2010-08-05

Barnporrträsket

Man kunde räkna ut att det skulle gå så här.

Först döms en seriesamlare för barnporrbrott, på grund av tecknade Manga-bilder i ett seriealbum – där Uppsala tingsrätt tycker att tjejerna har för små bröst. Detta väcker berättigad indignation i vida kretsar, eftersom det kriminaliserar saker som inte finns. Fantasier blir olagliga. Och fallet är uppenbart kulturfientligt.

Ett enda parti – Piratpartiet – vågar ta i frågan och kritiserar förbudet mot tecknad barnporr. Vilket får viss uppmärksamhet. Och detta är det enda (pp) har anfört i frågan.

Men då... naturligtvis. Då skall media trigga fram något som är mer rubrikmässigt, mer sensationellt. Så de får piratledare Falkvinge att gå längre. Utanför den aktuella sakfrågan. Och de lyckades. Sveriges Radio fick honom att gå utanför partiets linje, att gå längre – och att kritisera själva innehavsförbudet.

Vilket resulterade i att det sprids en bild om vad (pp) står för som inte är korrekt. Falkvinge har fått göra avbön och partiet har fått dementera. Länk 1 | Länk 2 | Länk 3

Visst, Falkvinge trampade i klaveret. Men alla som umgås med media förstår hur det kunde bli så här. En fråga kan upprepas tio gånger, om journalisten inte får ett svar som är sensationellt eller rubrikmässigt nog. Sansade åsikter blir normalt inte publicerade alls. Om journalister anar en skillnad mellan den intervjuades privata åsikter och hans eller hennes partis åsikter, då ger de sig aldrig förrän de fått vad de vill ha. Och så får vi en pseudodebattsom verkligen inte gynnar sakfrågan.

Nu skall jag inte kritisera eller försöka skylla på media. Alla vet att det är så här. Journalisterna gör bara sitt jobb. Och Falkvinge sade det han sade. Så intressant. Men det är irriterande.

Piratpartiet har två ställningstaganden när det gäller barnporr, om jag inte missminner mig. Ett: Lagstiftningen mot tecknad barnporr är orimlig. Två: Piratpartiet säger nej till nätcensur av barnporrsiter och menar att dessa bör stängas ner istället.

När det sedan gäller själva sakfrågan om innehavsförbud, så har Piratpartiet vad jag vet inte denna fråga på vare sig sitt program eller sin dagordning.

Vilket, som i alla andra frågor, inte hindrar piratpartister från att ha personliga åsikter i frågan. Det finns de som anser att dagens förbjud är otillräckligt. Det finns de som anser att dagens förbud är bra. Och det finns de som anser att ett innehavsförbud är problematiskt ur ett principiellt perspektiv – som bland annat omfattar tryckfrihet, yttrandefrihet, rättssäkerhet och demokrati.

Själv tycker jag att innehavsförbudet är problematiskt. Vilket är samma åsikt som till exempel Carl Bildt och förra justitieministern Gun Hellsvik (m) hade när lagstiftningen debatterades. Men det är alltså min åsikt som privatperson (som för övrigt inte söker något förtroendeuppdrag i höstens val).

33 kommentarer:

 1. känns som valrörelsen tog slut innan den började. Jävligt bra bloggat dock :/

  jag är förövrigt fortfarande medlem i Pp trots denna groda.

  SvaraRadera
 2. "Nu skall jag inte kritisera eller försöka skylla på media. Alla vet att det är så här. Journalisterna gör bara sitt jobb. Så intressant. Men det är irriterande."

  Jag delar inte alls din bild att Falkvinges uttalande skulle bero på ettriga frågor i en intervjusituation. Det förklarar ju inte varför han i en DN-kommentarstråd tydligt förklarar att innehav inte bör vara olagligt. Vid det tillfället hade han rimligtvis tid att tänka efter när han formulerade sitt svar.

  Jag håller med om att innehavsförbud ur liberal synvinkel är problematiskt, men man kan säga detsamma om förbudet mot att ha narkotiska preparat i blodet. Frågan är om PP som redan nu har svårt att komma in i riksdagen är betjänt av att driva så kontroversiella frågor.

