2010-08-04

Val 2010: Stoppa teledatalagringen!


Teledatalagringen – som har sitt ursprung i EU:s datalagringsdirektiv – måste stoppas. Den är en orimlig kränkning av svenska folkets rätt till privatliv. Och den bygger på ett obehagligt synsätt där alla medborgare betraktas som potentiella brottslingar.

Med teledatalagringen kommer data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, MMS, e-post-meddelanden och internetuppkopplingar att sparas. Myndigheterna kommer att kunna kontrollera vem du har varit i kontakt med, var och när det skett. Har du en mobiltelefon kommer man dessutom att registrera var du har befunnit dig vid olika tillfällen.

I Tyskland, som har implementerat datalagringsdirektivet, har man märkt hur folk drar sig från att kontakta till exempel terapeuter, psykologer, hjälptelefoner och själavårdare – nu när staten kan gå in och snoka i folks kommunikationer.

För media blir detta helt förödande – eftersom det blir lätt för myndigheterna att efterforska källor, om de skulle vilja. Den grundlagsskyddade meddelarfriheten blir, i praktiken, svår att upprätthålla.

Genom positionsdata från mobiltelefoner kan myndigheterna lätt få reda på vilka som varit på ett politiskt möte, en demonstration eller... i samma hotellrum.

Teledatalagringen kommer att göra det lätt för myndigheterna att upprätta sociogram över människor som de tycker att de vill hålla ett öga på. Talar du i telefon med någon som känner någon som är ihop med någon som till exempel säljer droger – då kommer ditt namn att dyka upp i sociogramet – och du att ådra dig polisens intresse.

Även den som har "rent mjöl i påsen" riskerar alltså att råka illa ut – bara på grund av vem han eller hon talar med i telefon, får e-post ifrån eller bara råkar befinna sig i närheten av. Är någon i huset där du bor (eller din arbetsplats / skola / idrottskulbb / studiecirkel) till exempel vänster- eller högerextremist – då kan även ditt namn komma att flaggas hos Säpo, eftersom mobilpositionerna visar att ni ofta vistas på samma plats...

Vid en utvärdering av datalagringsdirektiviet i de EU-länder som har implementerat det har det framkommit allvarlig kritik. Uppgifterna behandlas vårdslöst och felaktigt. Man spar mer information än vad lagen föreskriver. Även innehåll i till exempel e-post har sparats. Det är oklart om datalagringen verkligen har varit till någon nytta. Och genomförandet har ofta skett på ett olagligt sätt. [ Länk 1 | Länk 2]

Med written declaration no 29 har Europaparlamentet uttalat att det gärna ser att datalagringen utökas – till att även omfatta våra googlingar och andra nätsökningar. På så sätt kommer man att kunna kartlägga nästan allt om en människas vanor, politiska åsikter, tro, hälsa, sexuella preferenser, fritidsintressen, arbete med mycket mera.

Det kan ifrågasättas om datalagringsdirektivet över huvud taget är förenligt med den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. (Speciellt då artikel 8, om rätten till ett skyddat privatliv och skyddad korrespondens.)

Redan i dag kan teleoperatörerna hjälpa polisen i brottsutredningar (där det finns en konkret brottsmisstanke) eller med att pejla in försvunna personer. Det behöver man inte teledatalagringen för.

Socialdemokraterna är ivriga och vill införa teledatalagringen så snart det bara går. Den är från början f.d. justitieminister Thomas Bodströms idé.

Den borgerliga regeringen har dragit ut på införandet, eftersom den inte vill ha en ny integritetsdebatt före valet. (Men den har lagtexten liggande klar i byrålådan, att läggas fram så snart valet är över. Texten till lagrådsremissen finns sedan över ett år tillbaka på Wikileaks.)

Centerpartiet är skeptiskt, men anser att Sverige ändå är tvunget att implementera datalagringsdirektivet. Miljöpartiet och vänsterpartiet är emot teledatalagringen – men har velat betänkligt och de löper en uppenbar risk att få sälja ut sig i frågan, för att kunna bilda regering med (s) om de rödgröna vinner höstens riksdagsval.

Bara Piratpartiet säger blankt nej till teledatalagringen.

15 kommentarer:

 1. Folket vet inte ens vad Tele datalagringen är för något.

  Vad som kommer ske är följande; SverigeDemokraterna kommer in i vågmästarroll, Socialdemokrater och Moderater väljer att skapa en majoritetsregering för att Stänga ute Sverigedemokraterna. Folket kommer ge sitt medgivande till denna oheliga allians pga omständigheterna.

