2010-06-24

EU: Malmström, (s), (m) & (kd) baxar igenom SWIFT-avtalet?


EU:s ministerråd och EU-Kommissionen driver på för att få till ett nytt SWIFT-avtal, om överföring av europeisk bankdata till USA:s terroristjägare. Och trots att det är ett nytt avtal som läggs fram, så finns de gamla problemen kvar. Till exempel att man kommer att överföra bankdata i bulk till USA. Det vill säga även data om helt oskyldiga, icke misstänkta medborgares och företags banktransaktioner.

EU-kommissionär Cecilia Malmström gör allt för att ro det nya avtalet i hamn. Det går väl sådär. På hennes blogg är kritiken mycket hård i kommentarerna.

En av kritikerna är hennes partikamrat Mark Klamberg - som även ifrågasätter Malmströms idéer om ett system motsvarande det amerikanska i EU, i denna bloggpost.

Nu kommer kommissionen att försöka få Europaparlamentet att godkänna det nya SWIFT-avtalet. Vilket är lite fräckt, eftersom man inte har rättat till de saker som parlamentet motsatte sig förra gången.

Frågan lär komma upp på nästa Strasbourgsession, om en dryg vecka. Och just nu ser det ut som om socialdemokraterna och de konservativa tänker ge med sig - och ge Malmström, kommissionen och ministerrådet ett nytt SWIFT-avtal, alla dess brister till trots.

Det kan vara läge att börja fråga de svenska ledamöterna från (s), (m) och (kd) hur de tänker ställa sig till detta...


Uppdatering: Det kom ett pressmeddelande från liberalerna som tyder på att även de håller på att vika ner sig. Vad säger (c) och (fp) om det? Och just nu kom pressmeddelandet som bekräftar att EPP (kristdemokrater och konservativa) köpt Malmströms nya avtal. Detta kommer att kräva en jätteinsats av oss alla för att stoppa.

4 kommentarer:

 1. Ja, det är bedrövligt. Hon gör bort sig totalt inför den medvetna svenska opinionen. Och inte bara för den.

  Och detta för att det finns tröga partigängare ute i Europa som böjt sig för lobbyister och annat löst folk.

  SvaraRadera
 2. Äh, vi får börja betala så mycket som möjligt kontant!

  SvaraRadera
 3. Det är alltså läge för en sista ansträngning för att slippa få sina bankuppgifter utdelade till främmande makter?

  SvaraRadera
 4. Skit oxå!

  Att få konservativa jätteproppen-Orvar EPP-gruppen igen lär vara jävligt svårt (däremot finns det nog gott om enskilda ledamöter som går att övertyga).

  Liberalerna och eventuellt sossarna borde ju däremot gå att övertyga med "NO MEANS NO" (då behöver man ju dock pedagogiskt visa varför detta är i princip samma sak som förra gången).

  Inte för att det här är en fråga som sossarna bryr sig om speciellt mycket men min bild av socialdemokrater, speciellt de svenska är att de hatar att bli lurade och att avslöjas att de blivit det och stå med byxorna nere.

  Däremot så tror jag inte att vi ska lägga allt för stor vikt vid sverige/de svenska MEParan. De är bara 18 i mängden, se hur det gick med WD29, bara Affe kvar som svensk men det hjälpte ju föga...

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.