2010-05-12

Val 2010: Piratpartiets vågmästarstrategi får luft under vingarna



I två opinionsmätningar på raken krymper avståndet mellan de politiska blocken. (Det är nästan så att man tycker lite synd om de rödgröna. Ju mer de visar sig, ju högre profil de håller – ju bättre går det för motståndarlaget.)

En intressant sak med jämnvikt mellan blocken är att det ger Piratpartiets vågmästarstrategi luft under vingarna. Om blocken är i princip jämnstora, då skulle Piratpartiet kunna spela en nyckelroll som vågmästare i riksdagen.

Med andra ord: En röst på Piratpartiet kan ge ordentlig utväxling – till exempel vad gäller integritetsfrågorna, yttrandefriheten, rättssäkerheten, internets frihet och övergången till informationssamhällets fria, spontana ekonomi.

Piratpartiet tar ansvar i dessa frågor. Och det kommer att vara politiskt meningsfullt att rösta pirat den 19 september.

(Och även om Piratpartiet inte skulle komma in i riksdagen, så har vi nu plötsligt ett spel där varje röst kan vara värdefull. Så det är med visst dödsförakt som gammelpartierna nonchalerar piratfrågorna. Men det är klart, vad skulle de kunna säga..? ;-)

34 kommentarer:

  1. tror det bästa de kan göra är att låstas som integritets frågorna inte finns. för om de börjar diskuteras så får bara pirat partiet vara med i fler debater.

    och folk som redan är insatta i integritetsfrågor kommer inte att tro på de om de även inför detta val lovar att dom ska värna om medborliga rätigheter.

    SvaraRadera
  2. "för om de börjar diskuteras så får bara pirat partiet vara med i fler debatter"

    Varför tror du jag försöker provocera dem..? ;-)

    SvaraRadera
  3. Det finns bara ett val för Piratpartiet i en vågmästarställning - de RödGröna.
    Inget talar för Alliansen.

    1) Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej till Ipred. Mona Sahlin(S) tvekar om Ipred-lagens giltighet.

    2) De rödgröna har sagt sitt: Riv upp FRA.

    Så - riksdagsledamot Rick Falkvinge(PP). Tryck på JA-knappen när ett återinförande av förmögenhetsskatten kommer upp i riksdagen!

    SvaraRadera
  4. Det finns ett ytterligt bra skäl att inte jobba med de rödgröna. Han heter Thomas Bodström.

    Dessutom kommer de rödgröna aldrig att riva upp någon FRA-lag. Dels har Toblerona sagt att hon nu tycker att den ger tillräckligt skydd för den personliga integriteten, dels är den från början ett sosseförslag.

    SvaraRadera
  5. Bara en idiot tror att Fredrik Reinfeldt(M) kommer att riva upp FRA-lagen.
    De rödgröna har skrivit en trepartimotion att Riva upp FRA-lagen.
    Så vi får uppleva att riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) återinför förmögenhetsskatten.

    SvaraRadera
  6. @minata

    I valet mellan statsministerposten och FRA väljer Reinfeldt nog statsministerposten. Jag känner mig ganska övertygad om det.

    Integritetsfrågorna har helt enkelt inte så stor vikt att man ställer kabinettsfråga på dem.

    SvaraRadera
  7. @Johan Tjäder

    Du har fel.

    Två alernativ finns

    1) Piratpartiet hjälper fram en rödgrön regering

    2) En blocköverskridande regering etableras.

    Alternativet Piratpartiet hjälper fram Reinfeldt som statsminster är orealistiskt.

    SvaraRadera
  8. Kantarellkungen12 maj, 2010 20:04

    @minista

    Jag har hellre frihet på Internet och en reformerad upphovsrätts- och patentlagstiftning än låga skatter och förbifart. Skatterna är bara ändrade procentsatser och vägen bara en tidsfråga.

    Thomas i Strängnäs hade rätt redan 1440: "Vill du vara dig själver huld, så älska frihet mer än guld."

    SvaraRadera
  9. Minata

    Alliansen har varit bedrövlig i dessa frågor. Sossarna, vänstern (och delar av miljöpartiet) är garanterat lika usla.

    Vissa röster där är nog hederligt frihetliga, men det kommer inte var de som fattar besluten. Dvs precis som på allianssidan.

    Och vad i jösse namn har förmögenhetsskatten med detta att göra? Försa du dig inte lite där?

    SvaraRadera
  10. Det skulle väl vara bra om gossarna spelar ut kortet vem de avser att stödja redan nu.
    Väljer Ni rödgrön går ändå pojkdrömmen åt fanders.
    Reinfeldt blir trots sin envishet i FRA-frågan den bästa helhetslösningen. Men kämpa på ändå för jag är tveksam till FRA i Alliansens tappning.

