Forsmark,

  Konstnärslönerna är bara en droppe i havet om vi tittar på hur mycket som stat och kommun öser in i kultursektorn. I sak har du dock rätt i - ROT, RUT eller bidrag till kulturkoftorna är helt fel väg att gå.

  /Rickard

  SvaraRadera
 27. Det totala "ösandet" av pengar över kulturen. Teatrar, kulturbidrag, filmer, museer etc uppgår till ungefär 5,6 miljarder tycker jag mej ha läst. Men jag betalar gladeligen skatt till detta som tillkommer oss alla.

  Däremot så förstår jag inte poängen med en reform på 1,6 miljarder som bara tillkommer lata höginkomsttagare. Menar man att det är så bra med skatteavdrag så bör man väl ha det för alla tjänster ...

  SvaraRadera
 28. Intressant att just vänster-personer inte tycker om städjobb. Att personer som just har städjobb skulle kunna känna yrkesstolthet och kunna försörja sig på det passar den elitistiska vänstern.

  SvaraRadera
 29. Å sen "lata höginkomsttagare". Typisk vänster-kommentar. Att det i verkligheten är dubbelarbetande medel inkomsttagare som har råd att köpa städhjälp och som därmed får sina egna liv att fungera är det inget kul att prata om.

  SvaraRadera
 30. Intressant att så mycket av nätdiskussioner går ut på att fantisera om sin motdebattör. JAg är politisk frifräsare utan förpliktelser i någon särskild rikting.

  Frågan är varför just detta ska subventioneras med så extremt mycket skattemedel. Ska man använda skattemedel för att skyla över arbetsbristen i samhället kan man väl använda de till sådant som kommer alla till godo som exempelvis stora infrastruktursatsningar. Städning ger ju liksom inga långvariga effekter eller ringar på vattnet.

  SvaraRadera
 31. Återigen, dom som har städjobb, enligt Åke Forsmark, har inga riktiga jobb. Undrar vad det är för långvariga effekter du pratar om.? Ungefär som om man lite teknokratiskt i vårt samhälle skall bestämma vilka arbeten som är tillräckligt fina eller inte. Så vitt jag kan bedöma är väl ett städjobb lika viktigt som något annat, utgående från vilka förutsättningar och vilken fas i livet man befinner sig i. Det minsta det ger är försörjning men det kan också ge jobbtillfredställelse om man faktiskt blir bra på att städa. Fast det är klart, i Åke's värld är inte det tillräckligt bra eller nyttigt för samhället, bara så ni vet det alla städare.

  SvaraRadera
 32. @Åke Forsmark

  Det rör sig om drygt 1,1 miljarder. Det räcker till dryga två mil motorväg, men det är knappast något som skapar 11.000 jobb.

  Det finurliga är ju att hushållsnära tjänster är arbetsintensivt och det mesta av pengarna går till just lön - dessutom låga löner.

  Försvaret kostar över 40 miljarder, och för det får man 24 tusen anställda. Detta sagt utan att för den skull kritisera försvaret. Men det ger ju visst perspektiv.

  SvaraRadera
 33. Johan Tjäder: Det finurliga är ju att hushållsnära tjänster är arbetsintensivt och det mesta av pengarna går till just lön - dessutom låga löner.

  @Johan Tjäder

  ja vi vet att du är en fascist som vill ha en underklass med låga löner. Ta och gör ett hederligt arbetshandtag och äkta kroppsarbete själv någon gång, dina lilla kultryggade datorknattrande överklass sparris

  SvaraRadera
 34. @Anit Tjäder

  Jäklars, nu avslöjade du mig.

  Ja, jag önskar träl-systemet åter så jag kan äga mina arbetare. Straffa de som misshagar mig o.s.v.

  SvaraRadera
 35. Jag har hört siffran 1,6 men det beror väl som vanligt på vem som räknar. Men vi kan ta 1,1 miljarder som väl är kostnaden per år vilket väl på en arton års tid skulle motsvara kostnaden för Norrbotniabanan som ger enorma effekter för infrastrukturen i området.