  På tal om hur diskussioner skiftar över tiden, så var det intressant att se att amerikanska kongressen vid en tidigare upphovsrättsreform var osäker på om upphovsrätt på ljud skulle kunna strida mot konstitutionen. - bara ett litet lästips.

  SvaraRadera
 3. Fredrik Larsson05 augusti, 2010 14:28

  Jag får ju erkänna att jag håller med manen. Det spelar tyvärr inten roll längre vad vi vill åstakomma eller inte lila har just blivit en färg för att identifiera pedofiler på gatan.

  Jag kommer att fortsätta vara medlemm i PP och troligen vara en av de få som röstar på PP i valet men jag kan inte längre stå upp i disskusioner med meningsmotståndare efter detta.

  Att ta upp ämnen som rättssäkerhet och Mangadomen är svårt nog (eftersom man i dagens klimat måsta förklara att man varken lider av förföljelsemani eller vill utföra sexuella handlingar med barn eller serietidningar) utan att Rick. Men med Ricks uttalande kan jag inte längre med trovärdighet hävda detta.

  Med andra ord kommer jag att framstå som en person som sympatiserar med pedofiler eller ännu värre pedrast själv och detta kommer jag inte utsätta mig eller mina närmaste för.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 4. Det var inte Sveriges Radio som fick honom att gå utanför partiets linje. Han hade uttalat exakt samma sak i sin blogg, i Piratpartiets forum och även skrivit in det i valmanifestet.

  Ekots intervju var bara det som fick honom att tydligt erkänna vad han menade och han svarar mycket tydligt att han faktiskt menade att allt innehav av barnporr ska legaliseras.

  Det finns alltså ingen tvekan alls angående vad Rick Falkvinge vill göra och vad han menade fram till idag. Han erkänner nu att han hade fel för att rädda vad som räddas kan. Snacka om mediafiasko. Det är heller ingen felsägning som vissa fortfarande hävdar.

  SvaraRadera
 5. För det första är det mer än en månad kvar till valet. Detta kommer att vara glömt inom en vecka. Det tråkiga är dock att det hela gör det svårare att använda eller ta upp frågan om den tecknade barnporren i valrörelsen.

  SvaraRadera
 6. Piratpartiet kan vinna valet. Gör så här: Bli ett ÄKTA rebellparti.

  Kritisera även innehavsförbudet mot barnporr.

  Kritisera moralpaniken, morallagarna, sexköpslagen och den svenska politiska von oben-mentaliteten.

  Kritisera drogpolitiken och föreslå en legalisering, om inte annat så ur ett harm reduction-perspektiv.

  Kritisera vildsint allt vansinne i EU.

  Kritisera den politiska klassens brist på verklighetskontakt, dess förmåner och dess dogmatism.

  Ta steget fullt ut och folk kommer att jubla av glädje.

  Då blir pp ett 5-10 procentsparti även i riksdagsvalet. Och då kommer ni att hålla sverigedemokraterna borta från riksdagen.

  SvaraRadera
 7. Det hade varit bättre att stå fast vid att innehavsförbudet är fel. Nu framstår man bara som veliga.

  Gissningsvis hade man kunnat stå fast vid denna åsikt om det inte hade varit för alla nervösa, kissenödiga, politiskt korrekta småpåvar i piratpartiet. De som bara vet en sak som är roligare än att debattera stadgar – nämligen att skjuta mot partiledaren.

  SvaraRadera
 8. FåtöljStrategen05 augusti, 2010 15:02

  Snacka om att skjuta sig själv i foten.

  Fast egentligen så var det ju Piratpartiet som han sköt i sank. Hade det bara drabbat honom själv så hade det inte gjort något.

  Måste ju vara årets självmål. Tant Gredelin & Co jublar och skålar i champagne.

  Oerhört amatörmässigt att leverera den bjudningen till media.

  Är det inte läge för Falkvinge att ta time-out nu.
  .