  Sedan kommer vi få se en regering med både Bodström och Ask och sen kan ju alla här räkna ut själva vad som kommer hända med Sverige efter 4 år när dessa två partier inte längre behöver låtsas att de är motståndare emot varandra.

  Mardrömmen är här, ett demokratiskt val 2014 tror jag i så fall att vi kan glömma.

  Det är nu eller aldrig, men Piratpartiet måste hitta till folket, det måste ske något väldigt radikalt nu.

  SvaraRadera
 2. jag såg också den filmen hax, men jag lyckades behålla lite distans till fiktionen...

  SvaraRadera
 3. Anonym 04 augusti, 2010 08:0804 augusti, 2010 09:01

  Vadå för film Anonym 04 augusti, 2010 08:51, Vad dillar du om?

  SvaraRadera
 4. Anonym 1 verkar ha fått för sig att Tyskland är en spelfilm...

  SvaraRadera
 5. Anonym 04 augusti, 2010 08:0804 augusti, 2010 10:17

  Ssargon, jag som är Anonym 04 augusti, 2010 08:08, är givetvis det första inlägget det tredje inlägget och detta inlägg. Jag är inte inlägg nr 2. Fattar du? Jag ifrågasätter inlägg nr 2 av anonym 04 augusti, 2010 08:51

  SvaraRadera
 6. Skatt är Stöld04 augusti, 2010 19:30

  Mäh, telelagringsdatalagen behövs ju för stoppa alla terrorsitdåd som sker i Sverige.

  SvaraRadera
 7. Jag gillar inte alls datalagringsförslaget, men visst drar du det väl långt nu!?

  Rätta mig om jag har fel. Det finns inget i nuvarande förslag som ger staten rätt att bygga sociogram med insamlat data. Tanken (ännu) är väl "bara" att polisen ska ha rätt att begära ut uppgifterna vid utredning av grova brott!?

  SvaraRadera
 8. "Det finns inget i nuvarande förslag som ger staten rätt att bygga sociogram med insamlat data. Tanken (ännu) är väl "bara" att polisen ska ha rätt att begära ut uppgifterna vid utredning av grova brott!?"

  Som fildelning (eller underlättande därav) till exempel?

  Sen vet man ju aldrig, ett brott kan ju ha begåtts någonannanstans. Bäst att skicka allt i bulk till staterna, så de kan fixa sociogram ifall de anser misstanke om brottslighet föreligger...

  Ho,ho..

  SvaraRadera
 9. Conny T:

  Själva idén med teledatalagringen är ju att polisen (samt Säpo och undrrättelseorgansen) *skall* kolla vilka som har kontakt med vilka. Det vill säga bygga sociogram.

  Sedan är det bara en tidsfråga innan fler myndigheter vill ta del av uppgifterna.

  SvaraRadera
 10. och jag som trodde att pp var ett flummigt parti haha

  En sån där sandwich skylt med texten "slutet är nära" kanske skulle passa bra in, och talibanskägg och morgonrock...

  SvaraRadera
 11. Anonym: Du menar alltså att ett samhälle där staten hal information om var alla är och vilka dom kontaktar är ett samhälle där denna information inte kommer att missbrukas grovt?

  Det skulle vara ett fint samhälle det. Synd att man inte lever i ett samhälle där polisen tror på var sig oskuldspresumption eller lag och rätt.

  SvaraRadera
 12. @ Anonym 13:39

  Tillsammans med tyska författningsdomstolen, EU-domstolen och EU:s dataskyddsombudsman då?

  Din argumentationsnivå är så låg att den visar att du verkligen inte har något att tillföra i sakdebatten.

  Och så är det ju. Kan man inte bemöta en åsikt i sak, då blir man tvungen att sänka sig till att håna, häckla och förlöjliga på ett substanslöst sätt.

  Tore

  SvaraRadera
 13. Hej Henrik stort fan av din blogg.
  Nu seanst skrev du

  "I Tyskland, som har implementerat datalagringsdirektivet, har man märkt hur folk drar sig från att kontakta till exempel terapeuter, psykologer, hjälptelefoner och själavårdare – nu när staten kan gå in och snoka i folks kommunikationer."

  Jag undrar vad det finns för bra källor ( för att kunna ta med i diskussioner då ).

  Så om du kunnde ge mig/oss lite källor på det vore det toppen.

  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
 14. @Anonym 05 augusti, 2010 15:13

  http://www.eff.org/deeplinks/2010/03/beginning-end-data-retention

  Innehåller en del länkar vidare till bakgrunden över hur dtalagringsdirektivet stötts och blötts.

  Utöver det rekommenderar jag googling över orden "german data retention directive", så får du enkelt tag på mer.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.