2010-08-06

En nyhet med skygglappar

Försäljningen av ljudböcker har minskat. Och förlagen skyller på illegal fildelning.

Det kan kanske vara en del av förklaringen. Men man kan knappast diskutera det här utan att sätta det i relation till den snabba ökningen av försäljningen av e-böcker.

Förlagen sållar fakta och media förenklar. Allt är med andra ord precis som vanligt.

6 kommentarer:

 1. Vore intressant att veta om man även mätt huruvida svenskar har ökat eller minskat sin konsumtion av engelska ljudböcker.

  Själv har jag senaste månaderna enbart inhandlat e-böcker och ljudböcker på icke svenska siter.

  /j

  SvaraRadera
 2. Vi ska konsumera internetaccess, mobilkommunikation, fast telefoni, teve, kabel och ibland satellit. Vi ska köpa kompaktkameror, nya full formats systemkameror, full HD videokameror, mängder med minneskort utöver musik och film samt gå på bio. Dessutom ska vi hållas oss med nya telefoner, datorer, byta vår 40" mot en LED på 50". Köpa senaste releasen 14 av Final Fantasy och alla de andra spelen för samtliga plattformar.

  Om vår nyiköpta bil inte har blåtand, iphonestöd, navigator, adaptiv farthållare, minst 10 airbags, kameror framåt, bakåt, samt för alla döda vinklar, ryggmassage och komplett multimediapaket med 15 högtalare i såväl baksätet som framsätet och har hybrid eller drar under 4l/100km så är den inte riktigt rätt.

  Och när allt är inhandlat ska vi byta medium från DVD till Bluray för allt vi inhandlat de senaste 10 åren i den takt som leverantören anser vara bra för dem.
  Och samtidigt ska vi fortsätta köpa alla böcker som släpps inkl filmatiseringarna av dem inkl versionen som ljudbok.

  Om någon liten faktor förändras och försäljningen inte fortsätter explosivt uppåt efter deras önskemål - då skyller de på 'pirat kopieringen'.

  Kan vi inte bara få välja själva hur och på vad vi spenderar våra surt förvärvade och hårt skattade pengar?

  SvaraRadera
 3. ... eller att de tar fånigt mycket betalt för ljudböcker?

  SvaraRadera
 4. Hur gör döva? Har de talböcker med rabatt?
  Ljudböcker kan vara bra, beroende på inläsaren, och man skulle kunna betala för det. Men nu är det svårt

  SvaraRadera
 5. När skivbolagen började varna (någon gång på 90-talet) för minskad försäljning och ökad piratkopiering så noterade jag att försäljningen hade gått ner i antal sålda exemplar, men ökat i absoluta pengar och legat ungefär konstant i andel av disponibel inkomst.
  Min slutsats då var att medie-konsumtionen ligger ganska oförändrad hos människor i andel av disponibel inkomst men konsumtionen varierar mellan olika medier. Det handlar inte så mycket om piratkopiering som val av hur man spenderar sina pengar. Tyvärr var det länge sedan jag såg någon detaljerad rapport, så jag kan inte verifiera eller förkasta teorin med nya siffror.

  Oavsett så är det magiskt att en uppgång av inköp inom ett visst media anses normalt, medan nedgång skylls på piratkopiering. Så om jag inte köper samma antal, eller fler CD-skivor, DVD-skivor, talböcker mm. i år som förra året så är jag en pirat?

  SvaraRadera
 6. Och nu senaste nytt:

  "Tillverkarna av Ramlösa, Loka, och Evian klagar på den illojala konkurrensen som orsakas av kökskranen. Förslag på reglering av hushållens vattentillförsel föreslås. Tillverkare av kolsyremaskiner dragna inför rätta"...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.