2010-08-25

Assange-affären: Förundersökning om ofredande

Då är cirkusen igång.

SR #1 | SR #2 | SvD | DN | Aftonbladet #1 | Aftonbladet #2 | Expressen #1 | Expressen #2 | Nyheter24 #1 | Nyheter24 #2

Misstankarna mot Wikileaks talesman Julian Assange om våldtäkt och sexuellt ofredande är alltså avskrivna. Nu återstår ett fall av ofredande.

Brottsbalkens fjärde kapitel anför följande "7 § Den som handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud eller annat hänsynslöst beteende eljest ofredar annan, döms för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år. Lag (1993:207)."

Detta är med andra ord en misstanke om ett betydligt "mindre" brott än vad som först kablades ut.

Nu återstår att se hur (eller snarare om) man kommer att göra något för att kompensera den publicitetsskada som man åsamkat Assange (och Wikileaks) genom att anklaga honom för våldtäkt.

19 kommentarer:

 1. Nu gott oich väl omkring tusentalet franska dikter översatta och tolkade:

  Ordgaller

  Dessutom skriver jag fransk poesi själv:

  Poétudes

  Poésie étrangère

  - M v h,
  Peter Ingestad

  SvaraRadera
 2. Min *gissning* är bondage.

  Enligt kommentarerna till BrB (om olaga frihetsberövande) räcker det med att t.ex. hålla fast någon ett kort ögonblick för att det skall kunna betraktas som ofredande.

  SvaraRadera
 3. I den internationellt välkoreografierade wrestlingmmatchen Julian Assangeaffären återfinner vi nu i den ena ringhörnan advokatfirman Borgström & Bodström och i den andra hörnan advokat Leif Silbersky, samtliga tickandes arvoden från skattemedel. Glöm inte att Julian Assange faktiskt inbjudits till Sverige för att tala om sin skapelse WikiLeaks av den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen genom dess pressekreterare. Så märkligt det kan bli ....

  SvaraRadera
 4. Likadant som cnab25 men mer poetiskt.

  Med stjärnadvokaterna Leif Silbersky och Claes Borgström i leken blir detta en kamp. Claes Borgström ställer upp på feminismen till 100 pocent. Och den ena kvinnliga målsägaren har rest sig. Bloggen stängd några dagar men nu åter öppnad. Det andas av kamplusta även där. Politik och rättegång hör ihop. Wikileaks som stöttas upp av Piratpartiet på ena sidan. Den socialdemokratiska advokaten och målsägaren, broderskaparen (Sveriges kristna socialdemokrater), på den andra sidan.
  Glöm det rättsliga - här är det partifanorna som fladdrar i kampvinden.

  Vem vill plocka upp budkaveln.

  SvaraRadera
 5. Minata:
  Med stjärnadvokaterna Leif Silbersky och Claes Borgström i leken blir detta en kamp. Claes Borgström ställer upp på feminismen till 100 pocent.

  Inte menar du väl Borgström är lika mycket på hugget som den tidigare polismästaren Kapten Klänning, med sekonden Bodström som höll honom under armarna?

  * Borgström & Bodström har en byrå ihop.

  SvaraRadera
 6. @araneo

  Claes Borgström - feminist till 100%

  "Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström vill att Zlatan och Henke ska bojkotta VM.
  För honom är det värt att ett av våra bästa landslag någonsin stannar hemma för att säga nej till prostitution.
  - Det kommer ju fler VM-turneringar, säger han."
  http://www.expressen.se/1.336229

  SvaraRadera
 7. Minata:
  Borgström och kollegan Bodströms skyddsling Kapten Klänning, är de två likasinnade? Om inte, vad är det som skiljer dem åt?

  SvaraRadera
 8. Svenska kungabloggen vill absolut inte ge sig in i ryktesspridningen men visst blir vi nyfikna. Men delar av det hela lär väl ändå bli officiellt så småningom.

  Gissar att det rör sig om kontrollfreakts som vill känna makten över kändisen, men här är man ju verkligen långt ifrån säker. Bondage låter inte heller som en orimlig gissning.

  SvaraRadera
 9. @araneo

  Claes Borgström har fått uppdraget.
  Har du missat det!

  SvaraRadera
 10. Niklas (Bloggelito) hävdar att de hade en sexuell relation under flera dagar i sträck och att allt handlar om en händelse (ejakulation i fittan utan tillåtelse). Sexet fortsatte tydligen efter detta och det var tydligen efter en viss tids funderande som hon beslöt sig för att anmäla.

