2010-08-07

The same procedure as every year...

Under det första dygnet av Uppsala Reggaefestival har polisen tagit in ungefär 100 personer misstänkta för narkotikabrott.

100 personer som inte har skadat någon annan – och som har utsatt sig själva för en mindre risk än om de till exempel hade supit istället.

Att denna pårökta festival är en av landets lugnaste, förmodligen den allra lugnaste och fridsammaste, det räknas liksom inte...

16 kommentarer:

 1. Vad jag skulle vilja veta är hur många som efter kissprov också visar sig vara skyldiga. 5%

  SvaraRadera
 2. Och ett alldeles enormt slöseri med skattepengar om man nu enbart vill se det ekonomiska...

  SvaraRadera
 3. @ anonym

  "Mellan 75-80 procent av de som testas brukar visa positiva svar."

  från artiklen

  SvaraRadera
 4. Jag frågar mig väl mer hur funtad man är om man röker ner sig på festivalen där polisen VARJE ÅR tar in ett hundratal som just rökt ner sig..

  Not too bright, hur man än ser på det. :)

  SvaraRadera
 5. I ledarartikeln Drogkriget är ett svenskt ansvar i UNT den 28 juli (samma artikel i tryck hade rubriken "Drogkriget är vårt ansvar"; jag vet inte vad som motiverade ändringen) försvaras den svenska narkotikapolitiken med de våldsamheter som utspelas i producentländerna, och artikeln avslutas sålunda:

  "Det som är viktigast för Latinamerika är att efterfrågan av droger från USA – och EU – måste minska. Vår konsumtion göder drogkartellerna. Vår insats i kampen mot missbruk är att ha en välfungerande vård, stödd av lagar som minskar efterfrågan på droger. Se där, så tydlig är kopplingen mellan svenskt politiskt ansvar och de mexikanska massgravarna."

  Det är alltså inte de medicinska konsekvenserna för konsumenterna själva, eller någon befarad försämring av allmän ordning och säkerhet här hemma, som är den främsta orsaken till kriminaliseringen av narkotikabruk, utan omtanken om producenterna. De slår helt enkelt ihjäl varandra för chansen att få sälja till de höga priser som distributionen föranleder. Då skall vi inte uppmuntra till import därifrån, precis som vi inte heller köper fotbollar sydda av minderåriga slavarbetare i Asien.

  Det är nog tur att centralamerikanska bananodlare inte är lika våldsamma av sig som sina kolleger i stimulantiabranschen, för jag gillar bananer. Tänk vad ett amerikanskt "war on bananas" skulle kunna ställa till med...

  SvaraRadera
 6. Anders Andersson: Då borde Sverige omgående avkriminalisera cannabis då vi enligt farbror blå är självförsörjande på det numera.

  SvaraRadera
 7. @Anders; som jag förstått saken så är det så lukrativt att producera illegala droger just för att de är illegala?

  @HAX; det är gratis statistik serru. Jag är rätt säker på att polisens statistik i allmänhet ser MYCKET bättre ut efter den festivalen, varje år. ;-)

  SvaraRadera
 8. @HenrikP
  Det kallas civil olydnad. Se gärna även det här klippet, från Keene, NH.
  http://freekeene.com/2009/01/11/andrew-carroll-marijuana-civil-disobidiance-arrest/

  SvaraRadera
 9. I och för sig så är jag tämligen övertygad om att de hade kunnat ta in 100 personer för samma brott vilken helg-kväll som helst, om de bara hade haft resurserna. Den här helgen är det ju enklare då det är så pass många samlade på ett och samma ställe. Andra helger måste de jobba mer för det...

  Det är ju inte direkt så att det är någon brist på varje sig rökat eller dem som vill använda det här i Uppsala...

  SvaraRadera
 10. "Under fredagen hade över 100 personer tagits misstänkta för ringa narkotikabrott.[..] Mellan 75-80 procent av de som testas brukar visa positiva svar."

  Så över 20-25 personer som INTE tagit några illegala droger under festivalen blev alltså omhändertagna och fick sin fetsivalhelg förstörd av polisen i deras arbete för att beivra ett offerlöst brott?
  En collateral damage på 25% måste betraktas som rätt hög i de flesta sammanhang och i det här fallet så är det ju direkt absurt.

  Om inte annat så lär det väl iofs leda till ett ökat motstånd mot de bisarra droglagar vi har idag.

  SvaraRadera
 11. Tja det är väl ändå lika så bra att erkänna sig skyldiga med en gång dårå. För visst kan det ändå vara positivt att vara positiv ibland ;)

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Från UNT:s artikel om att narkotikaanvändningen minskat:

  "– Polismyndigheten beslutade 2003 att aktiva insatser skulle göras för att minska och helst förhindra narkotikaanvändningen i och kring reggaefestivalen. Vi hoppas att det som nu ser ut som ett trendbrott är ett resultat av det arbete vi bedrivit sedan dess, säger Christer Nordström. /.../

  Christer Nordström sade också att polisens intryck var att alkoholanvändningen ökat bland festivalbesökarna i år."


  Skräll! Undrar om det blir någon skillnad i förekomsten av exempelvis misshandlar jämfört med tidigare festivaler, eller jämfört med andra reggaefestivaler i Europa

  Pilsnernisse

  SvaraRadera
 16. @Anders Andersson
  Extra intressant blir det ju med tanke på att jag tror att vi hade kunnat odla vår egna marijuana och i princip tagit bort marknaden från maffian.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.