  SvaraRadera
 9. OM ngn har missat det.
  Här är min kommentar

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/08/ett-aldrig-sa-riktigt-andamal-helgar.html

  SvaraRadera
 10. "Detta kommer att vara glömt inom en vecka."

  Tyvärr tror jag inte att det kommer glömmas bort så snabbt.

  Svenska Dagbladet kommer med största sannolikhet sätta sina bloggare Maria E och Sanna R på att skriva om detta ända fram till valdagen.
  De måste ju hålla kvar alla som röstade på alliansen till varje pris, även om det innebär att hylla KDs vansinniga förbudspolitik och svika sina egna ideal.
  Den taktiken kör Svenskan alltid med.

  SvaraRadera
 11. Hm, men står det inte i "sjökorten" att barnporr är en sorts information, samt senare att allt informationsinnehav ska vara lagligt? Man får läsa lite mellan raderna, kanske...

  Liberalt sett tycker jag detta är bra; det är inte innehavarna man ska klämma åt, utan dem som verkligen utför övergreppen.

  SvaraRadera
 12. Problemet med piratpartiet är att många på nivåerna under Falkvinge har nerverna utanpå kroppen. Det är klart att det här går att hantera. Om man inte börjar kackla runt som en flock uppskrämda hönor, vill säga.

  SvaraRadera
 13. ett tips vore att segla in på Polanski, då kommer man på rätt köl igen och kan få med pedofiler OCH vänstermedierna genom att bränna av fler bredsidor mot det hemska USA.

  Är inte det standard MO?

  hahaha

  SvaraRadera
 14. "Detta kommer att vara glömt inom en vecka."

  Få se nu - hur länge sedan var det som Mona Sahlin tog fel kort då hon handlade blöjor och Toblerone? Är det mindre än en vecka sedan Littorins påstådda sexköp "outades" i pressen?

  Då ska man vara medveten om att de skandalerna var som myrpiss i havet jämfört med Falkvinges uttalande enligt de flesta människor. Att dessa människor möjligtvis överreagerar just för att det handlar om barn hjälper inte Piratpartiet som definitivt förlorade sina riksdagsplatser idag.

  SvaraRadera
 15. Hur många väljare kommer ihåg Littorin i dag?

  Sahlins Toblerone-historia hade en helt annan dignitet. Den handlade om förtroendet för en person som skulle bli statsminister.

  SvaraRadera
 16. för femtielfte gången, sahlin "tog inte fel kort" och det handlade inte om en toblerone eller några blöjor, det är sosse talking-points.

  Det handlade om över 50000 kronor som hon fifflade bort, sedan en "time-out" i ett semesterparadis för hela familjen på skattebetalarnas pengar. Det handlade om en attityd till skattepengar och en total avsaknad av förståelse för vanligt folk med uttalanden som att "ta ut ett förskott på lönen kan väl vem som helst göra"

  Detta från en fifflare som hela livet pratat om hur "häftigt" det är att betala skatt.

  SvaraRadera
 17. Problemet är att barnpornografi dels är en sammanklumpning av vidriga övergreppsbilder med godartade bilder och serier, samt att man i stort sett har kopplat fritt uppsåt och brottet. På samma sätt som det inte går att ställa upp en stringent definition av pornografi går det inte heller att ställa upp en stringent definition av barnpornografi, är alla strandbilder av nakna barn detta? Eller måste se ut på ett visst sätt, och var den där minen pornografisk eller inte?

  När det gäller det absurda i att inte räkna uppsåt, en parallell, om man definierar mord som alla fall en person har haft ihjäl en annan människa leder det till orimliga konsekvenser. Detta kan vara allt från motiverat (självförsvar), ursäktligt (olycka), förkastligt (oförutsebara konsekvenser av felaktigt beteende) eller bör bestaffas (uppsåt eller betydande vårdslöshet). Straffvärdet kan aldrig frikopplas från uppsåtet, oavsett hur jobbigt det är att utreda.

