2010-08-26

Största möjliga tystnad...


Nu börjar utlandsröstningen. Snart är förtidsröstningen igång. Och om drygt tre veckor infaller valdagen.

Samtidigt befinner sig debatten om integritet, om medborgerliga fri- och rättigheter och om rättsstaten i en nedåtgående tystnadsspiral. (Jo, jag vet att (mp) och (v) försöker gunga båten lite. Men det sker inte med någon större glöd. Och inte speciellt effektivt. Det känns lite som om de skäms redan i förväg över vad de kan bli tvingade att kompromissa bort vid en rödgrön valseger.)

Jag skulle så gärna se att någon ettrig journalist ställer statsministern mot väggen, ihärdigt utan att ge sig innan det kommer ett vettigt svar: Hur mycket mer övervakning kan vi ha innan även ni tycker att det blir för mycket? Exakt var går er gräns?

Jag skulle vilja se en samhällsdebatt som ställer frågan hur mycket av sitt privatliv och sina rättigheter svenska folket är redo att sälja ut. I utbyte mot mot vad? Och varför?

Men så tycks det inte bli. FRA-frågan är ett infekterat sår. Teledatalagringen / datalagringsdirektivet kommer att läggas fram för riksdagen oavsett vilket politiskt block som vinner valet. Och ännu mer övervakning finns i piplinen, både vad gäller Sverige och EU. Så väl sossar som borgare har tappat koncepten när det gäller rättssäkerheten. Yttrandefrihet och censur är plötsligt aktuella politiska ämnen. Men ändå råder största möjliga tystnad.

Riksdagsvalen är de enda tillfällen då svenska folket kan ställa politikerna till svars för vad de gjort – och ställa krav på vad som kan komma att göras. Men just nu är ett helt, viktigt, politikområde undantaget från denna process.

Är det möjligen så att det stora flertalet svenskar struntar i integriteten, sina rättigheter och sin rättssäkerhet – i utbyte mot att bli mutade med sina egna pengar?

17 kommentarer:

 1. underbar bild! Vem ligger bakom den klassikern.

  SvaraRadera
 2. Är det möjligen så att det stora flertalet svenskar struntar i integriteten, sina rättigheter och sin rättssäkerhet – i utbyte mot att bli mutade med sina egna pengar?

  Detta är tyvärr grundproblemet. Anledningen till detta är att man inte känner av det direkt. Man ser inte att man blir övervakad även om man vet om det. Människor är i huvudsak upplärda i vårt samhälle att det man inte ser finns inte. Därför kan många inte koppla vad som händer även om de vet om att det sker, just av den anledningen att de inte ser.

  En bra reklamfilm emot övervakning för piratpartiet skulle kunna va att man hade kostymklädda politiker med Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin (Bodström) masker som förföljde alla medborgare fysiskt vart det än går. Då och då försvinner Reinfeldt och Mona likt data figurer som sedan dyker upp plötsligt någon annanstans och förföljer medborgare överallt.

  En sådan film skulle kunna väcka människor lite mer, för då ser de övervakningen.

  Man kan hitta på många absurda och privata situationer som Fredrik och Mona spionerar på.

  På Bodströms kavaj står det på ryggen Skapare. och på Fredriks rygg: Användare

  Det här är nog det mest sansade och smartaste inlägg jag har skrivit. Ja jag har ett alldeles för stort ego för mitt eget bästa.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr är integritetsfrågan inte den enda stora fråga som absolut inte (får?) diskuteras under valrörelsen.

  Andra frågor som borde ha tagits upp:

  • grundlagen

  • värnpliktsförsvaret och andra försvarsrelaterade frågor

  • EUs utrikespolitik vs svensk utrikespolitik

  • effekter av Lissabonfördraget

  etc, etc

  När får vi en valrörelse för vuxna människor? (/retorisk fråga)

  SvaraRadera
 4. avslutningsvis kommer Rick falkvinge och sprejar bort mona och fredrik med en sprayflaska som det står piratpartiet på. OCh Rick tittar glatt in i kameran och säger: All skit försvinner!

  (För er som kommer ihåg lorryreklamen när det begav sig)

  SvaraRadera
 5. Men Hax, det vet du ju att pengar är ALLT. För medel-svensson, tror Reinfeldt och övriga gammelpolitiker.
  För, partibidrag ska vara hemliga, så att partierna ska kunna köpas.
  För, den stora invändningen för Reinfeldt är att sd kan förstöra SVeriges ekonomi.
  Pengar, pengar, pengar!

  Torkel: kul idé. Men har pp pengar..., pengar... Eller finns ngn reklamfilmskunnig som kan göra jobbet gratis åt pp?

  ProfessorP. Visst, för tänkande människor finns mycket annat som är viktigt. Men gammelpartierna har tappat bort de ideologiska frågorna och söver oss med penga-politik.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/08/valdebatt-ekonomi-olika-infallsvinklar.html

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/08/drogtestning-integritet-rattssakerhet.html

  SvaraRadera
 6. Vad vi definitivt kan kräva av Piratpartiet innan valet är en redogörelse för var partiet kommer att lägga sig på högervänsterskalan dagen efter valet så att inga väljare behöver bli blåsta genom nonsenssvamlet om att man inte har eller behöver ha några åsikter i annat än integritetsfrårgor.

