2010-05-31

EU: Datalagring av alla nätsökningar föreslås


Det börjar nu bli farligt många ledamöter i Europaparlamentet som har skrivit under den förrädiska "Skriftlig förklaring nr 29" [PDF].

Det är på ytan ännu ett sådant där tänk på barnen-initativ – men det landar i att datalagringsdirektivet (teledatalagringen) skall utökas till att gälla alla medborgares alla sökningar på Google och andra sökmotorer.

Om minst hälften av ledamöterna (minst 369) skriver under innan den 9 september, så antas förklaringen (written declaration enligt regel 123 i arbetsordningen) – och detta blir parlamentets åsikt. Just nu har minst 324 skrivit på. Visserligen handlar det inte om lagstiftning. Men det är en oerhört dålig signal om Europaparlamentet skulle vilja utvidga datalagringen, nu när vi har skott på att kanske kunna rulla tillbaka den.

Själva tanken på att lagra uppgifter om alla medborgares alla nätsökningar... Tänk vad det kommer att avslöja om folk. Sjukdomar, juridiska problem, affärsförhållanden, sexuella preferenser, religion, politisk uppfattning, resvanor, ekonomiska förhållanden, framtidsplaner, drömmar och mycket, mycket mera. Det behöver inte ens vara verkliga förhållanden, utan det räcker med nyfikenhet. Det kommer helt enkelt att bli riskabelt att googla.

Detta är så dumt! Här skulle behövas en smula upplysning för att få ledamöterna att inte skriva under 29:an. Och för att de som redan gjort det skall dra tillbaka sina underskrifter.

Tänk dock på att många som har skrivit på kan ha gjort det utan att riktigt inse vad som står i texten. Så var artig, lirka med dem och hjälp dem att inse vad som är problematiskt med written declaration no 29. Vi skall veta att de mail som har sänts för att få ledamöterna att skriva under inte nämner datalagringen. Kampanjens hemsida nämner inte datalagringen. Och att själva dokumentet gömmer datalagringen bakom ett tråkigt direktivnummer. Det handlar alltså, i många fall, om att ledamöterna har lurats att skriva på något olyckligt – och att vi kan hjälpa dem att rätta till sitt misstag, utan att helt tappa ansiktet.

Pirate MEP Christian Engström skriver om saken på både svenska och engelska.

Kampanjen för 29:an har för övrigt en rätt märklig hemsida.

Kontaktuppgifter för ledamöterna i Europaparlamentet hittar du till exempel här, här eller här.

Andra som skriver om saken: XORBOT | Sultans Blogg | Satmaran | Anna Troberg

13 kommentarer:

 1. De har väl som vanligt inte läst mer än rubriken, som handlar om ett tidigt varningssystem mot pedofili och sexbrott.

  Hur det ska åstadkommas genom datalagring av sökningar och matkontroller framgår inte.

  SvaraRadera
 2. Google har nyligen startat en söktjänst över ssl...


  https://www.google.com

  SvaraRadera
 3. Tjäder: Jag kompletterade just upp texten med lite om det...

  SvaraRadera
 4. Finns det någon lista över vilka som har skrivit på hittills? Vilka svenskar har skrivit på?

  SvaraRadera
 5. Är det någon som vet var det finns en lista på vilka som har skrivit på?

  SvaraRadera
 6. Författarna villa alltså utvidga datalagringsdirektivet "till att omfatta sökmotorer så att barnpornografi och sexuella trakasserier över nätet kan bekämpas på ett snabbt och effektivt sätt"

  Det finns en hel del praktiska problem. Det viktigaste är förstås att sökningar är anonyma i den meningen att det inte krävs någon inloggning för att få göra en sökning. IP-adressen kan visserligen lagras, men är man bakom proxy så hjälps det inte.

  Det andra är att oavsett vad sökmotorn resulterar för resultat, så är det inte i sig (åtminstone inte ännu) något som helst olagligt. Man kan ju resonera i stil med Cecilia Malmström bloggassistent Love Berggren att eftersom det är för svårt att bevisa att sökningen lett till att man tagit del av barnporr så får man helt enkelt förbjuda sökningen som sådan. I annat fall blir det till att följa upp vilka länkar som sökaren kan tänkas ha klickat och det är ju en helt annan sorts övervakning av sovjetproportioner. (Fan vet om ens Sovjet lyssnade av i den omfattningen.)

  För det tredje är det osannolikt att man via gängse sökmotorer kan hitta barnporr.

  Den föreslagna åtgärden är således vare sig snabb eller effektiv.


  Författarna fortsätter "för att kunna bekämpa pedofili och sexbrott uppmanar Europaparlamentet medlemsstaterna att samordna offentliga myndigheter i ett europeiskt system för tidig varning, efter modell av det system som redan inrättats för att trygga livsmedelssäkerheten"

  Med det avses förmodligen Early warning and response system fast det handlar ju inte om livsmedelssäkerhet utan om smittsamma sjukdomar och pandemier.

  Exakt vad för behov man har för ett tidigt varningssystem för livsmedel kan jag inte föreställa mig.

  Och vad man ska ha ett tidigt varningssystem för sexbrott är också en gåta för mig, lika så hur de hade tänkt att det skulle fungera.


  För mig framstår deklarationen som sinnessjuk. Jag kan inte tro att så många ledamöter har fattat ett genomtänkt beslut att stödja den här deklarationen.

  Kan de ångra sig? Annars bör vi ju få veta vilka som fortfarande kan påverkas...

  SvaraRadera
 7. Ja, de kan dra tillbaka sin underskrift.

  Det är inte officiellt vilka som har skrivit under. Men jag har en känsla av att någon journalist ändå håller på och rotar i den saken.

  SvaraRadera
 8. "As long as the government is perceived as working for the benefit of the children, the people will happily endure almost any curtailment of liberty and almost any deprivation."

  Vem sade det? Fråga Google! :)

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Vilka sökmotorer ska ingå? Gäller det även sökmotorn på dn.se och liknande? Min privata hemsida med en egensnickrad sökfunktion? Hur ska detta rent praktiskt genomföras, utan att varje individ ska tvingas legitimera sig för att kunna använda internet? Frågorna är många, och jag gissar att svaren är få.

  Vad kan vi göra åt saken, förutom att maila alla EU-parlamentariker?

  SvaraRadera
 11. Får ibland känslan att politiker agerar som en flock på facebook. Man läser grupptiteln och går genast med, och tror sig sedan ändå vara fri från ansvar för de dumeter man gav sitt stöd. Listan över svenska parlamentariker som skrivit under borde snarast fram i ljuset.

  SvaraRadera
 12. @Per: Jag förstår att du tror att det var Hitler som skrev det i Mein Kampf, men om du följer länkarna i de sökresultat du får så inser du att det nog inte stämmer.

  SvaraRadera
 13. Nu har dn.se lagt ut en TT-notis om det hela också. Bra att det börjar tas upp!
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/googlesokningar-ska-kunna-lagras-1.1115916

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.