  Det som antagligen snabbt bör benas ut är alla vinklar och vrår i detta, och detta innan andra börjar tillhandahålla förklaringar av vad PP menar. I dagsläget har vad PP menar nyhetsvärde, utnyttja detta. Nästan all reklam är bra reklam, så om man får fram diskussioner vid fikaborden så är det bra. Glöm inte att alla riksdagspartier var eniga om tittförbudet, men i SR:s webfråga i måndags så tycker mer än 80% att förbudet mot teckningar är fel.

  Först måste man reda ut vad man menar med barnporr. Lagens definition är oanvändbar. Ecpats avsiktliga sammanblandning med vad jag skulle kalla utnyttjande av omyndigas bristande omdömen gör det hela komplicerat, eftersom spridande av sådana bilder också har ett skyddsvärde, men av andra skäl.

  Sedan måste Rick reda ut vad han menar med hantering av barnporr. Som jag ser det är att ha gamla sommarfoton i en flyttkartong något helt annat än att distribuera övergreppsbilder, speciellt mot betalning.

  Den tredje saken är detta med uppsåt, utan uppsåt inget brott. Allmänheten måste dels kunna få hjälpa polisen, dels måste man t.ex. kunna granska bevisning i rättsliga prövningar (vilket är en delmängd av högst legitim dokumentär verksamhet). T.ex. har man ju nu förbjudit viss dokumentation av vad som hände under förintelsen.

  Jag tror faktiskt att ordet bokbål är bra, det är ett värdeladdat ord som tvingar folk att tänka efter och ta ställning till vad man gör.

  En fråga som dock inte har tagits tag i, som behöver tas tag i direkt, är polisens påstående att lagen är effektiv för att sätta fast pedofiler (underförstått, som begår övergrepp). Resulterar lagen verkligen i minskande (antal personer som begår) övergrepp? Att bara säga emot polisens uppgifter utan att kunna backa upp det är självmål. Statistik, och vad som ligger bakom denna, behövs.

  Ta tag i frågan, och bli den som "äger" problemet, för då blir man även den som är auktoriteten på området och äger lösningarna. Jämför med SD som äger invandringsfrågan, och även skaffat sig anhängare på "fel" sida eftersom de är de enda som debatterar frågan då övriga lämnat walk-over. Jag tror faktiskt ganska många Svenssons tycker att titt- och innehavsförbuden är obehagligt trots att de inte skulle drömma om att medvetet bryta mot dem. Det finns också helt klart en del män som vill jobba med barn som inte vågar för risken att oförskyllt råka ut för pedofildrev (och konsekvenserna syns också tydligt inom barnomsorgen).

  Sedan behöver bara Rick noggrann mediaträning på hur man framför saken till och klarar korsförhör av media i frågan... Anfall är bästa försvar.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 21. (Henrik, kan du ta bort mina 3 sista inlägg, browserns felmeddelanden lurade mig... Sorry)

  SvaraRadera
 22. Ingen, absolut ingen, som har lyssnat på hela det bandade samtalet med Falkvinge kan komma och påstå att de skulle vara något som provocerats fram eller som har redigerats till sensationella rubriker. Ett ödesdigert misstag alldeles oavsett avbönen

  SvaraRadera
 23. Jag tror att Unni Drougge har en bra punkt i att Anna Troberg är betydligt mer rätt person att uttala sig för pressen, speciellt i denna frågor där kvinnor med automatik anses betydligt mer trovärdiga än män (varför det är så spelar ingen som helst roll, bara att det är så).

  SvaraRadera
 24. Hur många väljare kommer ihåg Littorin i dag?

  Gå ut på gatan och fråga vem som helst.

  Sahlins Toblerone-historia hade en helt annan dignitet. Den handlade om förtroendet för en person som skulle bli statsminister.