  SvaraRadera
 36. @Åke Forsmark

  Skämtar du med oss?

  Botniabanan är Peter Erikssons skrytbygge. Ingen tror att den kommer att bli samhällsekonomiskt lönsam.

  Och du tror det motsvarar 18 gånger 11.000 jobb?

  SvaraRadera
 37. Nu är jag ganska skeptisk till att det verkligen handlar om 11000 jobb och hur går de till när de artongångras?

  Det finns ett mått som heter Bruttoregionalprodukten och Norrbottens län är näst produktivast i landet och mycket viktig för landets export. Sedan om man tittar på hur norrlands befolkning ser ut så bor den ungefärliga miljon som bor där inom någon mil från den tänkta kustbanans sträckning. Att inte bygga banan hela vägen är direkt korkat.

  Dessutom så ger det många direkta jobb och många kringjobb. De eljest lite trötta områdena runt Ö-vik och Sundsvall har haft ett ordentligt uppsving under byggperioden och har givit en ryggrad under lågkonjunkturen som annars skulle blivit mycket besvärlig.

  Så återigen, varför ett sådan här bidrag som är direkt riktad till höginkomsttagare. Kan inte de klara sej själva?

  SvaraRadera
 38. Om man tar ett litet större perspektiv. Vi har världens högsta skatter, det har många konsekvenser, en av dom är att det i princip omöjliggör en tjänstemarknad för privatpersoner. Enbart företag kan köpa tjänster. Trots jobskatteavdrag, RUT och ROT har vi fortfarande världens högsta skatter men vi har öppnat dörren på glänt lite för en vit tjänstemarknad. I vänsterlogik uppstår då den traumatiska situationen att fler än höginkomsttagare (som alltid har råd att köpa vad de vill) kan köpa tjänster. Utöver verkar problemet vara att den som bygger järnvägar i norrland utför ett viktigare arbete än den som städar.Det är bara vänsterteknokrater som tänker så om andra människor. Du har ett viktigt arbete men inte du för du städar. Vi har nämligen bestämt på den 8:e partikongressen att det är en ovärdig och oönskad arbetsuppgift.

  SvaraRadera
 39. Vi har höga skatter men trots allt inte världens högsta.

  Nu städar jag faktiskt en del i mitt yrke även om det inte är min huvudsakliga verksamhet och jag har inga uppfattningar om att städning skulle vara en sämre sysselsättning än någon annan. Det jag vänder mej mot är att höginkomsttagare får skatteavdrag. ROT är ju en tillfällig konjunkturförstärkare men vad jag förstår så önskar man permanenta RUT och jag förstår inte varför. Om det nu är så bra varför har man inte avdrag för alla tjänster?

  Återigen. Att städa hem ger inget mervärde för samhället. En utbyggd infrastruktur eller kultur ger någonting utöver ett riktat höginkomsttagaravdrag som det här faktiskt handlar om. Det ger inte ett skvatt till övriga samhället.

  SvaraRadera
 40. Helt obegripligt för mig hur man kan tycka att städning inte tillför samhället något. Om vi inte samhällsutvecklingen gått mot specialisering så hade vi fortfarande varit ett småbrukarsamhälle. Att några är bra på att forska andra på att måla, städa eller skriva genom att det är deras yrken och därför gör det effektivare, bättre och billigare än om var och gjorde allting själv är väl en jättestor samhällsnytta. Att cancerforskaren gör mer nytta än städaren för samhället är väl självklart. Det är ju därför specialisering är bra, det gör att han/hon får mer tid att lösa cancergåtor snarare än att städa eller måla om huset. Sen hänger du upp dig väldigt mycket på höginkomsttagare. Sanningen är ju den att en stor del av medelinkomstagarna har genom jobbskatteavdrag och RUT fått råd köpa städhjälp.