    SvaraRadera
  11. @Jonas N

    Om att riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) kommer att rösta för ett återinförande av förmögenhetsskatten.

    Jag har ovan visat att det bara finns de rödgröna att stödja för Piratpartiet.

    Om de rödgröna avskaffar FRA och Ipred-lagen har Piratpartiet lovat att stödja de rödgrönas övriga politik.

    Och vips.

    Riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) röstar ja till förmögenhetsskatt.

    SvaraRadera
  12. Antingen är Minata utsänd från Alliansen för att skrämma liberaler från att rösta på Piratpartiet.

    Eller också är han utsänd från de rödgröna för att skapa en bild av att det är lika så bra att rösta rödgrönt.

    Med hans envetna soundbite gissar jag på att han jobbar för Schlingmann.

    SvaraRadera
  13. Minata, du har gett uttryck för en förhoppning. Om hur ädla dom rödgröna är. Och om en önskan att få beskatta pensionärer som äger sina villor i störstäder. Hårt.

    Ridå!

    SvaraRadera
  14. Finns inget som tyder på att något av blocken skulle bilda regering med Piratpartiet. De har 99% mer samstämmighet med varandra än med något av piraternas frihetsfrågor.

    SvaraRadera
  15. Minata är helt uppenbart en tjänsteman för m i EP,

    SvaraRadera
  16. Piratpartiet vill inte sitta i någon regering.

    Piratpartiet vill vara tungan på vågen och kunna bestämma vilken regering vi skall få.

    Det vill säga en regering som vill respektera integriteten, yttrandefriheten, rättssäkerheten och som kan tänka sig att öppna ögonen för informationssamhällets ekonomi.

    SvaraRadera
  17. Om borgarna inte ställer upp för integriteten och rättssäkerheten, då begår de ett historiskt misstag.

    SvaraRadera
  18. De båda blocken är ju i princip överens om att sakta men säkert montera ned demokratin och införa övervakningssamhället. Dessutom är ju Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i stort sett överens om allt annat också.

    Det skulle inte förvåna mig om det visar sig att Reinfeldt hellre bildar en koalitionsregering med sossarna för att komma undan piraterna än att behöva göra en pudel i integritetsfrågorna...

    /Cynisk pessimist

    SvaraRadera
  19. Jonas N sa...
    "Minata, du har gett uttryck för en förhoppning. Om hur ädla dom rödgröna är. Och om en önskan att få beskatta pensionärer som äger sina villor i störstäder. Hårt."

    Hur är det med läsekonsten?

    Det är riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) som röstar ja till att beskatta pensionärer som äger sina villor i storstäder!

    SvaraRadera
  20. Har jag missat något? Hur många procent hade PP i de senaste opinionsundersökningarna? Mig veterligen handlar det snarare om promille så risken att detta parti kommer in i riksdagen är ju helt obefintlig. Detta blir en promenadseger för Alliansen som garanterat kommer att få egen majoritet även efter valet.

    Att en familj fått omkring 50 000 mer per år må vara ointressant för finniga studenter som sitter och laddar ner porr hela dagarna men för "vanligt folk" är det en stor frihetsreform.

    SvaraRadera
  21. Off topic:

    HAX; är du medveten om det här?

    http://epla.ffii.org/forum/t-240861/no-power-for-the-parliament-warns-epo-examiners-association

    The Staff Union of the EPO (SUEPO) sent a letter to the President of the European Parliament, Jerzy Buzek, warning of risks for the European Parliament to be "circumvented" as a legislator when the EU will accede to the European Patent Convention (EPC). The European Patent Organisation is everything except a model of democracy: national patent offices are in power, there is no parliament involved in the decision making process, and diplomatic conferences are held behind closed doors.

    SvaraRadera
  22. @minata, för att ha varit en person som stod på barrikaderna -68 så är det tråkigt att höra vilken trött gammelsosse det har blivit av dig nu för tiden...

    Synd att du inte kan se att det nu är tid att återigen stå på barrikaderna, fast den här gången är det mycket viktigare saker vi slåss för.

    /A

    SvaraRadera
  23. @Anonym 21:55
    "Synd att du inte kan se att det nu är tid att återigen stå på barrikaderna, fast den här gången är det mycket viktigare saker vi slåss för."

    Stå på barrikaderna.
    År 2010 april samlade Piratpartiet femti(50) personer i Stockholm. År 2010 maj samlade Piratpartiet åtti(80) personer i Göteborg. I valet 2006 fick Piratpartiet 0,63 procent. Och i opinionsundersökningarna är Piratpartiet nothing, nothing.

    SvaraRadera
  24. Det finns inget i piratpartiets program som borde vara något större ideologiskt problem för något av blocken. Däremot så har moderaterna målat in sig i ett hörn med FRA-lagen. Men de är ju politiker, så de kan säkert trassla sig ut det med ansiktet i behåll. En uppgörelse som innebär att massavlyssningen avskaffas men att FRA istället får förstärkt kapacitet för militär signalspaning borde kunna funka både för PP och moderaterna.

