2010-06-10

Rättsäkerhet: Nytt borgerligt haveri

Regeringen föreslår att tull och polis skall få rätt att beslagta lagliga droger. Fast man uttrycker det förstås inte på det sättet. Man säger ännu ej förbjudna droger. Som om det skulle göra någon skillnad?

Antingen är saker lagliga eller olagliga. Vi kan inte ha en gråzon där myndigheterna kan göra lite som de vill. Och att skapa ett läge där medborgarna inte kan veta vad som är lagligt, det är ju närmast vuxenmobbning. Det är så man kuvar en befolkning och gör människor osäkra och nervösa.

Den borgerliga regeringen fortsätter att skämma ut sig på rättssäkerhetens område. Folkhälsoministern kan gå och ställa sig i skamvrån tillsammans med justitieministern.

SR - DN - SvDAftonbladet - Nyheter24

11 kommentarer:

 1. Snart föreslår de väl på allvar att dela upp befolkningen i "arresterade" och "ännu ej arresterade" ...

  SvaraRadera
 2. I Lon L Fullers "Eight Routes of Failure for any Legal System" är regel 1
  "The lack of rules or law, which leads to ad-hoc and inconsistent adjudication."

  Regel 3
  "Unclear or obscure legislation that is impossible to understand."

  Regel 7
  "Unstable legislation (ex. daily revisions of laws)"

  Tre rätt av åtta för att få rättssystemet att haverera. "Det är inte så noga vad som exakt står", som Corrazza-Bildt sa...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lon_L._Fuller

  SvaraRadera
 3. Jag stannar hemma i september. Tyvärr kan jag inte rösta i höst. I kommunen är det en korrupt ledningen. I landstinget vägrar man sprututbyte och skall bygga museitåg i innerstan.
  I riksdagsvalet har de borgerliga gjort bort sig alldeles för mycket så det blir soffan. Nej, jag kan inte rösta på idioterna bland de rödgröna. SD går bort helt eftersom jag inte delar deras värderingar.

  SvaraRadera
 4. Det där skulle ju nästan kunna bli en NY punkt i "Eight Routes of Failure for any Legal System"...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Det är väl väl i linje med tidigare förslag som benämnt misstänkta som "ännu inte dömda"

  SvaraRadera
 7. Jag kommer heller inte rösta på de borgerliga i höst, fast för mig känns en blank röst som ett bättre alternativ än att stanna hemma. Principlösheten i svensk politik är äcklande, finns det bara blötdjur i toppen nuförtiden?

  Det här är förtryckarnas dröm; det som inte är explicit tillåtet enligt lagen är förbjudet. Skrämmande hur detta känns taget direkt ur någon av Ayn Rands romaner.

  SvaraRadera
 8. @Viktualiebrodern

  Ursäkta mig men det är än mer skrkämmande än så.

  Läser du på länken Lon_L._Fuller så ser du att även reglerna 5 och 8 ligger illa till i dagens Sverige.

  5. Contradictions in the law.
  Grundlagen säger än sak men FRA lagen säger en annan.

  8. Divergence between adjudication/administration and legislation.
  Hur kan TPB bli dömda med gällande lagstiftning?

  SvaraRadera
 9. Det värsta är att man kan lösa problemet utan att ta till med storsläggan. Det är desutom enkelt.

  1) Ge follkhällsoinstitutet rätt att på "själig misstanke" utfärda ett kortvarigt handelsförbud som varar under undersökningstiden (det skall vara veckor inte månader.)

  2) under denna förbudstid skall de som drabbas (TEX köpt upp lagr innan förbudet trätt i kraft) få ersättninge för förluster

  3)om permanent förbud införs så skall de som innehaft ämnena innan förbudet trädde i kraft ha en "grace" period under vilken de kan lämna in ämnet till staten för ersättning/sälja till licencierad handlare om viss handel blir kvar.


  så rätssäkert, snabbt och ger staten motivation att skynda istället för motivation för att skita i folk.

  SvaraRadera
 10. Bångstyrige Byråkraten12 juni, 2010 08:23

  Ett annat alternativ att åtminstone få juridisk balans på det är att efterlikna lagarna om explosiva varor, dvs att man förbjuder verkan istället för specifika molekyler.

  SvaraRadera
 11. Mattias, varför är en blank röst ett bättre alternativ än att stanna hemma? En blankröst legitimerar systemet. Ett lågt valdeltagande är en signal att något är fel.

  Politiker och media använder gärna "soffliggaren" som symbol för politisk ansvarslöshet – men om det inte finns något eller något att rösta på: varför då ställa upp och legitimera ett system som bara erbjuder "principlösa blötdjur som äcklar"?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.