2010-08-23

Skillnad på folk och folk

F.d. justitieminister Thomas Bodström (s) har vägrat att låta sig drogtestas av media. Som skäl anger han att det är för integritetskränkande. Vilket är ett rimligt och begripligt förhållningssätt.

Man kan samtidigt notera att Bodström inte har några problem med att polisen kan ta med i stort sett vem som helst in till stationen för drogtest. (Vilket för övrigt tycks vara en möjlighet som emellanåt missbrukas.)

Det är som vanligt skillnad på folk och folk.

Aftonbladet TV - Aftonbladet - Expressen - Nyheter24 - SR P3 Nyheter - SvD - DN

13 kommentarer:

 1. Det kommer säkert en dokusåpa till Sverige snart där man drogtestar folk i TV. Narkomaner kommer ställa upp frivilligt eftersom vinnaren i denna dokumentär såpopera vinner en avgiftningsbehandling. Jag är något sarkastisk men inget förvånar mig längre.

  Man började med dokusåpor som Big Brother och liknande för att få folk att känna att övervakning är ett sätt för Svensson att tillfredsställa sitt ego och att få bli sedd. Sedan kommer väl drogtestprogrammen etc, etc. För att inte tala om cops där arrestering av människor blivit underhållning.

  Grundproblemet är att de flesta människor skiter i om de blir övervakade eller drogtestade. Majoriteten är ideologiskt för ett sådant övervakningssamhälle samhälle, att många dessutom frivilligt vill bli övervakade i tv program visar bara hur medierna lyckats få människor att acceptera detta synsätt. Mycket smart av medierna om jag får säga det själv.

  Att sälja in övervakningssamhället och normalisera det via människors grundläggande behov att vilja bli sedda, är lika genialiskt som det är ondskefullt. Att sälja in attityder hos människor via TV är något som pågått länge.

  Därför blir det skillnad på folk och folk.

  SvaraRadera
 2. I ärlighetens namn kan man väl säga att det är klokt av Bodström att inte gå med på det där.

  Vill man vara riktigt jävlig så har man ju kommit åt att spetsa hans kaffe i ett tidigare skede.

  Det är i och för sig ett problem för alla andra också.

  SvaraRadera
 3. Din kritik är befogad, Hax. Det här är dubbla standarder från den populistiske Bodström som gör allt för att framstå som handlingskraftig, men som synes göra lite för att vara handlingskraftig.

  Bodström, den som har rent mjöl i påsen har väl inget att dölja för samhällets kontroll, eller hur var det nu?

  SvaraRadera
 4. Johan Tjäder: Visserligen, om man vill vara konspiratorisk.

  Dock tror jag knappast att Sveriges Radio någonsin hade vågat spetsa någons kaffe med tanke på att det är både olagligt och skandalöst :-)

  SvaraRadera
 5. "Man kan samtidigt notera att Bodström inte har några problem med att polisen kan ta med i stort sett vem som helst in till stationen för drogtest"

  Skulle vilja ha en källa på det där. Gillar din blogg starkt men du får gärna ha med källor som stärker dina påståenden lite oftare.

  SvaraRadera
 6. F.d. justitieminister Thomas Bodström (s) har vägrat att låta sig drogtestas av media. Som skäl anger han att det är för integritetskränkande.

  Nej han hade först tänkt låta sig testas men när han insåg att han skulle pissa i direktsändning så backade han.

  Det gjorde inte Beatrice Ask.

  SvaraRadera
 7. Johannes:

  I Sverige är det nu för tiden olagligt att ens ha narkotika i kroppen. Det gör att polisen kan plocka med alla som de misstänker eller tycker bör testas. Något som används lite väl generöst.

  Det var till exempel det som skedde i "Gategate" där polisen hotade att plocka in killen till stationen, för provtagning, om han inte raderade sin mobilfilm av hur poliserna hade betett sig.

  SvaraRadera
 8. Micke: En så feg person ska nog inte kräva att andra ska tvingas pissa med polis som tittar på.

  Oärlig och feg. Bodström i kvadrat.

  SvaraRadera
 9. Jag har för mig att man inom liberala kretsar för ett par år sen snackade om att Bodström - innan han blev såsse - var för en avkriminalisering av lättare droger, t ex cannabis. Någon som har koll på det - stämmer det?

  SvaraRadera
 10. J D-w S:

  --->

  Det har dock funnits en annan Thomas Bodström, en som i slutet av nittiotalet sågade svensk narkotikapolitik i idétidsskriften Liberal Debatt. Då lät det såhär

  “Sedan 1988 är även konsumtion av narkotika olaglig i Sverige och från 1993 kan man dömas till fängelse för det. Kriminaliseringen av konsumtion av narkotika har inte resulterat i en minskning av missbruket utan är mer ett utslag av politisk opportunism. Ingen narkoman slutar att missbruka heroin för att han riskerar att åtalas för det. Det är alltså en helt meningslös reform. Tvärtom har det i en alldeles färsk doktorsavhandling (“Polisen och narkotikaproblemet”), av sociologen Anders Kassman, kunnat konstateras att den nuvarande narkotikapolitiken i stället har inneburit att Sveriges 20 000-25 000 tunga missbrukare har uteslutits ur samhället.”

  <---

  http://magasinetneo.se/johan/2010/08/23/bodstrom-och-knarket/

  http://www.makthavare.se/2010/08/23/bodstrom-%E2%80%9Dstraffen-ar-for-harda-nar-det-galler-narkotikabrott%E2%80%9D/

  SvaraRadera
 11. En så feg person ska nog inte kräva att andra ska tvingas pissa med polis som tittar på.
  --------------------------
  Oärlig och feg. Bodström i kvadrat.
  jag är negativ till all användning av drogtester som inte är relaterade till faktiska brott som t.ex trafikbrott eller våldsbrott.
  Jag är i synnerhet negativ till drogtester initierade av skolpersonal.

  Däremot anser jag inte att ministrar som har en annan uppfattning i frågan har någon skyldighhet att backa upp denna genom att pissa i direktsändning.

  Beatrice Ask anser tydligen det och om man ser på hennes tidigare förslag om att döma folk utan rättegång vilka vida överstiger allt Bodström hittat på i enfald så förstår jag att hon valde att låta sig regisseras till att pissa i direktsändning.

  SvaraRadera
 12. Överhuvudtaget ska inte journalister hålla på att drogtesta folk "bara för att det är kul" Jag tycker det är för djävligt och hade aldrig, aldrig ställt upp. För att en tidning ska ha något att skriva om!
  Tack Bodström. Ska vem som helst kunna begära test för att på ett scoop, vad blir då nästa steg. Alla ni som är emot Ipred för intrångets skull, borde väl verkligen förstå honom!
  Polis och andra myndigheter är behöriga för detta inte Journalister!

  SvaraRadera
 13. I ärlighetens namn tycker jag att det verkar som Bodström "kommer på något" när han får uppradat vilka droger testet gäller.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.