2010-06-13

Menförihelvete!

I Madrid stoppar arrangörerna av stadens Gay Pride-parad judar från att delta.

The Guardian | Pjamas Media

Man får tycka vad fan man vill om Israel, Gaza, Ship to Gaza, Mellanöstern, judar, palestinier, muslimer... Men här passeras alla rimliga gränser.

Jag är generellt sett ingen vän av bojkotter. Jag tror mer på utbyte av idéer, handel och kontakt mellan människor. Positiva förebilder. Vettiga influenser. Men om man skall bojkotta någon – då kan det möjligen vara fråga om en  regering eller ett land som har betett sig jävligt.

Men man bojkottar icke enskilda människor!

Det finns inget som säger att de judar som nu bojkottas i Madrid över huvud taget delar sin regerings syn på Gaza.

Men viktigare: Ingen rår för var han eller hon föds. Inga enskilda människor kan ställas till svars för vad deras land, deras regering eller deras militär gör.

Det är märkligt att Madrids Pride-arrangörer – som rimligen bör stå för principen om lika rättigheter för alla – kan tänka sig att skuldbelägga individer utifrån att de tillhör ett eller annat kollektiv. Det känns en smula kontraproduktivt. Vad skall de hitta på för att överträffa detta tilltag nästa år? Lite etnisk rensning? Ett par lynchningar, kanske?

Sedan, den djupa och mörka ironin. I Nazityskland fick bögar gå omkring med trianglar på kläderna och judar med davidsstjärnor. De sändes till samma koncentrationsläger. De gasades i samma gaskammare. De brändes i samma ugnar. Och nu ger sig den spanska HBT-organisationen på judarna – uteslutande beroende på deras härkomst.

Det är fan så man storknar!

(I sammanhanget kan påpekas att Tel Aviv har Mellanösterns enda tillåtna Pride-parad...)

34 kommentarer:

 1. Håller med. Man storknar. Särskilt som allt fler folkrättsexperter har konstaterat att Israels bordning var förenlig med folkrätten. Vad kvarstår då som argument för Pride-bojkotten? Antisemitism á la 1938?

  SvaraRadera
 2. Det är kanske på sin plats att poängtera att det gäller israeler - inte judar? Det gör det inte dummare. Det är inte mer ondskefullt att döma människor som kollektivet judar, än att döma människor som kollektivet israeler.

  SvaraRadera
 3. Magnus,

  jag undrar om man skulle tillåta en palestinsk homosexuell med israeliskt medborgarskap att gå med i paraden.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Juristen,

  pls dont gop there. Jag orkar inte läsa 759 inlägg om bordningen i denna tråd. Detta är för korkat enskilt för att det skall haverera i en debatt om bordningen eller Israel/Palestina-konflikten.
  Däremot är jag intresserad av att veta vad p v och Thomas Palm tycker om detta.
  p v kan tycka vad som helst. Däremot hoppas jag att Palm hamnar rätt i denna fråga.

  SvaraRadera
 6. Ja, det visar ju att inskränkta och trögtänkta människor finns överallt.

  Å andra sidan är det deras parad och man kan inte tvingas demonstrera tillsammans med någon om man inte vill det.

  Så juridiskt rätt men moraliskt fullständigt fel.

  SvaraRadera
 7. Jag är inte intresserad av att veta vad Jonas V tycker om att den här tråden eventuellt flyter ut efter att Jonas V själv gjort den till en tråd om kapning av båtar.

  Kan ingen radera hans inlägg?
  Hans trollande stör mig oerhört.
  Han kan väl starta en egen blogg där han gnäller om detta?

  SvaraRadera
 8. Johan Tjäder,

  förvisso men genom sitt beteende drar de undan mattan för sig själva.
  Dock är en del av dessa organisationer som t ex RFSL rätt dåliga. I ett test ansåg de att man var bögfientliga om man inte ville ge skattepengar till deras organisation.

  SvaraRadera
 9. -Kontraproduktivt, sade Bill.
  -Produktivt, men på ett negativt sätt, sade Bull.

  SvaraRadera
 10. Hallå där - det var ju för att israelernas vagn var sponsrad av den israeliska statens utrikesministerium.
  Det hade inget med judendomen eller med antisemitism att göra.
  Så ni kan ju sluta slå på den trumman.
  Jag gillar däremot inte att man använder sig av samma retorik som ryssar, polacker, balter, moldavier, etc. gör, nämligen att man "inte kan garantera säkerheten". Det är rena bullshiten. Då får man anstränga sig lite extra tycker jag.
  Vad Madrid Pride gjorde, är ganska bekvämt och fegt.

  Att Israel skulle vara det enda "bögvänliga" landet i och med att de anordnar en pride i TelAviv är inget krav på att alla bögar alltid ska stötta Israel hit och dit. Så det är också ett icke-argument.

  SvaraRadera
 11. Indeed förihelvete ... en stor poäng med Pride är ju att vara inkluderande.

