2010-08-17

Orwell-vibbar

Socialdemokraterna vill inrätta en ny super-polis-myndighet. De vill slå samman Säpo, Rikskrim och Ekobrottsmyndigheten till något som skall kallas "Reko".

Snacka om nyspråk, med en svensk töntig twist. Man ser rubrikerna framför sig. "Reko hjälpte CIA utvisa asylsökande till tortyr" eller "Reko bröt mot lagen – frias på grund av inkompetens" (för att nu ta ett par autentiska fall).

I sak? Visst, revirstriderna inom polisen är ett problem. Men frågan är om sossarnas rekorderliga stormtrupper är lösningen.

Det är värt att notera att miljöpartiet och vänsterpartiet, enligt Thomas Bodström, är positiva till Reko.

SVT »

(P.S. Varför inte döpa om Skatteförvaltningen till "Schysst" och Försäkringskassan till "Snäll", när man ändå håller på?)

8 kommentarer:

 1. "Försäkringskassans kasseringar" passar bra här. Fascinerande att det kunde förutspås så exakt flera årtionden i förväg :)

  http://www.youtube.com/watch?v=IaH76WViv14

  SvaraRadera
 2. Det är populärt att tala om revistrider. Men är det verkligen fullt så enkelt i detta fall?

  Är det inte tvärtom nödvändigt att det finns en rågång mellan vanlig brottsbekämpning och det som bedöms vara hot mot rikets säkerhet?

  Beslutsfattarna är nu på god väg att omdefiniera de flesta grövre brott som en angelägenhet för Säkerhetspolisen. Som vanligt sker det etappvis.

  Säpo har som bekant försetts med långtgående befogenheter. Dessa är dock avsedda för att förebygga och bekämpa säkerhetshot. Och blir något ett ärende för Säpo, så lär också FRA bli involverat, så snart det finns utländska kopplingar. Liksom andra delar av svensk underrättelsetjänst.

  Om man börjar glida på definitionerna, så kommer det ofelbart att sluta illa för rättsstaten. I samma stund som Säpo, KSI och FRA kopplas in för att upptäcka eller bekämpa vanliga brott, som påstås ha kopplingar till t.ex. terrorism, har vi tagit ett jättekliv ut på det berömda sluttande planet.

  Det är bra med revir ibland. Det är just sådana gränser som saknas i länder med demokratiskt underskott.

  SvaraRadera
 3. Jag läser i DN "Förslaget ingår i Socialdemokratiska nya rättspolitiska program som lånat Fantomens devis "Hård mot de hårda"."

  Inte bara töntigt.. Men borde det inte vara copyright på den frasen ockå? :)

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/s-vill-ge-polisen-ny-spetsenhet-1.1154949

  SvaraRadera
 4. Varför skulle det vara bättre att Reinfeld utövar kontroll av medborgarna med 17 olika myndigheter istället för med 1?

  Är det lättare för er att hålla rätt på 17 olika instanser som gräver i er smutstvätt ?

  SvaraRadera
 5. Jaa... du, Micke.

  Säpo, Rikskrim och EBM under samma hatt. Vad skulle väl möjligen kunna gå fel?

  SvaraRadera
 6. Ahh.. den va riktigt braa! sen finns ju även "Arbetslöshets-förmedlingen" :D

  SvaraRadera
 7. @Micke

  Ta en titt på Office of Homeland Security. Ställ sedan frågan igen.

  Och Henrik har helt rätt - SÄPO i samma organisation som Rikspolisen?

  Skerhetspolisen har i alla tider haft möjligheter som vanlig polis av ett flertal anledningar aldrig haft - med anledning av deras roll i externt försvar, för rikets säkerhet.

  Det ansvaret har de misskött ofta och gärna.

  Rikspolisstyrelsen har haft sina egna problem. Som nära 60 borde du - vid det här laget - kunna erinra dig ett par tiotal år av totala blunders begångna av båda dessa myndigheter.

  I bästa fall får vi en klumpig koloss där varje fall enskilt skall dras i långbänk för att avgöra vilka medel man förfogar över eller ej, administrerat av någon tillsatt politruk med lång erfarenhet av partipolitik och noll inom inre försvar eller polis.

  Och i värsta fall får vi förr eller senare en ny Kapten Klänning, Hans Holmér, eller Jan Köge med en maktställning som en gammaldags rikspolischef inte kunnat drömma om.

  Tanken med att särskilja SÄPO och Rikspolisen till att börja med är att ena myndigheten är bemyndigad att bruka metoder den andra inte får lov till. Slår man ihop dem för att "underlätta samarbete" försvinner den distinktionen vilket är livsfarligt. Särskilt här i Sverige där vi har det som kallas för "Fri bevisföring".

  SvaraRadera
 8. Sverige kommer bli ett enda stort IKEA, förutom att IKEA är billigt och ger valuta för pengarna

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.