2010-07-11

Varna dina barn för staten!


Trots allt schabbel i samband med Littorin-affären, så är den rätt oskyldig satt i lite perspektiv.

Jag tänker till exempel på Geijer-affären. 1977 publicerade Dagens Nyheter uppgifter om att landets tidigare justitieminister, Lennart Geijer, hade gått till prostituerade – vilket polisen hade uppmärksammat och betraktade som ett säkerhetsproblem.

Vad som sedan skulle följa är ett enastående exempel på rättsröta och påtryckningar mot den fria pressen. Socialdemokraternas ledare, Olof Palme, gick fullständigt bananas och attackerade DN med sådan frenesi att tidningen fick backa och be om ursäkt. Men naturligtvis var allt som tidningen rapporterat i stort sett korrekt – skulle det senare visa sig.

En av historiens huvudpersoner, Leif GW Persson skriver om detta i Expressen i dag. Jag vill också rekommendera SR P3 Dokumentärs program om affären. Det är rena thrillern och nyttig lyssning för alla som tror att staten inte kan vara ond.

SR P3 Dokumentär är för övrigt en guldgruva för den som vill studera rättsröta, maktövergrepp och politiska affärer i det moderna Sveriges historia.

Behöver jag ens nämna IB-affären?

Men det är inte bara Sverige som beter sig svinaktigt. För 25 år sedan sänkte den franska statens underrättelsetjänst Greenpeace fartyg Rainbow Warrior på Nya Zeeland. För att den ogillade organisationens protester mot franska provsprängningar av kärnvapen. Detta är ett flagrant exempel på hur stater kan ta till våld och begå brott bara för att det passar dess syften.

För 15 år sedan genomfördes massakern i Srebrenica. Grunden för detta var att en folkgrupp i ex-Jugoslavien tyckte illa om en annan folkgrupp. Detta skiljer sig i grad, men inte i art, från mycket som vi kan se bubbla i vårt eget samhälle i dag. Morallagstiftning baserad på åsikter och hangups, till exempel. Avsteg från principen om alla människors lika rättigheter är också relevant att diskutera i detta sammanhang.

Just vad gäller Srebrenica minns jag hur vi var en handfull samhällsdebattörer som försökte varna för vad som höll på att ske. Själv skrev jag ett par artiklar om saken. Men ingen brydde sig, förrän det var för sent. Varningarna avfärdades på ett nedlåtande sätt – som rätt mycket påminner om hur man till exempel försöker bagatellisera riskerna med övervakningsstaten, i dagens svenska debatt.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att vi inte kan lita på staten, dess befattningshavare och förtroendemän. Att vi alltid måste försvara rättsstaten, alla medborgares lika rättigheter och rätten till vårt privatliv. Historien visar att dessa värden inte är så ohotade som många kanske vill tro.

20 kommentarer:

 1. Som vanligt.

  Stater begår de största brotten. Men det är så svårt och jobbigt att göra något åt, så vi jagar terrorister istället. Och förlöjligar alla konsiprationsteoretiker som tror på att stater kan vara onda.

  Vi utrotar 100-tals djurarter varje dag. Men det är så jobbigt och svårt att göra något åt, så vi försöker rädda en svårt sjuk björnunge. Det är ändå bara miljömuppar som bryr sig.

  Vårt ekonomiska system bygger på exponentiell tillväxt, skapat av fossila bränslen som tar slut en dag. Men det vore ju så svårt och jobbigt att göra något åt, så det är bara skitzofrena som tror på sånt.

  Våra utsläpp av växthusgaser kommer att öka jordens temperatur med flera grader. Men det är så svårt och jobbigt att göra nå, så vi säger att det är bara klimatalarmister som tror på sånt.

  Häromdagen siktades ett flygande tefat i Kina. Men det vore ju så jobbigt om det var sant, så det är bara förvirrade knäppgökar som tror på det.

  /Werner

  SvaraRadera
 2. Hmmm. IB-affären är väl den största övervakningsskandalen i svensk historia. jag skrev om den på min blogg idag...
  http://fritank.wordpress.com/2010/07/11/overvakning-sa-kan-det-ga/

  SvaraRadera
 3. Flygande tefat i Kina?