  Tänker på de väldigt modiga människor i Jerusalem Open House som fick QX Hederspris 2004, väldigt gripande, stenkastande mobbar från båda sidor:

  "Tidigare år har QX hederspris stannat i Sverige.
  I år tar vi steget och blickar utomlands.
  Förra sommaren anordnade Jerusalem Open House den första gayparaden i Jerusalem någonsin. Temat var kärlek utan gränser och i paraden vajade den palestinska flaggan tillsammans med den israeliska och världen fick se att i en stad med till synes olösliga konflikter stod man upp för kärleken - och trots att de möttes av stenkastande demonstranter gick de 4000 deltagarna stolta genom Jerusalems gator. De visade att broar kan byggas och de gav oss alla hopp om en bättre framtid - och trots hot och motstånd från extrema grupper så fortsätter Open House än idag sitt arbete för mänskliga rättigheter.
  Så det är med stor beundran och glädje som QX i år har valt att ge Årets Hederspris till Jerusalem Open House."

  SvaraRadera
 12. 1. Det gäller Israeler inte judar, hur kommer det sig att det är så svårt att skilja på dessa grupper?

  2. Jude är ingen härkomst, det är en religiös tillhörighet.

  3. Konstigt sätt att bojkotta. Särskilt som ju pride-parraden i Israel är den våldsammaste i världen och att det styrande partiet i Israel vill förbjuda homosexualitet. Israeliska bögar borde vara regimkritiska oftare än de är regimvänner.

  SvaraRadera
 13. 4. Ja, och såklart; Det hålls pride i Libanon, Syrien och Egypten också. Men låt oss hålla det hemligt för Israel är ju den enda [vad som helst vi gillar] i mellanöstern.

  SvaraRadera
 14. Måste instämma, och då är jag ingen försvarare av Israel. Detta löser inget, snarare gör man försvaret av Israel politik ännu starkare.

  SvaraRadera
 15. Det skulle vara intressant om profanum_vulgus kunde posta lite bilder från Gay Pride i Egypten, ett land där homosexuella handlingar är strängeligen förbjudet. Elton John förbjöds just hålla en privat konsert i landet med hänvisning till hans homosexualitet. Den enda referens till gay pride i Egypten jag hittar är att någon liten grupp uppmanade folk att böra röda kläder den 11 maj 2003, för att minnas att myndigheterna raidade en privat fest och tillfångatog 55 män.

  Här finns reportage hos QX från Pride i Tel-Aviv den 11 juni 2010. En av världens stora Pride-händelser. På QX kan man också söka på speciellt Syrien eftersom tidningen haft hyfsat stor Damaskus-bevakning, intervjuat aktivister och haft en "embedded reporter" där. Sök även på Egypten.

  Jag tror faktiskt inte att man vinner på att försöka relativisera detta genom att hävda att man firar Pride mer allmänt i Mellanöstern. Fram med länkar till Gay Pride i Egypten och Syrien så vi kan se!

  (Beirut har haft visst litet pridefirande, men det är ju Mellanösterns "Sun City" dit araber från strikta länder pengar åker för att få synda en stund på olika vis som är otänkbara i deras egna länder, det bör väl också vara den mest kristna staden i Mellanöstern föreställer jag mig).

  SvaraRadera
 16. minst sagt klantigt ja, egentligen så jävla klantigt(idiotiskt kanske är ett bättre ord?) att man saknar ord!

  SvaraRadera
 17. I princip helt fel, lika fel som när Israel förbjöd Noam Chomsky att hålla föredrag på Västbanken.

  Samtidigt så framgår dock att det inte bara är spanjorerna som försökte göra det hela till en propagandakupp: "Among other things, Tel Aviv had planned to take the Spanish organisers of the march to Gaza so they could witness a place "that is controlled by the fundamentalists of Hamas, who do not respect any human rights and believe that homosexuals should be killed," Schwartz said."
  Om israelerna tänkte göra det till en "titta vad mycket mer toleranta vi är än palestinierna"-tillställning så kan jag förstå att organisatörerna inte var intresserade.

  SvaraRadera
 18. Oscar Swartz:
  Så då har GAYPEDIA fel i sin information till homosexuella som vill åka till Egypten då?

  "Homosexuality itself is not illegal in Egypt, but is often prosecuted under various decency and morality laws. Other than this, gays and lesbians are barely recognised in Egyptian law, aside from an acknowledgement of their existence to placate international human rights groups. The general population view homosexuality as a sin, immoral, or even a mental illness. Extreme caution is advised for gay and lesbian travellers in Egypt; don’t go looking to have a holiday romance unless you are very discreet about it."

  Du hittade det ju själv så varför ska jag länka åt dig? Du hittade troligen informationen från gaypedia samtidigt med valde att ljuga istället.
  Men det måste man ju göra för att kunna försvara Israel eller hävda att Israel skulle avvika på något positivt sätt mot sina grannar.

  SvaraRadera
 19. P V, som försvar för att Egypten skulle acceptera homosexualitet eller någon gay prideparad var den där texten inte mycket att hänga i julgranen.

  SvaraRadera
 20. Thomas Palm:
  Det var som svar om att homosexualitet skulle vara förbjudet.