  SvaraRadera
 7. Nja filmen behöver ju inte va så påkostad, det är mer idén som får tala för sig själv. Gör den i dogmastil så behövs bara en handhållen videokamera, skådespelare och kartongmasker. Dessa gör man lätt av valaffisherna som finns.

  Filmen borde inte ta mer än en helg att spela in. Förberedelser även 1 dag med bildmanus och så. Sedan kan man tänka sig max 3 dagar i klipprummet om man arbetar dygnet runt. 6 dagar max.

  Sen lägger man på skön musik till (det bryter emot dogma reglerna men det får man ta.

  Rick Falkvinge ska givetvis ha en lila stålmansdräkt med kappa med piratparti-emblemet på bröstet.

  Fan va kul.

  Även de andra kandidaterna kan komma in som lilaklädda ninjor och hjälpa Rick att spreja bort politiker spionerna.

  SvaraRadera
 8. Vad vi definitivt kan kräva av Piratpartiet innan valet är en redogörelse för var partiet kommer att lägga sig på högervänsterskalan dagen efter valet så att inga väljare behöver bli blåsta genom nonsenssvamlet om att man inte har eller behöver ha några åsikter i annat än integritetsfrårgor.

  Med andra ord förstöra hela PP:s strategi. Bra idé ditt feministpucko!

  SvaraRadera
 9. @Micke Till skillnad från andra partier så specialiserar sig Piratpartiet på ett fåtal frågor inom ämnesområdena Integritet, Kultur och Kunskap. Det sägs att det behövs två egenskaper för att förändra världen: 1. Viljan att göra det. 2. Veta hur det går till. I Piratpartiet säger man "vi vill fildela och dessutom kan vi göra det och ingen kan stoppa oss". Det inte svårt att se PP som ett frihetligt parti.

  Specialiseringen passar inte alla, men den gör oss väldigt förutsägbara och tydliga. När du röstar Pirat vet du exakt vad du får. Det tillför alltså ingenting alls att placera oss i ett block av två möjliga.

  Vad får du om du rösta röd-grön smörja eller svekblå allians? Jo, FRA, IPRED, ACTA och en kriminalisering av en hel ungdomsgeneration.

  En sak till.. Vet du att PP är det första partiet som har medlemsmöten som alla kan närvara på eftersom det sker online?

  SvaraRadera
 10. Micke:

  Det är i princip bara V och MP som pratat i dessa frågor. Detta i kombination med PP's vänsteridé om att tanka gratiskultur gör det osannolikt att partiet skulle stödja Alliansen.

  /Johan

  SvaraRadera
 11. Minnet verkar kort hos somliga väljare. Det kanske kan vara på sin plats med en påminnelse om Reinfeldts pennalism i samband med genomdrivandet av FRA-lagen. Det är en typ av ledarskap som närmast för tankarna till Guillous bok Ondskan. Men uppenbarligen är sådan maktutövning inte förbehållen unkna pojkinternat.

  Häromdagen fick vi också ta del av obehagliga interiörer från Centerns riksdagsgrupp beträffande Federley. Sanna Rayman skriver idag i SvD mycket träffande om partipiska och partipinka.

  SvaraRadera
 12. Idag tog faktiskt SvDs ledare upp integritetsfrågan.

  SvaraRadera
 13. Här är också en länk till inslaget från Agenda om de moderata mobbarna i riksdagen och Reinfeldts ledarstil.

  SvaraRadera
 14. Med iPhone 4 kommer Facetime, Apples nya tjänst för videosamtal över internet.

  Frågan är nu, omfattas sådan kommunikation av datalagringsdirektivet? Vem ska ta ansvar för uppgifter om samtalet lagras?

  Operatören? Nja, då måste ju operatören inse att jag skickar just nu är ett blivande samtal.

  Man kan ju också tänka sig att man bor på ett hotell med wifi. Då har ju operatören inte ens någon relation med mig, så då finns det inget att lagra.

  Apple? Det är nödvändigt att man någon gång är i kontakt med Apple för att få reda på ip-adressen till mottagande sida. Fast det behöver inte nödvändigtvis ske varje gång man ringer. Dessutom står ju servern förmodligen i Kalifornien och där har de väl inget datalagringsdirektiv ännu så länge.

  Telefonägaren? Ja tjena...

  SvaraRadera
 15. Johan: Nej, Centern har samma åsikter enligt dom själva. Dom agerar inte på dom bara.

  SvaraRadera
 16. Bra inlägg. Var är Hunter S. Thompson när man behöver honom? Finns ens sådana journalister längre?

  SvaraRadera
 17. @Johan

  De liberala värderingarna och rättssamhället, medborgarrätt och integritet är dock, eller borde vara, klart blå värderingar.

  Alltså håller tesen "vänsterflum" inte en meter.

  Nu kan det förvisso kvitta då vare sig "vänster" eller "höger" existerar i dagens politik. Vi har valet mellan blå sossar eller röda sossar som samtliga står i mitten och trängs om en så bred bas som möjligt.

  Det här är första gången där S och M har reélla chanser att sno väljare direkt från varandra och det talar sitt tydliga språk. Valet mellan vänster och höger har helt enkelt devalverats till valet mellan två olika sorters skit - du kan eventuellt välja mellan kall sådan eller ljummen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.