2010-09-16

Fildelning: Mer pengar till artisterna


En norsk avhandling har kikat närmare på musikindustrin - i en uppkopplad värld med fildelning och hyperdistribution. Några nedslag...

Musikindustrins inkomster växer, om än måttligt. (Även enligt inflationsjusterade siffror.)

Artisternas samlade inkomster genom spelningar och när deras musik framförs offentligt och i etermedia ökar. (114 procent på tio år, inflationsjusterat.)

Antalet artister har ökat med 28 procent på tio år. Med även detta inräknat har inkomsterna per artist ändå ökat med 66 procent, inflationsjusterat, under samma tid.

Artisternas inkomster från skivförsäljning är i stort sett oförändrade. Skivförsäljning har helt enkelt aldrig varit någon stor inkomstkälla för artisterna.

Det som minskar är skivbolagens inkomster av exemplarförsäljning. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom den branschen envisas med att se sin verksamhet som fysisk distribution av runda platsbitar.

Musikindustrin som helhet mår alltså rätt så bra.

Detta skall sättas i relation till att skivbolagen gömmer sig bakom artisternas påstådda intresse när de vill reglera och övervaka internet för att försvara sin förlegade affärsidé. Att de vill stänga av människor från nätet, att de vill kunna agera privatpoliser, att de vill åsidosätta själva rättssäkerheten - och att de verkar för en korporativistisk lagstiftning där just deras särintresse är överordnat allt annat.

Läs mer hos TorrentFreak.

1 kommentar:

  1. Jo den där idén skivbolagen har är ju så lysande - kasta friheten och demokratin åt helvete för vadå? För ingenting, för kärleks skull...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.