2010-07-08

I dag börjar kampen mot EU:s "bank-FRA"


I dag röstade Europaparlamentet igenom det så kallade Swift-avtalet – som ger USA:s terroristjägare tillgång till information om europeiska medborgares och företags banktransaktioner. Tyvärr.

Som om detta inte är illa nog, så har EU-Kommissionen nu lovat parlamentet att bygga upp ett eget system för granskning av våra banktransaktioner, liknande det amerikanska. Och det kan ju i och för sig vara en bra sak att slippa sända europeiska bankdata till USA för datamining och analys. Men frågan är:

Vill vi verkligen ha en granskning av våra banktransaktioner, oavsett om den sker i USA eller i EU?

Man kan känna sig rätt säker på att ett europeiskt "bank-FRA" kommer att dammsuga data om alla våra banktransaktioner. Inte bara under förevändning att jaga terrorister. Det kan handla om allt från att spåra folk som spelar poker på utländska siter till att hindra privatimport av ditt och datt som politikerna inte gillar. (Och ja – kampen mot den organiserade brottsligheten och den förbannade barnporren kommer säkert också att anges som skäl.)

Men gladast av alla kommer naturligtvis skattemyndigheterna att bli.

Här kommer all form av integritet, vad gäller den ekonomiska delen av vårt privatliv att åka ut genom fönstret. Staten kommer att kunna kartlägga det mesta av våra vanor och inköpsmönster. Den kommer att kunna se vilka organisationer vi betalar medlemsavgift till, vilka tidningar vi prenumererar på, ifall vi köper böcker från "alternativa" förlag, om vi köper porr på postorder och om vi ger pengar till något religiöst samfund. Möjligheten att bygga sociogram blir, precis som med FRA och teledatalagringen, en uppenbar frestelse, som myndigheterna kommer att ha svårt att motstå. Och så vidare...

Det skruvade är att många av de ledamöter av Europaparlamentet som i dag röstade för Swift-avtalet angav ett framtida EU-bank-FRA som skäl för att rösta som de gjorde. Som om två fel skulle göra ett rätt?

I dag börjar kampen mot ett europeiskt bank-FRA. Den goda nyheten är att vi denna gång är med i matchen från början. Den dåliga nyheten är att vi har oerhört starka krafter i motståndarlaget.

5 kommentarer:

 1. När kommer första kravet på undantag för politiker? ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag ska kolla om dom säger nåt om detta på Tv-nyheterna i kväll.

  Men det lär dom ju knappast göra!

  SvaraRadera
 3. Då ska de bara avskaffa kontanterna så är det klart. All makt åt byråkrater.

  SvaraRadera
 4. Henrik,

  Du skriver att det kan "vara en bra sak att slippa sända europeiska bankdata till USA för datamining och analys."

  Men nu är sådan verksamhet uttryckligen förbjuden enligt avtalet:

  "The TFTP does not and shall not involve data mining or any other type of algorithmic or
  automated profiling or computer filtering."

  Ingen människa med sitt sunda förnuft i behåll tror väl detta. Varför flyttar de alls all information? Vad i helvete ska dom med all data till?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.