2010-08-06

Ett litet tips till landets journalister...


För en knapp vecka sedan ställde jag frågan om Sverige (eller EU) övervakar Wikileaks. Som väntat ignorerades denna fråga fullständigt av de som kan svara på den.

Frågan har en kärna – som borde vara varje journalists våta dröm. Så här...

Wikileaks har en av sina servrar i Sverige. Denna verksamhet åtnjuter ett i vart fall rimligt skydd under den svenska tryckfrihetsförordningen / grundlagen.

Wikileaks har publicerat mycket som retar många. Till exempel den afghanistanska krigsdagboken.

I USA är statsledningen och dess underrättelseorgan på krigsstigen mot Wikileaks. Det finns samtidigt ett samarbete mellan amerikansk och svensk underrättelsetjänst, så väl direkt som indirekt via EU och Nato.

Även om FRA inte verkar ha kopplat in de stora kablarna ännu, så ägnar sig folket på Lovön åt mycket annat smått och gott. Och eftersom det finns svensk trupp i Afghanistan, så ingår det rimligtvis redan nu i FRA:s uppdrag att intressera sig för Wikileaks publicering av krigsdagböckerna därifrån. Och dess källor.

(Wikileaks publicering av den undangömda lagtexten om den svenska teledatalagringen borde, för övrigt, också intressera FRA och dess politiska uppdragsgivare.)

Här är det möjligt, rent av mycket troligt, att tryckfrihetsförordningen och FRA:s uppdrag är på rak kollisionskurs. I teorin så väl som omsatt i praktisk handling.

Det är också rimligt att anta att andra underrättelseorgan, som Säpo och Must, har fingrarna i den här syltburken.

Lägg nu samman allt detta och tillsätt en nypa politik. Man kan se rubrikerna framför sig...

Dags att stiga upp ur hängmattan, kära journalister!

20 kommentarer:

 1. Vad har hänt, duger "gammelmedia" helt plötsligt? :)

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Här gäller det nog att hänga med i svängarna. I morse var ju Bildt ute och pratade om just detta ärende. Flera av de frågor som du efterlyser ställdes av SVT. Servarnas placering i Sverige är ju nu också något som bla. DN uppmärksammar idag.

  SvaraRadera
 3. SVT frågade om USA kommit med någon officiell förfrågan. Bildt svarade nej.

  Jag ser luckor...

  SvaraRadera
 4. Jag vet vad dom tänker, det fåtal som nu råkade läsa detta...

  I beskrivningen hur dom tänker finns såväl ordet fantasi som ordet livlig med. Tro mig. Det Hax skrev nu får samma effekt på svenska journalistkåren som en glödröd spisplatta i köket för den som en gång bränt sig. Stäng av! Kyl ner! Vädra ut! Pusta ut när faran är över.

  Ljudet av stämpelklockan på redaktionen sjunger allt för skönt i deras öron.

  SvaraRadera
 5. Med rådande lagstiftning vore det väl närmast tjänstefel av FRA om de inte tog tag i Wikileaks?

  SvaraRadera
 6. Wikeleak verkar var en bra site för journalister:D.

  SvaraRadera
 7. Samma dag som vår ÖB är på besök i Pentagon håller Pentagons pressekreterare briefing om wikileak-läckan.

  Klart att svenska underrättelsegrenarna är beordrade att plocka fram information samt se till att amerikanska motparter mer eller mindre har fria händer.

  FRA får ju föra databas över allt som annars inte är tillåtet att göra och dessutom dela det med andra statsmakter.

  http://www.defense.gov

  Military Meeting
  U.S. Navy Adm. Mike Mullen, chairman of the Joint Chiefs of Staff, and Gen. Sverker Goranson, supreme commander, Swedish Armed Forces meet in The Joint Chiefs of Staff secure conference room at the Pentagon on August 5, 2010. DoD photo by U.S. Navy Petty Officer 1st Class Chad J. McNeeley

  Pentagon Press Briefing
  Pentagon Press Secretary Geoff Morrell discusses the response from the Defense Department to Wikileaks during a press briefing at the Pentagon, Aug. 5, 2010. DoD photo by Cherie Cullen


  http://www.defense.gov/DODCMSShare/HomePageSlideShow/100805-N-0696M-062_080510131150.JPG

  SvaraRadera
 8. Förhoppningsvis så har väl Wikileaks vett att både kryptera och tunnla runt sin känsliga trafik lite överallt så att FRA bara får i stort sett meningslösa ettor och nollor att glo på. Massövervakning slår ju som bekant främst mot dem som inte tror att de har något att skydda, eller inte har kunskapen att göra det.