  SvaraRadera
 41. Jag har jobbat mycket som städare och jag anser att det i ganska hög grad är ett förnedrade yrke att städa efter andra. Vi lever i ett samhälle där vi är beroende av varandra och där vi kan både organisera arbete så att vi hjälper varandra men också förbjuda vissa typer av (löne-)arbete som vi anser förnedrande. Detta för att inte de som har det sämst ställt ska behöva utföra de mest förnedrande sysslorna. Jag har aldrig upplevt att jag gjort ett fritt val när jag tagit jobb som städare, jag har varit tvungen.

  SvaraRadera
 42. @R

  Och vem har sagt att just du kom till världen
  för att få lycka och solsken på färden?


  Många människor, gamla och handikappade, får hjälp att städa i hemmet. Det är ingen som anser det vara ett förnedrande jobb.

  Att du känner dig förnedrad är en subjektiv upplevelse. Du har rätt att känna så, men det vore bättre för dig om du lät bli.

  SvaraRadera
 43. Varför jobbar inte du som städare Johan Tjäder?

  Varför har städare låga löner, anser marknaden att det är ett oviktigt jobb? Skulle vilja se hur världen såg ut om ingen städade.

  Städare borde enligt den fria marknaden ha minst 1000 kr i timmen per arbetare, med tanke på hur viktigt det är.

  Men man skaffar trälar som gör städningen så att de inte ska kunna kräva höga löner...

  Tjäder horan har redan erkänt att han gillar trälar.

  SvaraRadera
 44. Anonym @ 08 april, 2010 01:27

  Jag har en annan uppgift i livet, tack så mycket.

  Städares låga löner är naturligtvis till största delen orsakad av att det är ett relativt lågkvalificerat yrke. Det betyder att det är många som kan konkurrera om jobben och då hålls lönerna nere.

  Om färre ville städa så skulle lönerna gå upp.

  Städa är inte oviktigt. Att ha lön är inte heller oviktigt och uppenbarligen tycker de som städar att det är viktigare att ha ett jobb än att slippa städa.


  En viktig läxa av uppgraderingen av barnpassare till förskolelärare är att med professionalisering kommer yrkesstolthet och en känsla av att känna sig behövd.

  Yrkesstädare kan också känna sig behövda.

  SvaraRadera
 45. @Tjäder

  Alla höger människor som dig saknar en kromosom i hjärnan. Anledningen att människor väljer att städa i så hög utsträckning är för att de svälter ihjäl och dör annars, eftersom höger personer som du vill försätta dem i den utpressnings situationen. Vårt utbildningssystem i Sverige, utbildning för alla kom inte från höger. Du är en människohatare, en riktig nazist.

  SvaraRadera
 46. Möjligen saknar jag en kromosom i hjärnan, men jag har det rätt bra ändå, tack ska du ha.

  Själva utgångspunkten i debatten är ju att alla kan städa. Därför finns det många som konkurrerar, alltså hålls lönerna nere.

  Det är inte utpressning det är helt vanlig naturlag.

  SvaraRadera
 47. Johan: Det är en stor skillnad på att hjälpa människor som inte kan städa och att städa åt människor som har för mycket pengar, i alla fall för mig och alla de kollegor jag haft och pratat om detta med genom åren.

  Min poäng är att (ny)liberala argument som det att man gör "ett fritt val" och till följd av det - "vill folk städa så är det inget fel" - inte har någon grund. Det är som att allt som har med reglering att göra är onaturligt, fortfarande har vi dock aldrig fått uppleva en helt oreglerad marknad. Tillsammans kan vi reglera och se till så att fler människor får "lycka och solsken på färden". Och visst det är subjektivt i den mån att jag har det så pass bra i övrigt så att jag tycker det är förnedrande - en gruvarbetare i Burkina Faso kanske har en annan uppfattning men det gör inte min situation bättre. Gruvarbetaren kan förhoppningsvis också protestera och försöka förändra sin situation.

  SvaraRadera
 48. @R

  Det är EXAKT samma arbetsuppgift som ska göras när man städar hos gamla farbrorn såväl som hos den rike farbrorn.

  Det är sammanhanget som skiljer sig, och tycker man inte om det så kan man ju låta bli att städa då. Ta ett annat jobb istället.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.