  Exakt, det var av en helt annan dignitet. Det var en person som gjorde en dum grej som privatperson/"anställd" medans Falkvinge gjorde ett ofantligt korkat uttalande i egenskap av partigrundare, partiledare och riksdagskandidat. Att någon Piratpartist kan försvara honom nu när hela intervjun finns tillgänglig är förvånande. JAG begriper att han inte uttalade PPs ställningstagande utan var så ofantligt korkad att han gav sin personliga åsikt, men återigen - gå ut på gatan och fråga vem som helst vad dom vet om detta. Falkvinge kommer aldrig att kunna tvätta bort pedofilstämpeln. (Nej - jag påstår inte och tror inte heller att han är pedofil!)

  SvaraRadera
 25. När Hax uttrycker sina "helt privata" åsikter i bloggen behandlas alltid PP med silkesvantar doppade i ädlaste jungruolivolja. Ett kritiskt personligt tänkande som tar hänsyn till en samarbetspartner är som ulven i fårakläder. Bättre för vargen än fåren.

  /Klassisk musik är också modernt

  SvaraRadera
 26. Suck "Berlinmuren" avskaffades aldrig, utan flyttades bara fram.

  Vi i "väst" vann aldrig det "kalla kriget.

  SvaraRadera
 27. Men HAX... 3. tittförbudet är vi väl emot också? ...det börjar bli rörigt det här ;) ...om det är förbjudet att titta så kriminaliserar man ju sig själv om man vill anmäla barnporr - helt orimligt. Dessutom så kan ju ingen granska att ett domstolsbeslut är rätt eftersom ingen får se bilderna som ledde till domen (som i manga-fallet).

  För övrigt, skillnaden mellan littorin/sahlin och Rick är att om man omedelbart går ut och erkänner för media att det var fel och lovar ändring så har de inget att skriva om längre. Littorin/sahlin mörkade, kom med bortförklaringar och gjorde allt för att dölja det hela ISTÄLLET att gå ut med sanningen. Jämför med när Letterman gick ut med att han hade varit otrogen, han blev typ hyllad som hjälte istället för att bli dragen i smutsen.

  SvaraRadera
 28. Jag sällar mig till de röster som säger att Rick Falkvinge borde bytas ut, det har jag tyckt sedan europaparlamentsvalet, men jag har inte tillräcklig politisk erfarenhet för att avgöra om det vore bäst nu eller morgonen den 20e september. Problemen med Rick är flera, han är skrikig, halvkass på att hantera media och har ungefär lika mycket respekt för meningsmotståndare som folk som kastar sten på gatan. Att skicka ut argumentationsövningar till partiets medlemmar per mail (gör han det fortfarande?) är bossigt och vittnar om hybris.

  Missförstå mig inte, Rick Falkvinge har gjort ett kanonjobb med att grunda och lansera Piratpartiet, och göra det till vad det är idag och var valet 2009, och det är jag mycket tacksam för. Blir piratpartiet vad vi hoppas kommer han bli ihågkommen som en av Sveriges stora människorättsaktivister. Men det är dags att lämna över bindeln, för partiet och Sveriges bästa.

  Jag läste på Ricks blogg att han har arbetat som utvecklingskonsult eller liknande med att få små företag med växtkramp att komma ur det, för att sedan sluta och lämna över rodret igen när de växt till sig och kommit in i nästa fas i sin utveckling. Ödets ironi?

  SvaraRadera
 29. Utan att försöka släta över Falkvinges groda, så finns det en del piratpartister som tycker att det är viktigare att sänka partiledaren än att partiet kommer in i riksdagen. Dessa människor har julafton just nu.

  SvaraRadera
 30. Vad fint att Henrik kan ha sådant överseende med en groda. Har du NÅGONSIN gjort detsamma för en meningsmotståndare, till exempel en vänsterpolitiker eller en "miljömupp"?

  SvaraRadera
 31. Richard: Jag tror du missar att även jag tycker att innehavsförbudet är problematiskt...

  SvaraRadera
 32. barnporr borde ha ca 0,4% procent betydelse för nästa mandatperiod.
  Det är tragiskt att det ältas. Det ska regleras, som jättemycket annat. Hur? Är det vad folk funderar på när de ska rösta?
  censur = alltid urk
  ny teknik ger nya förutsättningar. kanske tas bort enkelt imorrn. Men innan, stäng ner.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.