2010-05-12

Där kom den...


Som jag tidigare skrivit på denna blogg, så vill EU ha bättre kontroll över medlemsstaternas ekonomi. (Speciellt EMU-ländernas.)

I dag presenterades förslaget: EU vill styra ländernas ekonomi hårdare

Superstaten rullas ut. Nu är det bara en tidsfråga innan vi får se de första skarpa förslagen om EU-skatt. (Frågan har redan diskuterats.)

10 kommentarer:

  1. Nåt för dig, Henrik!

    EU Patent Examiners Warn Parliament Will Have "No Power"

    http://yro.slashdot.org/story/10/05/11/2333233/EU-Patent-Examiners-Warn-Parliament-Will-Have-No-Power?from=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Slashdot%2Fslashdot+%28Slashdot%29

    SvaraRadera
  2. Det finns ju ingen som helst anledning till detta.

    Om Kommissionen vill utvärdera statsbudgetar så är det väl bara att sätta igång? Det är ju inte hemliga.

    SvaraRadera
  3. E24 har en lång artikel på precis detta tema:

    http://www.e24.se/makro/varlden/krispaketet-ett-stort-steg-mot-okad-samordning_2050521.e24

    SvaraRadera
  4. Det är bra iofs. Mer likt USA. Den här lösa formen av stater i samma förening är ju inget annat än en kopia på det gamla tysk-romerska riket.

    SvaraRadera
  5. @LD:

    Vadå "mer likt USA"?

    Den president som föreslog något liknande i USA skulle få vitala delar avskurna fortare än man kan säga "enumerated rights".

    För i USA får bara unionen syssla med sådant som delstaterna har överlåtit på den. Intern budgetkontroll hör sannerligen inte dit.

    SvaraRadera
  6. Mayer Amshel13 maj, 2010 11:40

    Absolut LD!
    Mer överstatlighet är precis vad vi behöva. Allmogen kan inte betros att styra själva. Centralisera mera. Alla tendenser till regionalt självstyre måste kväsas! Vi måste få det mer som i USA! Den federala makten måste växa på medlemsstaternas bekostnad.

    Ja; tiderna kräfva faktiskt en ny världsordning!

    SvaraRadera
  7. Interessant artikel om emnet:

    http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100005678/europes-fiscal-fascism-brings-british-withdrawal-ever-closer/

    SvaraRadera
  8. Det finns två möjliga förklaringar för den ekonomiska kris som nu sker i Europa.

    Den första möjliga förklaringen är att EU styrs av certifierade idioter som drev igenom en valutaunion utan en finansunion av ren och skär inkompetens. Vilket många experter konstaterade skulle leda till en oundviklig kris, speciellt då EU-länderna är kulturelt och ekonomiskt mångfaldiga.

    Den andra möjliga förklaringen är att en finansunion inte var politiskt gångbar och att man genom att bygga in en oundviklig finanskris i valutaunionen kan påtvinga den panik som krävs för att driva igenom en finansunion vid ett framtida datum.

    Givet att endast två länder höll folkomröstning om att byta till euro-valutan, båda sa nej, och de övriga ländernas politiker inte upprepade "misstaget" att ge sina folk möjligheten till folkomröstning så tror jag att förklaring nummer två är troligare.

    EU är fundamentalt odemokratiskt och ruttet till kärnan. Jag minns inte att jag röstade på vem som skulle bli president över EU, men där sitter han, Herman von Rompuy. Jag minns inte heller någon omröstning om Lissabonfördraget, som tar EU ifrån en frihandels union och valutaunion till en fullfjädrad Förenta Staterna av Europa.

    Om Mr. van Rompuy och andra ovalda byråkrater inte tillåter sig utsättas för demokratiskt val via röstlådan så förefaller en viss risk att dem utsätter sig för odemokratiskt veto via ammolådan.

    SvaraRadera
  9. @Soylent

    Herman "våta trasan" van Rompuy är inte president i EU. Han är president för det Europeiska rådet - och det är inte samma sak.

    Sverige är en valutaunion. Folk och företag går i konkurs här hela tiden utan att någon säger att det är fel på valutaunionen svenska kronan.

    Kris blir det först om många banker lånar ut mycket pengar till enstaka låntagare som sen inte kan betala tillbaka. Som t.ex. Carnegie gjorde. Men då tog staten över pengarna. Nu tänker man istället ge bankerna pengar för att de ska kunna göra sig av med sina dåliga krediter.


    Tills för en vecka sedan hade Grekland ett utmärkt förhandlingsläge. Då hade man kunnat säga till bankerna: låt oss få betala av i den takt vi klarar av och med en rimlig ränta. Alternativet är att vi betalar så mycket som vi vill när vi vill. En helt vanlig ackordsuppgörelse alltså.

    Men nu har bankerna ingen anledning att pruta, eftersom resten av EU har garanterat bankerna full ersättning.

    Bankdirektörerna som tog riskerna och lånade till Grekland kommer undan med sina bonusar och övriga skattebetalare i eurozonen får ta hela risken med Greklands skuld - vilket varken är bra för Grekland eller för de andra.

    Detta - om något - är certifierad idioti, möjligen framtvingad av bankerna genom att de satte börserna i gungning.


    Sen finns de naturligtvis de som utnyttjar situationen för att plädera för en tätare integration eller mot EMU som sådant.

    Inget av det som hänt ger dock stöd för vare sig det ena eller det andra.

    SvaraRadera
  10. Greklands kris är förstås verklig i det att ekonomisk vanskötsel förr eller senare får konsekvenser.

    Euron gör det där tydligt genom att alla de effekter som en sjunkande växelkurs vanligen åstadkommer måste göras manuellt, dvs lönesäkningar, prisreglering, skuldavskrivningar och förmögenhetsreducering.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.