    SvaraRadera
  25. Allt beror på yttre omständigheter. Helt och hållet.

    SvaraRadera
  26. Henrik:

    "Med andra ord: En röst på Piratpartiet kan ge ordentlig utväxling – till exempel vad gäller integritetsfrågorna, yttrandefriheten, rättssäkerheten, internets frihet och övergången till informationssamhällets fria, spontana ekonomi."

    Först skall sägas att det är obegripligt hur det kan vara jämnt mellan blocken. Vad ser folk i det röd-gröna laget?!?! Det mesta de säger antyder om en återgång till hur det var före valet 2006.

    Men skulle, mot förmodan, det du beskriver inträffa så finns inget som pekar på att PP skulle stödja ngt annat än Monas gäng. Både V och Mp har uttalat sig positivt för PP's linje.
    En röst på PP är en röst på rödmössorna.

    Johan

    SvaraRadera
  27. Fascinerande att det är flera mer eller mindre professionella PR-personer från både de RödGröna och Alliansen som gör sitt yttersta för att försöka avfärda Piratpartiets vågmästarpolitik i den här tråden.

    Jag tolkar det som att Valstrategerna hos både M och S är allvarligt oroade över situationen och ser det som mycket sannolikt att PP kommer in i riksdagen och får en vågmästarposition.

    SvaraRadera
  28. Ur alla rimliga perspektiv borde såväl Alliansen som Motalliansen (finns det något bra namn på dem ännu) kasta sig över Piratpartiet.

    Jämfört med vad de betalar för stöd från Centern, Vänsterpartiet mm i form av ökade utgifter, knäppa projekt alla vet kommer misslyckas (Botniabanan) och förlorade röster borde några upprivna lagar som kostar 0 kronor och nedmonterad övervakningsapparat som kostar något mer vara oerhört attraktivt.

    Tvekan att göra det visar hur mentalt deformerande politik är. "Pervers politiker" är mer än en sångtitel ...

    @minata: Skriv lite mer så jag kan börja köra textanalys för att få veta vem av the usual suspects du är.

    SvaraRadera
  29. @Erik Gertkvist

    "minata: Skriv lite mer så jag kan börja köra textanalys för att få veta vem av the usual suspects du är."

    Jag är en upphovsman som om Piratpartiets idéer blir lagstiftning förlorar kontrollen över mitt verk från dag ett och att mitt verk får status Public Domain efter år fem.

    SvaraRadera
  30. Minata: Du är bara ett troll men tydligen har du kommit fram till att PP tydligen kan bli tungan på vågen för annat kan man inte tolka dina inlägg som. Så känns bra att du räknar med att PP kommer in i höst.

    SvaraRadera
  31. Om Reinfelt så envist kramar sig fast vid FRA m.m. att han hellre ger Sahlin regeringsmakten än går piraterna till mötes så kommer det bli ramaskrin bland liberalerna, särkilt i ungdomsförbunden. De kommer begära hans hvud på ett fat, särkilt om Alliansen blivit det större än rödgröna.

    SvaraRadera
  32. minata
    "År 2010 april samlade Piratpartiet femti(50) personer i Stockholm. År 2010 maj samlade Piratpartiet åtti(80) personer i Göteborg. I valet 2006 fick Piratpartiet 0,63 procent. Och i opinionsundersökningarna är Piratpartiet nothing, nothing."

    Så lägligt att du glömmer EU-valet...
    Jag har varit i FRA-demonstrationer med långt över 1000 pers så visst kan vi samla folk.

    /A

    SvaraRadera
  33. @anonym 20:06
    Ett EU-val är väsanskilt mot ett riksdagsval.

    Piratpartiet har tappat förmågan år 2010. Det bevisar du själv.

    Tusen personer för två år sedan och nu, femtio personer april 2010 i Stockholm och åttio personer år 2010 maj i Göteborg.

    SvaraRadera
  34. Jag tycker för mycket om miljön(för människans skull, inte i det abstrakta).

    Jag tycker för mycket om ekonomisk rättvisa; vilket betyder att inkomst sätts av samspelet mellan potentiella arbetstagare och potentiella arbetstagare, inte av byråkrater som köper röster genom omdistribuering av stöldgods.

    Jag tycker för mycket om hållbar energitillförsel(d.v.s. vattenkraft och kärnkraft).

    Jag kan inte rösta på piraterna om de röd-gröna ser ut att vinna. Ingendera block står för grundläggande männskliga rättigheter, vilket är absolut patetiskt år 2010 i Sverige, men alliansen hotar i varje fall ej att torpedera samhället.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.