2010-09-16

IPRED-fall till EU-domstolen

Högsta Domstolen sänder Sveriges första IPRED-mål vidare till EU-domstolen.

Det är det så kallade Ephone-målet, där ett antal ljudböcker skall ha fildelats olagligt. Knäckfrågan har varit om filerna verkligen varit tillgängliga för allmänheten - då de enligt uppgift låg på en lösenordsskyddad server. Och nu skall alltså även frågan prövas om den svenska IPRED-lagen krockar med EU:s datalagringsdirektiv (som har laglig ställning i EU även om det inte har implementerats i Sverige).

Här skall man hålla i minnet att den svenska piratjägarlagen, IPRED, går längre än vad EU-direktivet om IPRED kräver. Vilket möjligen nu kan komma att straffa sig för svenska staten.

Hur som helst, så innebär detta ett tvärstopp för nya IPRED-domar i upp till kanske två år - medan man väntar på EU-domstolens utslag, som får prejudicerande effekt.

Detta kan dessutom göra svårare krångligare för Sverige att implementera datalagringsdirektivet (införa teledatalagring).

Inte så dumt... ;-)

Övervaknings- och fildelningslagar som krockar med och/eller tar ut varandra. En svensk IPRED-lag som är onödigt hård, som hotar rättssäkerheten och som privatiserar statens våldsmonopol. Och skitsura skivbolagslobbyister som ser den lag de beställde av politikerna få pyspunka. Vilken mustig soppa.

Karl Sigfrid (m) ställer flera relevanta frågor om fallet.

SR Ekot - SvD - DN - IDG.se

Uppdatering: Mer information hos Mikael Nilsson (pp)


Uppdatering 2: Fler länkar hos Satmaran

5 kommentarer:

 1. Semster för gott för upphovsrättsmaffians advokater Danowsky och Wadstedt och snokardetektiven Pontén!

  SvaraRadera
 2. Jag går igenom läget mer noggrannt på min blogg. Kort: Jag kan inte se någon konflikt mellan Ipred och datalagringen, men Ifpi får nöja sig med några dyngs lagring...

  SvaraRadera
 3. STOR seger för Piratpartiet som har haft rätt hela tiden om att det skall prövas i EU-domstolen!

  SvaraRadera
 4. Det är en väldigt märklig uppfattning det här att samma uppgift från samma företag kan betraktas olika på grund av hur den är lagrad. Endast jurister skulle komma på något sådant korkat.

  I vilket fall så har ju både tingsrätt och hovrätt fått en knäpp på näsan eftersom de ansett att en process i EU-domstolen var obehövlig trots att det är uppenbart - vilket HD kommit fram till nu - att det finns tolkningsfrågor om EU-rätten som bara EU-domstolen får svara på.

  SvaraRadera
 5. Ingen konflikt mellan datalagringsdirektivet och IPRED?

  Tja Sveriges HD tyckta tydligen att det fanns utrymme att se en konflikt.

  En eloge till det lilla företaget ePhone som stod upp för våra rättigheter och har betalt några av Sveriges bästa (och antagligen dyraste) advokater på Wistrand för att försvara rättigheterna.

  Jello

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.