2010-09-13

Journalistförbundet trampar i klaveret


Svenska Journalistförbundet anser tydligen att fildelning kan skada människors hälsa. Och att ett otillräckligt beslutsunderlag är en bra grund för knepiga beslut.

Det skulle vara intressant att höra Journalistförbundet förklara sig.

Så här...

Ett antal organisationer som säger sig representera till exempel författare, filmare, musiker och journalister har skrivit brev till Europaparlamentets ledamöter. Bland undertecknarna finns den Europeiska Journalistfederationen – där Svenska Journalistförbundet är med.

Brevet går ut på att Europaparlamentet uppmanas rösta ja till den så kallade Gallo-rapporten, som kommer upp till behandling på sessionen i Strasbourg om en vecka.

OK, journalistförbundet anser att deras medlemmar är beroende av gammal teknik, gammal ekonomi och dagens upphovsrätt. Det må så vara. Men att uppmuntra ledamöterna att rösta för Gallo-rapporten? Det är ett rejält klavertramp.

Gallo-rapporten är parlamentets svar på EU-Kommissionens kommunikation om inrättandet av ett "IP-observatorie". Eftersom kommissionen i själva verket struntar i vad parlamentet tycker i den frågan – och redan har inrättat sitt observatorie – har den franska ledamoten Marielle Gallos (EPP) parlamentsrapport kommit att handla om upphovsrätt i allmänhet.

Och rapporten är under all kritik. Till exempel vägrar den att hålla isär varuförfalskning och fildelning. Det landar i tokigheter som till exempel skrivningar om att fildelning kan skada människors hälsa. (!)

Den säger också att det saknas tillräckligt med fakta för att man skall kunna dra några säkra slutsatser om fildelningens ekonomiska effekter. Och i nästa ögonblick fortsätter den med att kräva att EU-Kommissionen skall ta krafttag mot just den fildelning vars effekter man inte vet tillräckligt mycket om. (!)

Detta är ett talande exempel på EU-traditionen att man först beslutar, sedan  debatterar och först där efter tar reda på fakta.

Och krafttag mot fildelning... Tja, när det gäller sådant vet vi ju var EU-Kommissionen och ministerrådet står. Mer övervakning. Inskränkningar av internets frihet. Att göra internetoperatörerna till nätpoliser med ansvar för innehållet i kablarna – vilket kan tvinga dem att förhandscensurera och filtrera trafik. Inskränkningar i rätten att vara anonym på nätet. Typ.

Tycker Svenska Journalistförbundet verkligen att detta är bra?

Gallo-rapporten är en initiativrapport, det vill säga att det inte handlar om lagstiftning. Men den är ett ställningstagande från Europaparlamentet – och det är illa nog.

Medan SJF tar sig en funderare på vad de satt sitt namn under kan väl vi andra försöka stoppa Gallo-rapporten? Vi pirater i Europaparlamentet kommer att göra vad vi kan. Men det är mycket välkommet om väljare hör av sig till sina ledamöter och ber dem rösta nej till Gallorapporten.

Se även: Pirate MEP Christian Engström

1 kommentar:

  1. Se där ja! Där tappade SJF mig som medlem. Har alla blivit nyttiga idioter?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.