  Jag kan tänka mig att de slog på FOX-News en gång, och reste vidare...

  SvaraRadera
 4. Ricard Nordberg12 juli, 2010 01:51

  Sossarna svärmar idag.
  Mona Sahlin är upprörd.
  Samt känner sig sviken.

  Exakt över vad är oklart.

  Mona menar på att man från regeringen försöker dölja saker.

  Det skulle ju sossar aldrig göra.

  Tsunamibanden. De blir offentliga vecka ett vid en röd/grön regering?

  Sahlin gjorde politik på Estonia-katastrofen. Ett vidrigare agerande har ingen svensk politiker någonsin gjort.

  /N

  SvaraRadera
 5. @Werner
  "Vårt ekonomiska system bygger på exponentiell tillväxt.."

  Eftersom universum är oändlig så är likaså den exponentiella tillväxten oändlig.

  I ex-vis asteriodbältetet mellan Mars o Jupiter finns de "oändliga" naturresurser som mänskligheten kan tänkas behöva för tusentals år framöver.

  Vi har det mesta av den nödvändiga tekniken för att möjliggöra detta.

  Att vi människor sedan är för okunniga går det att råda bot på, ifall vi vill det, att ta vårt öde i våra egna händer.

  Annars kan vi fortsätta att leva som djuren, och låta ödet styra oss.

  SvaraRadera
 6. Om DN:s publicering av Geijer-affären.

  http://www.dn.se/nyheter/dns-stora-kris-1.335430

  SvaraRadera
 7. "För 25 år sedan sänkte den franska statens underrättelsetjänst Greenpeace fartyg Rainbow Warrior på Nya Zeeland."

  Tja, personligen tycker jag att det var ett föredömligt exempel på hur terroristorganisationen Greenpeace ska hanteras.

  SvaraRadera
 8. Henrik!

  Här är något som kanske är intressant läsning:

  ==================================

  Brazil's copyright law forbids using DRM to block fair use

  Brazil has just created the best-ever implementation of WCT

  .

  SvaraRadera
 9. Anders Troberg

  Det är sådana där uttalanden som avslöjar att Piratpartiet saknar trovärdighet vad gäller rättssäkerhetstänkandet.

  SvaraRadera
 10. goodwinstrawman: Det är precis sådana där svar som visar på hur dåliga piratpartiets kritiker är på att identifiera piratpolitik.

  Du gör iallafall skäl för ditt trollnamn.

  SvaraRadera
 11. Saggen

  Du måste väl ändå begripa att om Piratpartiet ska kunna få förtroendet till riksdagsmandat så måste dess kandidater ta det lite lugnt med att utmåla NGO:s som terroristorganisationer.

  Sådant kräver lite omdöme.

  SvaraRadera
 12. Bra artikel!
  Dock tycker jag att det var bra att Nya Zeeland sänkte terroristorganisationen Greenpeace's skepp. De försvarade ju en laglig verksamhet mot yttre våld.

  SvaraRadera
 13. @goodwinstrawman

  Det är svårt att inte bli upprörd över Greenpeace - att värna om naturen är förstås bra, men ett gäng kruskaätande fanatiker i gröna lodenrockar med en uppsättning dogmatisk flumteologi i västfickan och fradga runt munnen är dåliga nyheter oavsett vilken typ av NGO de kommer ifrån.

  I Tyskland har man kommit på dem med halvkokta planer att spåra ur tågen som för utbränt kärnbränsle, här i Sverige nyligen invaderade de en kärnkraftsanläggning. Etc.
  Även om många av deras aktioner är legitima och försvarbara exempel på civil olydnad så har de en klar och tydlig historia av att ställa till med mer problem än vad de orsakar.

  Det är exempelvis ett faktum att energibehovet idag är av sådan art att första och sista kravet är att man skall kunna slå på och av elen efter behov. Det lämnar bara kärnkraft, Kol, Gas eller Olja som alternativ. Deras hårdnackade motstånd mot kärnkraft har därigenom sett till att vi har haft ett sällan skådat uppsving av byggandet av kol och gaskraftverk i hela världen. De har alltså i hög grad bidragit till att sabba mer för naturen än vad vi skulle sett annars.

