2010-07-16

Bredbandsskatt?

SvD Brännpunkt varnar i dag riksdagsledamoten Henrik von Sydow (m) för vänsterpartiets idéer om bredbandsskatt.

Visst. En bredbandsskatt för att kompensera skivbolagen för illegal fildelning är till sin själva konstruktion orättvis. Och det närbesläktade förslaget om en cultural flat rate är både orättvist och praktiskt omöjligt att genomföra.

Men jag måste nog påminna von Sydow om att även han är med i ett parti som är inne i en återvändsgränd i fildelningafrågan. Moderaterna säger blankt nej till att folk skall få tanka hem upphovsrättsskyddat material för eget bruk. Och de har genomdrivit en piratjägarlag (IPRED) som är drakonisk, integritetskränkande, rättsosäker och korporativistisk.

Moderaterna har gjort det som Fredrik Reinfledt, under förra valrörelsen, lovade att inte göra – det vill säga att jaga en hel ungdomsgeneration.

Uppdatering: V - Nej till internetskatt

20 kommentarer:

 1. Kan vara bra att veta att V helt enkelt inte vill ha någon bredbandsskatt, utan tvärtom uttryckligt sagt att det är en problematisk tanke. Se här:

  http://www.digitalabibliotek.se/index.php?title=Vad_%C3%A4r_skillnaden_mot_en_bredbandsskatt%3F

  I Almedalen sade Siv Holma (v) något löst om en bredbandsavgift som svar på en fråga. Det är inte första gången hon gått stick i stäv med partiets politik i fildelningsfrågorna.

  SvaraRadera
 2. mnja henrik, moderaterna la ut pedofildelarterrorist-jakten på entreprenad i god, moderat, anda ;)

  SvaraRadera
 3. Dessutom har M redan infört en extra internetskatt eftersom FRA-avlyssningen ska betalas av ISPerna som naturligtvis tar ut kostnaden av sina kunder.

  SvaraRadera
 4. Jag skrattar åt detta. De röda blocket vill ha statligt subventionerade kulturarbetare. Vad vore lämpligast att finansiera den subventionen om inte en skatt på bredband...

  SvaraRadera
 5. Henrik!

  Lite utanför det här men i samma härad. Vad säger du om detta och hur skall jag tolka skrivningen?

  http://www.svd.se/naringsliv/it/sa-ska-telekompaketet-inforas-i-sverige_4998011.svd

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte, jag ser en lite annan sida av det här... Med en bredbandsskatt kan ju ingen hävda att fildelning är olaglig längre - vi har ju redan betalat för nöjet!

  SvaraRadera
 7. apa tycka, apa skriva16 juli, 2010 12:31

  Klart de kan. Det finns en piratkopieringskompenseringsskatt på CD-skivor och hårddiskar, men ingen hävdar att det är lagligt att lagra warez på sådana för det.

  SvaraRadera
 8. Hax:

  Det är sådana här postningar som jag menar att du gjort helt om efter ditt PP-inträde.

  /Johan

  SvaraRadera
 9. Nej, Johan.

  Jag vet bestämt att jag varit emot bredbandsskatt / CFR, IPRED och övervåld mot fildelning långt innan jag joinade piraterna.

  SvaraRadera
 10. Skulle inte ett förslag med bredbandsskatt vara fantastiskt bra OM det samtidigt innebar att:

  1. Det blev lagligt att tanka hem upphovsrättsskyddat material
  2. Kasettskatten slopades
  3. IPRED slopades
  4. Spotify Premium blev gratis för konsumenten och statsfinansierat
  5. Piratebay och andra torrents fick statligt bidrag för sin kulturspridande insats

  Man måste liksom vara konsekvent nån gång också och löpa linan ut...

  SvaraRadera
 11. Hax: jag tänker på de här raderna:

  "Moderaterna säger blankt nej till att folk skall få tanka hem upphovsrättsskyddat material för eget bruk."

  / Johan

  SvaraRadera
 12. Johan: Är inte det en träffsäker bild på läget?
  Vad Hax har för anledning till åsikten skriver han inte just nu men jag gissar att han fortfarande bor i inställningen att lagar som ger ett samhälle där majoriteten utav ungdommarna räknas som brottslingar värda upp till två år i fängelse och miljonskadestånd inte är ett samhälle med fungerande rättsväsende.

  SvaraRadera
 13. Jag är rätt säker på att Hax kan och vill svara själv :)

  /Johan

  SvaraRadera
 14. Johan: Det tror jag säkert också men det är, mer eller mindre, vad han svarat de senaste gångerna angående varför han står som han står i frågan. Vi får se om mitt minne sviker mig eller ej :-)

  SvaraRadera
 15. Johan skrev...

  ---

  Hax: jag tänker på de här raderna:

  "Moderaterna säger blankt nej till att folk skall få tanka hem upphovsrättsskyddat material för eget bruk."

  ---

  Svar:

  Jag har hela tiden sagt att det kan finnas något slags principiellt problem med *storskalig* fildelning (ut). Sker det i kommersiellt *syfte*, då är det uppenbart fel.

  Jag har också konstaterat att det inte finns så mycket att göra åt den vardagliga fildelningen i en uppkopplad värld med hyperdistribution. Detta är den nya marknaden. Det är bara att förhålla sig till denna verklighet på ett rimligt sätt.

  Jag har vidare anfört att den som tankar *hem* ett upphovsrättsskyddat verk för eget bruk omöjligt kan göra sig skyldig till annat än en bagatellartat brott, if any.

  Jag har också envist hävdat att de motmedel som skivbolagen fått staten att sätta in är oproportionerliga och ett mycket, mycket större problem.

  I detta sammanhang förefaller det mig synnerligen relevant att kritisera moderaterna för deras fyrkantiga, fantasilösa, marknadsfrånvända batongpolitik vad gäller fildelning.

  SvaraRadera
 16. ...som för övrigt ingår i ett mönster där (m) och resten av borgerligheten överger värden som integritet och rättssäkerhet.

  Och nu har de även övergett den fria ekonomin, i meningen att de har ett kommandoperspektiv på en marknad som förändras.

  SvaraRadera
 17. Varför finns ingen "Kopieringsmaskin skatt"? ManKAN ju använda en kopieringsmaskin till att kopiera en bok, eller ett fotografi eller någon annans verk.

  Jag kräver en sådan skatt Nu.

  SvaraRadera
 18. Hax:

  Förut argumenterade du för en förändrad upphovsrätt, framför allt att skyddet skulle kortas rejält. Fildelning för enskilt bruk beskrev du som problematisk.
  Idag låter det annorlunda, Pp's linje om fritt fram för fildelning för enskilt bruk tycks råda.

  Nu är det ju inte förbjudet att överge principer eller byta åsikt. Men då bör man avhålla sig från att peka finger om ngn annan gör det.

  /Johan

  SvaraRadera
 19. Om vänsterpartiet ska ha någon trovärdighet alls för sin (relativt) nya upphovsrättspolitik så måste de plocka bort Holma från kulturutskottet.

  SvaraRadera
 20. @ Johan

  Legalisering av fildelning för enskilt bruk är en förändring av upphovsrätten. Denna fildelning kommer att fortsätta vara problematisk så länge som alla intresseorganisationer lyckas övertyga politikerna om att man med alla medel måste bekämpa den. Fildelningen kommer att vara problematisk i en övergångsålder.

  Jag kan inte se att HAX skulle ha bytt åsikt här, baserat på vad du skrev.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.