  Men de som borde ställa den frågan till regeringen är ju riksdagsledamöterna. Då är väl ministrarna skyldiga att svara, även om det bara blir "Vi kommenterar inte säkerhetspolitiska detaljer" eller något sådant.

  SvaraRadera
 9. PRQ hostar sajten pedofili.se som vill legalisera just pedofili. Undrar vad Julian Assange tycker om det?

  \\ U.E

  SvaraRadera
 10. Rent praktiskt, hur ska det gå till att radera de "hemliga dokumenten" och alla kopior? De är ju redan spridda vind för våg över halva jordklotet...

  SvaraRadera
 11. För övrigt... alla journalister väntar väl på att någon annan ska skriva så att de kan kopiera texten och sätta sitt eget namn under.

  SvaraRadera
 12. Vilka "journalister"? Finns de fortfarande?

  SvaraRadera
 13. Anonym: Varför skulle han ens ha en åsikt om det?

  Pedofili i sig är förresten inte olagligt vad jag vet. Däremot är övergrepp mot barn olagligt. huruvida pedofili.se vill göra detta lagligt tvivlar jag på men jag erkänner att ja inte vet.

  SvaraRadera
 14. Hax:

  Du måste väl ändå medge att det är mer än lovligt naivt att tro du skulle få svar på en fråga som rör svensk säkerhetspolitik?
  Och USA's agerande är ingalunda konstigt. Eller hur föreställer du dig ett svenskt agerande om svenska försvarshemligheter läckt via amerikanska servrar?

  /Johan

  SvaraRadera
 15. Johan: Det är väl lika naivt som att tro att Hax förväntar sig ett svar egentligen. För det vet jag att han inte gör (han sa det själv).

  SvaraRadera
 16. Johan:

  Nej, jag väntar mig inget svar.

  Jag bara gör fint inför festen.

  SvaraRadera
 17. Varför ska gammelmedias "journalister" stiga ur hängmattan? Är det inte skönt att ligga där och få "nyheterna" levererade till sig? Mediokrati är bara ett av verktygen, lagom bekväm, precis som människan vill ha det.

  / Aki

  SvaraRadera
 18. Land of the free...


  Kan man tänka sig en ny bodströmeffekt när svenska staten återigen springer ärende åt storebror i väst?

  SvaraRadera
 19. Funderar på hur mycket USA och fra samarbetar nu i att komma åt wikileaks. Och kommer det i så fall att ske något innan valet? Kan det vara fler aktörer inblandade i frågan? Kan t.ex. upphovsrättsorganisationer i USA bry sig om frågan om wikileaks? De borde vara medvetna om EU-valet och att piratpartiet vann mycket på fra-uppståndelsen. De ser kanske ett intresse i att inte eventuellt göra WikiLeaks till en valfråga.

  Funderar lite i de banorna iallafall. Dock så är det ju 42 dagar till valet, och det är väl tveksamt om USA har tålamod att vänta så länge ;)

  SvaraRadera
 20. "Anonym sa...

  PRQ hostar sajten pedofili.se som vill legalisera just pedofili. Undrar vad Julian Assange tycker om det?

  \\ U.E"

  Ingenting förhoppningsvis, då en site som yttrar en åsikt är tillåten. Är det inte det blir det inte mycket kvar av nätet eller yttrandefriheten. Den första texten vi får plocka bort blir då Bibeln som förespråkar försäljning av döttrar, folkmord, barnamord och incest.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.