2010-09-20

Gallo-debatt light

I kväll presenteras den så kallade Gallo-rapporten i Europaparlamentet. (Den som blandar ihop varuförfalskning och fildelning. Och som säger att vi behöver bättre beslutsunderlag om fildelningens effekter – och som trots det kräver hårdare tag mot fildelare.)

Det meddelades tidigt att det inte skulle bli någon debatt. Marielle Gallo (EPP) skulle bara presentera rapporten och sedan få en klapp på huvudet av kommissionen.

Men nu har det plötsligt dykt upp en fem minuter lång catch the eye-debatt i körschemat. Den går inte att anmäla sig till i förväg, utan det gäller att hoppa och vifta för att sno åt sig en av de fem minuter som delas ut. Pirate MEP Christian Engström kommer att försöka.

Det hela börjar (enligt schemat) tidigast 21:51 och bör kunna ses här.

Uppdatering: Gissningsvis börjar det inte innan kl 22.

Uppdatering 2: Christian var av talarlistan. Nu är han på igen. Ett par minuter till...

Uppdatering 3: Nu svor Christian i kyrkan! Han krävde att man skall ta reda på fakta innan man fattar beslut och stiftar lagar. Så går det verkligen inte till här i EU. ;-)

Uppdatering 4: Den som vill ha lite mer fakta i målet kan kika på denna bloggpost från förra veckan – som visar att artisterna nu tjänar betydligt mer pengar än för tio år sedan. Och att deras inkomst från exemplarförsäljning (skivor) är i stort sett oförändrad.

Uppdatering 5: Läs mer hos Pirate MEP Christian Engström.

10 kommentarer:

 1. En jävla tur att vi trippelkollade körschemat innan vi skulle gå och dricka bira. (Det får bli i morgon istället.) Det känns som om de inte vill att folk skall veta det här...

  SvaraRadera
 2. Heh, intressant att Christian var en av de få som INTE kommenterade strulet med varuförfalskning = fildelning. :-)
  Jag måste säga att jag blev imponerad av hur många andra som gjorde det.

  SvaraRadera
 3. Först hajade jag inte varför CE bara pratade om att skaffa siffror... men sedan ljusnade det... när man blir insnöad i piratvärlden är det lätt att glömma hur många som faktiskt är korkade nog att tro att upphovsrätt stimulerar till kreation, och att det är kreatörernas framtid det handlar om.

  Skulle vi till äventyrs få se siffror, som inte tagits fram av maffian själva, innan man börjar agera kan man kanske börja hoppas att skiten skrotas.

  SvaraRadera
 4. Såg just detta

  http://www.wired.com/threatlevel/2010/09/justice-department-piracy/

  Lagförslag i USA som ske ge USA rätt att stänga fildelningssajter i hela världen genom att bl a ta ifrån dem deras domännamn på registrarnivå-

  SvaraRadera
 5. Rasmus: Korkat. Det finns väldigt många som är emot att beslutsfattare har något som helst inflytande över domännamn.

  Lägg till detta att alternativa domännamnssystem enkelt kan byggas i det befintliga nätet så kanske vi ser början på ett nät där det är viktigt att tänka på vilken DNS-leverantör man har...

  SvaraRadera
 6. "som visar att artisterna nu tjänar betydligt mer pengar än för tio år sedan."

  Men upphovsrätten har väl aldrig handlat om artisterna, det är väl bara skivbolagens del det handlar om?

  SvaraRadera
 7. K2: Artisterna är det slagträ som används. Ingen bryr sig egentligen om skivbolag.

  SvaraRadera
 8. Artisterna är det slagträ som används
  -----------------------
  Precis.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.