  SvaraRadera
 21. Jonas V:
  Troligtvis skulle man tillåta en sådan person att gå med i paraden. Men det framgår inte av artikeln.

  SvaraRadera
 22. Man kan väl säga att toleransen för homosexualitet i Egypten är fullt jämförbar med hur dom högerkonservativa i Usa som Dick Erixon lutar sitt liv på ser på saken.

  Av det lär man sig att bollen är rund.

  Varför är det ingen som undrar vad det är som gör att bögar i Spanien identifierar och solidariserar sig med en miljon palestinier under blockad?

  SvaraRadera
 23. Micke:
  Eller kanske mer träffande att det är exakt som för bögar i Israel.

  SvaraRadera
 24. P V, frågan var om det hållits någon pride parat i Egypten. Det din länk konstaterar är att även om det inte finns något formellt förbud så finns det diverse anständighets och morallagar som gör att man får hålla mycket tyst om saken. Tror du inte att en prideparad skulle falla under sådana lagar? Om inte kan du väl komma med något bevis för att sådana hållits.

  Bara för att du ogillar Israel så behöver du inte nödvändigtvis låtsas som landet är värre än sina grannar i alla avseenden.

  SvaraRadera
 25. Homosexualitet är inte förbjudet någonstans såvitt jag vet, Kan p_v nämna en sådan plats? Homosexuella handlingar är dock förbjudna och lagföres i en mängd länder, bl.a. i Egypten.

  SvaraRadera
 26. Thomas Palm:
  Googlar du på gay pride egypt så kommer du till samma sida som Swartz hittade.

  Israel är precis som sina grannar i många avseenden. Inte så konstigt med länder där så lika religioner har politisk makt.


  Oscar Swartz:
  Så gaypedia ljuger för att skapa bög-martyrer på semester? Är det för att de är onda islamistkommunister som försöker styra dina tankar?

  Erkänn bara att du ljög för att du ville sätta in en till "Israel är det enda landet i mellanöstern som [något västerländskt/kristet]"

  SvaraRadera
 27. p_v: det spelar ingen praktisk roll om man i en lag säger: "det är förbjudet att ha sex med en person av samma kön" eller i lagtexten skriver att "crimes against nature" straffas med xxx år i fängelse om "crimes against nature" i praxis exempelvis utgör homosexuella handlingar, tidelag, oralsex samt utomäktenskaplig sex. I ett sådant land straffas homosexuella handlingar.

  Eller som i Egypten där lagar som förbjuder ""habitual practice of debauchery", "advertising against public morals" and "inciting passers-by … to commit indecent acts" i praktiken används för att bestraffa homosexuella handlingar eller försök därtill.

  Du är dessutom helt ute och cyklar vad gäller min egen syn på Israel/Palestina. Du kan läsa min åsikt om Israels galna övervåld mot Gaza i mellandagarna 2008 här, när jag befann mig i ett strikt islamskt land.

  SvaraRadera
 28. Oscar Swartz:
  Det spelar roll för din lögn.

  De engelska brotten du nämner finns även i Sverige i olika former. Men du menar återigen då att Gaypedia ljuger för att skapa martyrer??

  Det tror jag inte, någonstans drar även Israelfanatiker gränsen, en del gjorde det vid massakern 08-09.

  SvaraRadera
 29. p_v: nej, jag menar att du ljuger. Och misslyckas i ditt syfte med att relativisera gay pride i Tel-Aviv genom att hävda att det minsann finns gay pride i arabländer.

  Om du inte vore så okunnig om hur sex mellan män tar sig uttryck genom historien och över kulturer skulle du istället ha kunnat relativisera islams förbud mot samkönad sex. Det behövs nämligen inget gay pride för att man skall kunna ägna sig åt homosex i många av de där länderna.

  SvaraRadera
 30. Oscar Swartz:
  Det finns gay pride i arabländer, eller mer intressant för din lögn; i andra länder i mellanöstern.

  Jag har ingen aning om vad du yrar om eller vad du tror att relativisera betyder. Men islam har väl samma förbud mot homosex som judendomen och kristendomen?
  Det räddar dock inte din lögn och gör inte Israel till något undantag i mellanöstern.

  SvaraRadera
 31. Det finns ingen anledning för en intellektuell som mig att debattera med en trollande autistisk ordmärkare, ha ha!! hej då p_v!

  SvaraRadera
 32. Oscar Swartz:
  Nej det är många "intellektuella" som blir ägda i debatter och avslöjade som lögnare som helt plötsligt "tröttnar" eller min personliga favorit "slutar anse det vara värt besväret".

  SvaraRadera
 33. Cool story profanum, men oscar har rätt. Dra dig undan med lite ära i behåll.

  SvaraRadera
 34. The Professor:
  Ja han har definitivt rätt. Gaypedia meddelade att de ljög i sin egypteninformation därför att de var islamistkommunistbögnazister som ville skapa homosexuella martyrer i sin kamp mot SANNINGEN. Men din foliestoppade mössa har räddat dig från deras försök att styra dina tankar och du kan därför se sanningen, ljusets väg, frimurarnas makt osv

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.