2010-06-24

Riksdagen: Bloggare är inte press

Strunt samma om någon skriver mer om politik än vanliga journalister. I riksdagen är det skillnad på folk och folk.

7 kommentarer:

  1. Det ser ju inte ut som hon har refererat till ett riktigt beslut med hänsyn till alla stavfel och felaktig paragrafbeteckning m.m.

    SvaraRadera
  2. Som Mary X Jensen belyser... Är inte Internet ett enda stort massmedia? Eller krävs det att man måste ha en sorts redaktion? Kan inte nyhetsmedia framföras i form av en blogg? Är inte en blogg också en form av nyhetsmedia? Vem är det som avgör? Är det bara ett slags godtycke som sittande tjänsteman avgör?

    SvaraRadera
  3. Blev inte Börje Ramsbro friad av HD pga hans nätaktivism mot en bank ansågs som journalistisk verksamhet? Gills inte det längre?

    Mary X Jensen ställer även upp i riksdags-, landstings- och kommunalvalen. Att samtidigt som bloggare vara pressackrediterad till Riksdagen kanske inte anses så lämpligt?

    Att gränserna hela tiden tänjs får vi räkna med.

    Den riksdagskandidat som hos moderaterna har ägarintressen i flest bolag är Mikael Rosén i Falun, med 221 bolag! Däribland Falun Stadshus AB.

    Vilka beslut kan man fatta som politiker utan att det naggar ens egna ekonomiska intressen i kanten? Ifall det råder några oklarheter, fråga bara Carl Bildt om Lundin Oil.

    Som pressackrediterad har man väl några fler möjligheter att snoka än vad en riksdagsledamot har? Tillsammans med goda såväl onda uppsåt.

    Att samtidigt liera sig med den första, andra och tredje statsmakten är nog lite väl magstarkt även om det helt följer Reinfeldts doktrin att kontrollera alla tre statsmakterna.

    SvaraRadera
  4. Jag skrev en kommentar här igår men det kom inte fram av någon anledning.

    Beslutet är riktigt men jag skrev det på min Iphone och såg helt enkelt inte att det blev fel. (För liten text). Har nu korrigerat det efter påpekande.

    Det är riktigt att jag kandiderar för moderaterna. Men jag står dels väldigt långt ner på listan nästan sist så chanserna at bli invald är tämligen små.

    Bara för att jag kandiderar ska jag väl inte behöva sluta med all verksamhet. Skriva på bloggen är en. Det är många journalister som sitter i riksdagen och skriver mycket.

    Personligen så tror jag att jag inte fick ackreditering på grund av att bloggar inte betraktas som massmedia i Riksdagsförvaltningens kretsar. Det är nog mer så. Det har inte kommit dit ännu, det är för tidigt.

    En anledning till att jag sökte ackreditering är rent praktisk. Man får ta del av presskonferenser på ett enkelt sätt. Förvisso bruakr det gå att ordna ändå. Informationen är inte hemlig precis. En annan är att jag vill pröva bloggares position i mediakarusellen. Jag tror att den är mer omfattande än vad som uppfattas idag. Kan ha fel där men tror inte det.

    Så bedöm inte mig som person nu utan fundera lite över principerna kring pressackreditering. Man bör ha presskort, vilket man får av Journalistförbundet. Ska man behöva vara med i facket för att kunna bevaka Riksdagen? Nu vet jag iofs att stora tidningar och annan media har egna presskort. Men alla har varit små i början, eller hur?

    SvaraRadera
  5. Börje Ramsbros skrivande på sin hemsida betraktades som journalistisk verksamhet av HD. Till stor förtret för vissa bankmänniskor.

    Varför skulle inte en blogg också kunna vara journalistisk verksamhet i Riksdagsförvaltningens ögon? Eller beror det på de har bättre tillgång till makten som vill styra undan elak kritik? (Lite likt EU's interna problem).

    Ett utgivarbevis för bloggen är inte mycket att orda om. Kanske vore det smartast? Men så har du invändningen om att du som utgivare även blir ansvarig för kommentarerna (som utgör en stor del av bloggens drivkraft).

    Så kan det vara på papperet, men vad är det som säger att kommentarerna finns på samma server som bloggen? Internet är gränslöst utan avstånd. Kommentarerna kan placeras separat på en annan server i ett helt annat land. Från din blogg länkar du bara och vad jag vet så är det ännu så länge inte förbjudet att länka på internet. Gammelmedia gör det vartenda dag bl.a via Twingly.

    Carl Bildt hamnade i blåsväder för en provocerande kommentar på sin blogg, men vad hände? Svar: Ingenting.

    Nu är Bildt i blåsväder igen för sitt engagemang i Lundin Oil. Ännu så länge har det inte hänt någonting trots att han är Sveriges bloggande utrikesminister.

    Vi har Farmorgun som praktexempel på hur man tar sig fram i politiken med hjälp av en blogg utan att behöva ha privatekonomiska intressen i en massa företag. :-)

    /Kommenterat från min cykel.

    SvaraRadera
  6. Riksdagsförvaltningen bad mig om extra uppgifter. Jag skickade med länkar om min skapligt goda position på olika listor talade om att bloggen länkades ofta genom de stora massmedierna. Att jag har en bakgrund som journalist (drev tidningen Datakonsulten några år dessutom) osv osv. Jag är ej säker på om de läste länkarna?

    Men visst är vi i en gränstid nu, den saken är klar och det är spännande.

    SvaraRadera
  7. Att vi lever i spännande tider kan jag inte säga emot. Jag är bara en vanlig bloggare med viss insyn i litet av varje. T.ex det här: Who killed this green UPS? Om en synnerligen god miljöinnovation som försvann precis som EV-1. Men den här stals.

    Mitt blogginlägg publicerades när miljökonferensen i Köpenhamn (den misslyckade) var på G. Tämligen omgående hackades servern och gick helt ned för att stå stilla under dryga veckan när miljökonferensen pågick som värst.

    Problemet var att servern står i Los Angeles och att jag inte precis har någon fysisk tillgång till den. Även kunniga datatekniker i L.A kunde inte logga in och det berodde inte på något hårdvarufel.

    Som tur var har den flygande katten vänner varav en med hög bakgrund inom FRA, en dataexpert. Han tipsade mig om några lämpliga bakdörrar för att kunna ta mig in i servern utan att behöva vara på plats, så jag kunde städa upp och göra en forensic. Servern kom igång igen. :-)

    Hackaren/hackarna spårades till några svenska ip-adresser. Men eftersom polisen i Reinfeldts Sverige inte utreder ekobrott riktade mot privatpersoner blev det inte som lönt att försöka sätta dit dem.

    Reinfeldt bryr sig mer om film- och musikindustrins intressen än framtiden.
    Hade min blogg däremot varit registrerad som media med ansvarig utgivare, hade det sannolikt tagit hus i helvete. Därför har jag svårt med Reinfeldt.

    * Den miljövänliga (men i Sverige stulna) tekniken visades inofficiellt i Danmark och används idag i ett fåtal snabba, miljövänliga och bränslesnåla båtar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.