  SvaraRadera
 14. Henrik, tala inte om hur Srebrenica handlade om "att en folkgrupp i ex-Jugoslavien tyckte illa om en annan folkgrupp". Det var hela tiden rätt små grupper, ofta mer banditgäng än reguljära arméer, som slogs. Folket i gemen hade inte mycket till övers för det hela. Det kunde man märka i första Eurovisionsschlagern där de olika staterna var med och folket trots det nyss avslutade kriget gav höga poäng åt varandra.

  Att somliga här stödjer rena terroristmetoder som bombningen av Greenpeaces fartyg är symptomatiskt på hur lätt det är för folk som i vissa sammanhang är misstänksamma för staten ändå är beredda att ge den fullmakt in blanco så fort den ger sig på några de själva ogillar.

  SvaraRadera
 15. Thomas Palm:

  Banditgäng? Som åkte runt i pansarvagnar? Som bombade med stridsflygplan? Dummaste jag hört. Det var serbiska armén, med kontroll över hela forna jugoslaviens vapenförråd, som levde rövare.

  Att t ex Bosnien ger Serbien höga innebär inte att de numera tycker om Serbien, utan det beror helt enkelt på att Bosnien är fullt av serber till följd av Jugoslaviens folkblandningspolitik.

  SvaraRadera
 16. Alla de saker HAX räknar upp gör mig hjärtinnerligt förbannad.

  Journalister och reportrar utgör delar av en flock som i folks ögon har koll på saker som händer lokalt och globalt. Det som rapporteras av etablerad media ses som vad som händer och har hänt. Om något inte rapporteras uppfattas det som oviktigt eller osant.

  Ett problem är att vad denna flock har allra bäst koll på är flocken i sig! Mediabolagen sneglar, och rättar sin rapportering, ständigt efter de andra rapportörerna.

  Folks bild av media har redan och fortsätter att förändras. Tacka internet för det!

  Här är klipp från 29 juni 2010:

  John Pilger: There Is A War on Journalism 1

  John Pilger: There Is A War on Journalism 2

  Vad John Pilger kallade för "echo camber for authority" har en något mer kontroversiell herre kallat "repeaters"

  David Icke - Repeaters

  Faran av att avvika från flocken präglas väl i oss redan innan skolåren, men under skoltiden cementeras den.

  SvaraRadera
 17. Är Anders Troberg riksdagskandidat för piratpartiet? Då vet man definitivt vem man inte ska rösta på och verkligen hoppas att denne hycklande idiot inte kommer in i riksdagen.

  Piratpartiet behöver dock inte oroa sig för att förlora min röst, det finns gott om vettiga människor i partiet värdiga nog att rösta på.

  SvaraRadera
 18. Helt rätt HAX om massakrerna i Bosnien.

  Och vi som idag försöker varna om hotet mot Västvärlden från vårt sekels mest livsfarliga totalitära våldsideologi (islam) och okontrollerad massinvandring blir också avfärdade av etablissemanget.

  SvaraRadera
 19. @Dennis,

  Eftersom universum är oändlig så är likaså den exponentiella tillväxten oändlig.

  I ex-vis asteriodbältetet mellan Mars o Jupiter finns de "oändliga" naturresurser som mänskligheten kan tänkas behöva för tusentals år framöver.


  Förutsätter du att oändlig tillväxt kräver oändliga resurser? Det är konstigt tänkt. Tillväxt brukar ske när man lär sig att förbruka existerande resurser mer effektivt. Tex genom att göra en 1 GHz processor av samma mängd kisel som förut bara blev en sunkig 80 MHz processor.

  Eller ersätta kopparkablar med trådlöst/glasfiber (sand) och använda kopparn till nåt bättre.

  SvaraRadera
 20. "Är Anders Troberg riksdagskandidat för piratpartiet?"

  Nej. Vilket inte hade varit speciellt svårt för goodwinstrawman att kolla upp, men det ingår väl inte i trolls arbetsmetodik...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.