  Slutsatsen är att man aldrig ska ha sex med svenska radikalfeminister. De är inte kloka i huvudet och kan få för sig att tillämpa sina förvirrade teorier om socialkonstruktionistisk könsmaktsordning genom en våldtaktsanmälan när som helst.

  "Han gjorde inte exakt som jag ville under sexet, alltså utövade han könsmakt mot mig, detta är våldtäkt."

  SvaraRadera
 11. Blogge är inressant för han VET exakt vad som hänt samtidigt som han i samma mening säger att han INTE vet vad som hänt.

  Dessutom gråter han en skvätt för att dom fruntimmer som ni alla hatar inte gillar hans generella skitsvammel om kvinnor.

  Nästan lika hög poäng där som när han applåderar Kinas agerande i Tibet och hans hat mot Dalai Lama.

  SvaraRadera
 12. Yttrandefrihet och Piratpartiet; var det fel av media att publicera uppgifterna om att en känd och namngiven person var anhållen i sin frånvaro?

  /Johan

  SvaraRadera
 13. Johan:

  Fundera lite över "transparens" och "integritet" i perspektivet "stat" och "medborgare".

  SvaraRadera
 14. Minata: " Claes Borgström har fått uppdraget.
  Har du missat det!"


  Kapten Klänning fick uppdraget som polismästare av Laila Freivalds vilket Bodström förlängde, dvs ingen större skillnad. Därefter med en annan regering vid makten (Reinfeldt) tjänstgjorde Kapten Klänning vid Rikspolisstyrelsen som utredare med inriktning på jämställdhet och etik i ett internationellt perspektiv. Inom det intresseområdet torde de senaste turerna med wikileaks grundare rymmas.

  Kapten Klänning har även varit sakkunnig åt Jämställdhetsombudsmannen. JämO 2000-2007 var Claes Borgström som 2007 meddelade att han lämnade sitt uppdrag i förtid för att starta en advokatbyrå tillsammans med Thomas Bodström.

  Men vem som har tagit över efter Kapten Klänning nu när han sitter inburad är högst oklart. Skit brukar nämligen ha en benägenhet att flyta högst upp.

  Den historieskrivningen går du väl med på?

  SvaraRadera
 15. @araneo

  Claes Borgström har fått uppdraget.
  Har du missat det!

  SvaraRadera
 16. Hax: Osnygg undanglidning och inget vidare bra svar.

  Själv ogillar jag den här typen av skandaljournalistik, framför allt när ingen dom fallit. Ytterst få läsare har möjlighet att bedöma om det ligger ngn relevans i uppgifterna.

  Kanske är det enklare att svara när jag klargjort min ståndpunkt?

  /Johan

  SvaraRadera
 17. Bra HAX. Din, och andra piratpartisters lugn i denna frågan är föredömsfull.

  Här är mitt senaste inlägg om mobben mot kvinnan i fallet:

  http://ligator.wordpress.com/2010/08/26/juilan-assange-fallet-rullar-vidare/

  /Torbjörn

  SvaraRadera
 18. @Johan

  Det Hax menade var att vi står för transpatenta regegeringar och skyddade medborgare eller som Assange sa.

  "We want a transparent govenment and not tranparent people". PP har i alla de fall jag läst fördömt att informationen läckt ut och att någon namngivits i pressen.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 19. @Micke

  "Dessutom gråter han en skvätt för att dom fruntimmer som ni alla hatar inte gillar hans generella skitsvammel om kvinnor."

  Var det ett citat eller bara en missriktad kommentar mot folket här på forumet rent allmänt?

  Mitt svar baseras på senare antagande så får jag be om ursäkt om jag tolkat dig fel:

  Det skall aldrig vara skillnad mellan att man rackar ned på en manlig respektive kvinnlig idiot. Om det är sant att sex under inledningen varit frivillig så kan man inte med bästa vilja i världen hävda att man i efterhand ändrat sig och därmed få till ett åtal om våldtäkt. Det gäller i sak varje transaktion medborgare emellan av något slag alls - privat, finansiellt, eller statligt.

  På samma sätt som man inte kan överlåta en gammal cykel åt annan person och sedan i efterhand gå till polisen och anmäla en stöld.

  Visst. Vi vet inte vad som skett eller ej. Vi kan bara agera på det som blivit offentliggjort. Det tyder på att en åklagare med fakta i hand inte ser minsta möjlighet att väcka ett våldtäktsmål av det.

  Och den målsägare som väcker ett åtal om våldtäkt där sådan inte skett måste man ställa sig åtskilliga frågor över.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.